Tilapäivitys

are

Teidellä oli eilen suuri hattu. Ennakoisikohan se lisää sateita viikonloppuna?

San Telmon ranta on jo käytössä sen jälkeen kun se oli suljettuna bakteerilöydösten takia muutaman päivän. Nyt siellä oli uimareita ja auringonottajia sekä kadullakin kulkijoita. Joku väitti fb:ssa, että kaupungissa on tyhjää. Se ei ole totta. Tyhjää ei ole, mutta ulkomaalaisia turisteja on vähemmän.

Kävimme arepaksilla Vene Canariassa. Talon nimikkoarepassa on paljon täytteitä: revittyä lihaa, kinkkua, juustoa, pekonia, kananmunaa, avokadoa. Ja tietysti kahta erilaista salsaa.

Tähän sopii hyvin päivän refrán: ”Barriguita llena, corazón contento” (Täysi maha, tyytyväinen sydän), eli ”Hyvä ruoka, parempi mieli.”

Tajinaste

Tilapäivitys

taj

Lauantaiajelumme suuntautui Teidelle, sillä nyt ovat tajinastet (kuningatarneidonkielet) kukassa. Nyt matkalla oli rauhallista, koska autoja oli vähän liikkeellä. Suurin osa turistipaikoista oli kiinni ja mm. paradorit, näköalaparkkipaikat, olivat nauhoin suljetut. Myös teleferico (Teiden vaijerihissi) ja hotelliravintola Parador de Las Cañadas oli kiinni.

Yllättäen kaikki tajinastet eivät vielä olleet parhaassa kukassaan, vaan osa vielä vihreinä.

Ajelimme Vilaflorin kautta ja käännyimme Santiago del Teiden suuntaan. Siellä yritimme löytää unikoita, joita yleensä näihin aikoihin löytyy paljon. Nyt niitä oli vain muutamia yksittäisiä. Näimme kuitenkin, että tietyöt oli Santiago del Teiden pohjoispuolella on aloitettu. Tarkoituksena on tehdä oikotie El Tanqueen saakka ja saada siis valmiiksi Anillo Insular Tenerife, eli ”sormusreitti”, mikä tarkoittaa, että koko saari voidaan tulevaisuudessa kiertää moottoriteitä ympäri. Autojen ehdoilla, niinpä. Projekti ei ole minun mieleeni. Pidän mutkittelevista vuoristoteistä ja sitä paitsi muutamat Santiago del Teiden lähistön mantelipuista tuhoutuvat tulevan tien alle. Niiden kukintaa olemme alkukeväisin käyneet monesti ihailemassa.

Realejosin kohdalla sattunut maanvyörymä ja siitä aiheutunut TF-5:n korjaustyö on edelleen käynnissä. Kiertotie meni La Guanchan kautta Realejosiin, se oli mukava reitti rinteellä pikkukylien läpi.

Vastaus

Tilapäivitys

Diez

Kymmenes karanteenipäivä

Kuvassa Teide tänä aamuna ja yksi kuva lisää eiliseen päivitykseen liittyen.

Vastaus kuva-arvoitukseen:

Tapahtuipa kerran, ei niin kovin kauan sitten, mutta ennen tätä maailmanlaajuista kriisiä, että istuimme eräänä päivänä kumppanin kanssa pöydän ääressä pihan terassilla. Aurinko paistoi kirkkaasti, oli lämmintä ja kaikki oli vielä hyvin, elämä kulki totuttua latuaan.

Meillä oli edessämme copat, siis lasilliset, hyvää punaviiniä. Juttelun lomassa huomasimme, kuinka ihmeellisiä kuvioita valkoiselle liinalle heijastuu auringon paistaessa lasin ja viinitilkan läpi. Pikaria käännellen saattoi saada aikaan erilaisia heijasteita, kauniita ja erikoisia. Niitä sitten innostuin kuvaamaan. Hienoja, mielestäni.

Kanarialla (kaikki saaret) on viimeisen tiedon mukaan 878 positiiviseksi testattua koronapotilasta, joista 27 on menettänyt henkensä.

Jatkamme karanteenia. Samalla on aikaa pysähtyä ja miettiä, mikä on tässä elämässä oikeasti tärkeää.

