Sade

Tilapäivitys

sad

Eilen satoi vain aamupäivällä, aika rankasti. Loppupäivä oli lämmin ja aurinkoinen.

Mantereella on alkamassa koronan neljäs aalto, mutta sen oletetaan olevan nyt matalampi, pikkuaalto, olita pequeña. Rokotukset ovat auttamassa siinä, ettei virus enää leviä yhtä tehokkasti kuin aiemmin.

Teneriffalle on suunnitteilla kaikkiaan kuusi rokotuskeskusta, niistä uusin on aloittanut Los Realejosissa. Rokotuksia suunnitellaan annettavan 11 000 pistosta päivässä kunhan kaikki keskukset toimivat. Rokotukset jatkuvat myös pääsiäisenä. Tähän asti toiminnassa ovat olleet jo HUC:n, yliopistosairaalan, rokotuspiste (uudella puolella, potilaskahvilan tiloissa), centro ciudadanos de Las Madres Lagunassa (lähellä paikkaa, jossa tehdään mammografiat).

Lisäksi Santa Cruzin Recinto Ferialissa, messukeskuksessa, aloitetaan rokotukset, samoin Adejen taide- ja kongressikeskuksessa ja Garachicossa.

Poliisi on ratsannut ja keskeyttänyt kiellettyjä privaattijuhlia mm. Santa Cruzissa.

Täällä meillä säännöt ja kiellot pannaan käytäntöön ilman viikkojen käsittelyaikoja. Suomessa aika kuluu suunnitteluun…

Päivän refrán: ”A caballo regalado no le mires el diente”, tämä on se suomeksikin tuttu juttu, ettei lahjahevosen suuhun tule katsoa.

Lunta

Tilapäivitys

lun

Älkää, ystävät hyvät, uskoko suomalaisia ”iltapäivälehtiä”! Ei missään asiassa, sillä ne haluavat vain sensaatio-otsikoita. Eilen toinen näistä totuudentorvista kirjoitti: Kanariansaaret peittyivät lumeen! Ei todellakaan peittyneet! Lumi satoi rinteille noin puolentoista kilometrin korkeuteen, kuten aina talvella. Nyt on Teide komea kermakakku.

Sadetta, siis vettä, saatiin kyllä reilusti kaksi päivää. Tänään paistaa jo aurinko.

Nyt AstraZenecan rokotteesta on tehty päätös Espanjassa: sitä annetaan vain 18-55 -vuotiaille, joille teho on riittävä.

Lluvia

Tilapäivitys

sade

Eilen satoi, tosin ei koko päivää tauotta, mutta niin, ettei ulos tehnyt mieli kastumisriskin takia. Uskomatonta, mutta kanarioilta on ”tarttunut” tapa, ettei sateella kannata/halua/uskalla mennä ulos. Suomessa eivät pikku sateet tai isommatkin haitanneet, siellä oli vain kova pakkanen, joka haittasi ulkoilua.

Sade- ja tuulivaroitukset jatkuvat vielä tämän ja huomisen. Orotavan laakson rinteillä on lunta, Teiden tiet ovat pohjoisesta suljettuna koko viikonlopun, kerrottiin uutisissa. Etelästä pääsee Vilaflorin saakka.

Hyvänä uutisena mainittakoon, että koronaan sairastumisen käyrät ovat saarilla – ainakin toistaiseksi – kääntymässä vähä vähältä laskuun. Saarten koronarajoitusluokitus säilyy toistaiseksi ennallaan.
Espanjan terveysviranomaiset miettivät, pitäisikö AstraZenecan rokotuksen ikärajaksi asettaa 65 vuotta, sillä moni Euroopan maa on päätynyt tähän. Iäkkäämmät rokotetaan muilla rokotteilla, joiden teho on parempi. Suomi lienee eri linjoilla.

Päivän refrán on nyt helppo suomentaa: ”El que ríe el ultimo, ríe mejor” on meille tuttu sanonta: ”Joka viimeksi nauraa, se parhaiten nauraa”.

Sade jatkuu

Tilapäivitys

oroll

Sataa, sataa. Kävimme, kuten yleensä joulun alla, tilaamassa palan valmista kinkkua La Luzin saksalaisesta lihakaupasta. Sieltä sai myös maksaa, jonka jauhoivat. Niinpä tein illalla jouluksi maksalaatikkoa, siinä ensimmäinen (ja luultavasti lähes ainoa) joulunvalmisteluni.

