Sadetta

Tilapäivitys

llu

Eilen meillä satoi. Ihanan raikasta pitkästä aikaa! Tämän sai aikaan Atlantilla myrskynnyt Paulette-hurrikaani, jonka hännät ulottuivat meille saarille asti. Onneksi saatiin kuitenkin vain pieni virkistävä sade. Luonto kaipaa vettä, viljelijöiden kasteluvesisäiliöt ovat lähes kuivia, joten enemmänkin sadetta saisi tulla.

Aamutelevision pääuutinen kertoi tänään siitä, kuinka viime aikoina on joka päivä saapunut pakolaisia kuljettaneita veneitä saarille, eniten Gran Canarialle, mutta myös Teneriffalle. Sanomalehdissä (joiden otsikot myös esitetään aamutv:ssä) pääuutiset ovat huolestuneita siitä, että saarista on tulossa vankila Afrikasta tulleille maahanmuuttajille, koska heidän sijoittamisensa muualle esim. Manner-Espanjaan, on vaikeaa.

Päivän refrán: ”Cada loco con su tema” (Jokainen hullu omalla teemallaan) tarkoittaa sitä, että jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä riippumatta siitä, hyväksyvätkö muut sen vai eivät. Enpä taas keksi, mikä tätä suomeksi vastaisi.

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

paj 

37. karanteenipäivä

On Teneriffan 40. karanteenipäivä, mutta minä palasin Suomesta kolme päivää estado de alarman alkamisen jälkeen, siksi lasken päivät toisin.

Taitaa tulla kotipäivä sisällä, sillä tänään on voimassa keltainen sadevaroitus (kuva Orotavan kaupungin sivulta). Naapurin antennin päällä istuu usein lintuja, niin tänäänkin, kyyhkynen siinä katseli maisemia.

Tänään vietetään kirjan päivää, día del libro. Huomasin, että muutamat kaupat ovat lisänneet kotiinkuljetuspalvelua, mm. muutama kirjakauppa, joista tilaukset voi tehdä netissä. No, enpä tarvitse, ainakaan toistaiseksi.

Toukokuun kaikki yleisötapahtumat on peruttu. Paljon kirjoitellaan ja puhutaan liikkeiden ja palveluiden vähittäisestä avaamisesta kesää kohti mentäessä. Vielä ei tarkkoja aikoja ole tiedossa. Kuvia on näytetty siitä, kuinka baareihin ja ravintoloihin voitaisiin rakentaa pleksiseiniä pöytien väliin. Näille täkäläisille baari-ihmisille on todella vaikeaa tämä aika, kun ei pääse lähibaariin kahville/lasilliselle/ystäviä tapaamaan. Meille suomalaisille se ei liene mikään kynnyskysymys.

Lentoliikennettä suunnitellaan avattavan kolmessa vaiheessa: aluksi kesällä saarten välille, sitten tilanteen salliessa mantereelle ja noin puolen vuoden kuluttua, syksyllä, ulkomaalaisille turisteille. Saapa nähdä, toteutuvatko nämä suunnitelmat.

Sadetta

Tilapäivitys

llu

32. karanteenipäivä

Meillä on satanut rankasti yöllä. Havahduin aamuyöstä hereille kovaan sateen ropinaan. Nyt aamulla sataa edelleen, mutta vähemmän.

Tänään odotan taas mercadillon vihannestoimitusta. Onpahan syy kerran viikossa aamulla piirtää silmät päähän ja pukeutua. Muut päivät olen kuljeksinut yöpaidassa.

– Myös Espanjaan/Kanarialle toimitetuissa kasvosuojuksissa on ollut huonolaatuisia ja käyttökelvottomia tuotteita, joita on jouduttu palauttamaan. Kiinasta toimitettuja nekin. Ei voi kun ihmetellä näitä valtioiden tekemiä outoja hankintoja. Korruptio ja mafia, siinäkö syy?

– Etelän lentokentän lähistöllä on parkkeerattuna ja siis käyttämättöminä 70 000 henkilöautoa, jotka ovat olleet vuokra-autoina turismikäytössä. Uskomaton määrä: autoja silmänkantamattomiin. Canarias7 ja aamutelevisio ovat näyttäneet niistä kuvia. Hyvää asiassa on se, että pakokaasut vähenevät nyt tällä liika-autoistuneella saarella.

Sade

Tilapäivitys

Sade

Kuudes karanteenipäivä

Sadetta ja epävakaista säätä

Meillä on ollut voimassa eilisestä saakka sade- ja tuulivaroitus. Nyt sää näyttää hieman selkenevän, joskin koko viikon ennusteessa näkyy kuuroittaisia sateita. – Ruusunnuppu on kuvattu omalta pihalta eilisen auringonpaisteen aikaan.

Eilen Espanjan pääministeri Pedro Sanzes jatkoi – parlamentin hyväksynnällä – poikkeustilaa kaksi viikkoa eteenpäin, eli pääsiäisen yli. Tänään Kanarian hallituksen päämies, el presidente canario, Ángel Victor Torres puhui aamutelevision lähetyksessä ja pyysi kansalaisilta henkistä kestävyyttä (fortaleza mental) tässä vaikeassa tilanteessa.

