Platano

Tilapäivitys

pla

Banaaninkukka alkaa avata terälehtiään. Pikkuhiljaa kukan sisältä paljastuvat pienet hedelmänalut.
Alakuva on La Matanzan kohdalta moottoritien alapuolelta. Kävimme asioilla Lagunassa ja paluumatkalla pysähdyimme Matanzassa.

Kanarian hallitus miettii nyt, voitaisiinko estado de alarman loppumista aikaistaa, eli se ei kestäisi koko kahta viikkoa. Mahdollista on, että ”uusi normaali” alkaisi jo viikon kuluttua.

Nyt saa siis – kuten olen jo kirjoittanut – matkustaa vapaasti saarten välillä. Laivat ja Binterin koneet ovat lisänneet reittejään lähes normaaliaikataulujen mukaisiksi. Matkustajilta mitataan lämpö. Mascarillapakko jatkuu. Niillä matkustajilla, jotka saapuvat mantereelta saarille, täytyy edelleen olla hyväksytty syy matkustaa, esim. työ- tai perheasiat.

La Orotavassa ja Los Realejosissa on aloitettu kampanjoita paikallisten yritysten tukemiseksi. Asukkaat näissä paikoissa ovat pääosin kanarioita tai vakituisesti täällä asuvia ulkomaalaisia. Kauppoja ja liikkeitä onkin jo paljon avoinna, kun taas Puerto de la Cruz on hiljaisempi, liikkeitä kiinni, sillä asiakkaat, eli turistit, puuttuvat. Tilanne Puertossa on siis vaikeampi. ”Kuin autiomaassa” kirjoittaa Diario de Avisos -lehti. No, ehkä se vähän liioittelee. Kyllä Puertossakin on liikkeitä ja ravintoloita auki, mutta tavallista vähemmän.

Naturaleza

Tilapäivitys

nat

Yläkuvassa vielä maisema matkalta Teidelle: Puerto de la Cruz näkyy alhaalla.
Alakuvassa banaaninkukka pihakasvissamme kurkistaa jo. Tästä on tulossa neljäs banaanisatomme.

– Tänään meillä alkaa faasi 3. Pedro Sanchez puhuu, kuinka olemme eläneet kuin painajaisunta, joka onkin totta. Entiseen normaaliin ei ole hänen mukaansa paluuta. Lisäksi hän varoittaa uudesta aallosta, viruksen paluusta.

Tähän arkielämääni uuteen faasiin siirtyminen ei paljonkaan vaikuta: en ole aikeissa lähteä museoihin tai elokuviin, urheilutapahtumista puhumattakaan. Hotellimajoituksellekaan ei ole tarvetta: ei ole matkoja suunnitteilla toistaiseksi. Ruokakaupoissa käydään, mutta muut kaupat on jatkossakin hyvä jättää vähemmälle nyt, kun on oppinut olemaan ostelematta mitään turhaa tai näennäisesti tarpeellista. Parasta jatkaa ”pikkuelämää” omissa pienissä kuvioissa. Ihmisten tapaaminenkaan missään suuremmissa ryhmissä ei innosta – nyt 20 henkilön ryhmäkoko sallitaan.

Sadetta ei ole vieläkään, ennustuksista huolimatta, saatu. Huomiselle sitä taas luvataan. Lämmintä on päivällä 26-27 astetta.

Platanos canarios

Tilapäivitys

plat

Tämän kesän banaanisatomme on korjattu. Vielä vihreät banaanit, platanos, kypsyvät noin viikossa. Aurinkoon niitä ei voi jättää, palavat. (Kokemusta siitä on 🙂 ).

Sadonkorjuun jälkeen runko katkaistaan ja kasvi viedään puutarhajätteisiin, koska tämä yksi ruohovartinen platanero tekee vain yhden tertun hedelmiä. Uusia on kasvamassa jo.

Äänioikeus ja banaani

Tilapäivitys

ele

Kaksi iloista asiaa tälle päivälle:
Toinen pihamme banaanikasvi alkaa kukkia. Ensimmäisessä on jo sato kypsymässä, tosin vihreitä vielä ovat nuo platanos canarios, kanarianbanaanit.

