Vaalit

Tilapäivitys

el

Kansalaisvelvollisuus suoritettu – niin sanottiin Suomessa. Entä nyt? No, tietysti äänestin. Minun äänestyspaikkani oli kaupunginosamme asukastalolla Risco Caidon yläpäässä.

Sain siis äänestää täkäläisissä kunnallisvaaleissa (ayuntamiento – concejales) kaupunginvaltuutettuja. Täällä äänestetään ”pitkiä listoja” = puolue tekee listan ehdokkaista ja äänestetään ensisijaisesti puoluetta. Minun puolueeni on tietysti Asamblea de La Orotava, joka on IU:n ja Podemoksen liitto.

Toisen äänestyslipun sain jättää Eurovaaliuurnaan, jossa sama puolueyhdistelmä (IU/Podemos) sai ääneni.

Paikallisille oli mahdollista äänestää myös kolmea muuta asiaa, jotka liityvät Kanarian itsehallintoon, mutta niihin äänestyksiin mínä en ulkomaalaisena ollut oikeutettu.

Äänestyspaikalle paikalliset näyttivät tulevan perheittäin, myös pienet lapset mukana. Vaalihuoneistoissa sitten etsittiin oman puolueen listat, jotka suljettiin kuoriinsa. Leimoja ei käytetä. Suljetut kuoret pudotettiin kukin omaan oikeaan uurnaansa.

Ero Suomeen: Muistan kuinka kerran, noin 25 vuotta sitten, menin äänestämään ja mukanani oli kuopukseni, silloin noin kolmivuotias, sylissä kuljetettava. En saanut ottaa lasta äänestykoppiin, se oli kiellettyä. Täällä tänään pienet lapset saivat kantaa vanhempiensa äänestyskuoria uurnille saakka, välillä kuoret putosivat lattialle pikku kätösistä, mutta se ei haitannut mitään. Taas huomasin, kuinka täällä lapset saa ottaa mukaan ja turhiin tiukkoihin byrokraattisiin sääntöihin ei alistuta. Lapset saavat olla mukana kaikkialla. Sille peukut:👍.

Vaalit

Tilapäivitys

vaa

Vaalivoittajaksi Espanjan vaaleissa pääsi PSOE (sosiaalidemokraatit). Unidad Podemos (vasemmistopuolue) lisäsi paikkojaan ja Kanarialla Podemos oli toiseksi suurin puolue.
Partido Popular (oikeistopuolue) hävisi paikkoja, eikä äärioikeiston Vox onneksi menestynyt läheskään niin hyvin kuin ennustettiin.

Nyt alkavat taas vaikeat hallitusneuvottelut, koska enemmistöhallitusta on vaikea saada kasaan. Paras vaihtoehto mielestäni olisi PSOE:n ja Podemoksen yhteistyö.

Kuvat on lainattu El País-lehden nettisivuilta.

Elecciones

Tilapäivitys

ele

Ajankohtaista näinä päivinä Teneriffalla:
Unikot (etenkin tuliunikot) kukkivat, sunnuntaina käydään koko Espanjassa parlamenttivaalit ja ensi viikon keskiviikkona, vappuna, on perinteinen mielenosoituspäivä: vappumarssi.

Vaalitaistelu täällä(kin) on ollut likaista peliä. Äärioikeistolainen Vox, joka tekee yhteistyötä Partido Popularin ja Ciudadanoksen kanssa, ripusti manner-Espanjassa kuolleita kaneja vasemmistolaisen Podemoksen vaalimainoksen päälle. Vox puolustaa oikeistolaisten arvojen lisäksi metsästystä ja härkätaisteluja, joita taas Podemos vastustaa.

Vaalimainoksia on täälläkin tuhottu ja revitty.

Vappumielenosoitus lähtee, kuten aiemminkin, Plaza Weyleriltä (Santa Cruzissa) klo 11. Tapaamisiin siellä!

