Oulu

Tilapäivitys

tori

Nyt on tauti selätetty, noro on onneksi nopeasti sairastettavissa. Teen koekävelyä kaupungilla, kunto tuntuu jo olevan ennallaan. On muutama aste pakkasta, hyvin vähän jos ollenkaan lunta, mutta hyytävä tuuli puhaltaa mereltä. Meri ja joki ovat sulana, vain rannalla on jonkin verran jäätä. Pipo ja hanskat on pakko pukea muiden talvivaatteiden lisäksi.

Huomaatteko, aurinko pilkistää jo!

Minulla on paluumatka koti-Teneriffalle ensi viikolla, lapsenlapsi sai päiväkotipaikan.

Kaipaan jo etelän lämpöön. – Teneriffallakin on ollut hieman viileämpää, meillä Orotavassa alle 20 asteen päiviä, mutta lämpenee, kun palaan. Näin olen suunnitellut.

Syksyä Oulussa

Tilapäivitys

syk

Oulussa on syksyinen tunnelma. Viileää, alle 10 astetta lämmintä, yöllä nollan tuntumassa. Nahkakäsineet piti ostaa, ei tarkene muuten.

Yläkuvassa on uusittu Mannerheiminpuisto, jonka avajaisia joku aika sitten vietettiin. Ei miellytä ainakaan minun silmääni.

Kävelin ohi, kun kävin Kelalla kyselemässä uutta eurooppalaista sairaanhoitokorttia, entinen vanhenee marraskuussa. Kelalla oli kymmenkunta tietokonepäätettä ja kehotuksia käyttää niitä. Löysin kuitenkin yhden vapaan työntekijän, joka ensin väitti, että minun kuuluu saada kortti Espanjasta. Ei kuulu, vaan Suomesta sen vihreätaustaisen kortin saan. Lopulta, soitettuaan jonnekin, virkailijakin uskoi, että näin on. Kortti tulee postissa n. kuukautta ennen edellisen vanhenemispäivää, kertoi hän. Hyvä, asia hoidossa.

Ainolan puisto sen sijaan on kaunis syksyisine väreineen. Kaupunkikuvaan ovat ilmestyneet myös vaaleanpunaiset Sykkelit, kaupunkipyörät. Enpä ole kymmeneen vuoteen ajanut polkupyörällä – Teneriffalla se ei ole tapana/mahdollista muuta kuin urheilijoille.

Oulu

Tilapäivitys

flo 

Olen viettänyt Oulussa nyt neljä päivää muistellen niitä vuosia, jotka vietin täällä. Tärkein päivä tällä lomalla oli tietysti eilinen, jolloin vietimme lapsenlapsen nimijuhlia. Juhlat olivat onnistuneet ja lämminhenkiset ja lapsi tietysti mitä ihanin!
– Nykyään nimijuhlat ovat yleistyneet: niitä vietettäneen jo enemmän kuin vanhanaikaisia ristiäisiä. Väärin onkin, jos pieni lapsi liitetään jonkin uskonnollisen yhteisön jäseneksi iässä, jolloin hän ei vielä ymmärrä asiasta. Ja nimijuhlat tekee mielenkiintoiseksi se, että järjestelyille ei onneksi ole olemassa mitään kaavaa, vaan jokainen perhe tekee omanlaisensa juhlan.

Adios Oulu

Tilapäivitys

null

Pakkanen – lumipyry – taas pakkanen: tässä sään vaihtelu Oulussa parina kuluneena viikkona. Kaupungin tunnetuin seinäteksti piti taas käydä kuvaamassa.

Kaksiviikkoinen Oulussa on nyt siis lopuillaan, tänään matkustan hieman pohjoisempaan, Kemiin äitiäni tapaamaan.

Teneriffan lämpö alkaa jo houkuttaa.

Oulu

Tilapäivitys

oul 

Nyt ollaan jo Oulussa. Kävimme kauppahallissa: poikani on luvannut valmistaa meille oululaista perinneruokaa rössypottua.

Kauppahalli menee kuulemma remonttiin ja sen viereen rakennetaan moderni hotelli. Taitaa mennä koko torimiljöö pilalle! Aittojakin on siirretty rakennustyömaan tieltä.

Oulussa jyllää jonkinmoinen rakennusbuumi. Puistokadun päähän Limingantullin puolelle on rakenteilla uusi ”torahammas”, kaupungin mittakaavassa hyvin korkea kerrostalo, joka kyllä pilaa maisemaa, sekin.

No, minä olen onneksi täällä vain käymässä.

Oulu

Tilapäivitys

oul

Kylmää on Oulussakin! Eilen illalla ja tänään noin -15, kovin talvista on. En jotenkin enää jaksa enkä kestä tätä kylmää, niinpä Valkea on ainoa paikka, jossa tarkenee käydä katselemassa ja ostoksilla.
Minulla on nämä kolme syytä käydä Suomessa: äitini Kemissä ja kaksi poikaani perheineen Oulussa. Muuten mieluusti viihtyisin Teneriffalla.
– Lanttulaatikkoa olen syönyt ja pipo oli pakko hankkia, ei täällä muuten pärjää näillä pakkasilla.

Ouluun

Tilapäivitys

ou

Aamuvarhaisella lähdimme Orotavasta kohti Tenerife Suria, josta lähti suora lento Ouluun. En muista koskaan näinä Teneriffan vuosinani lentäneeni suoraan Ouluun, mutta nyt onneksi osui kohdalle tämä nopea lento.

Nyt olemme kuitenkin jo kellon ympäri matkanneet, tällä hetkellä junassa – seisomapaikoilla, joulunalusruuhka – ja kohta Kemissä. Äitini odottaa siellä.

P.S. Orotavassa kotia vahtii Securitas ja huoltaa puutarhuri.

Mörkö

Tilapäivitys

mor

Kävin ostamassa lounasruokaa kaupan lämpötiskistä. Tuntuipa niin kotoisalta, kun myyjä tiskin takaa kysyi: ”Pannaanko sallaatti sammaam mukkaa ?” Pantii sammaa.

Ja lisäksi tähän vielä Oulun Mörkö, joka on nyt uudesti syntynyt eli taas maalattu pitkän tauon jälkeen Oulun Heinäpään urheilupuiston ”Paskavuorelle”, tehtaan entiselle maisemoidulle jätekasalle, jossa aikoinaan oli ehkä maailman pienin laskettelukeskus hisseineen.

Oulu2

Tilapäivitys

oulu2

Ouluun ja Pohjois-Suomeen tuli vihdoinkin kesäistä. Aurinko paistaa, lämpötila on +20:n paremmalla puolella. Kuvissa perinteiset teemat: Letkun puistoa (uudistettuna), Oulun pyöräilykaupunki-imagoa, torinrantaa ja se kaupungin kuuluisin tagi, jota vuosia yritettiin poistaa ja maalata päälle, mutta aina se vaan on ilmestynyt uudestaan. Sittemmin sen on annettu olla rauhassa.

Oulu2

Tilapäivitys

mur

Oulussakin maalataan muraaleja, hyvä! Perinteinen kauppahalli oli entisellään, ja kaikki tiet vievät Valkeaan, tuohon uuteen kauppakeskukseen (alakuva – kattorakenteista, ne olivat kuvauksellisimpia 🙂 ). Ilmeisesti tämän kauppakeskuksen takia keskustassa on paljon tyhjentyneitä liiketiloja. Se antaa hieman autioituneen vaikutelman, ikävä kyllä.