Turisteja toivotaan

Tilapäivitys

flo

Meillä on ollut mukavan pilvisiä, mutta lämpimiä päiviä. Lämpömittari on näyttänyt vain noin 25 astetta, mikä tuntuu aivan sopivalta.

Ostin paikalliselta mascarillojen tekijältä yhden kangasmaskin. Täytyy kokeilla, olisiko sen kanssa helpompi hengittää kuin tuon kirurgisen kertakäyttömaskin. Suurimmalla osalla kadulla kulkijoita on maskit, ainakin mukana, ellei oikeaoppisesti kasvoilla. Kaupoissa maskipakko on edelleen.

Puertossa ollaan avaamassa lisää hotelleja, tutuimpia niistä ovat Casablanca, Magec, Turquesa, Eden, Canaima, Teidemar. Nopal, joka on ollut kauan kiinni, on avattu myös. Lisäksi pari minulle oudompaa oli luettelossa: Cándido, Be Live Experience (se, joka muuttaa usein nimeä?), Blue Sea Costa Jardin.

Turisteja odotellaan. Mantereen turisteja houkutellaan kampanjalla ”Entra en fase tranquilidad”, sillä meillä saarilla on kaikin puolin rauhallisempaa ja koronan suhteen turvallisempaa – vielä!

Evakossa ;)

Tilapäivitys

tk

Katutyön takia vietimme päivän ja yön Puertossa. Kuvassa on lähikatumme Orotavassa tämänhetkisessä tilanteessa.

Kävimme terveyskeskuksessa reseptiä uusimassa. Nyt systeemi on semmoinen, että ovella on pari hoitajaa kysymässä, mitä on asiaa. Sisälle ei päästetä, vaan hoitajat soittavat potilaan omalle lääkärille ja uusinta menee suoraan apteekkiin. Lääkkeen saa noutaa sieltä tarjeta sanitarialla, paikallisella ”Kela-kortilla”.

Calimaa oli vielä eilen ilmassa, mutta tänään se näyttää hävinneen. Atlantilta ovat puhaltaneet pasaatituulet, alisios.

– Congreso de Los Diputados on hyväksynyt eilen suunnitelman turismin uudelleenkäynnistämisestä. Päätös on ollut nyt lähes yksimielinen, 335 edustajaa 347:stä äänesti suunnitelman puolesta. Lentoja lisätään sekä mantereen ja saarten välillä mutta myös muualle Eurooppaan. Hotelleja avataan lisää. Turistien testaaminen viruksen suhteeen jää vielä epäselväksi, resurssit eivät ehkä riitä sen toteuttamiseksi.

Puertossa

Tilapäivitys

jac

Puertossa taas, vaihtelun vuoksi ja nyt kun se on sallittua. Kävin Hiperdinossa, tämä oli toinen ruokakauppareissu kahdessa kuukaudessa. Ovella mitattiin lämpö, otsasta ja ”pistoolilla”, mittarilla, jolla ei koskettu. Kertakäyttöhanskoja oli jaossa, minulla oli käsissä omat. Ne täytyi vielä desinfioida käsidesillä, sitten pääsi kauppaan. Melkein kaikilla oli taas maskit, mutta minä en voi hengittää sen läpi, tukehduttaa. Pitäisikö kokeilla erilaisia malleja?

Aamutv:stä:
La Gomeran ja El Hierron pääsystä seuraavaan vaiheeseen (fase 2) tehdään päätös tänään.

Kyynärpäätervehdystä suositellaan: kyynärpäällä kosketetaan toisen kyynärpäätä, ei kätellä eikä missään tapauksessa halata tai anneta poskisuukkoja. – Eikä kyynärpäällä välttämättä kosketeta, vaan näytetään tervehdittävälle kyynärpäätä turvaetäisyyden päästä!

Pienet lapset, alle 7-vuotiaat, menevätkin kouluun vasta syksyllä vastoin aiempaa tämän kevään aloitussuunnitelmaa. (Täällä oppivelvollisuus alkaa 3-vuotiaana.)

Hyvä uutinen on se, että Kanariansaarilla ei ole kolmeen päivään menetetty yhtään koronapotilasta.