Vaalit

Tilapäivitys

ele

Puutarhanhoitoa ja äänestys
Ystävät olivat talkooporukkana kunnostamassa kukkapenkkiämme, joka ympäröi toista pihan kanarianpalmuista. Niinpä sain hyvän mahdollisuuden täyttää myös kirjeäänestyspaperini, sillä lähetelomakkeeseen tarvitaan kahden ulkopuolisen todistajan allekirjoitus ja vakuutus siitä, että vaalisalaisuus on säilytetty eikä vaalivapautta ole loukattu.
Huomenna kirje on hyvä postittaa, että se ehtii ajoissa perille.

Elecciones

Tilapäivitys

ele

Tilasin vaaliasiakirjat kirjeäänestystä varten kokeeksi ja uuden lain tultua voimaan. Minulla on pysyvä residencia Teneriffalla, ja siten minulla on äänioikeus Suomessa eduskuntavaaleissa ja Teneriffalla kunnallis- ja europarlamenttivaaleissa.

Aiemmin olen äänestänyt Suomen vaaleissa Puertossa konsulaatin (ja Tenerifen Suomi-kerhon) organisoimissa vaaleissa ja kerran olin vaalivirkailijanakin Valle Luzissa. Äänestys on toiminut hyvin, mutta kirjeäänestystä silti haluan kokeilla, kun sitä on kauan yritetty saada lainvoimaiseksi. Valtakunnallinen Suomi-Seura on ollut aktiivinen asiassa vuosia.

Teneriffan kunnallisvaaleissa olen äänestänyt kun asuin Puertossa. Espanjassa äänestetään, toisin kuin Suomessa, ”pitkiä listoja”, siis puoluetta.

Nyt äänestysmenettelyyn on ulkomaalaisten kohdalla tullut muutos, kertoo fb(😊), ja Puerton kaupungintalolle on järjestetty neuvontapiste, jossa ulkomaalaiset residentit täyttävät lomakkeen äänestyshalustaan. – Juuri sitä asiaa yritin ennen matkaani Suomeen käydä kysymässä Orotavan kaupungintalolla, mutta siellä eivät tienneet asiasta mitään! Harmi, jos jää äänestämättä tämän informaation puutteen takia. – Vai riittääkö se, että olen jo kerran äänestyshalukkuuslomakkeen täyttänyt Puertossa aiempina vuosina?

Katalonian kansanäänestys

Tilapäivitys

cat

Tänään on jännittävä päivä Kataloniassa: kansanäänestys itsenäisyydestä. Katson Espanjan television 24h -kanavaa, joka välittää paitsi suoraa kuvaa äänestyspaikoilta, myös kiihkeää keskustelua itsenäisyysasiasta. Espanjan hallinto vastustaa vaaleja, pitää niitä laittomina, ja suuri määrä poliiseja on kaduilla mellakkavarusteissa. Myös kansa on kaduilla ja haluaa äänestää. Äänestyspaikkojen ei ole saatu kaikin paikoin avattua, meno näyttää enemmän mellakalta kuin vaaleilta, muutamia kahinassa loukkaantuneitakin on näytetty.

Vallanpitäjät vastustavat taas kansaa, niinkuin monesti muulloinkin: baskit taistelivat vuosia. – Tätä tapahtuu koko ajan myös muualla: kurdien itsenäistymispyrkimys on ajankohtainen ja vaikea sekin – ja sitten on nämä ikuisuusongelmat, esim palestiinalaiskysymys.

Voimia katalonialaisille tänään!

(Kuva on pari vuotta sitten ottamani, Barcelonan kaupungin profiili ja alla palanen Katalonian lippua.)

P.S. Noin 1000 kävijä blogissa viikossa. ¡Me alegro de verlo!

P.S.2 Mutta minä en rikastu blogilla kuten jotkut. Näinä vuosina minulle on tullut alle kymmenen sponsoriehdotusta, mutta en ole hyväksynyt yhtäkään. En halua myydä itseäni 🙂 enkä periaatteitani ja harva mainostaja on samoilla linjoilla kanssani. Ja nyt menetin loputkin, ehkä!

