Orotava

Tilapäivitys

oro

Kävimme iltakävelyllä Orotavan kaupungissa, uudemmalla puolella. Ylä- ja alamäkiä keskustasta löytyy, mutta vielä enemmän ja jyrkempiä mäet ovat vanhassa kaupungissa. Mutta ihmekös tuo, kun kaupunki – ja koko asutus täällä – on rakennettu vuoren rinteelle. Puertossa, rannan läheisyydessä, on hieman tasaisempaa maastoa. Pääperiaate on se, että ylös ja alas, arriba y abajo, on mäkistä, mutta horisontaalisuuntaan tasaisempaa. Orotavasta pääsee melko tasaista reittiä mm. Santa Ursulan suuntaan tai Realejokseen päin.

Tänään olemme päässeet keltaiselle liikennevalolle ja pieniä lievennyksiä rajoituksiin on saatu.

Koronarokotukset jatkuvat niin, että nyt on aloitettu tehosterokotteen antaminen niille, jotka saivat kolme viikkoa sitten ensimmäisen annoksen, heihin kuuluu hoitohenkilökuntaa ja vanhustentalojen asukkaita.

Tämän jälkeen rokotuksia aletaan antaa ikääntyneille, mutta tarkemmin ryhmiä ei ole vielä määritelty. Ongelmana on täälläkin se, että rokotteita tulee saarille vähän kerrallaan.

Päivän refrán: ”Enero y febrero meses barbecheros”; barbechar tarkoittaa maanmuokkausta, jota siis tehdään täällä tammi- ja helmikuussa, kun kaikki sadot on kerätty.

Kävelyllä

Tilapäivitys

bel

Eilen teimme pienen kaupunkikävelyn Orotavan keskustassa vanhan kaupungin puolella. Kiersimme ayuntamienton belenin, kaupungintalon pihan seimen, ympäri sekä pistäydyimme Victorian puistossa. Kävelijöitä oli jonkin verran liikkeellä, mutta kaikki kaupat, baarit ja ravintolat olivat joulupäivänä kiinni, kuten odottaa saattoikin.

Tänään, suomalaisena tapaninpäivänä, täällä on tavallinen lauantai, mutta tietysti koronarajoituksin. Rokotusten aloittaminen on uutisten aiheena: huomenna aloitetaan Espanjassa vanhustentalojen asukkaiden ja terveydenhuollon työntekijöiden rokottaminen.

Erityisesti varoitettiin huijareista. Jos kotiin tulee hoitohenkilökuntaan kuuluvaksi itseään kutsuva kotirokotusta ehdottava, kannattaa kieltäytyä. Näitä huijareita on jo liikkeellä. Surullista ja vaarallista. Eikö riittäisi, että maailma taistelisi koronan voittamiseksi ilman näitä ikäviä lieveilmiöitä?

P.S. Teidellä on hieman lunta. Tänä vuonna ei ole vielä nähty kaunista kermakakkuvuorta, sitä Teideä, jossa on paksu ja valkoinen lumikerros.

Casa Lercaro

Tilapäivitys

ler

Sunnuntaipäivän kävelyn teimme Orotavan kaupungin vanhassa osassa, jossa on vielä paljon historiallisia rakennuksia jäljellä espanjalaisten valloittajien saapumisen jälkeiseltä ajalta. Ikävä kyllä monet talot olisivat ainakin julkisivuremontin tarpeessa.

Kävimme Casa Lercaron terassikahvilassa. Tämä 1600-luvulla rakennettu massiivinen pihapiiri on kuulunut aikoinaan muutamalle rikkaalle perheelle (Ponte, Lugo, Crimaldi, Fonte, Rizo). Rakennettua tilaa on yli 800 neliömetriä ja pihapiireineen neliöitä on yli 3000. Nykyään talossa toimii kahvila ja ravintola, sekä siellä on tarjolla juhla- ja kokoustiloja.

Kanariansaarten koronatilanne on pikkuhiljaa paranemassa. Sairastumisia on ollut viime aikoina noin 50/100 000 asukasta ja tämä luku on huomattavasti pienempi kuin Manner-Espanjassa. Madridissa ja ympäristössä ovat tiukat liikkumisrajoitukset edelleen voimassa.

Atlantilla on lähestymässä subtrooppinen myrsky, borrasca subtropical. Vielä ei ole varmaa, miten se saarille vaikuttaa, mutta luultavasti ainakin sateita saadaan lähipäivinä.

Päivän refrán: ”Cuando el rio suena, agua lleva.” (Kun joki soi, se kuljettaa vettä.) Tämä sanonta tarkoittaa huhujen leviämistä ja suomeksi vastaava voisi olla: ”Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi”.

