Sadetta ja tapahtumia

Tilapäivitys

llue

Vaikka päivittäin on saatu sadetta, olemme käyneet nuorten kanssa erilaisissa tapahtumissa. Viikonloppuna Pinoleressa oli juustoferia, joka järjestetään yleensä näin keväällä. Paitsi juustoja, siellä oli tarjolla myös mm. leivonnaisia, sokeriruokomehua ja erilaisia viinejä (mm banaanista tehtyä). Tänä vuonna erikoisuutena oli koiranäyttely ylimmällä tasanteella, mutta sen ohitimme. Satoi, kohtalaisesti.

Sunnuntaina kävimme jalkapallo-ottelussa Santa Cruzissa, Estadio Heliodoro Rodríguez Lópezissa. En ole aiemmin käynyt tällä stadionilla, ja vaikka en ole mitenkään urheiluihminen, jotenkin kummallisesti tunnelma silti vie mukanaan: yleisön myötäeläminen pelissä on kiehtovaa. Vastakkain pelasivat CD Tenerife ja Sevilla Atlético. Satoi, kastuimme, mutta me voitimme, siis CD Tenerife!

P.S. Momondon kilpailun äänestys jatkuu vielä 15.4. asti.

Sateen jälkeen

Tilapäivitys

buen

Myrsky ei tullut meille Orotavaan. Odottelin kameran kanssa tummia sadepilviä ja kovaa tuulta, mutta me säästyimme niiltä. Saimme vain jonkin verran sadetta. Etelässä ja naapurisaarilla on satanut ja tulvinut kovastikin (La Palma ja Gran Canaria).
Nyt meillä on taas poutasää, mutta huomiseksi on taas ennustettu sateita. Saisi tulla jo kunnon lämmin kevät tänne ikuisen kevään (eternal primavera) saarelle!

Myrsky

Tilapäivitys

tor

Tänään on voimassa lähes ulkonaliikkumiskielto. Atlantilta on tulossa myrskyrintama, joka pyyhkii saarten ylitse tänään. Viranomaiset varoittavat voimakkaista tuulista, sateesta ja aalloista. On myös annettu ohjeita siitä, miten täytyy toimia myrskyn tullessa. Ulkona kävelemistä tai autoilua ei suositella, kaikki irtotavarat terasseilta tulee koota suojaan, sähkökatkoksia voi tulla myös. Tiedotuksia tulee seurata.

Hups, meillä näyttääkin olevan aika vähän juomavettä varastossa! No, ainakin vielä taivas on lähes pilvetön, eikä tuule. Odotellaan, voihan olla, että borrasca ei tänne Orotavan seudulle tulekaan.

Aviso

Tilapäivitys

llu

Meillä on keltainen sadevaroitus ja sääennusteen mukaan nyt jo pitäisi sataa. Niinpä minä ja mustarastas (kuvassa) odotamme, josko tummat pilvet saapuisivat. Vaikka meillä on ollut sateisin ja viilein talvi nais- tai miesmuistiin, ruusut kukkivat pihapenkissä.

Olen toipumassa gripestä, flunssasta. Tämä gripe-epidemia on sairastuttanut monia ja tauti on ollut pitkään kestävää. Minä pääsin pahimmasta parin päivän totaalilla vuodelevolla.

Odottelemme taas Suomen vieraita: paitsi sadetta ollaan tänä talvena saatu myös nauttia useista läheisten ja ystävien käynneistä. Vierailut jatkuvat vielä. Tervetuloa serkut viikon kuluttua ja poika ja miniä huhtikuussa!

Invierno

Tilapäivitys

nie

Tänä aamuna Teide näytti ”nokkaansa”, valkoisena, lumisena. Aamu-uutiset kertovat pelkästään lumiasiaa. Kanariot lähtevät katsomaan lunta vuorille, vaikka sinne on tiet suljettu ja pääsy kielletty. Sitten vähissä vaatteissa ihmiset ovat kylmettyneet ja Guardia Civil on joutunut pelastustoimiin hakemaan hypotermisia lumen ihailijoita pois.

Me suomalaiset emme taida moiseen ryhtyä, katsellaan vaan kauempaa, vaikka varmasti paremmin tietäisimme, miten pukeutua talveen. Ylhäällä Teidellä on pakkasta, 3500 metrin korkeudessa -15, kerrottiin uutisissa. Täällä meillä aamulla oli 12 plusastetta.

Sade jatkuu

Tilapäivitys

lluv

Edelleen sataa. Teneriffan pohjoisessa on keltainen sadevaroitus ja koko päivän on ollut pilvistä ja olemme saaneet ajoittaisia rankkoja sadekuuroja. Uima-allasta piti tyhjentää, ettei se olisi tulvinut yli äyräidensä.

