Calle Quinta

Tilapäivitys

cal

Vielä löytyi Puerton vanhasta osasta yksi aiemmin kävelemätön katu Calle Quinta. Kauniita yksityiskohtia, värejä. Katu on yksi Mequinez-kadun poikkikaduista.

Uutiset olivat tänä aamuna huononlaisia.
La Palmalla, Tijarafessa, sammutetaan taas metsäpaloa.
Afrikasta on tullut viime päivinä saarille ennätysmäärä pakolaisaluksia pienillä veneillä. Monet ovat huonossa kunnossa saapuessaan, jotkut jopa jo menehtyneitä matkalla. Naapurisaarella on majoitettu tulijoita joihinkin tyhjiin turistihotelleihin. Nämä pakolaiset eivät levitä koronaa, koska heidät asetetaan heti karanteeniin ja testataan.

Korona jatkaa silti kulkuaan. Olemme jo kaikki väsyneet tähän pieneen kaikkialla mahdollisesti väijyvään viholliseen. Kelvollisen ja toimivan rokotteen valmiiksi saaminen vaikuttaa taas epävarmalta.

Ruukkukuja

Tilapäivitys

ruuk

Tämän päivän kuvat ovat Puerton ”ruukkukujalta”, Calle de La Verdad. Sitä sanotaan joskus Puerton kauneimmaksi kaduksi.

Koska en tänäänkään jaksa Covid-19 -uutisia, niin olen kääntänyt ystäväni kertomusta kesän 2019 Suomen matkasta. Löydät sen tuosta otsikkokuvan alta olevasta mustasta valikosta nimeltä SUOMEA KANARIALAISEN YSTÄVÄN SILMIN. Olen vain kääntänyt, faktat ja ajatukset ovat hänen. Luepa, jos sinua kiinnostavat hänen kokemuksensa.

Katu

Tilapäivitys

cal

Kuvat ennen ja jälkeen: Lähikatumme kunnostyö alkaa valmistua. Katu oli umpeenkasvaneena naapureiden kertoman mukaan vuosia – ja meidänkin täällä asumisemme aikana jo yli viisi vuotta.

Ja sitten taas koronaa: Torres (Presidente de Cobierno de Canarias) puhui eilen siitä, kuinka voimakkaat rajoitukset – maskipakko, etäisyydet, käsihygienia, aikarajat – ovat tarpeen siksi, ettei ulkonaliikkumiskieltoon tarvitsisi palata. Poikkeustila kun aiheuttaa ihmisille ongelmia, sekä psyykkisiä että fyysisiä. Ja saarten taloudelle se olisi kohtalokasta ja syöksisi ihmisiä köyhyyteen.

15.9. pitäisi täällä olla koulujen syyslukukauden alkamispäivä. Koronatilanteen takia päivä on vielä hieman epävarma, mutta saarten hallitus kokoontuu 10.9. päättämään aloituspäivämäärästä ja rajoituksista. Katsotaan kuitenkin, että lähiopetus on oppilaille tärkeää.
Yliopistoissa tulee olemaan maskipakko, vaaditut etäisyydet tulee pitää opiskelijoiden välillä ja tuuletusta tehostetaan.

Katutyöt

Tilapäivitys

calle

Työt jatkuvat lähikadullamme. Hyvä, että kaupunginosamme kunnostamisprojekti alkoi juuri täältä! Melko tarkasti kello 8 aamulla työmiehet tulevat kaivinkoneen ja kuorma-auton kanssa. Tänään käytössä oli henkilönostin, jolla moottorisahamies pääsi sahaamaan ”meidän” myrskyssä rumaksi vaurioitunutta palmua. Puu kaadetaan. Eihän se oikeasti meidän ole, kadun puolella kasvaa, mutta jotenkin on tuntunut omalta, kun on reunustanut tonttia. Sitä palmua en sure. Viereinen kanarianpalmu saisi mielestäni jäädä. – Pahalta näyttää, sitä leikellään jo!

Koronatilanteesta:

Viimeisen vuorokauden aikana korona ei ole vaatinut yhtään kuolonuhria koko Espanjassa. Ihmisten piittaamattomuus huolettaa: käytettyjä maskeja ja muovihanskoja löytyy jo merestäkin. Vastuullisuutta ja varovaisuutta edellytetään!

Turismin käynnistäminen on edelleen keskustelujen pääaiheita. Kanarian hallitus neuvottelee lentoyhtiöiden, matkanjärjestäjien ja hotellien kanssa siitä, miten edetään. Tarkoituksena on vähentää nykyistä koronan aiheuttamaa matkustus- ja lentopelkoa. Ehdolla on mm. ”terveyspassi”, jolla varmistettaisiin tulijoiden terveys. On puhuttu testeistä lähtömaassa ja täällä: aika näyttää, mihin päädytään.

