Tilapäivitys

inv

Tässä vielä kuvia meidän talvestamme. Lunta on vuorilla, kuten tavallista (kuva otettu aamuhämärissä), mutta kaupungissa on jo aurinkoista ja päivän tyypillinen talvilämpötila on +20.

Rokotekeskustelu käy kuumana myös Espanjassa. Tehoaako AZ:n rokote vai ei? Ja kenelle sitä annetaan? Nyt mantereella puhutaan jo taudin neljännestä aallosta. Meillä Teneriffalla koronaa on vähän, etenkin Puertossa ja Orotavassa, näissä kahdessa ”kotikaupungissa”.

Saarille Afrikasta saapuneet pakolaiset, migrantes, haluavat jatkaa matkaansa Espanjan mantereelle ja muualle Eurooppaan. Kanariansaarille he eivät ole aikeissa jäädä. Ongelmana on matkan jatkaminen.

Eilinen refrán, joka jäi käyttämättä: ”Invierno que mucho hiela, cosecha de fruta espera”, vapaasti suomennettuna: kylmän talven jälkeen on odotettavissa hyvä hedelmäsato. Tätä toivomme!

Lunta

Tilapäivitys

lun

Älkää, ystävät hyvät, uskoko suomalaisia ”iltapäivälehtiä”! Ei missään asiassa, sillä ne haluavat vain sensaatio-otsikoita. Eilen toinen näistä totuudentorvista kirjoitti: Kanariansaaret peittyivät lumeen! Ei todellakaan peittyneet! Lumi satoi rinteille noin puolentoista kilometrin korkeuteen, kuten aina talvella. Nyt on Teide komea kermakakku.

Sadetta, siis vettä, saatiin kyllä reilusti kaksi päivää. Tänään paistaa jo aurinko.

Nyt AstraZenecan rokotteesta on tehty päätös Espanjassa: sitä annetaan vain 18-55 -vuotiaille, joille teho on riittävä.

Lunta

Tilapäivitys

Tei

Teide katseli eilenkin minua pilven takana piilotellen, katsotaan, näyttäytyisikö tänään kokonaan.
Nyt tiet Teidelle ovat auki. Monet kanariot ovat menneet, kuten tavallista, leikkimään lumella. Minä olen tehnyt sitä tarpeeksi jo Suomessa aikoinaan, ei tulisi mieleenkään lähteä Teidelle katsomaan/kokemaan lunta!

Katamaraani on viidettä päivää karilla Agaetessa. Nyt se on kallistunut 10 astetta. Autot ovat edelleen laivassa. Pelastustoimet jatkuvat.

Koronatapaukset ovat hieman lisääntyneet. Rokotusten toteuttamisnopeudesta keskustellaaan täällä kuten Suomessakin.

Päivän refrán: ”El tiempo es oro”; täällä aika on siis kultaa, Suomessa ”Aika on rahaa”.

Lunta vuorilla

Tilapäivitys

mon

Kaksi päivää satoi rankasti ja kolmantena vähän. Viileääkin oli, mutta eilen jo aurinko näyttäytyi. En vielä saanut Teidesta lumihuippuista kuvaa, sillä silloin, kun kävin ulkona sateen välissä, pilvet peittivät sen. Alemmilla rinteillä on lunta, jota voi juuri ja juuri havaita kuvista, jotka on otettu Orotavasta.

Pääuutinen – Madridin lumikaaoksen lisäksi – on edelleen Fred Olsenin lautan karilleajo Agaeten sataman edustalla. Alusta ei ole vieläkään saatu irti eikä kuljetettua satamaan. Autot ovat kyydissä. Seuraava irrotusyritys on puoleltapäivin, laskuveden aikaan.

Lapset palaavat kouluun tänään: etäisyydet, mascarillat, geeli käytössä.
Terveydenhuollon työntekijöiden rokotukset jatkuvat saarilla.
Gran Canarialla on muutama tapaus enemmän koronaa kuin Teneriffalla.

Päivän refrán: ”A un clavo ardiendo, se agarra el que se está hundiendo”, hukkuva tarttuu palavaan naulaan; Suomessa tavallisempi ilmaus on viimeiseen oljenkorteen tarttuminen.

Nieve

Tilapäivitys

Niev

Seitsemäs karanteenipäivä

Lunta Teidellä

Korona-asioiden lisäksi Teneriffan uutisissa oli kauniita kuvia Teiden tämän talven ensimmäisestä lumipeitteestä. Niinpä minäkin halusin siitä näystä osani: pikku tihkusateessa odottelin pilvien väistymistä ja sieltähän se pikkuhiljaa paljastui tuo meidän ylväs tulivuoremme päällystettynä valkoisella pölysokerikuorrutuksella. Teiden tie on suljettuna, mutta kukapa sinne nyt olisi menossakaan.

