Nivel 3

Tilapäivitys

gara

Tässä vielä muutama kuva Garachicon kaupungista: kapeita katuja, vanhoja rakennuksia ja yksi sisäpihakuva.

Tänään on talven viimeinen päivä, sillä huomenna on kevätpäiväntasaus ja alkaa siis virallinen kevät.

AZ:n rokote on nyt hyväksytty uudelleen käyttöön myös Espanjassa, rokotukset sillä alkavat keskiviikkona.

Maanantaina Teneriffa siirtyy tasolle 3 (nivel 3), koska tartunnat ovat lisääntyneet. Ravintoloiden sisätilat suljetaan ja terasseilla saa olla neljä henkilöä samassa pöydässä. Muut tarkemmat säännöt julkaistaan tänään tai huomenna BOE:ssa, Boletin Oficial de Estadossa.
Pääsiäisviikolla saadaan vielä lisää rajoituksia, mm. matkustamiseen, mutta me emme aio nyt saarelta mihinkään, joten meitä ne eivät koske.

Yksi tuore uutinen on, että Espanjassa on nyt hyväksytty eutanasia parantumattomasti sairaille.

Päivän refrán: ”Gracias y buen trato valen mucho y cuestan barato”. Kiitos ja hyvä kohtelu merkitsevät paljon, mutta maksavat vähän.

Rajoituksia

Tilapäivitys

col

Tänä aamuna auringonnousun aikaan taivas värjäytyi kauniin vaaleanpunaiseksi. Toinen kuva on muellelta, hieman eri suunnasta kuin yleensä.

Uusista rajoituksista: Teneriffa pysyy keltaisilla liikennevaloilla, nivel 2, mutta rajoituksia tiukennetaan silti. Sallittu ryhmäkoko pienenee neljään henkilöön. Yöulkonaliikkumiskielto, el toque de queda, alkaa jo klo 22 ja kestää aamukuuteen. Nämä rajoitukset alkavat maanantaina ja jatkuvat mahdollisesti pääsiäisenkin. Saarelta toiselle matkustaminen ja muualta Teneriffalle matkustaminen on sallittua (testivaatimukset huomioiden).

Päivän refrán: ”Sabe más el diablo por viejo que por diablo”. Tämä sanonta tarkoittaa vanhan paholaisen tietävän nuorta enemmän. Kokemus antaa enemmän tietoa ja viisautta kuin henkilölle ominainen oveluus tai älykkyys. Tällä sanonnalla ikääntynyt antaa neuvoja nuorelle, kuuluu selitys.

Restricciones

Tilapäivitys

bot

Kuvat ovat Mequinez-kadulta ja Carretera Botanicolta La Pazista.

Nyt Espanjassakin mietitään sitä, nostetaanko AZ:n rokotteen ikärajaa niin, että sitä annettaisiin 55-65-vuotiaille. Kovasti muuttuvia ovat kaikki faktat tämän pandemian aikana! Mutta rokotusten myötä ajatellaan kesän olevan vapaampi ja ”normaalimpi”.

Teneriffalla tartunnat ovat lisääntyneet. Se tietää todennäköisesti siirtymistä faasiin 3 ja rajoitusten tiukentamista. Päätökset tehdään tänään, torstaina, kuten yleensä.

Pääsiäisenä saaria ei suljeta turismilta, mutta rajoitukset ovat tiukat myös silloin. Yöulkonaliikkumiskielto pitenee ja sallittu ryhmäkoko pienenee. Siitä tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin.

Me olemme jo tottuneet näihin rajoituksiin, emmekä niitä vastusta. Täältä katsoen vaikuttaa oudolta, että Suomen suositukset ovat lieviä, eikä esimerkiksi maskipakkoa saada aikaan kauppakeskuksissakaan. Puhumattakaan yöulkonaliikkumiskiellosta, joka on täällä näinä aikoina itsestäänselvyys.

Karnevaaliaika

Tilapäivitys

car

Muellelle oli ilmestynyt kuvan sydän täällä 14.2. vietettävän rakastavaisten päivän selfiekehykseksi.

Hyviä ja huonoja uutisia:
Hyvä uutinen on se, että karnevaaliaika alkaa tänään ja jatkuu 21.2. saakka. Huono uutinen on se, ettei karnevaaleja saa viettää perinteiseen malliin. Juhlat, tanssit ja yleisötapahtumat ovat kiellettyjä. – Ehkä se onkin koronan takia hyvä uutinen.

Hyvä uutinen on se, että Teneriffa pääsi nyt ”vihreille liikennevaloille”, mutta huono uutinen on, että rajoitusten lieventäminen ei päde nyt karnevaaliaikaan.