Nieve

Tilapäivitys

Niev

Seitsemäs karanteenipäivä

Lunta Teidellä

Korona-asioiden lisäksi Teneriffan uutisissa oli kauniita kuvia Teiden tämän talven ensimmäisestä lumipeitteestä. Niinpä minäkin halusin siitä näystä osani: pikku tihkusateessa odottelin pilvien väistymistä ja sieltähän se pikkuhiljaa paljastui tuo meidän ylväs tulivuoremme päällystettynä valkoisella pölysokerikuorrutuksella. Teiden tie on suljettuna, mutta kukapa sinne nyt olisi menossakaan.

Tämä vuosi on ollut erilainen aiempiin verrattuna. Meillä oli lämmintä tammi-helmikuulle saakka, vasta nyt on tullut sadekausi ja ”talvi”.

Tänään suomalaisia talviasukkaita lähtee kahdella Finnairin koneella Suomeen. Suomi-kerho ja Titsa ovat yhteistyössä järjestäneet heille maksuttoman bussikyydin lentokentälle. Nyt estado de alarman, hätätilan, aikana Titsalla ja tranvíalla voivat muutkin kulkea maksutta, mutta vain sallituista syistä.

Kotonaolo jatkuu, toistaiseksi ilman suurempia ongelmia…

Teiden ympäri

Tilapäivitys

Tei

Olemme tehneet pieniä retkiä mm. Bollullon rantaan ja La Pazin uuteen leikkipuistoon. Eilen teimme ”perinteisen” ajelun Teiden ympäri. Alkumatkalla Aguamansassa näimme kamelit, vuohen ja lintuja: lapselle ne olivat uutta ja mielenkiintoista. Teiden hiekkakentillä kävely oli hänelle myös mieluisa kokemus.

Tartas de navidad

Tilapäivitys

jou1

Teide lumisessa komeudessaan hallitsee maisemaa. Aamuisin on ollut kylmää, yöt +15 asteen tienoilla. Meillä on talvi. Päivällä onneksi on aurinkoa ja parikymmentä lämpöastetta.

Ensimmäiset joulutortut paistoimme tänään. Masa de hojaldre, lehtitaikina, on pakaste ja sitä saa lähes kaikista kaupoista. Ja Coviranista La Pazista löytyi oikein hyvää luumusosetta torttuihin. Puolukkahilloakin oli, parempaa kuin se, mitä Ikea myy. Täältä ei siis puutu muuta kuin lanttu. (Ja siis joulun lempiruokani itse tehty lanttulaatikko.)

Lunta

Tilapäivitys

nie

Tänä aamuna se näkyi: luminen huippu Teidellä. Hieno se on ja mikä parasta, täällä alhaalla ei ole koskaan lumesta tietoakaan. Jatkamme hieman viileämmissä ”kesäsäässä”.

Eilen illastimme ystäväporukalla Matanzassa, guachinchessa, joka on uusiutunut ja vaihtanut omistajaansa ja edellisenä päivänä avattu. Söimme pääruokana vasta pyydystettyä sama-kalaa a la plancha ja hyvää oli. Saimme maistaa myös talon carne de cabraa, pehmeää ja maukasta. Nuevo Gracíano oli paikan nimi.

Kotona

Tilapäivitys

nu

Marraskuun sateet ovat väistymässä. Eilen oli aurinkoinen päivä. Sateita on saatu vielä öisin. Teide oli keräämässä taas pilvihattua, mutta ei siitä sitten valmista tullut, joten sää ei ehkä muutu. Lunta ei vielä ole Teidellä.

Pitkään odotettu Puerto de la Cruzin uuden linja-autoaseman käyttöönotto tapahtui eilen. Aika näyttää, onko se toimiva ja hyvä. Paljon väkeä siellä oli heti kello 15, kun asema avautui.

Lluvia

Tilapäivitys

lluv

Eilen Teidellä oli erikoinen kaksikerroksinen hattu. Se tiesi säätilanmuutosta: heräsin kovaan sateeseen ja salamoiden välähtelyyn. On luvattu myös helteistä, lämpötilaksi n. 30 astetta. Taivas on harmaa ja sade jatkuu, ainakin vielä. Nyt aamusta mittari näyttää +20. Odotellaan sateen loppumista ja helteen saapumista.

Auringonlaskua

Tilapäivitys

pal

Ennustetut sateet jäivät hyvin heikoiksi pisaroinneiksi, vaikka Teidellä käväisi sään muutosta ennakoiva hattu. Yläkuvassa on La Palman saaren siluetti auringonlaskun aikaan: aina se ei näy vaan sään täytyy olla suosiollinen. Hyvä sää näytti olevan parapentisteille, liitovarjoilijoille, ainakin eilen.