Platanos canarios

Tilapäivitys

plat

Tämän kesän banaanisatomme on korjattu. Vielä vihreät banaanit, platanos, kypsyvät noin viikossa. Aurinkoon niitä ei voi jättää, palavat. (Kokemusta siitä on 🙂 ).

Sadonkorjuun jälkeen runko katkaistaan ja kasvi viedään puutarhajätteisiin, koska tämä yksi ruohovartinen platanero tekee vain yhden tertun hedelmiä. Uusia on kasvamassa jo.

Äänioikeus ja banaani

Tilapäivitys

ele

Kaksi iloista asiaa tälle päivälle:
Toinen pihamme banaanikasvi alkaa kukkia. Ensimmäisessä on jo sato kypsymässä, tosin vihreitä vielä ovat nuo platanos canarios, kanarianbanaanit.

Posti toi tänään äänioikeuspaperini ja tiedon paikasta, jossa äänestän tulevissa EU-vaaleissa. Hyvä! Olin jo huolissani siitä, onko äänioikeuttani huomioitu. Jo vuosia sitten kävin Puerton kaupungintalolla täyttämässä anomuksen äänioikeuteni siirrosta tänne Teneriffalle. Kun muutin kirjani Orotavaan, en tiennyt siirtyykö äänioikeus ilman, että asia täytyy hoitaa Orotavassa uudestaan. Onneksi siirtyi.

Eurovaaleissa ja kunnallisvaaleissa saan siis äänestää täällä, mutta parlamenttivaaleissa äänestän Suomeen, sitä ei voi siirtää.

Paz

Tilapäivitys

paz

Aurinkoinen joulupäivä.
Banaanit kasvavat ja eilen taivaalla oli rauhankyyhkyn näköinen pilvimuodostelma. Jospa se tietäisi rauhaa maailmaan!

Chalet

Tilapäivitys

pi

Löytöjä kotipihalta tänään 11. päivä joulukuuta:
1. Sieniä. Ensimmäinen kerta täällä asuessa sienilöytö pihalta. Mahtavat olla myrkyllisiä.
2. Banaani, platano, kukkii. Tästä on tulossa kolmas banaanisato täällä Orotavassa asuessa.

Platano2

Tilapäivitys

pla2

Matkani aikana toinen banaanikasvimme on alkanut kukkia. Uutta satoa siis taas saadaan odotella. Appelsiinit kypsyvät myös ja papaija kukkii. Säätiedotus lupasi +28. Toivottavasti nämä kesäiset säät jatkuvat ainakin vuoden loppuun. Tammikuu ja helmikuu ovat yleensä olleet viileämpiä ”talvikuukausia”.

P.S. NYC-matkastamme jäi vielä kertomatta se, että yllättävän moni osasi espanjaa, esim. tarjoilijat, taksikuskit ym. Kun kysyin tarjoilijalta ravintolassa ”¿Hablas español?”, niin vakiovastaus oli ”¡Claro que sí!”. Espanja on maailmankieli!

Platanos 2

Tilapäivitys

pla

Kävi niin, että banaanimme, kaikki kolmekymmentä kiloa, päättivät kypsyä yhtä aikaa. Niinpä tämä päivä on mennyt siinä, kun olemme jaelleet kypsiä banaaneja, platanos, ystäville.
Kävimme La Lagunassa, La Ortigalissa ja Tacoronten kautta Puerto de La Cruzissa. Harmi, että paljon tuttavia on vielä Suomessa, nyt olisi ollut hyviä banaaneja tarjolla.

Täällä banaanit kannattaa muuten ostaa kaupastakin vihreinä, koska ne kypsyvät parissa päivässä syöntikuntoon. Mitähän myrkkyjä banaaneihin lisätään, että niitä voidaan kuljettaa pitkiä matkoja pohjoiseen, esim. Suomeen?

Sadonkorjuu

Tilapäivitys

pla

Nyt on sato korjattu. Yläkuvassa on banaanikasvin poikkileikkaus. Kasvi on siis ruoho, ei puu, vaikka se kasvaa noin kolmimetriseksi. Lehdet kasvavat sisältäpäin rullamaisesti ja työntyvät ylhäältä esiin; näin muodostuu kasvin tukeva runko.
Saimme noin 30kg banaaneja, ennakkoarvio oli hieman ylimitoitettu. Mutta kyllä tässäkin syömistä on. 🙂

Eilen kokeilimme banaanilättyjä – tuli hyviä:
– 2 kananmunaa
– 1 kypsä banaani
– ripaus vaniljaa
Sekoitetaan esim. tehosekoittimella taikinaksi.
Paistetaan pannulla öljyssä/voissa. Sitten syödään makeisiin suihin.

Platano

Tilapäivitys

pla

Nyt ovat omat banaanit, platanot, jo niin kypsiä, että tulevalla viikolla terttu täytyy leikata irti isäntäkasvista. Muutaman banaanin olemme jo ottaneet sisälle kypsymään pari päivää sitten (alakuva). Söin yhden, ja olipa paras banaani ikinä! Tietysti, kun on oma kasvattama ja varmasti luomu.
Terttu painanee viitisenkymmentä kiloa (kumppanin arvio), punnitsemme, kunhan irroittamme sen. Nyt banaanireseptejä kehiin ja ystävillekin riittää!

Prosessi oli yllättävän pitkä, pieni puolimetrinen taimi istutettiin toukokuun lopulla yli kaksi vuotta sitten (25.5.2015).

Näyttely

Tilapäivitys

pak

Kävin Puertossa ja sattumalta huomasin, että Calle San Juanilla pankin näyttelysalissa, joka on pääosin suljettuna, oli nyt esillä vaikuttava valokuvanäyttely pakolaisuudesta. Lähinnä näyttelyssä oli keskitytty Mexicon ja Melillan pakolaisongelmaan. Ja muureihin tai aitoihin, joita on rakennettu tai suunnitteilla ja jotka aiheuttavat lisää ongelmia ja vaaratilanteita pakenijoille. Ajankohtainen näyttely, käy katsomassa, mikäli kuljet ohitse! – Valitettavasti siellä ei saanut tekijänoikeusasioiden takia kuvata.

Kuvassa myös banaanikasvimme nykyvaiheessa. Vielä täytyy hedelmien kypsymistä odotella.

Kotona

Tilapäivitys

img_1839

¡Hogar dulce hogar! Viimeinkin kotona. Banaaniterttu on ottanut oikean muotonsa ja kasvanut kovasti yhdessätoista päivässä.
Eilinen lento oli lopulta neljä tuntia myöhässä, kotona olimme vasta kello neljä aamuyöllä.
Myöhästymisen syykin selvisi: Kone oli lähtenyt Teneriffalta aamupäivällä kohti Tukholmaa, mutta matkustajan vakavan sairastumisen takia oli jouduttu tekemään välilasku Madridiin ja jättämään sairastunut sinne. Niinpä kone pääsi lähtemään Tukholmaan vasta tämän odottamattoman viiveen jälkeen. Ymmärrettävä syy siis, lopulta, kun saimme selityksen.