Teneriffalle ei näillä näkymin tule confinamientoa, kevään kaltaista ulkonaliikkumiskieltoa. Rajoitukset jatkuvat ja laitoksissa asuvia vanhuksia ei suositella tänä vuonna otettavaksi kotiin joulunviettoon.

Kanariansaarilla asuvilla on koronaviruksen vasta-aineita veressään vain 3,8%:lla. Mantereella luku on 10%. Rokotusten aloittamisesta ennen uutta vuotta puhutaan.

Päivän refrán: ”El hábito no hace al monje”, tämä tarkoittaa, että ihmistä ei tule arvoida ulkonäön perusteella. Täällä sanonnassa on munkki, Suomessa koira: ”Ei ole koiraa karvoihin katsomista”.

Sadetta taas

Tilapäivitys

sa

Meillä sataa taas! Vuosiin en muista olleen näin pitkää sadekautta.

Tänään on koko Espanjassa Día de la Constitución (perustuslain päivä) ja Suomessa itsenäisyyspäivä poikkeuksellisesti virtuaalisine linnanjuhlineen. Täällä eivät pyhät tähän lopu, huomenna on siltapäivä, puente, välipäivä (vapaa) ja tiistaina uskonnollinen juhlapäivä Día de la Inmaculada Concepción de Virgen María (Marian synnittömän sikiämisen päivä). Kaikkea keksivätkin! 🙄

Tiukennetut koronamääräykset tulivat voimaan eilen ja saarista vain Teneriffalla. Meillä siis kokoontumisraja on neljä henkilöä ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 23.00-6.00. Lisäksi ravintoloiden istumapaikkoja vähennettiin ja baaritiskillä ei saa olla enää yhtään asiakasta. Nämä tiukennukset kestävät aluksi viikon – jatkoa seuraa tilanteen mukaan. Entiset maski- ja etäisyysmääräykset ym. pysyivät.
Nyt odotellaan, että tartunnat vähenisivät.

Kotipäiviä siis vietämme, eipä tuonne sateeseen tee mielikään.

Sataa

Tilapäivitys

prorr

Meillä satoi koko eilisen päivän, ajoittain saimme voimakkaita kuuroja. Samanlainen sää näyttää jatkuvan tulevina päivinä. Lämpötilakin ovat pudonneet alle 20 asteen. Tällä säällä saadaan luultavasti lunta Teidelle, mutta pilvet estävät näkyvyyden vuorelle. Olen jo muutaman kerran käynyt pihalla katsomassa, näkyisikö Teide (ja lumihuipusta saisi kuvan), mutta vielä ei ole onnistunut.

Muistathan, että tänään on Älä osta mitään -päivä! Black Friday on huijausta!

Kanariansaarilla jatketaan nykyisiä koronarajoituksia taas kaksi viikkoa, 10.12. saakka. Jatkosta ilmoitetaan tuon päivämäärän jälkeen.

Päivän refrán: ”Quién mal anda, mal acaba”. Enpä keksi tälle pariksi suomeksi kuin täysin päinvastaista merkitsevän: ”Loppu hyvin, kaikki hyvin”.

P.S. Tulihan se Teide esille!
tei

Sade

Tilapäivitys

sade

Sade alkoi eilen niin, että Orotavassa satoi enemmän kuin Puertossa. Orotavassa sitten satoi koko yön, ajoittain rankastikin ja edelleen ropisee vettä.

Tänä aamuna multitaskasin: katsoin Kanarian aamutv:tä ja samalla kuuntelin YLE Areenan kautta Suomen hallituksen tiedotustilaisuutta koronatilanteesta.

Multitaskaus oli melko vaikeaa, etenkin, kun kuunneltavissa oli kaksi eri kieltä.

Suomessa korona leviää ja vauhti kiihtyy. Uusia rajoituksia tulee voimaan, ryhmäkokokoja pienennetään ja tilaisuuksia kielletään. Jopa ulkonaliikkumiskieltoa väläytellään mahdollisuutena, ellei tautia saada muuten hallintaan. Vielä ei ole sen aika.

Haaveeni päästä jouluksi Suomeen mummoilemaan täytyy nyt hylätä. On odoteltava parempia aikoja.

Täällä yksi pääuutisista kertoi tänäkin aamuna Afrikasta veneillä tulleista pakolaisista. Joka yö saarille saapuu heitä lisää.