Vaalit

Tilapäivitys

image

Espanjan vaalit menivät huonosti! Näillä näkymin rajoylainen leikkauspolitiikka jatkuu, koulutuksesta ja terveydenhuollosta vähennetään, työttömyys aiheuttaa toimeentulo-ongelmia ja ihmisiä häädetään asunnoistaan.
Surullista.
UnidadPodemosin saama paikkamäärä parlamenttiin jäi 71 edustajaan. Eikä hallituksen muodostaminen liene edelleenkään helppoa, monenlaisia kombinaatiota on uutisissa spekuloitu.

– UnidadPodemos sai kuitenkin yli viisi miljoonaa ääntä,
tarkalleen laskettuna: 5 049 734. Aika suuri joukko, ja työ oikeudenmukaisemman yhteiskunnan puolesta jatkuu!

Podemos

Tilapäivitys

elecciones

Tässä on Television Canariasin aamulähetyksestä kaapattu kuva eilisten parlamenttivaalien tuloksista. Selvä voittaja on kun onkin Podemos, joka sai viidenneksen äänistä. Hyvä Pablo ja tukijoukot! Nyt odotetaan muutosta maan politiikassa.
Häviäjiä olivat oikeiston PP ja sosialidemokraattien PSOE. Kuvassa alemmalla kaarella näkyy edellisten, vuoden 2011 vaalien paikkajakauma, jolloin Podemosta ei vielä ollut kartalla. Tulevista hallitusneuvotteluista kaavaillaan vaikeita.

Pablo Iglesias

Tilapäivitys

Pablo

Espanjassa käydään parlamenttivaalit 20. päivänä kuluvaa joulukuuta. Tänään kävimme Podemoksen vaalitilaisuudessa La Lagunan yliopistolla. Toiveena oli nähdä puolueen johtohahmo Pablo Iglesias ”livenä”, mutta kuinka ollakaan, varattu suuri luentosali oli ääriään myöten täynnä, emmekä mahtuneet sisään. Väkeä oli paljon paikalla, etenkin nuorisoa.
– Kuinka nostalginen olo minulla tuleekaan aina yliopistomiljöössä, opiskeluajat eivät unohdu.

Toivotaan kunnon voittoa Podemokselle vaaleissa!

Vaalit ja croissant

Tilapäivitys

Tänään oli vaalipäivä. Kävimme äänestämässä Puertossa, jonne meillä on vielä virallinen osoite. Meneillään oli kolmet vaalit: ayuntamiento (kunnallisvaalit), cabildo (saaren hallinto) ja parlamento (Kanarian parlamentti). Me ulkomaalaiset EU-kansalaiset saamme äänestää vain kunnallisvaaleissa ja EU-vaaleissa täällä. Äänestysoikeutemme eduskuntavaaleissa säilyy Suomessa.

Äänestys sujui melko helposti. Täällä äänestetään pitkiä listoja, ts. puoluetta, ei henkilöä. Aamupäivästä vaalivirkailijoilla oli vielä ulkomaalaisten äänioikeutettujen listat hukassa, mutta löytyivät ne sitten lopulta. – Täkäläiset eivät ole mitään organisaattoreita ja hienoinen kaaos asioissa on ”maan tapa”. Mutta asiat hoituvat, kuitenkin. Vaalipaikalla en rohjennut kuvata, kun siellä oli Guardia Civilin poliisikin.

Iltapäivällä menimme Orotavassa lähibaariin syömään jätticroissantin. Siitä jäi vielä huomisellekin aamupalaa:

croissant

Eikä hinta päätä huimaa: XL-croissant, puoli litraa hyvää talon viiniä, ranskanperunat salsoineen, kaksi pulloa kaasuvettä, kaikki yhteensä 12 euroa.