Toinen hyvä uutinen on se, että delfiinit ovat palanneet Radazulin rannikolle poikkeustilan aikana. Tämä paikkakunta venesatamineen sijaitsee Santa Cruz de Tenerifen ja Candelarian puolessa välissä.

Puertopäivä

Tilapäivitys

puert

Päivä Puertossa, tutuissa maisemissa. Yritin kävellä kaupungilla mascarilla kasvoilla, jotta en erottuisi joukosta (ja myös suojautumisen takia), mutta vaikeaa oli hengittää maskin läpi. Parempi siis pitää suositeltuja turvaetäisyyttä – ja kulkea kaupungilla mahdollisimman vähän.

Aamutelevisiosta poimittua taas: Santa Cruzissa on poliisi joutunut puuttumaan joidenkin terassien riittämättömin turvaetäisyyksiin. Varoitetaan ilmiöstä ”falsa seguridad”, väärästä turvallisuudentunteesta nyt kun on saatu hieman vapauksia.

Väestön vasta-ainetutkimuksissa on todettu, että mantereella 5% ihmisistä on korona-vasta-aineita, mutta Kanariansaarilla vain 2%. Varovaisuutta täytyy siis noudattaa, paljon puhuttu laumaimmuniteetti on vielä kaukana.

Nyt suunnitellaan, joskaan vielä ei ole asiaa hyväksytty, että poikkeustilaa jatkettaisiin vielä kuukaudella 24.5. jälkeen, jolloin nykyinen päättyy.

La Gomeralla ja El Hierrolla menee hyvin: saaret ovat anoneet jo pääsyä faasiin 2.

Puertossa

Tilapäivitys

pue

Kävimme Puertossa. Autoja oli jo liikenteessä lähes entiseen malliin, mutta kävelijöitä kadulla vähemmän. Paljon liikkeitä ja ravintoloiden terassejakin oli kiinni. Tapasimme suomalaisia ystäviä yhdellä auki olevalla tutulla terassilla. Tarjoilijoilla oli kasvojensa suojana pleksivisiiri ja käsissä kertakäyttöhanskat, asiakkailla ja kadulla kulkijoilla oli mascarilloja ja hanskoja myös, ainakin mukanaan.

Tänään aamutelevisiossa puhuttiin sindrome de la cabañasta, nyt ilmenneestä oireyhtymästä, joka johtuu pitkästä eristäytymisestä: tulee pelko lähteä ulos kotoa ja palautua tähän ”uuteen normaaliin”. Tunteet voivat vaihdella ahdistuksen, masennuksen ja pelkotilojen välillä. Tunnistan itsekin, että tämän kahden kuukauden eristäytymisen jälkeen en tunne mielihyvää lähtiessäni tuonne outoon naamioituneiden ”avaruusolioiden” maailmaan, jossa näkymätön vihollinen on vielä olemassa.
No, lähdettävä on kuitenkin, totuteltava!

Puerto syyskuu

Tilapäivitys

cr

Tein ”turistikävelyn” Puertossa, kolme tuntia ja noin 7 kilometriä, kävellen mutkitellen kaupungin halki lännestä itään. Mitään turistikohteita saatikka ihmisiä en kuvannut, vaikkakin talviasukkaitakin on jo kaupunkiin saapunut.

Muistelin, nostalgiamielellä, saapumistani kaupunkiin kymmenen vuotta sitten syyskuussa. Paljon on muuttunut, mutta onneksi osa myös säilynyt, kuten merivesialtaat, Belair, Martianezin ranta puineen – kuvan traakkipuukolmikon olen aikoinaan myös maalannut. Moni myymälä ja kahvila on lopettanut ja uusi aloittanut. Meri, tuo ihana ja ihmisen mittakaavassa ikuinen, onneksi on säilynyt ennallaan.

Pakkailen taas matkalaukkua – monennenkohan kerran – loppuviikolla matkani käy Berliiniin ja sitten viikoksi Suomeen. Mummoilujuttuja, tietysti. 🙂

Päiväkävely Puertossa

Tilapäivitys

puerto

Puerto de la Cruzissa

Aurinkoinen ja lämmin päivä taas. Nyt näkyy jo sinistä taivasta, panza de burro on poissa. Kalasatamasta Plaza de Euroopalle päin, merellä, oli menossa jonkinlainen pelastusoperaatio: helikopterista laskettiin ja nostettiin kahteen kertaan ihmisiä vesillä olevan veneen lähelle.