Posti toi tänään äänioikeuspaperini ja tiedon paikasta, jossa äänestän tulevissa EU-vaaleissa. Hyvä! Olin jo huolissani siitä, onko äänioikeuttani huomioitu. Jo vuosia sitten kävin Puerton kaupungintalolla täyttämässä anomuksen äänioikeuteni siirrosta tänne Teneriffalle. Kun muutin kirjani Orotavaan, en tiennyt siirtyykö äänioikeus ilman, että asia täytyy hoitaa Orotavassa uudestaan. Onneksi siirtyi.

Eurovaaleissa ja kunnallisvaaleissa saan siis äänestää täällä, mutta parlamenttivaaleissa äänestän Suomeen, sitä ei voi siirtää.

Paz

Tilapäivitys

paz

Aurinkoinen joulupäivä.
Banaanit kasvavat ja eilen taivaalla oli rauhankyyhkyn näköinen pilvimuodostelma. Jospa se tietäisi rauhaa maailmaan!

Chalet

Tilapäivitys

pi

Löytöjä kotipihalta tänään 11. päivä joulukuuta:
1. Sieniä. Ensimmäinen kerta täällä asuessa sienilöytö pihalta. Mahtavat olla myrkyllisiä.
2. Banaani, platano, kukkii. Tästä on tulossa kolmas banaanisato täällä Orotavassa asuessa.

Platano2

Tilapäivitys

pla2

Matkani aikana toinen banaanikasvimme on alkanut kukkia. Uutta satoa siis taas saadaan odotella. Appelsiinit kypsyvät myös ja papaija kukkii. Säätiedotus lupasi +28. Toivottavasti nämä kesäiset säät jatkuvat ainakin vuoden loppuun. Tammikuu ja helmikuu ovat yleensä olleet viileämpiä ”talvikuukausia”.

P.S. NYC-matkastamme jäi vielä kertomatta se, että yllättävän moni osasi espanjaa, esim. tarjoilijat, taksikuskit ym. Kun kysyin tarjoilijalta ravintolassa ”¿Hablas español?”, niin vakiovastaus oli ”¡Claro que sí!”. Espanja on maailmankieli!

Platanos 2

Tilapäivitys

pla

Kävi niin, että banaanimme, kaikki kolmekymmentä kiloa, päättivät kypsyä yhtä aikaa. Niinpä tämä päivä on mennyt siinä, kun olemme jaelleet kypsiä banaaneja, platanos, ystäville.
Kävimme La Lagunassa, La Ortigalissa ja Tacoronten kautta Puerto de La Cruzissa. Harmi, että paljon tuttavia on vielä Suomessa, nyt olisi ollut hyviä banaaneja tarjolla.

Täällä banaanit kannattaa muuten ostaa kaupastakin vihreinä, koska ne kypsyvät parissa päivässä syöntikuntoon. Mitähän myrkkyjä banaaneihin lisätään, että niitä voidaan kuljettaa pitkiä matkoja pohjoiseen, esim. Suomeen?

Sadonkorjuu

Tilapäivitys

pla

Nyt on sato korjattu. Yläkuvassa on banaanikasvin poikkileikkaus. Kasvi on siis ruoho, ei puu, vaikka se kasvaa noin kolmimetriseksi. Lehdet kasvavat sisältäpäin rullamaisesti ja työntyvät ylhäältä esiin; näin muodostuu kasvin tukeva runko.
Saimme noin 30kg banaaneja, ennakkoarvio oli hieman ylimitoitettu. Mutta kyllä tässäkin syömistä on. 🙂

Eilen kokeilimme banaanilättyjä – tuli hyviä:
– 2 kananmunaa
– 1 kypsä banaani
– ripaus vaniljaa
Sekoitetaan esim. tehosekoittimella taikinaksi.
Paistetaan pannulla öljyssä/voissa. Sitten syödään makeisiin suihin.

Platano

Tilapäivitys

pla

Nyt ovat omat banaanit, platanot, jo niin kypsiä, että tulevalla viikolla terttu täytyy leikata irti isäntäkasvista. Muutaman banaanin olemme jo ottaneet sisälle kypsymään pari päivää sitten (alakuva). Söin yhden, ja olipa paras banaani ikinä! Tietysti, kun on oma kasvattama ja varmasti luomu.
Terttu painanee viitisenkymmentä kiloa (kumppanin arvio), punnitsemme, kunhan irroittamme sen. Nyt banaanireseptejä kehiin ja ystävillekin riittää!

Prosessi oli yllättävän pitkä, pieni puolimetrinen taimi istutettiin toukokuun lopulla yli kaksi vuotta sitten (25.5.2015).