Etäisyydet, maskit ja hygieniamääräykset ovat ennallaan. Karnevaaliajan jälkeen yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyy, kymmenen henkilön ryhmät saavat kokoontua ja ravintolat saavat olla pidempään auki. Myös yleisötapahtumia sallitaan.

Päivän refrán: ”El tiempo cura las cosas y trae las rosas”, tätä vastannee suomeksi sanonta ”Aika parantaa haavat”. Muistot muuttuvat ruusuisiksi tuossa espanjalaisessa sanonnassa.

Keltaiselle

Tilapäivitys

res

Aiempaa kauniimman kuvan Teidestä otin täältä kotikulmiltamme. Covid-rajoitukset lainasin Orotavan sivuilta.

Ensi yönä, keskiyöllä, Teneriffa pääsee keltaiselle liikennevalolle, mikä tarkoittaa, että rajoitukset hieman lievenevät. Ulkonaliikkumiskielto lyhenee tunnilla, alkaen klo 23, ravintolat saavat avata sisätilojaan rajoitetusti ja sisäurheilupaikkoja avataan myös. Maskit, etäisyydet ja hygienia: määräykset ennallaan. Meidän elämäämme nämä lievennykset eivät juuri vaikuta. Hyvä kuitenkin, että tartunnat ovat vähentyneet. Toivottavasti sama suunta jatkuu.
– Nyt Teneriffalle saa matkustaa, negatiivinen koronatesti vaaditaan.

Gran Canaria sen sijaan on joutunut ”punaisille”, rajoitukset tiukentuneet.

Mantereella rajoituksia on kiristetty. Lisäksi tavallista runsaampi lumen tulo ja kylmyys ovat aiheuttanut vaurioita monin paikoin, esimerkiksi Kataloniassa oliivipuita on kaatunut ja katkeillut, kasvihuoneita romahtanut lumikuorman alla. Myös mm. Valenciassa sadot ovat kärsineet, appelsiineja on paleltunut, samoin artisokkaa ja salaatteja. Huonoja uutisia siis mantereelta.

Rajoituksia

Tilapäivitys

tosc

Kuvat ovat matkalta Puertosta Punta Bravan kautta Toscaliin. Merikuvia, koska valtameren horisontti sykähdyttää aina sydäntä.

Vaikka blogin lukijat ovat, luullakseni, aktiivisia myös somessa, jossa tieto uusista rajoituksista Teneriffalla tuli julki eilen, tässä vielä lyhyesti kooste:

Saari on suljettu. Kahteen viikkoon ei saa matkustaa saarelta pois eikä tulla tänne muuta kuin pakollisista syistä. Kunnasta toiseen liikkumista vältettävä. Yöllinen ulkonaliikkumiskielto klo 22-06. Ravintoloiden sisätilat suljetaan, kaupoissa ja terasseilla sallitaan rajoitettu määrä ihmisiä. Kokoontumisrajoitus 6 henkilöä jouluaterialla, vain kahdesta perhekunnasta. Vanhuksia ei saa käydä tapaamassa. Vain yksilöurheilua saa harrastaa ja sitä vain ulkona.
Rajoitukset astuvat voimaan perjantaina klo 24 ja ovat voimassa 15 vrk.

Päivän refrán: ”Cría fama y échate a dormir”. Tämä sanonta esitettiin aamulähetyksessä jo toisen kerran! Ensimmäinen oli 2.10. ja sehän tarkoitti, että kerran saavutettua mainetta (etenkin huonoa) on vaikea saada muutettua.

Restricciones para navidad

Tilapäivitys

vier

Talvilämpötilat: aamulla mittari näyttää vain 15 astetta meillä Orotavassa, mutta päivällä auringon noustua on onneksi lämmintä, yli +20.

Tänä aamuna uutisoitiin joulun ajan rajoituksista. 24., 25. ja 31. joulukuuta ja 1. tammikuuta sallittu kokoontuminen esim aterioille on kymmenen henkilöä (lapset alle 6v poislukien). Noina päivinä on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto, toque de queda, klo 1.30 – 6.00.

Muina joulun ajan päivinä sallittu ryhmäkoko on kuusi henkilöä * (uusi määräys 5.12. alkaen neljä ) ja toque de queda klo 1.00 – 6.00 * (uusi määräys 5.12. alkaen klo 23 – 6). Tuona aikana vain pakolliset menot ovat sallittuja: sairauden takia hoitoon meno, apteekkikäynnit, työ.

Jouluostoksia suositellaan tekemään ruuhkia välttäen. Turvamääräykset maskeineen ovat tietysti edelleen voimassa.

Tämän aamun refrán: ”A falta de pan, buenas son tortas”, jolle löytyi taas vastine englanniksi: ”Half a loaf is better than none”.