Aurinkoista

Tilapäivitys

mue

Tuttuja näkymiä Puertosta: rannan baarit ovat täynnä väkeä ja kalastajien värikkäät veneet ovat omilla paikoillaan. Ja mikäs on istuskella terasseilla kun on aurinkoista ja lämmintä.

Rokotukset puhuttavat taas ja muutoksia tulee. Janssenin rokotus hylätään, AstraZenecaa annetaan vain yli 60-vuotiaille. Nuoremmille, jotka ovat saaneet jo AZ-annoksen suunnitellaan annettavaksi toista rokotetta tehosteannos, joko Pfizeria tai Modernaa. Vaikka rokotteiden sivuvaikutukset ovat huolestuttaneet ja aiheuttaneet muutoksia alkuperäisiin suunnitelmiin, koronaviruksen aiheuttama tauti on monin verroin rokotteita vaarallisempi. Tulollaan olevan neljännen aallon kerrotaan kuitenkin olevan vähemmän agressiivinen kuin aiemmat tautihuiput: rokotukset toimivat.

Päivän refrán:”El que esté libre de pecado que tire la primera piedra”, tämä on se tuttu raamatullinen lause ensimmäisen kiven heittämisestä.

Lanttulaatikkoa

Tilapäivitys

pes

Kävimme Puertossa tilaamassa Repestä lanttulaatikkoa jouluksi, sillä lantut ovat täällä harvinaista herkkua, eikä tänä vuonna ole saatu lanttua/survosta Suomestakaan. Äskettäin tosin luin, että vihanneskauppiailta voisi kysellä nabo suecoa (ruotsalaista naurista), jota joskus saa ja joka on lanttu. Onhan joulukinkkukin täällä jamon sueco, ruotsalainen kinkku. Sitä olemme yleensä tilanneet saksalaisesta lihakaupasta jouluiksi. Annetaan nyt kunnia ruotsalaisille näistä nimistä, vaikka ovat kyllä suomalaisia. 🙂

Puertossa kalastajanainen on palautettu restauroinnin jälkeen muellelle; kauniisti se kiiltelee nyt. Joulukoristekuva on vaaleanpunaisen baarin (Marbore) aidalla. Perinteinen Ukki-vene koristeineen vastapäiseltä seinältä on tänä vuonna poissa.

Tänään, sunnuntaiaamuna, tulee vain mantereen ikiuutisia tv:stä. Koronatartunnat ovat lisääntymässä Madridissa, Baskimaassa, Andalusiassa ja Kataloniassa. Saarten tilanteesta saa tietoa huomenna Kanarian uutisista. Teneriffalla jatkuu – perjantain tietojen mukaan – semaforo rojo, punainen varoitus nykyrajoituksineen 19.12. saakka, jolloin tilannetta taas arvioidaan.

Muelle

Tilapäivitys

mue

Hieman enemmän ihmisiä liikkuu nyt Puerton ”turistipuolella”, Avenida Colonilla, joka kesällä oli melko tyhjä. Sekä kävelijöitä että autoja on liikkeellä tavallista vähemmän, hotellit näyttävät kovin hiljaisilta, jos ovat auki.
Muellen veistos pescadora, kalastajanainen, on viety pois!

Kouluista tänään aloittavat secundaria y bachillerato (yläkoulut ja lukiot). Turvamääräykset ovat heilläkin tarkat: mascarilla, hygienia, etäisyydet.

Päivän refrán aamutelevisiosta:
”A todo cerdo le llega su San Martín”. (Joka porsaalle koittaa San Martininsa).
Selitys, jonka löysin: San Martínin päivää vietetään marraskuun 11. päivä. Se on ollut päivä, jolloin monissa espanjalaisissa kylissä on teurastettu sika.
Sananlasku tarkoittaa sitä, että jokaiselle tulee aika vastata teoistaan.
Suomeksi vastaava, vähän miedompi, olisi ehkä: ”Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää.”

Kävelyllä Puertossa

Tilapäivitys

mart

Sunnuntaikävely tehtiin Martianezin suuntaan. Ihmisiä oli nyt jonkin verran enemmän liikkeellä verrattuna niihin tyhjiin katunäkymiin, jotka kuvasin muutama viikko sitten ennen Suomen reissuani.

Satuimme rantaan juuri kun varjoliitelijät laskeutuivat. Heilläkin oli mascarillat kasvoillaan. Ilma on julkinen paikka, maskipakko ( 🙂 ). – Tandemhyppyjä, siksi käyttivät maskeja.

Turistiuutinen aamutv:stä: Vaikka saksalaiset matkatoimistot ovat peruuttaneet matkoja Espanjaan, Kanariansaaret ovat poikkeus, saarille lennetään. Lisäksi mainittiin, että Puerto de la Cruz on saksalaisten turistien suosikkikohde.

