Puerto syyskuu

Tilapäivitys

cr

Tein ”turistikävelyn” Puertossa, kolme tuntia ja noin 7 kilometriä, kävellen mutkitellen kaupungin halki lännestä itään. Mitään turistikohteita saatikka ihmisiä en kuvannut, vaikkakin talviasukkaitakin on jo kaupunkiin saapunut.

Muistelin, nostalgiamielellä, saapumistani kaupunkiin kymmenen vuotta sitten syyskuussa. Paljon on muuttunut, mutta onneksi osa myös säilynyt, kuten merivesialtaat, Belair, Martianezin ranta puineen – kuvan traakkipuukolmikon olen aikoinaan myös maalannut. Moni myymälä ja kahvila on lopettanut ja uusi aloittanut. Meri, tuo ihana ja ihmisen mittakaavassa ikuinen, onneksi on säilynyt ennallaan.

Pakkailen taas matkalaukkua – monennenkohan kerran – loppuviikolla matkani käy Berliiniin ja sitten viikoksi Suomeen. Mummoilujuttuja, tietysti. 🙂

Päiväkävely Puertossa

Tilapäivitys

puerto

Puerto de la Cruzissa

Aurinkoinen ja lämmin päivä taas. Nyt näkyy jo sinistä taivasta, panza de burro on poissa. Kalasatamasta Plaza de Euroopalle päin, merellä, oli menossa jonkinlainen pelastusoperaatio: helikopterista laskettiin ja nostettiin kahteen kertaan ihmisiä vesillä olevan veneen lähelle.

Kalasatamassa myytiin viejo-kaloja, hyvin ne näyttivät menevän kaupaksi. Täytyy olla liikkeellä aamupäivällä, jos sataman tiskiltä tuoretta kalaa haluaa.

Viikonloppuna Plaza de Europalla vietetään saksalaisten Oktoberfestiä. Ja Pinoleressä on koko viikonlopun Feria de Artesanía, sinne olemme aikeissa mennä huomenna.

Vertailua

Tilapäivitys

calo 

Vertailun vuoksi ylempänä on tällä viikolla otettu kuva, se sama, joka on ollut nämä vuodet blogini otsikkokuvana. Aiempi kuva on siis otettu noin kahdeksan vuotta sitten. Palmut ovat hieman tuuhentuneet ja kuvan laatu parantunut. 😊

Meillä (ja kaikilla muillakin Kanariansaarilla) on nyt voimassa hellevaroitus ja metsäpalovaroitus. Kuten uutisissa on kerrottu, naapurisaarella Gran Canarialla on taisteltu metsäpalojen kanssa, mutta nyt ne lienee saatu jo sammumaan. Meillä Orotavan alueella oli myös pieni palo, mutta se sammutettiin. Helteellä ja voimakkaassa auringossa tuli syttyy todella helposti.

Virgen

Tilapäivitys

vir

Eilen illalla Virgen del Carmen ja San Telmo vietiin taas merelle, kuten joka vuosi. Tungos oli aikamoinen, kalasataman ranta tupaten täynnä väkeä, kuten kuvista huomaa. Pyhimyksetkin ovat kuvissa, löydätkö?

Seremonia oli tradition mukainen. Ensin tuntikausien odotusta – parhaat paikat oli varattu jo aikaisin – sitten kulkueessa kannettiin paikalle San Telmo ja Virgen. Ave Mariat laulettiin parvekkeelta, kuten aina.

Pyhimykset vietiin veneisiin ja vesille, myös saattoveneitä oli tänä vuonna paljon. Vielä kertaakaan en ole jaksanut odottaa tämän näytelmän toista osaa, sitä, kun San Telmo ja Virgen tuodaan pimeän aikana takaisin maihin ja kannetaan isoon kirkkoon. Ilotulitukset rätisivät ja paukkuivat kun olin jo nukkumassa. Pyhimykset olivat siis palanneet reissultaan.

Kertauksena: San Telmo on kaupungin suojeluspyhimys ja Virgen del Carmen suojelee merenkulkijoita ja kalastajia.

Playa Jardín

Tilapäivitys

pla

Teide on ollut monta päivää taas pilven takana, nyt näkyi, kun kävin verotoimistossa. Tuli pyyntö tulla sinne, menin, haluavat tietoja verotuksestani vuodelta 2014.
Kysyin: – Ettekö kommunikoi Suomen veroviranomaisten kanssa?
– Kyllä, mutta hyvin vähän, sanoi virkailija.

No, minulla ei ole ongelmaa siinä mielessä että olen koko ajan ollut ja olen edelleen Suomen verotuksessa.

Jardinin rannan kivikummelit hajotetaan 20.7. vapaaehtoisten toimesta. Nämä turistien rakennelmat haittaavat kuulemma rantaötököiden elämää. Siis vähän sama juttu kuin Suomen lupiinihysteria, eikö?

