11 vuotta Teneriffalla

Tilapäivitys

min

Nyt kirjoitan minä-minä-juttua:

Kuvassa on uusia miniatyyriaskartelujani nukkekotiin. Olipa mukava tehdä niitä. Materiaalina käytin kuivuvaa massaa, kananmunakennoja, akryylivärejä, kynsilakkaa ja tietysti mielikuvitusta.

Tänään minulla on tullut täyteen 11 vuotta Teneriffalla asumista. Selailin ensimmäistä blogia katsoakseni tunnelmia muuton aikoihin. Olin parina aiempana vuotena käynyt karnevaaleilla Puertossa ja siitä rakkaus tähän kaupunkiin ja koko saareen syntyi. Pari kertaa kävin myös muutaman viikon turistimatkalla ennen muuttoa. Olin vapautunut työelämästä ja nuorimmainen oli tullut täysi-ikäiseksi, joten olin vapaa lähtemään.

Edellisenä vuonna olin käynyt junamatkan Siperian läpi: Oulu-Helsinki-Moskova-Irkutsk-Baikal-Peking-Oulu. Sitäkin muistelin nyt blogin kautta. Onneksi on tullut sekin matka tehtyä.

Näihin vuosiin sisältyy myös vaellus Camino de Santiago, ns camino francés, Kävelimme Ranskan rajalta Santiago de Compostelaan, 790 km. Sekin ’once in the lifetime’ -reissu. Hyvä, että tuli tehtyä. Kaksi risteilyä, yksi Teneriffalta Atlantin yli Brasiliaan ja yksi Karibian risteily sisältyvät myös näihin vuosiin ja useampi automatka Teneriffalta Euroopan halki Suomeen ja takaisin. Ja lentoja lukematon määrä (pomppuja enimmäkseen).

Olen viihtynyt Teneriffalla. Toivon, että olisi mahdollista asua täällä vielä kauan. Silloin ennen muuttoa mietin, mitä tulen Suomesta kaipaamaan. En ole oikeastaan kaivannut mitään. Suomessa käyn vain omaisteni takia. Nykyään tietysti lapsenlapsi on se tärkein. Ehkä en kävisi ollenkaan Suomessa, jos omaisia ei siellä olisi.

Olen oppinut espanjan kielen niin, että tulen sillä riittävän hyvin toimeen. Aina voisi oppia lisää (subjunktiivi hiertää vieläkin) ja virkamieskieli on vielä vaikeaa. Ystävien kanssa kielitaito riittää kyllä.

Tänään ei ole television refrán-aamu, joten opiksi nyt seuraava:
Ystävä kirjoitti: ”… ella ha dando la lata con que…”; la lata tarkoittaa tölkkiä, mutta tämä on sanonta ”dar la lata” ei ole purkin antamista vaan sitä, että jokin asia häiritsee tai on raskasta.

Mummoiluviikko

Tilapäivitys

mum

Niinpä on mummoiluviikko kulunut nopeasti pienen taaperon ehdoilla. On ollut ihastuttavaa nähdä kuinka nopeasti lapsi kehittyy ja oppii. Uusia sanoja – myös niitä ihan omakeksimiä – hän oppii päivittäin, muistaa ja oivaltaa hienosti. Ja pikkumopollakin (nelirattainen potkupyörä) ajaminen onnistui ensi yrittämällä. Ollaan kierretty leikkipuistoissa, uimarannoilla, kotona leikitty, luettu ja piirrettykin.

Nyt alkaa kotiinpaluu.
Maailmalla jyllää korona, toinen aalto lähestynee, Suomessa jahkaillaan maskipakosta ja Espanjassa on eristettyjä alueita. Kanarialle tulevat turistit on vakuutettu hallituksen toimesta.

Kukaan ei tiedä mitä tuleman pitää ja milloin on taas mahdollista vapaammin matkustaa.

Kannattiko pitää kahden viikon karanteeni yhden viikon mummoiluloman takia? Kannatti ehdottomasti!

Karanteeni lopuillaan

Tilapäivitys

kar

Kahden viikon karanteeni alkaa olla lopuillaan. Tänään matkustan vielä Tampereelle (turvallisesti, en joukkoliikenteessä). Huomenna sitten Ouluun, junalla, jossa aion pitää mascarillaa vaikka täällä ei olekaan maskipakkoa. Kovin erimielisiä ovat täällä Suomessa maskin käytöstä!

Kanarian presidentti Torres on neuvotellut Ison Britannian kanssa jo monta päivää turismiasioista. Nyt näyttää siltä, että britit luopuvat pakollisesta kahden viikon karanteenista, jos matkailijat palaavat Kanariansaarilta. Espanjan mantereella virus leviää, ikävä kyllä.

