Sade jatkuu

Tilapäivitys

oroll

Sataa, sataa. Kävimme, kuten yleensä joulun alla, tilaamassa palan valmista kinkkua La Luzin saksalaisesta lihakaupasta. Sieltä sai myös maksaa, jonka jauhoivat. Niinpä tein illalla jouluksi maksalaatikkoa, siinä ensimmäinen (ja luultavasti lähes ainoa) joulunvalmisteluni.

Teneriffalle ei näillä näkymin tule confinamientoa, kevään kaltaista ulkonaliikkumiskieltoa. Rajoitukset jatkuvat ja laitoksissa asuvia vanhuksia ei suositella tänä vuonna otettavaksi kotiin joulunviettoon.

Kanariansaarilla asuvilla on koronaviruksen vasta-aineita veressään vain 3,8%:lla. Mantereella luku on 10%. Rokotusten aloittamisesta ennen uutta vuotta puhutaan.

Päivän refrán: ”El hábito no hace al monje”, tämä tarkoittaa, että ihmistä ei tule arvoida ulkonäön perusteella. Täällä sanonnassa on munkki, Suomessa koira: ”Ei ole koiraa karvoihin katsomista”.

Sadetta taas

Tilapäivitys

sa

Meillä sataa taas! Vuosiin en muista olleen näin pitkää sadekautta.

Tänään on koko Espanjassa Día de la Constitución (perustuslain päivä) ja Suomessa itsenäisyyspäivä poikkeuksellisesti virtuaalisine linnanjuhlineen. Täällä eivät pyhät tähän lopu, huomenna on siltapäivä, puente, välipäivä (vapaa) ja tiistaina uskonnollinen juhlapäivä Día de la Inmaculada Concepción de Virgen María (Marian synnittömän sikiämisen päivä). Kaikkea keksivätkin! 🙄

Tiukennetut koronamääräykset tulivat voimaan eilen ja saarista vain Teneriffalla. Meillä siis kokoontumisraja on neljä henkilöä ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 23.00-6.00. Lisäksi ravintoloiden istumapaikkoja vähennettiin ja baaritiskillä ei saa olla enää yhtään asiakasta. Nämä tiukennukset kestävät aluksi viikon – jatkoa seuraa tilanteen mukaan. Entiset maski- ja etäisyysmääräykset ym. pysyivät.
Nyt odotellaan, että tartunnat vähenisivät.

Kotipäiviä siis vietämme, eipä tuonne sateeseen tee mielikään.

Sataa

Tilapäivitys

prorr

Meillä satoi koko eilisen päivän, ajoittain saimme voimakkaita kuuroja. Samanlainen sää näyttää jatkuvan tulevina päivinä. Lämpötilakin ovat pudonneet alle 20 asteen. Tällä säällä saadaan luultavasti lunta Teidelle, mutta pilvet estävät näkyvyyden vuorelle. Olen jo muutaman kerran käynyt pihalla katsomassa, näkyisikö Teide (ja lumihuipusta saisi kuvan), mutta vielä ei ole onnistunut.

Muistathan, että tänään on Älä osta mitään -päivä! Black Friday on huijausta!

Kanariansaarilla jatketaan nykyisiä koronarajoituksia taas kaksi viikkoa, 10.12. saakka. Jatkosta ilmoitetaan tuon päivämäärän jälkeen.

Päivän refrán: ”Quién mal anda, mal acaba”. Enpä keksi tälle pariksi suomeksi kuin täysin päinvastaista merkitsevän: ”Loppu hyvin, kaikki hyvin”.

P.S. Tulihan se Teide esille!
tei

Sade

Tilapäivitys

sade

Sade alkoi eilen niin, että Orotavassa satoi enemmän kuin Puertossa. Orotavassa sitten satoi koko yön, ajoittain rankastikin ja edelleen ropisee vettä.

Tänä aamuna multitaskasin: katsoin Kanarian aamutv:tä ja samalla kuuntelin YLE Areenan kautta Suomen hallituksen tiedotustilaisuutta koronatilanteesta.

Multitaskaus oli melko vaikeaa, etenkin, kun kuunneltavissa oli kaksi eri kieltä.

