Rokotuksia

Tilapäivitys

san

Puertossa on ollut viime päivinä paljon ihmisiä liikkeellä. Paikalliset tekevät lahjaostoksia, sillä Los Reyes Magos -päivä, se tärkeämpi juhla, on vasta tulossa. Näin yhden kuvan Alcampon kauppakeskuksestakin, siellä vasta tungos oli! Itse en uskalla sinne mennä, eikä ole tarvettakaan.

Pääuutinen jo eilen ja tänään on ollut koronarokotusten aloittaminen koko Espanjassa. Jokaiseen autonomiaan on toimitettu tietty (pieni) määrä rokotteita ja muutamia vanhustentalojen asukkaita sekä hoitohenkilökunta rokotettiin TV-kameroiden dokumentoidessa tapahtumaa. Espanjassa Guadalajara oli ensimmäinen paikka, josta aloitettiin.

Teneriffalla sai eilen 360 ihmistä rokotteen. Seuraavina kuukausina rokotetta saadaan lisää ja kesään mennessä arvellaan 70% väestöstä olevan rokotettu. Rajoitukset maskeineen jatkuvat vielä ainakin kuukausia. On puhuttu jopa vuodesta. Ja kukaan ei tiedä. Nyt uhkana on viruksen muuntelu. Tehoaako rokote?

Päivän refrán: ”Tanto vales tanto tienes”, selitetään Centro Virtual Cervantesin sivulla: ”Da a entender que, por lo general, se trata a una persona en función de su riqueza.” Tämä tarkoittaa, että yleensä henkilöä kohdellaan hänen varallisuutensa mukaan. (Tämä sananlasku ei ole suosikkejani!)

Joulutivoli ja muuta

Tilapäivitys

Pue

Sadetta öisin ja päivisin varjossa viileähköä, auringossa lämmintä, sellainen on Teneriffan talvi tänä vuonna.
Puertossa oli kaupungilla pitkänä viikonloppuna paljon väkeä liikkeellä, etenkin perheitä. Useat turistimummot ja -papat ovat nyt jääneet kotimaihinsa, sen näkee katukuvasta.

Joulutivoli on jo pystytetty kaupunkiin, turvaohjeet ovat sielläkin tarkat.

Kaupungintalolle on koristeltu kaupungin nimi. Kuvassa loppuosa Cruz, jotta ne, jotka sen aina kirjoittavat väärin, oppisivat!

Uutisissa kerrottiin tänään koronan lisääntyneen Puertossa – vanhustentalo Santa Ritassa on todettu 164 uutta viruspositiivista, osa oireettomia.
Uutta confinamientoakin väläytellään mahdollisena.

Lentoliikenne saarille on vähä vähältä palautumassa. Lentojen määrässä on 60% lasku verrattuna viime vuoden lukuihin.

Päivän refrán: ”Quien tuvo, retuvo”, selitys englanniksi ”Some things stay with you to the grave”.

Vaaleanpunainen

Tilapäivitys

marb

Vihdoinkin vaaleanpunainen kahvila on auennut pitkän tauon jälkeen. Olen käynyt siellä usein etenkin alkuvuosina tänne tultua, sillä espanjankurssini pidettiin Universidad Popularissa, joka on aivan vieressä. Läksyt kävin monesti tekemässä tai tuntien alkua odottelemassa vaaleanpunaisessa kahvilassa. Neljä talvea kävin noilla kursseilla.

Välillä kurssit olivat tauolla, mutta nykyään opisto taas toimii ja näyttääpä siellä olevan taas ’Español para extranjeros’ -kurssi myös.

Kaupunkikuva on hieman vilkastunut. Siitä merkkinä yksi elävä patsas San Telmolla. Tämä vihreä henkilö oli vasta valmistautumassa työhönsä, kuvan nappasin puolisalaa. Täytyy toisena päivänä käydä pudottamassa hänelle kolikko korvaukseksi.

Tämän päivä refrániksi sopii:
”Hoy domingo y mañana fiesta, buena vida es ésta.” (Suoraan käännettynä: Tänään sunnuntai ja huomenna juhla, tämä on hyvää elämää). Huomenna, 12.10. on Día de la Hispanidad, Espanjan kansallispäivä, vapaapäivä.

Día mundial de turismo

Tilapäivitys

tur

Tänään on ollut ”Día mundial de turismo” -päivä eli maailman matkailupäivä, kuten joka vuosi näin syyskuun lopulla. Yleisötilaisuuksia ei koronan vuoksi nyt ole järjestetty Puertossakaan. Kävelimme rantareitin Calle Mequinezilta Martianeziin, eikä kaupunki todellakaan ollut tyhjä!

