Jouluvalmistelua

Tilapäivitys

jou2

Sateet ja myrskyt ovat onneksi ohi tältä erää.
Joulua valmistellaan. Tein tänä vuonna itse maksalaatikkoa, joka lienee täällä tuntematon ruoka paikallisille. Saksalaisesta lihakaupasta sai tilaamalla naudan maksaa jauhettuna. Samasta paikasta on tilattu myös ”jamon sueco”, ruotsalainen kinkku, joka on suomalaisen kinkun kaltainen.

Nukkekodin sauna valmistui, tuli aika hieno! Pukuhuoneen takka on lahjoitus suomalaiselta nukkekotiharrastajalta.

Vielä tiedoksi: jouluaattona saa matkustaa Titsalla ilmaiseksi klo 17 – 20, mutta sillä ehdolla, että on tonttulakki päässä.😊

Jouluvieraat

Tilapäivitys

jou

Jouluinen kuva, Alcampon pukki, tällä kertaa. Kuvastakoon se iloista mieltäni siitä, että tänään saapuvat joululomalaiset, mi hija con su novio.

Kanarian saarilla on voimassa varoitus kovasta tuulesta ja aalloista. Rannoilla kulkevia kehotetaan varovaisuuteen, sillä meri on voimakas. Selfietä ei kannata ottaa suurten aaltojen vyöryessä taustalla: tänäkin vuonna on hukkunut turisteja tällä menetelmällä.

Garachicossa rakennetaan jo tulvaesteitä, sillä viime vuonna siellä kärsittiin pahoista tulvavaurioista myrskyllä.

Tartas de navidad

Tilapäivitys

jou1

Teide lumisessa komeudessaan hallitsee maisemaa. Aamuisin on ollut kylmää, yöt +15 asteen tienoilla. Meillä on talvi. Päivällä onneksi on aurinkoa ja parikymmentä lämpöastetta.

Ensimmäiset joulutortut paistoimme tänään. Masa de hojaldre, lehtitaikina, on pakaste ja sitä saa lähes kaikista kaupoista. Ja Coviranista La Pazista löytyi oikein hyvää luumusosetta torttuihin. Puolukkahilloakin oli, parempaa kuin se, mitä Ikea myy. Täältä ei siis puutu muuta kuin lanttu. (Ja siis joulun lempiruokani itse tehty lanttulaatikko.)

Orotavan joulua

Tilapäivitys

na

Hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Kuvia eiliseltä iltakävelyltä ja Casa de Cultura San Agustinin joulumarkkinoilta, jotka ovat auki 9.12. saakka. Ilta-aikaan kaunista ja tunnelmallista valaistusta on Plaza de la Constitucionilla Orotavan keskustassa.

Navidad

Tilapäivitys

na

¡Feliz Navidad!
Hyvää joulua!
Ilta on vietetty suomalaisia jouluruokia syöden ja joulupukkikin kävi.

Täysikuu on kuvattu pari yötä sitten aamuvarhaisella.

Calimaa on ollut ilmassa edelleen ja Etelä-Teneriffalla on myrskynnyt, mutta täällä meillä pohjoisessa on ollut tyyntä.

Arbol

Tilapäivitys

arb

Jouluvalmisteluja
Tämän vuoden joulukuusemme on tuija. Kuuset oli myyty puutarhamyymälöistä joko loppuun tai jäljellä oli harvaoksaisia, neulasensa pudottaineita.
Joulutortut näyttävät aidoilta: täällä saa kaupasta valmista lehtitaikinaa (masa de hojaldre).

Papa Noel

Tilapäivitys

pap

Joulujuttuja Alcampossa: banaanikuusi ja Papa Noel. Joulupukki ei ole täällä yleistynyt ennenkuin viime vuosikymmeninä, sillä Los Reyes Magos, tietäjät loppiaisena, ovat edelleen se juttu, jota lapset odottavat.

Hauska löytö oli vihannesosastolta: sipulit merkkiä Talvi.

Jouluvalot

Tilapäivitys

navid

Santa Ursulassa(kin) on hienoja jouluvaloja, mutta valitettavasti känny ei pimeän aikaan oikein hyvin niitä kuvaa.
Kävimme Franin bodegassa Matanzassa kyselemässä, joko uusi viini olisi valmista, mutta se on kuulemma vielä kypsymässä ja valmistuu tammikuun alussa. Kastanjoita maistelimme sielläkin (suolan kera muuten parempia!).

Pähkinänsärkijä

Tilapäivitys

pahk

Luukku kolme:
Tämä alkujaan saksalainen pähkinänsärkijä-figuuri komeilee täälläkin joulukoristuksissa. Nämä kaksi on bongattu Orotavasta ostoskeskus La Villasta.
Pähkinänsäkijä lienee alunperin hahmo saksalaisen E.T.A. Hoffmanin kauhusadusta, jonka perusteella on tehty Pjotr Tšajkovskin tunnettu baletti Pähkinänsärkijä.

Baletissa kerrotaan tarina nuoresta tytöstä, joka joutuu jouluna sadun lumoihin. Tytöllä on kaksi kilpakosijaa, hiirikuningas ja prinssi, joista jälkimmäinen taiotaan pähkinänsärkijänukeksi. Lopulta, seikkailujen jälkeen, seuraa onnellinen loppu ja prinssi sekä tyttö saavat toisensa.

Miksi syrjähtelen tämmöisiin tarinoihin? Siksi, että koen lukuisten Teneriffa-ryhmien (FB:ssä) antavan tarpeeksi tietoa asioista Teneriffan pohjoisessa, joten niitä asioita en halua toistaa omassa blogissani. Siispä etsin uusia näkökulmia.

Sitä en vielä tiedä, miten tämä pähkinänsärkijähahmo on tänne rantautunut, mutta itsekin olen jossakin satukirjassa hahmoon tutustunut jo lapsena Suomessa.

Diciembre

Tilapäivitys

nav

Hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Vaikka en olekaan mikään jouluihminen, minulle tekee erityiseksi tämän kuukauden vuodesta se, että kaikki kolme lastani ovat syntyneet joulukuussa. Silloin, kun he olivat pieniä, kuukausi olikin aikamoista juhlintaa syntymäpäivineen ja jouluineen.

Keskimmäinen lapsistani saapuu tänne Teneriffalle maanantaina ja viipyy hieman yli kuukauden. Tämä lämmittää äidin sydäntä.

Jouluvalot on sytytetty Orotavaan eilen illalla. Ne täytyy lähipäivinä kuvata.
Sekä Orotavan että Puerton joulunajan tapahtumakalenterit ovat ilmestyneet ja niitä on jaeltu netissä, mutta myös turistitoimistosta niitä on saatavilla.

Ihmeellinen luonto: Joulutähdet osaavat kukkia tähän vuodenaikaan. Myös puistot ovat saaneet joulukukkansa.