Suomessa korona leviää ja vauhti kiihtyy. Uusia rajoituksia tulee voimaan, ryhmäkokokoja pienennetään ja tilaisuuksia kielletään. Jopa ulkonaliikkumiskieltoa väläytellään mahdollisuutena, ellei tautia saada muuten hallintaan. Vielä ei ole sen aika.

Haaveeni päästä jouluksi Suomeen mummoilemaan täytyy nyt hylätä. On odoteltava parempia aikoja.

Täällä yksi pääuutisista kertoi tänäkin aamuna Afrikasta veneillä tulleista pakolaisista. Joka yö saarille saapuu heitä lisää.

Toisessa pääuutisessa näytettiin menehtyneen jalkapalloilija Maradonan elämän ajalta kerättyjä dokumenttipätkiä.

Päivän refránin sain napattua multitaskauksesta huolimatta: ”Ojos que no ven, corazón que no siente”. Sille löytyi englanninnos netistä: ”Eyes that don’t see, heart that not feel”.

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

lluv

Sadetta on luvassa, vaikka pilvet eivät vielä aamulla sitä kerro, poutapilviltä näyttävät.

Aamu-uutisissa
Pakolaisasioita: Uusia veneitä, pateras, on saapunut saarille. Lanzaroten rannikolla yksi patera on kaatunut, tulijoita hukkunut ja kadonnut ja vain osa päässyt saarelle. Ei ole helppoa pakolaistenkaan taival!

Koronan takia poliisi vartioi mm. Teiden tiellä nuorison öisiä kokoontumisia, botellones, koska ne ovat yksi viruksen leviämisreiteistä.

Joulun ajan juhlia rajoitetaan (Navidad con limites). Tapahtumia perutaan ja perhejuhlatkin täytyy pitää pienimuotoisesti.

Tänään täällä vietetään kansainvälistä naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisen päivää: Día internacional contra la violencia de género. Naiset joutuvat perheväkivallan uhreiksi täällä liian usein.

Ikäviä uutisia siis tänään kaikki.

Päivän refrán: ”No es oro todo lo que reluce”, ”Ei kaikki ole kultaa mikä kiiltää”.

Sadetta

Tilapäivitys

llu

Eilen meillä satoi. Ihanan raikasta pitkästä aikaa! Tämän sai aikaan Atlantilla myrskynnyt Paulette-hurrikaani, jonka hännät ulottuivat meille saarille asti. Onneksi saatiin kuitenkin vain pieni virkistävä sade. Luonto kaipaa vettä, viljelijöiden kasteluvesisäiliöt ovat lähes kuivia, joten enemmänkin sadetta saisi tulla.

Aamutelevision pääuutinen kertoi tänään siitä, kuinka viime aikoina on joka päivä saapunut pakolaisia kuljettaneita veneitä saarille, eniten Gran Canarialle, mutta myös Teneriffalle. Sanomalehdissä (joiden otsikot myös esitetään aamutv:ssä) pääuutiset ovat huolestuneita siitä, että saarista on tulossa vankila Afrikasta tulleille maahanmuuttajille, koska heidän sijoittamisensa muualle esim. Manner-Espanjaan, on vaikeaa.

Päivän refrán: ”Cada loco con su tema” (Jokainen hullu omalla teemallaan) tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä riippumatta siitä, hyväksyvätkö muut sen vai eivät. Enpä taas keksi, mikä tätä suomeksi vastaisi.

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

paj 

37. karanteenipäivä

On Teneriffan 40. karanteenipäivä, mutta minä palasin Suomesta kolme päivää estado de alarman alkamisen jälkeen, siksi lasken päivät toisin.

Taitaa tulla kotipäivä sisällä, sillä tänään on voimassa keltainen sadevaroitus (kuva Orotavan kaupungin sivulta). Naapurin antennin päällä istuu usein lintuja, niin tänäänkin, kyyhkynen siinä katseli maisemia.

Tänään vietetään kirjan päivää, día del libro. Huomasin, että muutamat kaupat ovat lisänneet kotiinkuljetuspalvelua, mm. muutama kirjakauppa, joista tilaukset voi tehdä netissä. No, enpä tarvitse, ainakaan toistaiseksi.