Uusi katu

Tilapäivitys

cal

Meidän lähikatumme, täysin umpeen kasvanut, joka näkyy ensimmäisessä kuvassa, sai eilen uuden ilmeen. Työmiehet tulivat heti aamusta, tekivät päivän töitä ja katu alkaa jo näyttää kadulta. Päällyste vielä puuttuu, mutta olen jo tyytyväinen tähän edistykseen. Jatkoa seuraa, toivottavasti lähiaikoina.

Tänään alkoi koko Espanjassa kymmenen päivän kansallinen suruaika koronaan kuolleiden potilaiden muistoksi. Noin 27 000 ihmistä on koko maassa menettänyt henkensä tässä pandemiassa.

Hallitus aikoo anoa taas uutta poikkeustilan jatkoa kahdeksi viikoksi, jotta desconfinamienton, rajoitusten purkamisen, kaikki vaiheet saataisiin loppuun estado de alarman aikana. Vielä rajoituksia tarvitaan, sillä muutamia uusia sairastumisia on todettu myös Teneriffalla. Potilaiden määrä sairaaloissa on kuitenkin vähentynyt, ja muutamia perustettuja koronaosastoja on voitu sulkea.

Vielä hyvä uutinen:
agav

Jardin Botanicossa on alkanut kukkia Karibian jättiagave, joka avaa kukintonsa kerran kolmessakymmenessä vuodessa. Kasvitieteellinen puutarha on suljettuna koronan vuoksi, mutta onnistuimme kuvaamaan kasvin aidan raosta. (Voimakas calima näkyy vuoren rinteellä.)

Katuja

Tilapäivitys

Meq

Puertossa rantakaduilla oli eilen kävelijöitä ja terasseilla istuskelijoita. Olipa muuten maukas bocadillo con gambas y parmesano tuossa La Pescaderíassa Calle Mequinezin alkupäässä.

Ilouutinen: Kaupunginosamme kadut Orotavassa kunnostetaan. Meille (ja muille asukkaille) jaettiin kaupunginjohtajan allekirjoittama kirje kunnostustöistä, jotka kestävät lähes vuoden. On tätä odotettukin. Meille johtava katu on surkeassa kunnossa, kuoppainen, irtokivinen, jalkakäytävät ovat vaarallisia kulkea, niissä on kiveys irronnut ja aiheuttanut koloja ja epätasaisuuksia. Kaaduin kerran kadulla pahasti, enkä ole naapureiden kertoman mukaan ainoa, jolle niin on käynyt.

– Kanariansaarille pääsee espanjalaisia turisteja kesäkuun lopussa ja ulkomaalaisia heinäkuussa, kertoo hallitus. Turismi on erittäin tärkeää saarille ja koko Espanjalle.

Huomenna alkaa faasi 2. Liikkuminen on vapaampaa, liikkeitä ja ravintoloita on enemmän auki, mutta mascarillapakko jatkuu, samoin rajoitukset henkilömäärissä ja suojaetäisyydet on edelleen huomioitava.

Espanjan kaupungeissa on suuria Vox:n (äärioikeisto) ja kannattajiensa mielenosoituksia hallitusta vastaan. En ymmärrä! Virus ei poistu mieltä osoittamalla vaan järkevällä ja suunnitellulla politiikalla, jolla tauti saadaan aisoihin ja maan talouden tilaa parannettua. Tätä hallitus haluaa.

Paseo

Tilapäivitys

calle

46.karanteenipäivä

Aamulla auringonnousun aikaan: kadut odottavat kävelijöitä. Vielä ei ketään lähikadulla näkynyt, kun yläterassilta kävin kurkistelemassa. Nyt saisin käydä kävelyllä, mutta en voi, koska odotan mercadillon vihanneskorin tuojaa. Jospa illalla klo 20 jälkeen pieni kävelylenkki tehtäisiin kumppanin kanssa. Nyt hän vielä nukkuu. Minä olen aamuvirkku.

Meille on luvassa lämmin päivä, +27 lämpöastetta Orotavaan.

– Kanarian aamutelevision lähetystä ei viikonloppuisin tule, mutta lempikanavani mantereen kanavista on 24h, ”ikiuutiset”.
Kanavalla pyörii nyt aikataulu kävely- ja lenkkeilysäännöistä ja haastatellaan niitä, jotka jo ovat lenkillä.

Kävely on siis sallittua yhden kilometrin etäisyydelle kotoa, josta kävely on aloitettava. Autolla jonnekin siirtyminen kävelylenkkiä varten ei ole sallittua.

Toinen aihe, joka tietysti puhuttaa on työttömyys ja talouden kriisi.

Soittaja

Tilapäivitys

soittaja

Kävelykadun soittajalla oli pitkä torvi, johon puhaltaa. Aurinko paistaa jo kuumasti silloin, kun se pääsee pilvien raosta kurkistamaan. Parvekkeella varjossa tänään +22.

Agatha

Tilapäivitys

agatha

La Pazista löytyy Agatha Christielle nimetty pikkukatu, jonka päässä avautuu merinäkymä Martianezin rannan suuntaan.