Suomessa vielä mietitään ihmisten liikkumisen rajoittamista, ravintoloiden sulkemista ja montaa muuta asiaa, jotka täällä on jo tehty. Miksi siellä vielä mietitään?

Minä tunnen oloni turvalliseksi tällä hetkellä ja jollakin tavoin helpottuneeksikin siitä, että ei tarvi/saa lähteä mihinkään, voi kuljeskella kaiket päivät kotivaatteissa, eikä tarvi edes silmiä maalata päähän (= silmämeikit, joita ilman ei ole vuosikymmeniin voinut olla). Eikä ole kiire minkään tekemisen kanssa, on vapaata!

Joulukuun sade

Tilapäivitys

sataa

Meillä sataa kaatamalla. Taivas ja meri näkyvät harmaana. Sääennusteet ovat luvanneet ainakin kahta sadepäivää. Teidelle satelee tietojen mukaan lunta. Kunhan sää selkenee, voi olla, että onnistun nappaaaman tämän talven ensimmäiset lumikuvat Teideltä. Kaikki muutkin sitä tietysti kuvaavat, mutta omat kuvat ovat omia.

On tavanomaista, että joulukuun alussa vuori saa ensilumensa.

Lluvia

Tilapäivitys

lluv

Eilen Teidellä oli erikoinen kaksikerroksinen hattu. Se tiesi säätilanmuutosta: heräsin kovaan sateeseen ja salamoiden välähtelyyn. On luvattu myös helteistä, lämpötilaksi n. 30 astetta. Taivas on harmaa ja sade jatkuu, ainakin vielä. Nyt aamusta mittari näyttää +20. Odotellaan sateen loppumista ja helteen saapumista.

Lluvia

Tilapäivitys

llu

Teide on pilviverhon takana. Meillä satoi puolenpäivän jälkeen sekä Puertossa että Orotavassa. Lähipäiville on luvattu sateita ja lämpötilakin laskee hieman kun aurinko pysyy piilossa. Luonto nauttii sateesta.

Tapasin tänään hyviä ystäviä vuosikymmenten takaa, opiskeluajoilta, jolloin asuimme Oulun Välkkylässä. Kuinka mukavaa ja mieltä lämmittävää oli palata niihin vanhoihin aikoihin – emmekä me tietenkään ole vanhentuneet – tai ainakaan sisäisesti muuttuneet miksikään! Tämänkin kohtaamisen mahdollisti tämä blogini: montaa hyvää asiaa on löytynyt näiden ”päiväkirjamerkintöjeni” kautta. Siitä kiitos teille, blogini seuraajat!

– Flunssa ei estynyt kotikonstein, pari päivää sairastin, mutta nyt jo onneksi olen paranemassa. No, hunaja ja muut tropit olivat kyllä hyviä.

Castañas

Tilapäivitys

cas

Eilisellä iltapäiväkävelyllä – siiinä sateen välissä – huomasimme, että kastanjanpaahtokioskeja oltiin avaamassa Puerton kalasatamassa. Nyt täytyy odotella parempaa säätä ja iltaa, jotta pääsemme näitä herkkuja maistamaan.

Sade ja tuuli olivat taas illalla näyttäneet voimansa: Puertossa Martianezin tunneli on ollut suljettuna, koska sadevesi on syöksynyt putouksen lailla kallioita alas. Ja San Telmolla aallot ovat lyöneet teräsaidan läpi kadulle. Ollapa entinen muuri, se perinteinen, se, jota mielenosoituksin puolustimme muutama vuosi sitten, se olisi antanut paljon enemmän suojaa. Mutta (korruptio)raha ja hyvävelisysteemi puhuivat silloin ja muuri purettiin.

Sadevaroitus

Tilapäivitys

lluv

Tänään on ollut voimassa oranssi sade- ja tuulivaroitus. On satanut kaatamalla, mutta välillä, taas Puertossa käydessä, oli sen verran rakoa sateessa, että teimme pienen kävelyn Mequinez-kadulla.

Tänään opin uutta Ten+ -kortin käytöstä: Jos kortilla matkustaa useampi kuin yksi henkilö, kuljettajalle täytyy sanoa Titsaan mennessä lukumäärä ja määränpää ja poistuessa ”vipauttaa” lukijalaitteeseen vain kerran. Yksin matkustaessa riittää vipautus koneelle mennen tullen.

Sade

Tilapäivitys

llu

Meillä oli eilen sateinen ja harmaa päivä, eikä tänään näytä paremmalta. Orotavaan on luvattu sateista koko viikoksi, Puertossa ennusteet näyttävät hieman paremmilta.

Securitaksen mecanico kävi eilen asentamassa turvalaitteisiin uudet patterit ja sim-korttikin uusittiin hälytyspaneliin. Asentaja tuli juuri ajallaan ja ennen sitä sain ilmoituksen tekstiviestinä hänen saapumisestaan. Nyt vartiointi ja koko hälytysjärjestelmä on kunnossa. Paristot kestivät siis noin puolitoista vuotta. Huolto sisältyi sopimukseen ja siten kuukausimaksuun.