Onhan Pohjois-Suomessakin kummeleita. Pitäisiköhän nekin hajottaa?

P.S. Jos vielä vähän provosoin tätä luonnonsuojeluasiaa? Vierailin Syyrian kurdialueella 90-luvun alkupuolella, jolloin siellä oli vielä rauha. Nyt koko alue on pommitettu maan tasalle, ihmisiä on kuollut satoja ellei tuhansia, arkeologisia kohteita ja asuntoja, kyliä ja kaupunkeja on tuhottu. Entäs kotoperäiset kasvit ja pikkuötökät?
– Asiat tärkeysjärjestykseen: ensin rauha maailmaan ja sitten ihmisten asiat kuntoon ja luonto suojeluun.

Lauantaina

Tilapäivitys

sab

Lauantaikävelyllä Puertossa: Kalasataman seutu on jo lipuin koristeltu ja Virgen-muistoesineitä ja T-paitoja myydään kojuissa. Kadulla näkyi myös paljon romeríapukuisia kulkijoita, sillä Baile de Magos -ilta oli eilen. Tänä(kin) vuonna jäi osallistumatta siihen.

Kävin myös lauantaimarkkinoilla, sieltä löytyi taas aarteita nukkekotiin, mutta myös ihania äyriäisannoksia. Kampasimpukat (zamburiñas) ja lasi cavaa, nam!

Lämmintä

Tilapäivitys

hac

Puertossa on lämmintä ja aurinkoista edelleen. Kaupunkikuvasta näkee, että Virgenin juhla on tulossa, koristeluja on etenkin La Ranillan puolella.

Kaupunki kuhisee väkeä, esim. paljon lapsiperheitä näkyy kaduilla, eikä ihme, sillä tähän vuoden suurimpaan fiestaan (Virgen del Carmen) osallistuu vuosittain noin 30 000 ihmistä. Tiistaina se väenpaljous nähdään.

Olen kuullut joidenkin suomalaisten talviasukkaiden uskovan, että Puerto on tyhjä kesällä. Tämä ei ole totta. On vain niin, että talven harmaapäät (= eläkeläiset) vaihtuvat kesällä nuorempiin, enimmäkseen tummatukkaisiin (= mm. espanjalaisperheet). On täällä muutamia harmaapäitäkin. 🙂

Puertossa

Tilapäivitys

puer

Kävelyllä Puertossa: lämmintä ja kaunista, +27 varjossa. Tästä nauttii, etenkin viileän Pohjois-Suomen kesäkuun jälkeen.

Liekkipuut ovat kukassa taas. Kauniita! Kuva on Puerto Viejolta. Kaupunki valmistautuu jo 16.7. vietettävään Virgenin uittoon. Ukki-vene, se aiemmin meitä suomalaisia viehättänyt, ei ole enää paikallaan Mazaroco-kadulla, mutta muu koristelu on ennallaan.

Yksi ikävämpi (ja uusi) asia tuli vastaan Hiperdinossa: kaikki voiteet, cremat, ovat poissa hyllyltä ja tilalla on vain tyhjä pakkaus. Kysyin syytä (ja vasta sitten huomasin katsoa kylttiä). Niitä varastetaan niin paljon, sanoi myyjä. Harmillista. Kassalle otetaan siis tyhjä pakkaus ja sisällön saa sieltä maksamisen jälkeen.

Puertoa ja lenguadoa

Tilapäivitys

len

Yläkuvassa on näkymä postin kohdalta Teiden suuntaan. Uuden guagua-aseman betonirakenteita, seiniä ja kattoa on jo valmiina. Odottelemme edelleen aseman valmistumista.

Kuubalainen sirkus on tulossa ensimmäistä kertaa Kanarialle ja Puertoon loppuviikosta. Sinne pitäisi varata liput.

Ostimme kalatiskiltä lenguadoa, merianturaa. Se nyljettiin ja puhdistettiin kaupassa, kotona vain paistoimme sen voissa. Hyvää tuli, kukkakaalimuusia oli lisäkkeenä. Kala oli peräisin Mauritaniasta, Afrikan länsirannikolta, joten melkein lähiruokaa se on.

Tulipa sitten tämän kalaruoan myötä googlailtua myös tuota meille aiemmin vierasta maata: islamilainen maa, jossa ihmisoikeuksien kanssa on vielä, valitettavasti, paljon ongelmia.

Tivoli

Tilapäivitys

nav

Joulutivoli Puertossa on avoinna iltaisin.
Kävin myös muutamassa muussa tutussa paikassa ja oli niin mukava tavata pitkästä aikaa ”vanhoja” ystäviä. Puerto de la Cruz taitaa kuitenkin olla se maailman paras paikka, vai? 😊