Corona

Tilapäivitys

pla

Kuvissa pari tuttua paikkaa Puertossa oleskeleville.
•Portaat Calle Iriarten alussa: kiivetäkö vai kiertää?
•Banaaniviljelyksiä moottoritien alapuolelta Puertoon päin.

Koronaväsymys valtaa alaa. Jo vuosi on kärsitty korona-aikaa. Ahdistus- ja masennuoireet ovat lisääntyneet, kerrottiin uutisissa.
Brasilian, Afrikan ja Britannian virusmuunnosta on jo löydetty espanjalaisilta potilailta. Rokotukset jatkuvat, mutta ovatko ne tehottomampia muunnosvirukseen?

Pääsiäiseksi odotetaan, että turisteja tulisi saarille, mutta miten käy, se on vielä epäselvää. Hotellien, baarien, matkanjärjestäjien ja lentoyhtiöiden talousvaikeudet puhuttavat. Ja tietysti myös kaikkien ilman työtä jääneiden työntekijöiden vaikeudet.

Päivän refrán: ”A buen hambre no hay pan duro” eli kun on tarpeeksi nälkä, ei leipä ole kovaa.

Koronaa ja työttömyyttä

Tilapäivitys

Co

Kuvassa on RTVC.es:n aamulähetyksen saarikuva tämän päivän aktiiveista koronainfektioista. Naapurisaari Gran Canaria ja Lanzarote ovat edelleen suurimmissa vaikeuksissa taudin takia.
Alempi kuva on Puertosta: pilvetön taivas, lämmintä päivällä.

Uusi terveysministeri arvioi, että saarten asukkaista 70% on rokotettu kesään mennesssä. Toivottavasti tämä toteutuu ja toivotaan, että pääsemme siihen joukkoon. Olemme residenttejä ja terveydenhoitomme on täällä.

Työttömyys on saarilla, aamu-uutisten mukaan, 25%. Turismin vähäisyys kostautuu työttömyytenä.

Päivän refrán: ”Cuando el tiempo sopla airado, no hay paz en ningún lado”, vapaasti käännettynä: ”Kun tuuli puhkuu vihasta, ei ole rauhaa missään”.

Koura

Tilapäivitys

kou

Ystävä lähetti Suomesta kotimaisen pihkaa sisältävän kosketussuojaimen, Kouran (maksamaton mainos). Kiitos! Sitä jo eilen kokeilin hissin nappuloiden painelussa ja ovien avauksessa. Hyvin toimi, eikä tarvinnut paperinpaloja taskussa.

Huonoja uutisia koronasta kantautuu maailmalta. Tauti, myös muunnos, leviää, rajoja suljetaan, rajoituksia kiristetään. Yksi muutenkin vähistä rokotteista ei toimi yli 65-vuotiailla. Toivottomuus ja epävarmuus tulevasta alkaa saada valtaa. Pelko siitä, että pandemiaolot jatkuvat ties kuinka kauan.

Epätoivo ja frustraatio johtavat vaikeuksiin. Mielenosoitukset rajoituksia vastaan lisääntyvät. Nuoriso pitää salaisia juhlia yöaikaan, tauti tarttuu. Eilen uutisoitiin useasta tappelusta nuorten kesken kadulla eri saarilla ja mantereella. Myös meillä Plaza del Charcolla oli hyökätty keskellä päivää naisen kimppuun. Tämäkin uutinen oli Buenos Tardes Canarias -lähetyksessä eilen.

Olemme kyllästyneitä ja väsyneitä koronaan.

P.S. Nyt lääketehdas (en halua mainostaa nimellä) on ilmoittanut, että rokotteen toimimattomuus yli 65-vuotiailla on uutisankka ja väärinkäsitys.

Puesta de sol

Tilapäivitys

arb

Auringonlaskun värit llalla olivat vaikuttavat. Harmi, ettei meiltä näy tuo värinäytelmä horisonttiin saakka.

Alcampossa on jo joulukoristelua. Nähtäväksi jää, saavatko kolme tietäjää tai joulupukki tulla ollenkaan lapsia sinne tapaamaan. Nyt istuinten tilalla oli lahjaovi.