Kalasatamassa myytiin viejo-kaloja, hyvin ne näyttivät menevän kaupaksi. Täytyy olla liikkeellä aamupäivällä, jos sataman tiskiltä tuoretta kalaa haluaa.

Viikonloppuna Plaza de Europalla vietetään saksalaisten Oktoberfestiä. Ja Pinoleressä on koko viikonlopun Feria de Artesanía, sinne olemme aikeissa mennä huomenna.

Vertailua

Tilapäivitys

calo 

Vertailun vuoksi ylempänä on tällä viikolla otettu kuva, se sama, joka on ollut nämä vuodet blogini otsikkokuvana. Aiempi kuva on siis otettu noin kahdeksan vuotta sitten. Palmut ovat hieman tuuhentuneet ja kuvan laatu parantunut. 😊

Meillä (ja kaikilla muillakin Kanariansaarilla) on nyt voimassa hellevaroitus ja metsäpalovaroitus. Kuten uutisissa on kerrottu, naapurisaarella Gran Canarialla on taisteltu metsäpalojen kanssa, mutta nyt ne lienee saatu jo sammumaan. Meillä Orotavan alueella oli myös pieni palo, mutta se sammutettiin. Helteellä ja voimakkaassa auringossa tuli syttyy todella helposti.

Virgen

Tilapäivitys

vir

Eilen illalla Virgen del Carmen ja San Telmo vietiin taas merelle, kuten joka vuosi. Tungos oli aikamoinen, kalasataman ranta tupaten täynnä väkeä, kuten kuvista huomaa. Pyhimyksetkin ovat kuvissa, löydätkö?

Seremonia oli tradition mukainen. Ensin tuntikausien odotusta – parhaat paikat oli varattu jo aikaisin – sitten kulkueessa kannettiin paikalle San Telmo ja Virgen. Ave Mariat laulettiin parvekkeelta, kuten aina.

Pyhimykset vietiin veneisiin ja vesille, myös saattoveneitä oli tänä vuonna paljon. Vielä kertaakaan en ole jaksanut odottaa tämän näytelmän toista osaa, sitä, kun San Telmo ja Virgen tuodaan pimeän aikana takaisin maihin ja kannetaan isoon kirkkoon. Ilotulitukset rätisivät ja paukkuivat kun olin jo nukkumassa. Pyhimykset olivat siis palanneet reissultaan.

Kertauksena: San Telmo on kaupungin suojeluspyhimys ja Virgen del Carmen suojelee merenkulkijoita ja kalastajia.

Playa Jardín

Tilapäivitys

pla

Teide on ollut monta päivää taas pilven takana, nyt näkyi, kun kävin verotoimistossa. Tuli pyyntö tulla sinne, menin, haluavat tietoja verotuksestani vuodelta 2014.
Kysyin: – Ettekö kommunikoi Suomen veroviranomaisten kanssa?
– Kyllä, mutta hyvin vähän, sanoi virkailija.

No, minulla ei ole ongelmaa siinä mielessä että olen koko ajan ollut ja olen edelleen Suomen verotuksessa.

Jardinin rannan kivikummelit hajotetaan 20.7. vapaaehtoisten toimesta. Nämä turistien rakennelmat haittaavat kuulemma rantaötököiden elämää. Siis vähän sama juttu kuin Suomen lupiinihysteria, eikö?

Onhan Pohjois-Suomessakin kummeleita. Pitäisiköhän nekin hajottaa?

P.S. Jos vielä vähän provosoin tätä luonnonsuojeluasiaa? Vierailin Syyrian kurdialueella 90-luvun alkupuolella, jolloin siellä oli vielä rauha. Nyt koko alue on pommitettu maan tasalle, ihmisiä on kuollut satoja ellei tuhansia, arkeologisia kohteita ja asuntoja, kyliä ja kaupunkeja on tuhottu. Entäs kotoperäiset kasvit ja pikkuötökät?
– Asiat tärkeysjärjestykseen: ensin rauha maailmaan ja sitten ihmisten asiat kuntoon ja luonto suojeluun.