Toukokuun kaikki yleisötapahtumat on peruttu. Paljon kirjoitellaan ja puhutaan liikkeiden ja palveluiden vähittäisestä avaamisesta kesää kohti mentäessä. Vielä ei tarkkoja aikoja ole tiedossa. Kuvia on näytetty siitä, kuinka baareihin ja ravintoloihin voitaisiin rakentaa pleksiseiniä pöytien väliin. Näille täkäläisille baari-ihmisille on todella vaikeaa tämä aika, kun ei pääse lähibaariin kahville/lasilliselle/ystäviä tapaamaan. Meille suomalaisille se ei liene mikään kynnyskysymys.

Lentoliikennettä suunnitellaan avattavan kolmessa vaiheessa: aluksi kesällä saarten välille, sitten tilanteen salliessa mantereelle ja noin puolen vuoden kuluttua, syksyllä, ulkomaalaisille turisteille. Saapa nähdä, toteutuvatko nämä suunnitelmat.

Sadetta

Tilapäivitys

llu

32. karanteenipäivä

Meillä on satanut rankasti yöllä. Havahduin aamuyöstä hereille kovaan sateen ropinaan. Nyt aamulla sataa edelleen, mutta vähemmän.

Tänään odotan taas mercadillon vihannestoimitusta. Onpahan syy kerran viikossa aamulla piirtää silmät päähän ja pukeutua. Muut päivät olen kuljeksinut yöpaidassa.

– Myös Espanjaan/Kanarialle toimitetuissa kasvosuojuksissa on ollut huonolaatuisia ja käyttökelvottomia tuotteita, joita on jouduttu palauttamaan. Kiinasta toimitettuja nekin. Ei voi kun ihmetellä näitä valtioiden tekemiä outoja hankintoja. Korruptio ja mafia, siinäkö syy?

– Etelän lentokentän lähistöllä on parkkeerattuna ja siis käyttämättöminä 70 000 henkilöautoa, jotka ovat olleet vuokra-autoina turismikäytössä. Uskomaton määrä: autoja silmänkantamattomiin. Canarias7 ja aamutelevisio ovat näyttäneet niistä kuvia. Hyvää asiassa on se, että pakokaasut vähenevät nyt tällä liika-autoistuneella saarella.

Sade

Tilapäivitys

Sade

Kuudes karanteenipäivä

Sadetta ja epävakaista säätä

Meillä on ollut voimassa eilisestä saakka sade- ja tuulivaroitus. Nyt sää näyttää hieman selkenevän, joskin koko viikon ennusteessa näkyy kuuroittaisia sateita. – Ruusunnuppu on kuvattu omalta pihalta eilisen auringonpaisteen aikaan.

Eilen Espanjan pääministeri Pedro Sanzes jatkoi – parlamentin hyväksynnällä – poikkeustilaa kaksi viikkoa eteenpäin, eli pääsiäisen yli. Tänään Kanarian hallituksen päämies, el presidente canario, Ángel Victor Torres puhui aamutelevision lähetyksessä ja pyysi kansalaisilta henkistä kestävyyttä (fortaleza mental) tässä vaikeassa tilanteessa.

Suomessa vielä mietitään ihmisten liikkumisen rajoittamista, ravintoloiden sulkemista ja montaa muuta asiaa, jotka täällä on jo tehty. Miksi siellä vielä mietitään?

Minä tunnen oloni turvalliseksi tällä hetkellä ja jollakin tavoin helpottuneeksikin siitä, että ei tarvi/saa lähteä mihinkään, voi kuljeskella kaiket päivät kotivaatteissa, eikä tarvi edes silmiä maalata päähän (= silmämeikit, joita ilman ei ole vuosikymmeniin voinut olla). Eikä ole kiire minkään tekemisen kanssa, on vapaata!

Joulukuun sade

Tilapäivitys

sataa

Meillä sataa kaatamalla. Taivas ja meri näkyvät harmaana. Sääennusteet ovat luvanneet ainakin kahta sadepäivää. Teidelle satelee tietojen mukaan lunta. Kunhan sää selkenee, voi olla, että onnistun nappaaaman tämän talven ensimmäiset lumikuvat Teideltä. Kaikki muutkin sitä tietysti kuvaavat, mutta omat kuvat ovat omia.

On tavanomaista, että joulukuun alussa vuori saa ensilumensa.