Invierno

Tilapäivitys

nie

Tänä aamuna Teide näytti ”nokkaansa”, valkoisena, lumisena. Aamu-uutiset kertovat pelkästään lumiasiaa. Kanariot lähtevät katsomaan lunta vuorille, vaikka sinne on tiet suljettu ja pääsy kielletty. Sitten vähissä vaatteissa ihmiset ovat kylmettyneet ja Guardia Civil on joutunut pelastustoimiin hakemaan hypotermisia lumen ihailijoita pois.

Me suomalaiset emme taida moiseen ryhtyä, katsellaan vaan kauempaa, vaikka varmasti paremmin tietäisimme, miten pukeutua talveen. Ylhäällä Teidellä on pakkasta, 3500 metrin korkeudessa -15, kerrottiin uutisissa. Täällä meillä aamulla oli 12 plusastetta.

Sade jatkuu

Tilapäivitys

lluv

Edelleen sataa. Teneriffan pohjoisessa on keltainen sadevaroitus ja koko päivän on ollut pilvistä ja olemme saaneet ajoittaisia rankkoja sadekuuroja. Uima-allasta piti tyhjentää, ettei se olisi tulvinut yli äyräidensä.

Asun nyt Teneriffalla yhdeksättä vuotta. Yhtenäkään talvena en ole kokenut näin pitkää sadekautta. Päivälämpötila tänään oli 15 asteen tuntumassa ja koko loppuviikolle ennustetaan sateita.

Lluvia

Tilapäivitys

sade

Nyt sataa! Teide on oikutellut hattunsa kanssa jo pitkään, mutta eilen se sitten alkoi, sade, vihdoinkin. Yöllä tuuli on taas heitellyt palminlehviä ja pienempiä roskia ympäriinsä ja sade on päivän mittaan yltynyt.
Eilen illalla jo satoi kovasti Lagunassa, jossa kävimme ystäviä tapaamassaja arepaksilla.
Jokohan nyt tulee lumi Teidelle?

Myrskyä odotellaan

Tilapäivitys

llu

Orotavan kaupunki on antanut sade- ja tuulivaroituksen; sade on alkanut jo viime yönä La Palman saarella. Saa nähdä, tuleeko myrskyrintama meille. Pilvet kyllä tanssivat pahaenteisesti Teiden yllä ja alla, haalea pilvihattukin on näkyvissä.

Kaupunki on perunut viikonlopun tapahtumia. Nyt vaan odotellaan, pitävätkö ennusteet paikkaansa.

Sadetta

Tilapäivitys

val

Meillä on sateista. La Palman saarelle on annettu sadevarotus, jopa yli 200 litraa neliömetrille, mutta meillä onneksi ripottelee vain vähän ja kasvit tarvitsevat vettä. Teide on tiukassa pilvessä, jokohan se pian saa lumen?

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

sad

Sadetta on luvattu loppuviikolle. Tummia pilviä on jo saapumassa.

Olen mietiskellyt kulttuurieroja, joihin täällä törmää. Kävimme taas eilen kanarioystäviemme luona ja siksi mietin asioita, joita tuli esille ja mitkä tilanteet ovat erilaisia. Näitä tuli mieleeni:

1. Poskisuudelmat, besos. Niitä annetaan mennen, tullen ja vaikka olisi aika vasta nähty, esim. eilen. Poskisuukkojen laatu (posken hipaisu tai kauempana suoritettu supsautus – tai ihan oikea pusu poskelle) osoittaa ystävyyden läheisyyden.
Ja ensin oikealle, sitten vasemmalle! Miehet yleensä kättelevät ja taputtelevat toisiaan olkapäälle. Naiset besottelevat (poskisuutelevat) ja miehet naisia myös.

2. ¡Guapa! Sievä, kaunis! Se pitäisi aina muistaa sanoa naisille tavatessa. Ja jos on jotakin uutta/kaunista päällä niin silloin etenkin. Tässä olen mokannut monesti. Suomalainen on näköjään huono kehumaan. Ystävättäreni sanoo minulle aina ¡Guapa!, vaikka ei niin aihetta olisikaan. Eilen hän huomautti minua siitä, kun en muistanut kehua häntä. Seuraavalla kerralla täytyy muistaa.

3. Ruokapöydässä pitää puhua. Yhtäaikaa. Ja kuunnella kaikkia. Mitään suomalaistyylistä yksi puhuu ja muut kuuntelevat, sitä ei täällä harrasteta. Jos olet hiljaa, sinua vaivaa joku asia/olet surullinen tms. – Tahtoo korvat/aivot väsyä, kun kuuntelee kaikkea ja yrittää vielä ymmärtää ja sanoakin jotakin välillä. Mutta kielikylpy on hyvä ja nämä ystävät rakkaita, niin kyllä sen kestää. 🙂

4. Ruokailussa on aina alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Vieläkin harmittaa, kun kerran ystävät olivat meillä kasviskeitolla. Meillä oli vain se yksi keitto. Kuulin, kun yksi ystävistä kieltäytyi ottamasta lisää, kun odotti pääruokaa. Pettymys, kun sitä ei ollutkaan. Siitä lähtien olemme oppineet tarjoamaan ainakin jotakin pientä tapastyyppistä alkuruoaksi.

5. Viini on ruokajuoma. Sitä juodaan copa (viinilasillinen) tai kaksi ruoalla. Viinin kanssa on aina jotakin syötävää, sitä ei koskaan juoda sellaisenaan.

Nämä tulivat nyt akuutisti mieleen.

Sitten on vielä niitä yleisiä juttuja, että mañana ei ollenkaan välttämättä tarkoita huomenna vaan tulevaisuudessa ja “te llamo” – “soitan sinulle” on yleensä kohteliaisuus, eikä tarkoita mitään. Ja se “¿Qué tal?” “Mitä kuuluu?” ei myöskään tarkoita mitään…

Joistakin näistä jutuista olen kirjoittanut aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti.

Frío

Tilapäivitys

ama

Pohjois-Suomen kesä: räntää, ehkäpä myös lunta! Onneksi yksi unikko yrittää sinnikkäästi kukkia etelän puolen seinustalla, kyllä kai kesä vielä tulee.

Sateita luvassa

Tilapäivitys

cabras

Tänään oli kaunis ja aurinkoinen päivä. Yläkuvan näkymä on pysäkiltä, jossa odottelin Titsaa Puertoon: kadulla kulki vuohilauma paimenineen.
Viikonlopuksi on luvattu sateita, Atlantilta on tulossa myrskyrintama, joka pyyhkii myös Kanariansaaria, vaikka voimakkaimmat vaikutukset ennustetaan mantereelle.
Sääkuva on lainattu Agencia Estatal de Meteorologíalta (AEMET). Siinä keltainen varoitus sateista on annettu mm. Teneriffan pohjoisosiin.

Lluvia

Tilapäivitys

img_1553

Banaaninkukka kurkistaa tänään jo komeana lehtien raosta.

Meillä sataa, ennusteiden mukaan koko päivän. Nyt on lähdettävä lauantain kunniaksi etelään katsomaan, näkyisikö siellä aurinko.

Lluvia

Tilapäivitys

img_1067

Meillä on sadellut vettä parina päivänä. Tulevalle viikolle on luvattu sateita ainakin alkuviikolle. Ulkoilmatilaisuuksia on peruutettu ja esim. Plaza del Charcolla Puertossa on tulvinut eilen.