Tämä vuosi on ollut erilainen aiempiin verrattuna. Meillä oli lämmintä tammi-helmikuulle saakka, vasta nyt on tullut sadekausi ja ”talvi”.

Tänään suomalaisia talviasukkaita lähtee kahdella Finnairin koneella Suomeen. Suomi-kerho ja Titsa ovat yhteistyössä järjestäneet heille maksuttoman bussikyydin lentokentälle. Nyt estado de alarman, hätätilan, aikana Titsalla ja tranvíalla voivat muutkin kulkea maksutta, mutta vain sallituista syistä.

Kotonaolo jatkuu, toistaiseksi ilman suurempia ongelmia…

Nieve

Tilapäivitys

niev
ni4

Kaksi kuvaa tältä aamulta (noin tunnin välein):
Eiliset sateet toivat vihdoinkin lumen Teidelle. Olemme saaneet katsella lumetonta vuorta koko talven. Se on poikkeuksellista. Syksyllä lumi kävi Teiden huipulla lyhyen aikaa, ehkä viikon.
Eilen Teiden tie oli suljettuna, lieneekö vielä tänään, sitä en tiedä.

Kylmää

Tilapäivitys

kyl

Kylmää! Vietin väliyön Oulun lentoa odotellessa lentokenttähotelli Pilotissa Vantaalla. Sinne, kuten muutamaan muuhunkin lähihotelliin on ilmainen kuljetus vuorokauden ympäri. Ja hyvä niin, tämä kylmyys tuntuu hyytävältä! Pakkanen ja lumi ovat nyt täällä etelässäkin.
Iltapäivällä lennän Ouluun, siellä on ehkä hieman lauhempaa. Olen näinä yhdeksänä vuotena vasta toista kertaa talvella Suomessa, nyt on kylmempää kuin edellisellä kerralla. Tuntuu mahdottomalta ajatus, että pitäisi olla pidempään ulkona.
Ymmärrän hyvin kanarioystäviäni, jotka ihmettelevät, miten pakkasmaassa voi elää. Minäkin ihmettelen. Ehdotus: Suomi kiinni talveksi ja rajalle kyltti: ”Ei talvikunnossapitoa”. Sitten lämmityksiin ja aurauksiin ja muihin talvijuttuihin käytetyillä rahoilla (jotakin korruptiorahaa lisäksi) lähetettäisiin kansa lämpimiin maihin pakkasten ajaksi. Työt tehtäisiin etätyönä. Eikö olisikin hyvä ajatus? 😁

Teidellä lumi

Tilapäivitys

nie
 

Teidellä on tämän vuoden ensimmäinen lumi!

Kävin kaupungintalolta uuden certificado de viajen, jotta pääsen matkustelemaan residenttihinnoilla. Uudet numeroautomaatit olivat toiminnassa, mutta siitä huolimatta menettely ainakin minun kohdallani oli entinen: täytin certificadoanomuksen, jonka registron työntekijä vei huoneeseensa ja toi pyytämäni asiakirjan minulle hetken kuluttua jonotusnumeroista piittaamatta. Passia tai residenciakorttia ei taaskaan kysytty.

Tiedustelin myös mahdollisuutta ilmoittautua cenco electoral -listaan saadakseni äänestää kevään vaaleissa. Vaalioikeus täytyy kuulemma käydä tarkistamassa vasta pari kuukautta ennen vaaleja; jos nimi löytyy listalta, niin asia on järjestyksessä. Ellei, mitä sitten? Se selvinnee aikanaan.

El Teide y la luna

Tilapäivitys

nie

Nyt aamusta näkyi Teide lumineen sekä täysikuu. Aamulla meillä Orotavassa oli kylmää, ulkolämpötila vain 12 astetta. Tavallisesti näitä lukemia on ollut vasta tammi-helmikuussa, talvella, kylmimmillä ilmoilla. Onneksi päivällä lämpenee, on luvattu aurinkoista. Parinkymmenen asteen paremmalle puolelle päästään.

Tänään Puertoon Mercado Municipalin kirpputorille!

Nieve

Tilapäivitys

nie

Koko päivän olen odotellut, että saisin kuvan lumisesta Teidestä, mutta pilvet ovat olleet edessä, ainakin aina, kun olen ehtinyt siihen suuntaan katsomaan.
Aamulla sateli, mutta päivä oli aurinkoinen ja pilvipoutainen. Nyt, auringon laskiessa, Teide näyttäytyi, mutta hämärästi.

Huomenna uusi päivä ja uudet kuvat, sillä periaatteeni on, että vain itse ottamiani kuvia julkaisen.