Orotavassa taas

Tilapäivitys

or

Vuorossa oli kävely Orotavan kaupungissa. Siellä kiinnostavat kaupungin vuosisatojen historia, vanhat ja kauniit rakennukset sekä kapeat kadut.

Puerton kaupungissa kävelyyn taas innostaa rakkaus suureen ja avaan mereen. Viime päivinä on tosin annettu varoituksia merestä. Ilmiö on nimeltään ”marea viva”, elävä meri. Täydenkuun aikaan ja sen jälkeen sekä näin syksyllä nousu- ja laskuveden erotus on suuri. Vesi tekee voimakasta liikettä ja aallot ovat suuria. Aallonmurtajille ja jyrkille rannoille menemisestä varoitetaan voimakkaiden aaltojen takia. Ennen kaikkea varoitetaan siitä, että selfien ottaminen rannalla selkä mereen päin on vaarallista. Näin toimien on selfien ottajia joutunut mereen aaltojen sieppaamana ja jopa hukkunut.

Koronatartuntojen määrä on pikkuhiljaa vähenemässä, kertovat Kanarian uutiset. Hallituksen sivuilta löytyvät sairastuneiden määrät (Gobierno de Canarias). Minä en jaksa niitä aktiivisesti enää seurata – koronaväsymys.

Päivän refrán: ”El que mucho abarca poco aprieta”. Sille löysin netistä käännöksen englanniksi: ”Dealing with everything means losing relevance”. Kuka keksisi vastaavan suomalaisen sananlaskun?

Orotavan katuja

Tilapäivitys

Or

Sunnuntaikävelyllä kuvasin taas Orotavan katuja. Hiljaista oli, vähän väkeä liikkeellä. Liikkeet olivat tietysti sunnuntain takia kiinni, mutta niin oli myös suuri osa baareista, jotka yleensä ovat auki. Mutta Orotavan (Arenaksen) Lidlissä ja sen viereisessä Hiperdinossa sen sijaan oli tungosta.

Päivälämpötilat ovat pudonneet jo hieman, n. +25.

Kanarian aamutelevisiossa on alettu esittää joka aamu yksi sananlasku. En ehtinyt aivan alkupäivinä mukaan, mutta tässä tältä aamulta:
”De tal palo tal astilla.” (Sananmukaisesti: Millainen tikku, sellainen lastu; sanakirja kääntää: Millainen isä, sellainen poika). Vastannee meidän ”Ei omena kauas puusta putoa” -sanontaa.

Koronatapauksia on taas tullut lisää, myös saarille, Teneriffalle 58 uutta sairastunutta vuorokaudessa. Santa Cruz ja La Laguna ovat kuitenkin edelleen ne paikat, joissa koronapositiivisia on eniten. Puertossa ja Orotavassa luvut ovat pieniä.

Nettikauppoja

Tilapäivitys

net

Kuvat ovat omalta pihalta. Banaanit kypsyvät, samoin appelsiinit. Rypäleet eivät tehneet hedelmiä, eivätkä edes kukkineet tänäkään vuonna, mikähän lienee syynä?

Aamu-uutisista: Kanarian kouluihin ollaan palkkaamassa uusia opettajia, sillä lähiopetukseen tulevat koululaiset opiskelevat alle kymmenen oppilaan ryhmissä.

Orotavan kaupunki on koonnut pienyrittäjien liikkeistä nettikaupan, josta saa hankittua monenlaista tavaraa kotiinkuljetuksella tai tilauksen kaupasta hakien. Hyvä idea näinä korona-aikoina!
Kaupat ovat osoitteessa www.comerciolaorotava.com.
(Valitettavasti en saa toimivaa linkkiä tähän tekstiin, mutta lisään sen linkkilistalle.)

Orotava

Tilapäivitys

oro

Kuvat ovat Orotavan kaupungista, viikonlopun lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Nyt kuumuus on poissa, pasaatituulet ovat puhallelleet muualle myös caliman. Eilen satoi aamupäivällä. Aamulla lämpömittarissa oli +19, mikä ihana viileys! Päivällä aurinko lämmittää muutaman asteen.

Korona jatkaa sekin kulkuaan. Nyt uusia tautitapauksia on levinnyt myös Hierron saarelle. (Ja Suomessa Kuhmoon!)
Olen hämmentynyt tiedonvälityksestä, enkä enää ymmärrä mikä on totta ja mikä ei! Kenen etua ajetaan ja kuka hyötyy? Miksi tämän infektion kulusta ja vakavuudesta on niin ristiriitaista tietoa? On koulukuntia (myös terveydenhuoltoalan ammattilaisia), jotka vähättelevät tautia ja vertaavat sitä tavalliseen kausi-influenssaan. Sitten on toinen joukko, siinä myös ammattilaisia, jotka pitävät koronaa erittäin vaarallisena ja vaativat mm. maskeja, suojaetäisyyksiä ja kokoontumisrajoituksia.

