Navidad

Tilapäivitys

na

¡Feliz Navidad!
Hyvää joulua!
Ilta on vietetty suomalaisia jouluruokia syöden ja joulupukkikin kävi.

Täysikuu on kuvattu pari yötä sitten aamuvarhaisella.

Calimaa on ollut ilmassa edelleen ja Etelä-Teneriffalla on myrskynnyt, mutta täällä meillä pohjoisessa on ollut tyyntä.

Arbol

Tilapäivitys

arb

Jouluvalmisteluja
Tämän vuoden joulukuusemme on tuija. Kuuset oli myyty puutarhamyymälöistä joko loppuun tai jäljellä oli harvaoksaisia, neulasensa pudottaineita.
Joulutortut näyttävät aidoilta: täällä saa kaupasta valmista lehtitaikinaa (masa de hojaldre).

Papa Noel

Tilapäivitys

pap

Joulujuttuja Alcampossa: banaanikuusi ja Papa Noel. Joulupukki ei ole täällä yleistynyt ennenkuin viime vuosikymmeninä, sillä Los Reyes Magos, tietäjät loppiaisena, ovat edelleen se juttu, jota lapset odottavat.

Hauska löytö oli vihannesosastolta: sipulit merkkiä Talvi.

Jouluvalot

Tilapäivitys

navid

Santa Ursulassa(kin) on hienoja jouluvaloja, mutta valitettavasti känny ei pimeän aikaan oikein hyvin niitä kuvaa.
Kävimme Franin bodegassa Matanzassa kyselemässä, joko uusi viini olisi valmista, mutta se on kuulemma vielä kypsymässä ja valmistuu tammikuun alussa. Kastanjoita maistelimme sielläkin (suolan kera muuten parempia!).

Pähkinänsärkijä

Tilapäivitys

pahk

Luukku kolme:
Tämä alkujaan saksalainen pähkinänsärkijä-figuuri komeilee täälläkin joulukoristuksissa. Nämä kaksi on bongattu Orotavasta ostoskeskus La Villasta.
Pähkinänsäkijä lienee alunperin hahmo saksalaisen E.T.A. Hoffmanin kauhusadusta, jonka perusteella on tehty Pjotr Tšajkovskin tunnettu baletti Pähkinänsärkijä.

Baletissa kerrotaan tarina nuoresta tytöstä, joka joutuu jouluna sadun lumoihin. Tytöllä on kaksi kilpakosijaa, hiirikuningas ja prinssi, joista jälkimmäinen taiotaan pähkinänsärkijänukeksi. Lopulta, seikkailujen jälkeen, seuraa onnellinen loppu ja prinssi sekä tyttö saavat toisensa.

Miksi syrjähtelen tämmöisiin tarinoihin? Siksi, että koen lukuisten Teneriffa-ryhmien (FB:ssä) antavan tarpeeksi tietoa asioista Teneriffan pohjoisessa, joten niitä asioita en halua toistaa omassa blogissani. Siispä etsin uusia näkökulmia.

Sitä en vielä tiedä, miten tämä pähkinänsärkijähahmo on tänne rantautunut, mutta itsekin olen jossakin satukirjassa hahmoon tutustunut jo lapsena Suomessa.

Diciembre

Tilapäivitys

nav

Hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Vaikka en olekaan mikään jouluihminen, minulle tekee erityiseksi tämän kuukauden vuodesta se, että kaikki kolme lastani ovat syntyneet joulukuussa. Silloin, kun he olivat pieniä, kuukausi olikin aikamoista juhlintaa syntymäpäivineen ja jouluineen.

Keskimmäinen lapsistani saapuu tänne Teneriffalle maanantaina ja viipyy hieman yli kuukauden. Tämä lämmittää äidin sydäntä.

Jouluvalot on sytytetty Orotavaan eilen illalla. Ne täytyy lähipäivinä kuvata.
Sekä Orotavan että Puerton joulunajan tapahtumakalenterit ovat ilmestyneet ja niitä on jaeltu netissä, mutta myös turistitoimistosta niitä on saatavilla.

Ihmeellinen luonto: Joulutähdet osaavat kukkia tähän vuodenaikaan. Myös puistot ovat saaneet joulukukkansa.

Luces

Tilapäivitys

luc

Jouluvaloja naapuripitäjästä, Santa Ursulasta. Täällä jouluvalot loistavat kaikkialla, ja kukkaistutukset on vaihdettu jouluisiksi. Luonto sai sadetta muutaman päivän ja vieläkin taivas on pilvessä. Yölämpötilat alkavat olla talvisia, aamuisin meillä on ollut +13.

Joulu jää nyt viettämättä täällä: meillä tuli Suomen reissu. Saimme edulliset suorat lennot Ouluun ensi viikolla ja palaamme Barcelonan kautta. Loppumatka Barcelona-Tenerife saatiin puoleen hintaan residenssialennuksella. Uudet certificado de viajet, matkustustodistukset, jolla alennuksen saa, ovat menneet vanhaksi. Ne ovat voimassa vain puoli vuotta kerrallaan. Täytyy käydä kaupungintalolta uudet.

Päivät ovatkin menneet virastoasioissa viime aikoina: mm. sähkölaitos, Trafico, verovirasto, Amplifon, terveyskeskus.

Joulukuu

Tilapäivitys

nav

Joulukuu, sen huomaa myös täällä. Perinteinen tivoli on tullut Puertoon Muellen parkkipaikan tuntumaan; joulupukki oli jo käymässä Alcampossa; joulutähdet kukkivat komeasti kaikkialla. Myös kaupunkien puistot ovat saaneet joulutähti-istutukset. Ihailla täytyy sitä, kuinka täällä hoidetaan julkisia puistoja ja kauden kukat vaihdetaan kaikkina vuodenaikoina.
Säät ovat vielä suosineet ja meillä on ollut lämmintä, vaikka Teidellä on ollut hattu päiväkausia. Santa Cruzissa kuuluu sataneen eilen, samoin naapurisaari Gran Canarialla, mutta meillä on ollut aurinkoista tähän saakka.

Jouluvalmisteluja

Tilapäivitys

img_1634

Banaaninkukka avautuu, pienet banaanialut ovat jo näkyvissä. Kasvin vartta täytyy alkaa tukea, että se kestää lisääntyvän painon.

Tämän joulun uusi laatikko on punajuuri-aurajuustolaatikko. Ohje on saatu Suomesta. Laatikkoon tarvitaan
1,5 kg punajuuria
hieman suolaa
1dl kermaa
n. 300g sinihomejuustoa
yksi kananmuna

Kuori, pilko ja keitä punajuuret. Soseuta ne esim. sauvasekoittimella, lisää lämpimään seokseen homejuusto. Sekoita tasaiseksi, lisää kerma ja muna. Annostele paistovuokiin, paista n. 175 asteessa vajaa tunti.

Hyvää joulua!

Jouluvalmisteluja

Tilapäivitys

img_1489

Teemme kotona pikkuhiljaa jouluvalmisteluja, ettei tule kiire. Odotellaan samalla vieraita Suomesta. Viimevuotinen joulukuusi on ulkona purkissaan. Onneksi ei ehditty sitä vielä istuttaa maahan, kun vuosi kului niin nopeasti! Joulutähtikin pukkaa kukkaa penkissä, vaikka sitä on yritetty karsia pois, sinnikäs on.
Torttuja tehdään täkäläisestä valmiista voitaikinasta “masa de hojaldre con mantequilla”, jota saa suuremmista kaupoista joko pakasteena tai tuoreena. Luumuhilloa ei löytynyt, mutta kuivattu kivetön luumu tortun keskellä ajaa saman asian.