Teiden kierros

Tilapäivitys

tei

Teimme taas Teiden kierroksen. Kuvissa vuori joka suunnasta: itäpuolelta, josta lähdimme, etelästä (hissitolpat näkyvissä), lounaasta (Teiden ”sierain” näkyvissä) ja paluumatkalla länsipuolelta. Eikä tuo majesteetillinen vuori koskaan jätä kylmäksi.

Hieman faktoja, vaikkapa kertaukseksi:

Teide on kolmanneksi korkein (3718m merenpinnasta) tulivuori maapallolla, kaksi korkeampaa löytyy Havaijilta. Teide on muodostunut nykyisen kaltaiseksi noin 170 000 vuotta sitten. Tätä aiemmin sen paikalla oli vielä korkeampi, sittemmin luhistunut vuori, josta on muodostunut nykyäänkin näkyvillä oleva suuri kraateri Las Cañadas, kertovat tutkijat. Viimeisen 20 000 vuoden aikana päävuoren ympärille on syntynyt sivukraatereista uusia pienempiä vuorimuodostelmia.

Teide on purkaantunut viimeksi vuonna 1909. Silloin sivukraateri Chinyeron purkaus kesti noin kymmenen päivää. Montaña Negran, Teiden sivulla olevan tulivuoren purkauksen laavavirta vuonna 1707 tuhosi suuren osan silloista Garachicon rannikkokaupunkia.

Eniten minua ihmetyttää se, että faktoja etsiessäni löysin tiedon, jonka mukaan Teide jatkuu vielä n. 7000 metriä merenpinnan alapuolelle! Käsittämättömiä mittoja. Ei ihme, että guanchit ovat palvoneet vuorta ja uskoneet sen uumenissa asustaviin jumalolentoihin.

islas

Se, mitkä saaret näkyvät Teneriffalle, riippuu säästä. Nyt näimme La Palman saaren, joka keskikohtansa mataluuden takia näyttää kahdelta erilliseltä saarelta sekä Gomeran, joka oli pilviverhon takia hieman sumeana.

Gomeralle aiomme tehdä pikkureissun ehkäpä jo ensi viikolla.

Puerto Naos

Tilapäivitys

naos

Tänään meillä on lepopäivä, jota tulimme viettämään toiselle puolelle saarta. Nyt vietämme aikaa rannan tuntumassa Puerto Naoksessa.

Los Indianos

Tilapäivitys

ind

Esimakua huomisesta: Los Indianos-karnevaalin valkoisiin pukeutuneita ja talkin tupsuttelijoita jo oli. Huomenna mekin menemme mukaan.

Lämmintä

Tilapäivitys

image

Pitkästä aikaa pilvet olivat aamulla väistyneet niin, että Teide näkyi. Taivaalla oli kauniita kultareunaisia poutapilviä, ja kuuma päivä saatiinkin.

La Palmalla palaa edelleen, nyt jo yli 3000 hehtaaria on tulessa, n. 2500 ihmistä on evakuoitu. Mantereelta ja saarilta on saapunut lisävoimia sammutukseen. Uutiset kertoivat, että n. 10% saaresta on tulen vallassa. Toivotaan voimia sammuttajille, tuulen tyyntymistä ja palon hallintaan saamista!

Incendio

Tilapäivitys

image

Nyt on kuva lainattu Televisión Canarialta: La Palman saarella on suuri metsäpalo. Koko päivän uutiset ovat tiedottaneet asiasta, palo ei ole vieläkään hallinnassa. Palamassa on n. 1000 hehtaaria, ja ainakin 700 ihmistä on varotoimena evakuoitu kodeistaan. Yksi pelastushenkilökuntaan kuulunut on menettänyt henkensä. Helikoptereita ja pelastajia on lähetetty muiltakin saarilta. – Surullisia uutisia siis naapurisaarelta.

Meillä on hieman viileämpää, pilvistä ja calimaa.

Santa Cruz de La Palma

Tilapäivitys

sc

Santa Cruz de La Palman vanha kaupunki oli todella kaunis kapeine katuineen ja värikkäine taloineen. Jotakin samaa tunnelmaa kuin La Lagunassa kaupungissa oli, mutta silmää hiveleviä yksityikohtia ehkä enemmän.

sc2

Tässä yksi kapeista kujista ja pari näkymää parvekkeiden taloon.

 

LaPalmalla 2

Tilapäivitys

image
Lauantaina teimme pohjoisen kierroksen. Aikaa kului noin viisi tuntia 150 km matkalla. Serpentiinitiet vaativat sen, että matkanopeus on nelisenkymmentä kilometriä tunnissa. Se on hyvä vauhti: ehtii katsella maisemia. Ja katseltavaa tällä kierroksella todella oli. Banaaniviljelyksiä oli enemmän kuin olen koskaan missään nähnyt aiemmin. Saari on jylhä jyrkkine kallioineen ja keväänvihreää näkyi paljon. Männyissä näkyi aiempien palojen aiheuttamaa mustumista rungoissa, vaikka puut olivatkin jo hyvin toipuneita. Näimme myös lehmiä laitumella. Bodegassa maistoimme pohjoisen viiniä, joka oli pehmeämpää kuin eteläinen.

La Palmalla

Tilapäivitys

image
Eteläinen kierros saarella:
Oli tuulinen päivä. Ajelimme kohden saaren asumatonta eteläkärkeä ja Teneguia-tulivuorta, joka tunnetaan purkauksestaan vuodelta 1971. Kanarianmarketat ja unikot kukkivat, rannikolla näkyi paljon banaaninkasvatusta ja myös kasvihuoneviljelyä. Etelän viini oli – yllättävää kyllä – kirpeää ja voimakkaan makuista.
Palasimme saaren halki, vuoren sisällä kulki 2,8 km pitkä tunneli.

La Palmalle

Tilapäivitys

image

Matka La Palmalle alkoi Los Christianoksen turistikaupungin katselulla: neljä tuntia aikaa oli riittävästi siellä. Tuuli oli kova ja hiekka pöllysi rannalla. Hinnoissa oli turistilisää; ainakin kaksi kertaa Puerton hinnat.
Laivamme oli Armas, jonka ensimmäinen etappi oli Gomera. Sen jälkeen meri muuttui kuoppaiseksi ja aallot pyyhkivät laivan keulan ikkunoiden ylitse. Aallot olivat ainakin parimetrisiä. Hyvin kuitenkin päästiin (neljän tunnin matkan jälkeen) Santa Cruz de La Palman satamaan. Hotelli löytyi Los Cancajoksesta.

Matkalle

Tilapäivitys

Huomenna matkalle. – Ehei, ei Suomeen vielä. Suunnitelmissa on tehdä muutaman päivän reissu La Palmalle.

lapalma

Sää ei suosi siinä mielessä, että läntisillä saarilla on keltainen tuulivaroitus. Onneksi laiva on Armas, eikä pienempi Fred Olsenin kantosiipialus. Tänään lentoja La Palmalle on peruttu, koska siellä tuuli puhaltelee 100 km/h. Sadettakin lupaillaan säätiedotuksessa.