Ne, jotka ovat taudin sairastaneet, eivät todellakaan väheksy sitä. Lähipiirissä on heitäkin.

On tuttavia, lääketieteen ammattilaisia, jotka väheksyvät tautia.

Kaikkea informaatiota/disinformaatiota on mahdotonta seurata. Minä kuitenkin suojaudun ja varon ihmisjoukkoja. Kaltaiselleni introvertille se on totta puhuen ajoittain helpottavaakin. Saa olla omissa oloissaan hyvästä syystä.

Orotavassa taas

Tilapäivitys

Or

Orotavan kotona taas.

Eilen vietimme aikaa Puertossa, koska siellä on helpompi kävellä tasamaata kuin mäkisesssä Orotavassa. Kävelyajat ovat tässä faasissa ennallaan, joten meidän, alle seitsemänkymppisten, kävelyajat ovat ne ”huonot” klo 6-10 ja 20-23. Mutta faasissa 1 saa käydä kaupassa, apteekissa ja terassilla mihin aikaan vaan. Niinpä lähdimme kävelylle puoleltapäivin. Menimme Mequinez-kadulle tarkoituksena kierrellä vähän ja saada liikuntaa. Kuinka ollakaan, kadulle ajoi poliisiauto ja sen verran mahdolliset suuret sakot pelottavat, että hakeuduimme lähimmälle terassille. (Espanjalainen karanteeni: terassille meno on sallittua milloin vain 🙂 ).

Oli jo lounasaika, joten päädyimme tilaamaan gambas al ajillo ja juomat. Söimme, ja kun laskun aika tuli, ajattelin maksaa kortilla, koska se ehkä on nyt tautiaikana turvallisempaa. Tarjoilijapoika toi koneen, jolla vipautin korttia: piip! Ei toimi, sanoi poika. Toinen kerta: piip! Ei toimi, sanoi poika. No, voin maksaa con efectivo, käteisellä, sanoin ja maksoin.

Sitten kotona tarkistin: maksu oli mennyt kaksi kertaa tililtäni ja siis oli vielä käteisellä maksettu. Soitin noin kymmenen kertaa k.o. ravintolaan, ennenkuin sieltä vastattiin. Myönsivät virheen, lupasivat palauttaa liikaa maksetut rahat. Siestan jälkeen palasin terassille: sain rahat takaisin.
Ikävä tunne jäi. Jos olisin ollut kieltä taitamaton viikkoturisti, olisinko saanut rahoja? Oliko teko tarkoituksellinen vai vahinko? No, onneksi terasseja on Puertossa paljon. Kyseinen paikka meni boikottilistalleni.

– La Gomera ja El Hierro pääsevät maanantaina faasiin 2. Teneriffa, La Palma ja Gran Canaria jatkavat vielä ainakin viikon faasissa 1.

Madrid ja Barcelonan metropolialue jatkavat faasissa 0. Etenkin Madridissa vastustetaan tätä päätöstä, vaikka se perustuukin faktoihin viruksen leviämisen vaaroista. Andalucia ja suuri osa mantereesta pääsevät myös faasiin 1, mutta Castilla y Leonin seudulla ja luoteisosissa Espanjaa jää edelleen alueita nollafaasiin.

Sää selkenee

Tilapäivitys

Orota

Myrsky on ohitse, mikä helpotus! Kolme miestä siivosi pihaa kaksi päivää ja kumppani jatkoi vielä tämän päivän uima-altaan puhdistusta. Nyt alkaa kaikki olla kunnossa, kunhan vielä pyyhitään hiekkapölyt sisätiloista.

Paljon roskaa, kaatuneita puita ja muuta myrskyn aiheuttamaa tuhoa näkyy pitkin katuja. Melkein kaikki naapuruston bougainvilleat ovat lehdettömiä ja kukattomia: tuuli tyhjensi ne.

Tänään jatkuvat karnevaalitapahtumat, Puertossa olisi Sardiinin hautajaiset ja Orotavassa Crispinin poltto, mutta ne jääkööt nyt muiden nähtäväksi.

Kuvat ovat Orotavan keskustasta: Puerto ja meri näkyvät jo, Teide on vielä calimaverhon takana, mutta eiköhän sekin pian näy, kunhan pasaatituulet (alisios) saapuvat.

Orotavan joulua

Tilapäivitys

na

Hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Kuvia eiliseltä iltakävelyltä ja Casa de Cultura San Agustinin joulumarkkinoilta, jotka ovat auki 9.12. saakka. Ilta-aikaan kaunista ja tunnelmallista valaistusta on Plaza de la Constitucionilla Orotavan keskustassa.