Asun nyt Teneriffalla yhdeksättä vuotta. Yhtenäkään talvena en ole kokenut näin pitkää sadekautta. Päivälämpötila tänään oli 15 asteen tuntumassa ja koko loppuviikolle ennustetaan sateita.

Lluvia

Tilapäivitys

sade

Nyt sataa! Teide on oikutellut hattunsa kanssa jo pitkään, mutta eilen se sitten alkoi, sade, vihdoinkin. Yöllä tuuli on taas heitellyt palminlehviä ja pienempiä roskia ympäriinsä ja sade on päivän mittaan yltynyt.
Eilen illalla jo satoi kovasti Lagunassa, jossa kävimme ystäviä tapaamassaja arepaksilla.
Jokohan nyt tulee lumi Teidelle?

Myrskyä odotellaan

Tilapäivitys

llu

Orotavan kaupunki on antanut sade- ja tuulivaroituksen; sade on alkanut jo viime yönä La Palman saarella. Saa nähdä, tuleeko myrskyrintama meille. Pilvet kyllä tanssivat pahaenteisesti Teiden yllä ja alla, haalea pilvihattukin on näkyvissä.

Kaupunki on perunut viikonlopun tapahtumia. Nyt vaan odotellaan, pitävätkö ennusteet paikkaansa.

Sadetta

Tilapäivitys

val

Meillä on sateista. La Palman saarelle on annettu sadevarotus, jopa yli 200 litraa neliömetrille, mutta meillä onneksi ripottelee vain vähän ja kasvit tarvitsevat vettä. Teide on tiukassa pilvessä, jokohan se pian saa lumen?

Sadetta luvassa

Tilapäivitys

sad

Sadetta on luvattu loppuviikolle. Tummia pilviä on jo saapumassa.

Olen mietiskellyt kulttuurieroja, joihin täällä törmää. Kävimme taas eilen kanarioystäviemme luona ja siksi mietin asioita, joita tuli esille ja mitkä tilanteet ovat erilaisia. Näitä tuli mieleeni:

1. Poskisuudelmat, besos. Niitä annetaan mennen, tullen ja vaikka olisi aika vasta nähty, esim. eilen. Poskisuukkojen laatu (posken hipaisu tai kauempana suoritettu supsautus – tai ihan oikea pusu poskelle) osoittaa ystävyyden läheisyyden.
Ja ensin oikealle, sitten vasemmalle! Miehet yleensä kättelevät ja taputtelevat toisiaan olkapäälle. Naiset besottelevat (poskisuutelevat) ja miehet naisia myös.

2. ¡Guapa! Sievä, kaunis! Se pitäisi aina muistaa sanoa naisille tavatessa. Ja jos on jotakin uutta/kaunista päällä niin silloin etenkin. Tässä olen mokannut monesti. Suomalainen on näköjään huono kehumaan. Ystävättäreni sanoo minulle aina ¡Guapa!, vaikka ei niin aihetta olisikaan. Eilen hän huomautti minua siitä, kun en muistanut kehua häntä. Seuraavalla kerralla täytyy muistaa.

3. Ruokapöydässä pitää puhua. Yhtäaikaa. Ja kuunnella kaikkia. Mitään suomalaistyylistä yksi puhuu ja muut kuuntelevat, sitä ei täällä harrasteta. Jos olet hiljaa, sinua vaivaa joku asia/olet surullinen tms. – Tahtoo korvat/aivot väsyä, kun kuuntelee kaikkea ja yrittää vielä ymmärtää ja sanoakin jotakin välillä. Mutta kielikylpy on hyvä ja nämä ystävät rakkaita, niin kyllä sen kestää. 🙂

4. Ruokailussa on aina alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Vieläkin harmittaa, kun kerran ystävät olivat meillä kasviskeitolla. Meillä oli vain se yksi keitto. Kuulin, kun yksi ystävistä kieltäytyi ottamasta lisää, kun odotti pääruokaa. Pettymys, kun sitä ei ollutkaan. Siitä lähtien olemme oppineet tarjoamaan ainakin jotakin pientä tapastyyppistä alkuruoaksi.

5. Viini on ruokajuoma. Sitä juodaan copa (viinilasillinen) tai kaksi ruoalla. Viinin kanssa on aina jotakin syötävää, sitä ei koskaan juoda sellaisenaan.

Nämä tulivat nyt akuutisti mieleen.

Sitten on vielä niitä yleisiä juttuja, että mañana ei ollenkaan välttämättä tarkoita huomenna vaan tulevaisuudessa ja “te llamo” – “soitan sinulle” on yleensä kohteliaisuus, eikä tarkoita mitään. Ja se “¿Qué tal?” “Mitä kuuluu?” ei myöskään tarkoita mitään…

Joistakin näistä jutuista olen kirjoittanut aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti.