Invierno

Tilapäivitys

nie

Tänä aamuna Teide näytti ”nokkaansa”, valkoisena, lumisena. Aamu-uutiset kertovat pelkästään lumiasiaa. Kanariot lähtevät katsomaan lunta vuorille, vaikka sinne on tiet suljettu ja pääsy kielletty. Sitten vähissä vaatteissa ihmiset ovat kylmettyneet ja Guardia Civil on joutunut pelastustoimiin hakemaan hypotermisia lumen ihailijoita pois.

Me suomalaiset emme taida moiseen ryhtyä, katsellaan vaan kauempaa, vaikka varmasti paremmin tietäisimme, miten pukeutua talveen. Ylhäällä Teidellä on pakkasta, 3500 metrin korkeudessa -15, kerrottiin uutisissa. Täällä meillä aamulla oli 12 plusastetta.

Nieve

Tilapäivitys

nie

Kovat sateet ja viileys saivat aikaan lumipeitteen vuorille. Teide on vielä pilvien peitossa, mutta huippu on saanut lumen sekin. Tiet ylös ovat uutisten mukaan edelleen suljettuina. Lumiraja on noin 2000:ssa metrissä.
Meillä Orotavassa, jossa asumme hieman alle 300 metrin korkeudessa merenpinnasta (275m erään mittarin mukaan), oli aamulla vain 11 lämpöastetta.
Saisi tulla jo lämmin kevät!

Lumi

Tilapäivitys

lun

Tänä aamuna – vihdoinkin – Teiden huipulla näkyi ohut lumikerros. Näin pitkään lunta ei yleensä ole tarvinnut odottaa, usein se on tullut jo joulukuussa. Tämä on minulle yhdeksäs talvi Teideä tarkkaillen.
Alakuvassa on vuori eilen illalla hämyisen maalauksellisena pilvien takana.

Frío

Tilapäivitys

ama

Pohjois-Suomen kesä: räntää, ehkäpä myös lunta! Onneksi yksi unikko yrittää sinnikkäästi kukkia etelän puolen seinustalla, kyllä kai kesä vielä tulee.

Nieve

Tilapäivitys

image

Nyt on Teidellä lunta! Viimeisen vuorokauden on satanut rankasti, vain pienin tauoin. Monin paikoin on tulvinut, aamutelevisio näyttää näitä rankan sateen aiheuttamia vaurioita juuri nyt kun tätä kirjoitan. Minä olen ollut vielä sairaalassa “turvassa” sateelta. Vointi on jo parempi ja kotiin tekisi mieli.

Alemmassa kuvassa viikonlopun Puerto de la Cruz en flor -tapahtuman ohjelma. Näpäyttämällä se suurenee paremmin luettavaksi. Siinä on mainittuna myös lauantain taidekilpailu, josta aiemmin kerroin.

Vielä hieman sairaala-asiaa: Ilmeisesti minulla olisi saanut olla acompañante koko ajan mukana, koska jokaisen aterian yhteydessä tuodaan ruoka (en edelleenkään saa syödä) hänelle. – Kumppani ei valitettavasti ehdi nyt.

Pari eroavaisuutta vielä, mitkä kummastuttavat täällä : Rtg-kuvat otetaan vaatteet päällä (sairaalapaidassa) ja monesti auskultoidaankin (siis kuunnellaan stetoskoopilla) paidan läpi. Mutta hoito on hyvää ja ammattitaitoista, sitä en voi enkä haluakaan moittia.

Lunta

Tilapäivitys

image

Yöllä on myrskynnyt, joskin voimakkaimmat puuskat ovat ilmeisesti jyllänneet Oulun eteläpuolella – ja toisaalta Kemiä pohjoisemmassa Suomessa. Nyt aamulla ulkona on yksi aste lämmintä ja lunta sataa. – Suomen kesä!

Myrsky ohi

Tilapäivitys

image

Aurinko paistaa jo! Ja Teide lumivaippoineen on näkyvissä. Lumiraja kulkee todella alhaalla nyt. Yöllä vielä jyrisi ja salamoi ja aamulla satoi, mutta nyt pahin lienee ohi. Aloinkin olla jo uupunut veden tyhjennykseen ja sateen kanssa kilpaa juoksemiseen. Nyt olisi vielä pihatyöt = roskien siivoaminen edessä.
Kevättäkin näkyvissä: sitruuna kukkii ja tulppaanit itävät penkissä.

Nieve

Tilapäivitys

nieve3

Eilen iltapäivällä ja illalla satoi niin rankasti, että mm. Orotavan Protección Civil varoitti ulkona liikkumisesta. Tänään koulupäivä on lapsilta peruttu sateen varalta, vaikka tällä hetkellä paistaakin aurinko.
Kaatosateen seurauksena Teide sai ensilumen. Yllättävän aikaisin, joskus tämä on tapahtunut vasta joulukuussa.

– Ja meillä palmu kukkii!

Nieve

Tilapäivitys

Teide

Eilisen myrskyn aikana Teide sai ensilumensa tälle syksylle. Tavallisesti lumi tulee myöhemmin, vasta joulukuussa. Santa Cruzin tulvavahingoista on tullut paljon uutisia pitkin päivää, sadetta tuli siellä toistasataa litraa neliömetrille muutamassa tunnissa. Me Puertossa säästyimme tulvilta.

Nieve

Tilapäivitys

nieve1

Vielä on lunta vuorilla. Alakuvasta näkee, että lumiraja on paljon Izañan observatorion alapuolella. Päivät ovat jo aurinkoisia ja täällä merenpinnan tasolla on lämmintä +20 ja yli.