Garachicon romería

Tilapäivitys

rom

Eilen kävimme ystäväporukalla Garachicon romeriassa, kyläjuhlassa. Vuoden mittaan näitä fiestoja on monella kylällä, mutta meille lähin ja ehkä suomalaisille tutuin on tammikuinen La Floridan romeria. Olen käynyt aiemmin siellä, mutta myös La Lagunan, La Orotavan ja Teguesten romerioissa.

Kyläjuhliin kuuluu myös uskonnollisia tapahtumia, kuten messu kirkossa ennen kulkuetta, mutta ne jätän tietysti aina väliin. Koko fiesta vietetään kylän pyhimyksen/pyhimysten kunniaksi.

Parasta romerioissa on kulkue, jossa härät (tai ihmisvoimat) vetävät kärryjä, joista yleisölle jaellaan ruokaa (kananmunia, leipää, hedelmiä, gofiota…) ja juomaa, yleensä viiniä. Myös laulu, soitto ja tanssi sekä ilonpito kuuluvat kulkueeseen. Ja tietysti perinnevaatteet, joihin mekin olimme pukeutuneet.

Vaikka voimassa oli hellevaroitus, sää suosi siinä mielessä, että pilvet olivat alhaalla. Lämmintä ja kosteaa ilma kuitenkin oli: pitkässä hameessa alushameineen, huivi ja hattu päässä oli ihan tarpeeksi kuumaa.

P.S. Romerian jälkeen ajelimme Buenavistaan, söimme siellä La Cabaña-ravintolassa oikein hyvän kala-aterian. Sinne voi mennä toistekin.

Romería

Tilapäivitys

IMG_1903

Eilen vietettiin La Floridan kyläjuhlan päätöspäivää. Perinteinen romeríakulkue lähti Los Pinosista ja päätyi La Floridan keskustaan. Väriä, laulua, tanssia, musiikkia, ruokaa ja viiniä, härkiä vetämässä vankkureita, ja ennen kaikkea elämäniloa, näitä saimme katsella ja kokea. La Floridan kyläjuhla on vuoden ensimmäisiä, ja kun se on meitä lähellä, vain parin kilometrin päässä (ylämäkeen 🙂 ), tuntuu se meille omimmalta. ”Meidän” La Orotavan kaupungin juhlahan on keskellä kesää, mutta kukapa tietää vaikka sinnekin pääsisi.

Romería

Tilapäivitys

img_0002

Muistutus: Ensi viikonloppuna vietetään La Floridan kyläjuhlia. Juhlaviikko on jo meneillään, mutta se huipentuu lauantain yleisölle tarjottavaan pucheroon ja sunnuntaina läpi kylän matkaavaan romeríakulkueeseen. Lähtö perinteisesti Los Pinosin liikenneympyrän tienoilta klo 14 ( huom. kanarialainen aikakäsitys 🙂 ).
Kuva lainattu tenerinfo.com -sivulta.

Romería

Tilapäivitys

image

Eilen kävimme katsomassa Teguesten romeriaa. Tälle vuodelle emme ole ehtineet muissa kyläjuhlissa käymäänkään, mutta onneksi Teguesten juhla sattui meille sopivaan päivään.
Meno oli entisen kaltaista: värikkäitä pukuja, musiikkia, härkiä ja vankkureita sekä tietysti ruokaa, viiniä ja elämäniloa kukkuramitoin.

Romería

Tilapäivitys

image

Viikonloppuna La Floridan kylä juhli. Eilinen romería oli perinteinen kulkue pyhimysten San Antonio Abad ja Esparanza kunniaksi. Laulu, soitto ja tanssi sekä härkien vetämät vankkurit olivat pääosassa. Viiniä, perunoita, leipää, kananmunia jaettiin tänä vuonna runsaasti myös kulkueen seuraajille. Kadulle oli pystytetty nyt myös kojuja, joista sai syötävää ja juotavaa hyvin pientä maksua vastaan.
Värikäs kulkue ja ihmisten elämänilo on vaikuttavaa katseltavaa. Hieno romería!

image

La Florida

Tilapäivitys

laflorida

Muistathan, että La Floridan kyläjuhlaa vietetään, kuten joka vuosi, tammikuun viimeisenä viikonloppuna. Romería -kulkue lähtee Los Pinosin liikenneympyrältä sunnuntaina 26. päivä ohjelman mukaan klo 14. Siellä tavataan!

Tapahtuma löytyy netistä sivulta (kuvassa olevaa osoitetta en saanut toimimaan):

http://www.villadelaorotava.org/carteles/fiestas_florida.pdf

Romería en La Laguna

Tilapäivitys

La Lagunassa vietettiin eilen romeríaa. Tansseja, laulua ja soittoa, härkiävankkureita, vuohia ja perinnepukuja, kaikkea oli taas kerran paljon ja näyttävästi. Mittari näytti +33 astetta. Hieno ”kaupunkilaisromeria”. Ihmetellä ja ihailla täytyy, kuinka paljon paikalliset jaksavat panostaa fiestoihin ja romerioihin, joita tällä saarella riittää. Laguna3

Laguna1Laguna2

Orotavan romería

Tilapäivitys

Orotavassa vietettiin eilen romeríaa. Oli taas kaunista värien kirjoa asuissa, perinteistä musiikkia ja härkävankkureita. Yleisölle jaettiin – kuten aiemminkin – sekä viiniä että monenlaista syötävää: kananmunia, ryppyperunoita, leipää, gofiota…Koko päivä tapahtumassa vierähti, kulkue kesti ainakin neljä tuntia. Pääsin campesina-asussani kulkueeseen. Haaveenani on, että syksyllä pääsisin mukaan kansantanssiryhmään!romeria1romeria2romeria3

Romería

Tilapäivitys

Muutamia kuvia La Floridan eilisestä romería -kulkueesta:

Päivä oli pilvinen ja viileähkö ja kulkue nyt aiempiin vuosiin verrattuna lyhyempi – huonot ajat – mutta tunnelma oli korkealla. Laulua, tanssia, värikkäitä pukuja ja elämäniloa nähtiin ja koettiin. Viiniä ja pientä syötävää jaettiin entiseen tapaan katsojille.