Toisessa pääuutisessa näytettiin menehtyneen jalkapalloilija Maradonan elämän ajalta kerättyjä dokumenttipätkiä.

Päivän refránin sain napattua multitaskauksesta huolimatta: ”Ojos que no ven, corazón que no siente”. Sille löytyi englanninnos netistä: ”Eyes that don’t see, heart that not feel”.

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

lluv

Sadetta on luvassa, vaikka pilvet eivät vielä aamulla sitä kerro, poutapilviltä näyttävät.

Aamu-uutisissa
Pakolaisasioita: Uusia veneitä, pateras, on saapunut saarille. Lanzaroten rannikolla yksi patera on kaatunut, tulijoita hukkunut ja kadonnut ja vain osa päässyt saarelle. Ei ole helppoa pakolaistenkaan taival!

Koronan takia poliisi vartioi mm. Teiden tiellä nuorison öisiä kokoontumisia, botellones, koska ne ovat yksi viruksen leviämisreiteistä.

Joulun ajan juhlia rajoitetaan (Navidad con limites). Tapahtumia perutaan ja perhejuhlatkin täytyy pitää pienimuotoisesti.

Tänään täällä vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisen päivää: Día internacional contra la violencia de género. Naiset joutuvat perheväkivallan uhreiksi täällä liian usein.

Ikäviä uutisia siis tänään kaikki.

Päivän refrán: ”No es oro todo lo que reluce”, ”Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää”.

Sadetta

Tilapäivitys

llu

Eilen meillä satoi. Ihanan raikasta pitkästä aikaa! Tämän sai aikaan Atlantilla myrskynnyt Paulette-hurrikaani, jonka hännät ulottuivat meille saarille asti. Onneksi saatiin kuitenkin vain pieni virkistävä sade. Luonto kaipaa vettä, viljelijöiden kasteluvesisäiliöt ovat lähes kuivia, joten enemmänkin sadetta saisi tulla.

Aamutelevision pääuutinen kertoi tänään siitä, kuinka viime aikoina on joka päivä saapunut pakolaisia kuljettaneita veneitä saarille, eniten Gran Canarialle, mutta myös Teneriffalle. Sanomalehdissä (joiden otsikot myös esitetään aamutv:ssä) pääuutiset ovat huolestuneita siitä, että saarista on tulossa vankila Afrikasta tulleille maahanmuuttajille, koska heidän sijoittamisensa muualle esim. Manner-Espanjaan, on vaikeaa.

Päivän refrán: ”Cada loco con su tema” (Jokainen hullu omalla teemallaan) tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä riippumatta siitä, hyväksyvätkö muut sen vai eivät. Enpä taas keksi, mikä tätä suomeksi vastaisi.

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

paj 

37. karanteenipäivä

On Teneriffan 40. karanteenipäivä, mutta minä palasin Suomesta kolme päivää estado de alarman alkamisen jälkeen, siksi lasken päivät toisin.

Taitaa tulla kotipäivä sisällä, sillä tänään on voimassa keltainen sadevaroitus (kuva Orotavan kaupungin sivulta). Naapurin antennin päällä istuu usein lintuja, niin tänäänkin, kyyhkynen siinä katseli maisemia.

Tänään vietetään kirjan päivää, día del libro. Huomasin, että muutamat kaupat ovat lisänneet kotiinkuljetuspalvelua, mm. muutama kirjakauppa, joista tilaukset voi tehdä netissä. No, enpä tarvitse, ainakaan toistaiseksi.

Toukokuun kaikki yleisötapahtumat on peruttu. Paljon kirjoitellaan ja puhutaan liikkeiden ja palveluiden vähittäisestä avaamisesta kesää kohti mentäessä. Vielä ei tarkkoja aikoja ole tiedossa. Kuvia on näytetty siitä, kuinka baareihin ja ravintoloihin voitaisiin rakentaa pleksiseiniä pöytien väliin. Näille täkäläisille baari-ihmisille on todella vaikeaa tämä aika, kun ei pääse lähibaariin kahville/lasilliselle/ystäviä tapaamaan. Meille suomalaisille se ei liene mikään kynnyskysymys.

Lentoliikennettä suunnitellaan avattavan kolmessa vaiheessa: aluksi kesällä saarten välille, sitten tilanteen salliessa mantereelle ja noin puolen vuoden kuluttua, syksyllä, ulkomaalaisille turisteille. Saapa nähdä, toteutuvatko nämä suunnitelmat.