Uutisissa jatkuvat entiset aiheet:

Pakolaisveneitä on taas saapunut yöaikaan naapurisaarelle. Nämä tulijat ovat pakenemassa Länsi-Saharan kriisiä. Sekä Kanarian hallituksen Torres että Espanjan hallituksen Sánchez ovat ilmaisseet huolensa tästä kasvavasta ongelmasta ja etsivät ratkaisua.

Rokotukset koronavirusta vastaan alkavat näillä näkymin tammikuussa. Rokotus on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Rokotuspisteiteitä tulee olemaan 13 000 (koko maa) ja Espanjan väestö saadaan rokotettua puolessa vuodessa, kertoi Sánchez.

Ikävä kyllä, uutisissa kerrottiin myös, että kahdella viidestä kanariosta ei ole rahaa käytettävissä joulunviettoon.

Koronakriisimaista saapuvilta turisteilta aletaan näinä päivinä vaatia negatiivista PCR-testiä.

Päivän refrán: ”Más vale pájaro en mano que ciento volando”, tämähän on tietysti: ”Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla”. Pivo muuten merkitsee suomen kielessä kättä, sitä en tiennyt (Kotus.fi).

Vielä koronaa

Tilapäivitys

Tässä vielä koronakuva Kanariansaarten tilanteesta 26.6. (eldiario.es). Pienet luvut ilmaisevat tilannetta Espanjan mantereella. (Casos confirmados = varmistetut eli testatut, Siguen activos = edelleen sairastavat, Recuperados = parantuneet, Muertes = kuolleet)

cor

Alakuvassa mascarillamuotia paikallisesta vaatekaupan ikkunasta. Se on tätä uutta normaalia.

Uutisissa (rtv.es, 24h) kerrottiin tänä aamuna, että rutiinitarkastuksissa Barcelonan jätevedestä on löydetty – nyt uudelleentulkinnan perusteella – Covid-19 -viruksen genomia jo maaliskuussa 2019. Tuolloin löydöstä on pidetty vain tavanomaisena kausi-influenssana. Joten kauan on korona kanssamme ollut ja tulee luultavasti olemaan, ikävä kyllä.

Onneksi meillä saarilla tilanne on toistaiseksi melko hyvä, toivotaan, että ihmiset ymmärtävät suojautua.

Paluumatka

Tilapäivitys

Vue

Aikaistin paluumatkaa. Tuli pelko, etten enää pääse takaisin Teneriffan kotiin, jos lennot loppuvat. Tänään on aikomukseni lentää Helsinkiin ja huomenna Teneriffalle. Vielä näyttäisi, että koneet lentävät.

Kuvat ovat napsittu kännyllä lentokenttäbussin kyydissä (heijasteet 🙁 ) ja lentoasemalla. – Välkkylästä ovat jääneet ikuiset muistot mieleen, tuohon seiskaan (lieneekö vielä sillä nimellä) tulin aikoinaan syksyllä 1975 asumaan pienen poikani kanssa. Voi niitä aikoja!

Nyt odotan lentoasemalla. Lunta on ulkona hieman, aurinko paistaa, lämpötila nollan vaiheilla.

Soitin Las Palmasin konsulaattiin. Sieltä sanottiin, että Teneriffalle pääsyyni ei ole mitään estettä, koska siellä on vakinainen asuinpaikkani ja minulla on residencia permanente. Jos kone lentää, sanoivat. Ainakaan vielä ei ole tullut peruutusta.

Kysyin myös, saako kumppani hakea minut omalla autolla kentältä. Sitä eivät konsulaatissa tienneet, mutta kehottivat kysymään Policia Nacionalista. Hätätilaohjeiden mukaan kun on niin, että autossa saa olla vain yksi henkilö.

No, jospa menen Titsalla/taksilla varmuuden vuoksi, ettei sakoteta. Tänään saarelle on tullut armeijan hätätilajoukkojen sotilaita valvomaan ulkonaliikkumiskieltoa.

Jännittäviä aikoja eletään!