Viento y calima

Tilapäivitys

viento 

Koko yön on myrskynnyt. Nukuin huonosti, koska tuuli viuhui ja putoilevat palmunlehvät kopsahtelevat maahan. Näkyvyys on huono voimakkaan hiekkamyrskyn takia. Molemmat Teneriffan lentokentät suljettiin yöllä. Myös Gran Canarian kenttä on ollut suljettuna. Naapurisaarella (GC) on lisäksi palo.

Jo nyt aamulla on lämmintä, +23, päiväksi on luvattu +26 astetta.

Karnevaalitapahtumat on peruttu, ulkona liikkumista ei suositella tänään. Kotipäivä!

Calimaa edelleen

Tilapäivitys

ti

Afrikasta tuulee edelleen lämmintä ja calimaa. Kuvat on otettu Titsan ikkunan läpi, kun palasin Santa Cruzista: Puerto de la Cruz on pilven alla ja Teide on juuri ja juuri näkyvissä caliman läpi.

Kaupungilta kuuluu rummutusta: karnevaaliaika on alkanut.
Nyt, yli kymmenen karnevaaliaikaa nähneenä, ei vain oikein jaksa innostaa. No, katsotaan…

Calimaa

Tilapäivitys

calim

Meillä on ollut tavallista lämpimämpi alkuvuosi, mutta myös paljon calimaa. Tuulet ovat tuoneet hiekkaa Afrikasta jo moneen kertaan. Keuhko-ongelmaisille se on hankalaa, mutta myös meille terveemmille ohut hiekkapöly aiheuttaa joskus kurkun karheutta tai silmäoireita. Terassit, parvekkeet, uima-altaat ym ovat nekin saaneet pölykatteen.

Calima

Tilapäivitys

calim

Kuumaa ja calimaa. Tuulet ovat saapuneet taas Saharasta tuoden hiekkaa mukanaan. Näin vahvaa calimaa on harvoin nähty täällä. Vuoret ja meri olivat paikoin kadoksissa.

Puertossa oli jokavuotinen autonäyttely, sen kävimme katsomassa. Sitten ajelimme länsireittiä Santiago del Teideen, jossa pistäydyimme mantelimarkkinoilla. – Mantelipuut kukkivat vieläkin.

Calimaa oli paljon myös saaren eteläpuolella ja siellä lämpömittari näytti lähes +30 astetta.

Invierno

Tilapäivitys

cali

Viime päivinä on ilmassa ollut runsaasti calimaa. Teide ja vuoret ovat verhon takana, taas. Onkohan tänä syksynä ollut calimaa tavallista useammin?
Niin, syksy loppuu tänään. Virallinen talvi alkaa tänään klo 22.23. Vaihdetaanko talvivaatteet päälle?

Calima ja La Laguna

Tilapäivitys

cal

Tänään on ilmassa paljon calimaa. Yläkuvassa näkyy juuri ja juuri Teiden profiili caliman läpi. Lämpötilan ennustettiin nousevan noin kolmeenkymmeneen; kuumuus monesti saapuu yhdessä caliman kanssa.

Vieraiden kanssa kävimme eilen La Lagunan vanhassakaupungissa. Kuvissa entinen instituutti (”yläkoulu”, nykyään museona) ja nunnaluostarin viereinen kapea katu, jossa voi kuvitella hevosten muinoin kuljettaneen ihmisiä ja tavaraa.

San Cristóbal de La Lagunan vanhakaupunki, kuten olen aiemminkin kirjoittanut, on entinen pääkaupunki ja yksi maailmanperintökohteista.

Calima

Tilapäivitys

cali

Keltainen calimavaroitus on voimassa tänään Saharan hiekkamyrskyjen takia. Niinpä Teide on lähes näkymättömissä, samoin meri, eikä Puertoonkaan meiltä kovin selkeästi näy.
Keuhko-ongelmaisilla voi olla hankalaa nyt. Minulle calima tekee joskus kurkun karheutta ja silmiäkin hiekkapöly voi ärsyttää.
Autot ja terassit saavat pölykerroksen ja uima-altaan pohjastakin hiekan huomaa.
– Ennusteen mukaan caliman pitäisi olla huomenna jo poissa.

Calimaa

Tilapäivitys

cal

Viime päivinä on ollut lämmintä, päivisin +30 tienoilla ja La Lagunan ja Santa Cruzin tienoilla enemmänkin. Kävimme ystävän luona El Ortigalissa, pohjoisen lentokentän ”takana”, siellä mittari näytti +36. Calimaa ja alhaalla olevia pilviä on ollut taivaan täydeltä, aurinko on pilkahtanut ajoittain. Rypäleet näyttävät olevan pian kypsiä viljelyksillä.

Lämpöaalto jatkuu ennusteiden mukaan viikonlopun yli.

P.S. Mikroleväkukinnot rannoilta ovat poistuneet ainakin täältä saaren pohjoispuolelta.

Reyes ja calima

Tilapäivitys

img_1685

Täällä kauppakeskuksissa kuhisee ihmispaljoudesta ja lahjaostokset ovat kiihkeimmillään. Itämaan tietäjiä istuskeli eilen ainakin Lagunan ja Orotavan Alcampoissa. Lapset saavat käydä jututtamassa heitä ja jättämässä lahjatoiveitaan. Täällä joulupukille ei kirjoiteta, vaan kirjeet osoitetaan tai tuodaan tietäjille, jotka ovat Melchor, Gaspar ja Baltazar.

Calimaa on ilmassa edelleen. Kanarian television mukaan nykyinen hiekkapölypartikkeleiden taso ylittää 17-kertaisesta eurooppalaisen sallitun rajan. Lapset, vanhukset ja hengityselinsairaat kärsivät tästä eniten. Nyt suositellaan pitämään ikkunat kiinni, käyttämään aurinkolaseja ulkona suojaamaan silmiä pölyltä ja välttämään fyysistä rasitusta. Caliman aikana hengitystieongelmaisia, mm. astmaatikkoja sekä silmien sidekalvon tulehduspotilaita on tuplamäärä sairaalassa normaaliin verrattuna.
– Siis, vaikka meillä onkin maailman paras ilmasto, on myös ongelmia. Onneksi calima on kuitenkin vain päivien kysymys, toivotaan, että tuulet kääntyvät pian.

Calima

Tilapäivitys

img_1677

Meillä on toista päivää voimassa keltainen calimavaroitus. Hiekkapölyä Afrikasta on ilmassa kaikkien Kanariansaarten yllä. Paikoin sekä meri että vuoret ovat ”kadonneet”: näkyvyys on huono.