Frutas

Tilapäivitys

Fru

Vaikka kulunut vuosi on ollut monin tavoin ongelmallinen, on ainakin yksi asia mennyt hyvin: kotipihan banaanit ja appelsiinit ovat kasvaneet ennätyssuuriksi. Eilen poimimme appelsiinin, joka painoi 389g. Myös suuria banaaneja on saatu. Kookkain painoi 450g ja oli ympärysmitaltaan 25cm. Lisäksi nämä hedelmät myös maistuivat hyviltä.

Tiukentuneiden rajoitusten myötä korona on Teneriffalla hieman vähentynyt, kuten Planeta Canarion kuvasta näkyy. Luvut ovat seitsemän vuorokauden ajalta. Ongelmapaikkakunnat ovat edelleen La Laguna ja Santa Cruz. Etenkin Lagunassa poliisivartiointia on tehostettu, kerrottiin uutisissa.

Pääasiana aamulähetyksessä olivat tänäänkin rokotusasiat. Näytetään kuvia vanhustentalojen asukkaiden ja hoitohenkilökunnan rokotuksista, aineiden erikoiskuljetuksista sekä tulevista suunnitelmista koko väestön suojaamiseksi. Toivotaan, että tämä on valoa tunnelin päässä.

Aurinko nousi tänä aamuna saarellamme (Santa Cruzin tiedot) klo 7.57 ja laskee klo 18.19. Meillä on siis hieman pidempi päivä kuin Suomessa tähän aikaan vuodesta.

Päivän refrán: ”¿Dónde va Vicente? Donde va la gente.”
Tämän sanonnan selitetään viittaavan ihmisiin, jotka kopioivat ja seuraavat muiden ihmisten käyttäytymistä oman persoonallisen ajattelun/mielipiteen puuttuessa.

Hedelmiä

Tilapäivitys

fru

Pihallamme alkaa taas valmistua hedelmiä: banaani tekee kukkaa, ja viikunapuussa on hedelmänalkuja, joita sitten kilvan lintujen kanssa odotellaan. Banaanilla kestää kukkimisen alusta valmiisiin hedelmiin muutama kuukausi.

Eilen oli kongressissa keskustelu ja äänestys poikkeustilan jatkamisesta. Koko prosessi kesti yhdeksän tuntia! – Katsoin ohjelman melkein kokonaan, näin se meni: ensin Pedro Sanchez piti alkupuheen tilanteesta. Sitten kaikki edustajat halusivat sanoa mielipiteensä asiasta. Taas mentiin henkilökohtaisuuksiin ja loukkauksiin, etenkin Vox (äärioikeisto) harrastaa sitä. Heidän suustaan tulleita sammakoita ei halua oikeastaan edes toistaa, mutta esimerkkinä yhdestä lievimmistä oli se, että hallitusta syytettiin siitä, että he olivat sallineet naistenpäivän mielenosoitukset 8. maaliskuuta. Sehän on vuosikymmenten perinne, eikä korona vielä ollut edes hyökännyt Eurooppaan. Mutta Voxin mielestä taudin leviämisen syy oli 8-M ja vasemmistohallitus.

Sitten Sanchez piti vastauspuheen, jonka jälkeen taas kaikki edustajat esittivät vuorotellen mielipiteensä. Ja Sanchez loppupuheen. Vasta sitten äänestettiin! Poikkeustilan jatko hyväksyttiin äänin 177 puolesta, 155 vastaan ja 18 äänesti tyhjää.

Poikkeustila kestää siis 21.6. saakka. Maskipakko ja etäisyydenpitorajoitukset säilyvät siihen saakka. Poikkeustilan jälkeen autonomiat saavat oikeuden säädellä mahdollisia ”uuden normaalin” rajoituksia.

P.S. Tieto aamu-uutisista tänään: Puolet Kanariansaarten aktiiviväestöstä on tällä hetkellä joko työttömänä (paro) tai lomautettuna (ERTE-korvauksilla).

Frutas y verduras

Tilapäivitys

Fru

Yhdestoista karanteenipäivä

Hedelmiä ja vihanneksia

Jos pitäisi elää omavaraistaloudessa, meillä olisi hankalaa. Tällä hetkellä ei ole kasvamassa kuin sitruunoita ja papaijaa, sillä myrsky vei appelsiininalut ja banaanissa ei ole tällä hetkellä vielä edes kukkaa.

Tänään on maalaistoripäivä, lauantai. Olen tilannut sieltä kotiinkuljetuksella korillisen vihanneksia ja hedelmiä. Tilaus on luvattu toimittaa puolenpäivän jälkeen. Odottelen jännityksellä, ensinnäkin sitä, mitä kori pitää sisällään, sillä tilaukseen ei voinut yksilöidä, mitä haluaa, vaan viljelijät kokoavat koreihin sitä mitä on. Toinen epävarmuustekijä on osoitteemme: tänne harva löytää perille virallisen osoitteen perusteella, eikä kadun nimeä löydy netistäkään. Kadun nimet vaihdettiin ehkä vuosi sitten.

Odotellaan. Myös sitä, milloin tämä pandemia hellittää. Naapurikaupungin, Santa Úrsula kaupunginjohtaja, alcalde, on arvioinut, että ongelma kestää vuoden loppuun!

Kyläjuhlia, romerioita, on keväältä peruttu. Pääsiäisen kulkueet ja tapahtumat on peruttu. Realejoksen perinteinen suuri ilotulitus toukokuun alussa on peruttu. Puerto de la Cruzissa mietitään, perutaanko Día de la Cruz -tapahtumat samaan aikaan ja juhannuksen, San Juanin, viettäminen on vaakalaudalla samoin kuin se, voidaanko kesällä viettää Virgen del Carmenin juhlaa, joka kokoaa noin 30 000 juhlijaa kaupunkiin.

Odottamista ja peruutuksia! Huoh!

Manga y mango

Tilapäivitys

man

Pitkästä aikaa esittelen etelän hedelmiä. Tiesitkö, että mango ja manga ovat kaksi erilaista (mutta samaa sukua olevaa) hedelmää? Minulle tämä asia realisoitui vasta nyt, kun saimme ystäviltä molempia.
Pyöreähkö, punasävyinen on mango ja vihertävä pitkulaisempi on manga. Mangossa on enemmän kuituja, manga on parempi, ”lihaisampi” – näin kertoi kanarioystäväni.
– Molemmat ovat kypsinä mehukkaita, makeita ja maukkaita.

Suomessa lienee myytävänä näitä hedelmiä vain nimellä mango.

Frutas

Tilapäivitys

frutas

Banaanikasvi (joka on siis ruoho, ei puu eikä pensas) on kasvanut paljon lomamme aikana. Appelsiinitkin ovat suurentuneet, vaikka ovat vielä vihreitä. Kesäisen lämpimänä ja aurinkoisena tämä sunnuntaipäivä alkoi Orotavan laaksossa.