Kauppoja ja ravintoloita oli jo melko paljon auki. Ainakin terasseilla oli väkeä, tyhjää varjoisaa pöytää sai etsiä.

Yleisin puhuttu kieli, mitä kuului kaupungilla, oli espanja. Joitakuita saksalaisia näytti olevan liikkeellä ja muutama englanninkielinenkin. Suomalaisia emme nähneet emmekä kuulleet, mutta toivottavasti tänne jo tulleet ovat paikallisissa suomalaisissa baareissa, jotka kaikki nyt taitavat olla aloittaneet kautensa.

Kävelimme reilut 5km, maskit kasvoilla ja turvavälit huomioiden. Vaikka on edelleen kuumaa, mereltä tuuli vilvoittavasti ja maskin allekin tuulahteli, se helpotti.

Turisteja toivotaan

Tilapäivitys

flo

Meillä on ollut mukavan pilvisiä, mutta lämpimiä päiviä. Lämpömittari on näyttänyt vain noin 25 astetta, mikä tuntuu aivan sopivalta.

Ostin paikalliselta mascarillojen tekijältä yhden kangasmaskin. Täytyy kokeilla, olisiko sen kanssa helpompi hengittää kuin tuon kirurgisen kertakäyttömaskin. Suurimmalla osalla kadulla kulkijoita on maskit, ainakin mukana, ellei oikeaoppisesti kasvoilla. Kaupoissa maskipakko on edelleen.

Puertossa ollaan avaamassa lisää hotelleja, tutuimpia niistä ovat Casablanca, Magec, Turquesa, Eden, Canaima, Teidemar. Nopal, joka on ollut kauan kiinni, on avattu myös. Lisäksi pari minulle oudompaa oli luettelossa: Cándido, Be Live Experience (se, joka muuttaa usein nimeä?), Blue Sea Costa Jardin.

Turisteja odotellaan. Mantereen turisteja houkutellaan kampanjalla ”Entra en fase tranquilidad”, sillä meillä saarilla on kaikin puolin rauhallisempaa ja koronan suhteen turvallisempaa – vielä!

Evakossa ;)

Tilapäivitys

tk

Katutyön takia vietimme päivän ja yön Puertossa. Kuvassa on lähikatumme Orotavassa tämänhetkisessä tilanteessa.

Kävimme terveyskeskuksessa reseptiä uusimassa. Nyt systeemi on semmoinen, että ovella on pari hoitajaa kysymässä, mitä on asiaa. Sisälle ei päästetä, vaan hoitajat soittavat potilaan omalle lääkärille ja uusinta menee suoraan apteekkiin. Lääkkeen saa noutaa sieltä tarjeta sanitarialla, paikallisella ”Kela-kortilla”.

Calimaa oli vielä eilen ilmassa, mutta tänään se näyttää hävinneen. Atlantilta ovat puhaltaneet pasaatituulet, alisios.

– Congreso de Los Diputados on hyväksynyt eilen suunnitelman turismin uudelleenkäynnistämisestä. Päätös on ollut nyt lähes yksimielinen, 335 edustajaa 347:stä äänesti suunnitelman puolesta. Lentoja lisätään sekä mantereen ja saarten välillä mutta myös muualle Eurooppaan. Hotelleja avataan lisää. Turistien testaaminen viruksen suhteeen jää vielä epäselväksi, resurssit eivät ehkä riitä sen toteuttamiseksi.

Puertossa

Tilapäivitys

jac

Puertossa taas, vaihtelun vuoksi ja nyt kun se on sallittua. Kävin Hiperdinossa, tämä oli toinen ruokakauppareissu kahdessa kuukaudessa. Ovella mitattiin lämpö, otsasta ja ”pistoolilla”, mittarilla, jolla ei koskettu. Kertakäyttöhanskoja oli jaossa, minulla oli käsissä omat. Ne täytyi vielä desinfioida käsidesillä, sitten pääsi kauppaan. Melkein kaikilla oli taas maskit, mutta minä en voi hengittää sen läpi, tukehduttaa. Pitäisikö kokeilla erilaisia malleja?

Aamutv:stä:
La Gomeran ja El Hierron pääsystä seuraavaan vaiheeseen (fase 2) tehdään päätös tänään.