Kävely mascarilla kasvoilla on raskasta ainakin minulle siksi, että hengittäminen on hankalaa. Rannan merituuli auttaa hiukan. Olen huomannut, että maskin käyttö tekee myös kurkun karheutta, joka helpottaa kotioloissa ja yön aikana. Käytän silti maskia ulkona, sillä paitsi että on pakko, se myös suojaa.

Lämmintä ja turisteja

Tilapäivitys

tur

Viikonloppuna kaupungilla kulki paljon väkeä, enimmäkseen espanjaa puhuvia, näin kuuntelin kävellessäni. Mantereen turisteja osa heistä ehkä oli. Perheitä ja nuoria ihmisiä näkyi paljon: katukuva on ihan toinen kuin talvisin, jolloin mummot ja papat valloittavat kaupungin.

Mascarilloja näkyy kiitettävästi. Kanariansaarilla virus onkin aika hyvin jo hallinnassa tällä hetkellä, sillä kolmea suojautumisohjetta on noudatettu: mascarillat, etäisyydet ja käsien pesu. Uusia tartuntoja on hyvin vähän, sairaalapotilaita on kotiutettu.

Mantereella tilanne on huonompi: Lleidan kaupungissa, joka sijaitsee Katalonian maakunnassa, Barcelonasta länteen, sekä muutamassa ympäristökylässä (seitsemässä kunnassa) on jouduttu palaamaan faasiin 0, ulkonaliikkumiskieltoon. Jospa varhainen asiaan puuttuminen auttaisi, ettei virus leviä enempää.

Puertossa

Tilapäivitys

mu

Jos on katutöitä Orotavassa, niin on Puertossakin. Hyvä niin, että työt saavat taas jatkua. Puertossa moni katu on remontissa, ja kalasatamassakin on molemmin puolin työmaita.

Turisteja pääsee tästä päivästä lähtien saarille.
Kanarian talouden elpymisen sanotaan vievän kaksi vuotta, Joten työmaita ja turisteja tarvitaan.

La Gomeran saarella, pääkaupunki San Sebastianissa, on aloitettu kolme viikkoa kestävä pilottiprojekti koronan seuraamiseksi kännyköillä. Saarella ei juuri ole tautia nyt, mutta 3000 henkilöä on valittu kokeiluun. Kuvitellut 300 henkilöä ovat viruksen kantajia. Kaikkien kokeiluun osallistuvien liikkumista ja kontakteja seurataan ja tarvittaessa varoitetaan. Samanlaisia kokeiluja lienee jo muuallakin maailmalla, Suomessakin?

Muelle

Tilapäivitys

muelle

Kolme kuvaa tutusta paikasta, Puerton kalasatamasta, muellelta. Meillä alkaa jo olla lämmintä ja aurinkoista. Ja suuri osa talviasukkaista on jo lähtenyt tai lähtemässä, kun täällä alkaa paras kesä. Onneksi ei ”kesäloma” = matkalle lähtö ole vielä aivan lähellä. Siitä reissusta sitten aikanaan lisää. Nyt nautitaan kesästä täällä.

Muelle

Tilapäivitys

img_1351

Tässä eräänä iltana kävimme perinteisen ”kastanjakäynnin” Puerton kalasatamassa. Tänä vuonna emme maistaneet kastanjoita, koska niistä emme pidä. Sen sijaan mejillones, simpukat, grillattuina ja mojo-kastikkeella maustettuina ovat herkkua, tietysti paikallisen tinton kanssa. Kastanja-aika jatkunee San Andresin päivään, pianhan sekin on.

Muelle Sur de Huelva

Tilapäivitys

image

Vihdoinkin olemme jonossa laivaan. Yövyimme autossa torkkuen läheisellä parkkipaikalla, emmekä suinkaan olleet ainoita: paikka oli täynnä tavaraa täyteen pakattuja pienempiä ja suurempia autoja, paitsi espanjan rekistereillä, myös saksalaisia, italialaisia, yksi ruotsalainenkin.
Nyt jo näyttää melko todennäköiseltä, että pääsemme laivaan. 🙂

Pescado

Tilapäivitys

rojo

Päiväkävelyllä nähtyä:
Kalasatamassa on myytävänä kalastajien tiskiltä tuoretta kalaa, sardiineja, morenaa ja sitten tätä punaista kalaa, jonka nimen kyllä kysyin, mutta unohdin.
Pikkukuvan punaiset hedelmät, joita nyt löytyy kaupoista, ovat paraguayoja, niiden nimi jäi mieleen. Ne ovat kuin persikoita, mutta litteämpiä.