Kyynärpäätervehdystä suositellaan: kyynärpäällä kosketetaan toisen kyynärpäätä, ei kätellä eikä missään tapauksessa halata tai anneta poskisuukkoja. – Eikä kyynärpäällä välttämättä kosketeta, vaan näytetään tervehdittävälle kyynärpäätä turvaetäisyyden päästä!

Pienet lapset, alle 7-vuotiaat, menevätkin kouluun vasta syksyllä vastoin aiempaa tämän kevään aloitussuunnitelmaa. (Täällä oppivelvollisuus alkaa 3-vuotiaana.)

Hyvä uutinen on se, että Kanariansaarilla ei ole kolmeen päivään menetetty yhtään koronapotilasta.

Toinen hyvä uutinen on se, että delfiinit ovat palanneet Radazulin rannikolle poikkeustilan aikana. Tämä paikkakunta venesatamineen sijaitsee Santa Cruz de Tenerifen ja Candelarian puolessa välissä.

Puertopäivä

Tilapäivitys

puert

Päivä Puertossa, tutuissa maisemissa. Yritin kävellä kaupungilla mascarilla kasvoilla, jotta en erottuisi joukosta (ja myös suojautumisen takia), mutta vaikeaa oli hengittää maskin läpi. Parempi siis pitää suositeltuja turvaetäisyyttä – ja kulkea kaupungilla mahdollisimman vähän.

Aamutelevisiosta poimittua taas: Santa Cruzissa on poliisi joutunut puuttumaan joidenkin terassien riittämättömin turvaetäisyyksiin. Varoitetaan ilmiöstä ”falsa seguridad”, väärästä turvallisuudentunteesta nyt kun on saatu hieman vapauksia.

Väestön vasta-ainetutkimuksissa on todettu, että mantereella 5% ihmisistä on korona-vasta-aineita, mutta Kanariansaarilla vain 2%. Varovaisuutta täytyy siis noudattaa, paljon puhuttu laumaimmuniteetti on vielä kaukana.

Nyt suunnitellaan, joskaan vielä ei ole asiaa hyväksytty, että poikkeustilaa jatkettaisiin vielä kuukaudella 24.5. jälkeen, jolloin nykyinen päättyy.

La Gomeralla ja El Hierrolla menee hyvin: saaret ovat anoneet jo pääsyä faasiin 2.

Puertossa

Tilapäivitys

pue

Kävimme Puertossa. Autoja oli jo liikenteessä lähes entiseen malliin, mutta kävelijöitä kadulla vähemmän. Paljon liikkeitä ja ravintoloiden terassejakin oli kiinni. Tapasimme suomalaisia ystäviä yhdellä auki olevalla tutulla terassilla. Tarjoilijoilla oli kasvojensa suojana pleksivisiiri ja käsissä kertakäyttöhanskat, asiakkailla ja kadulla kulkijoilla oli mascarilloja ja hanskoja myös, ainakin mukanaan.

Tänään aamutelevisiossa puhuttiin sindrome de la cabañasta, nyt ilmenneestä oireyhtymästä, joka johtuu pitkästä eristäytymisestä: tulee pelko lähteä ulos kotoa ja palautua tähän ”uuteen normaaliin”. Tunteet voivat vaihdella ahdistuksen, masennuksen ja pelkotilojen välillä. Tunnistan itsekin, että tämän kahden kuukauden eristäytymisen jälkeen en tunne mielihyvää lähtiessäni tuonne outoon naamioituneiden ”avaruusolioiden” maailmaan, jossa näkymätön vihollinen on vielä olemassa.
No, lähdettävä on kuitenkin, totuteltava!

Puerto syyskuu

Tilapäivitys

cr

Tein ”turistikävelyn” Puertossa, kolme tuntia ja noin 7 kilometriä, kävellen mutkitellen kaupungin halki lännestä itään. Mitään turistikohteita saatikka ihmisiä en kuvannut, vaikkakin talviasukkaitakin on jo kaupunkiin saapunut.

Muistelin, nostalgiamielellä, saapumistani kaupunkiin kymmenen vuotta sitten syyskuussa. Paljon on muuttunut, mutta onneksi osa myös säilynyt, kuten merivesialtaat, Belair, Martianezin ranta puineen – kuvan traakkipuukolmikon olen aikoinaan myös maalannut. Moni myymälä ja kahvila on lopettanut ja uusi aloittanut. Meri, tuo ihana ja ihmisen mittakaavassa ikuinen, onneksi on säilynyt ennallaan.

Pakkailen taas matkalaukkua – monennenkohan kerran – loppuviikolla matkani käy Berliiniin ja sitten viikoksi Suomeen. Mummoilujuttuja, tietysti. 🙂