Aamu

Tilapäivitys

aamu

Viileä aamu, aurinko on nousemassa. Viikko karanteeniani on kulunut nopeasti täällä luonnon helmassa. Vielä toinen viikko edessä, sitten voin turvallisin mielin – luultavasti ainakin ilman espanjalaisia viruksia – mennä tapaamaan läheisiäni. Vaikka kukapa tietää, missä virus Suomessa piileksii, sillä matkustan sitten junalla Ouluun.

Joitakin rajoja on taas suljettu koronan takia: Itävallasta, Sloveniasta ja Sveitsistä ei nyt pääse vapaasti Suomeen – eikä edelleenkään mm. Espanjasta. Mietin edelleen, onko tämä vain näennäinen rajoitus, sillä, kuten jo mainitsin aiemmin, mukanani tullutta kanarialaista ei kontrolloitu ollenkaan tullessamme maahan.

Maaseutua

Tilapäivitys

cam

Maaseudun rauhaa. Yöllä satoi. Nyt on tyyntä ja viileää, +13 astetta. Mökki on kuitenkin lämmin ja tulen saa takkaan, joten viileys ei ole ongelma.

Teneriffalla, Diario de Avisioksen mukaan, on 14.7. pudonnut meteori Buenavistan seudulle. Teidellä ollut valvontakamera on saanut kuvatuksi tapahtuneen. Tiedemiehet (tiedehenkilöt? 🙂 ) etsivät, josko seudulta löytyisi 10-50 gramman tummia sirpaleita pudonneesta kappaleesta.

Samoilla seuduilla oli myös merenalainen järistys, 16. heinäkuuta, 4,1 Richterin asteikolla, siitä aiemmin kirjoitinkin. Saarella ja sen ympäristössä järisee usein, mutta harvemmin näin voimakkaasti.

Aikamoinen sattuma kuitenkin, että nämä kaksi tapahtuivat lähekkäin ja molemmat pienen Teneriffan saaren luoteisosassa.

Googlasin: Vuosittain maapallon pinnalle putoaa 30 000 – 80 000 yli 20g suuruista meteoriittia. Maan ilmakehässä nämä putoavat avaruuden kappaleet hajoavat pieniksi palasiksi tai tomuksi.

Karanteeni alkoi

Tilapäivitys

fi

Nyt olen jo Suomessa ja aloittanut vapaaehtoisen karanteenini luonnon helmassa järven rannalla pienessä mökissä Keski-Suomessa.

On hiljaista (ellei tinnitukseni häiritsisi) ja rauhallista, levollista. Eilen, matkalla, satoi, mutta vähän. Ihanan viileää, mittari näyttää näin aamusta alle 20 astetta. Vaihtelua Teneriffan ja etenkin Malagan kuumuuteen.

Loppumatka Amsterdamista meni hyvin muuten, mutta jo lähtökentällä huomasi, että suomalaiset eivät ole tottuneet kasvomaskin käyttöön, eivätkä etäisyyksien pitämiseen. Konekin oli täynnä.

Oli outoa, että kanarioystäväni pääsi maahan ilman minkäänlaista kontrollia. Yhtään poliisia tai rajavartijaa ei näkynyt, kun astelimme matkalaukkujen kanssa vihreää linjaa terminaalista Helsinki-Vantaalla.

Karanteenini ensimmäinen päivä alkoi sillä, että totuttelen tähän luonnon rauhaan. Aikomuksena on kohta sytyttää tuli saunan pesään ja lämmittää vettä. Nämä mökkiolosuhteet miellyttävät minua ja tuovat muistoja lapsuudesta mieleen. Paitsi että nyt on lisäksi netti, onneksi!

Matkalla taas

Tilapäivitys

via

Olen matkalla Suomeen. Mukanani on kanarioystävä, jolla on siteitä Suomeen, joten hänenkin pitäisi oletettavasti sinne päästä. Ensin lensimme Teneriffan pohjoiselta kentältä Malagaan, jossa olimme yön yli hotellissa lähellä lentokenttää, sillä samalle päivälle ei löytynyt jatkolentoa. Näytti siltä, että olimme ehkä ainoat asiakkaat. No, ei aivan, sillä aamiaisella oli yksi henkilö meidän lisäksemme.

Mascarillat olivat kaikkien kasvoilla sekä kentillä että koneissa. Turvaohjeita ja etäisyydenpitotarroja lattiassa oli joka paikassa ja hyvä niin. Koneissa oli tilaa. Malagasta Amsterdamiin kone oli puolityhjä.

Nyt olemme Amsterdamissa. Ihmisiä on vähän ja istuinpaikoilla on väljää: turvavälejä. Vielä viimeinen pyrähdys Amsterdam-Helsinki. Toistaiseksi kaikki hyvin.

Matkalle

Tilapäivitys

pano

Näkemiin Puerto ja Orotava vähäksi aikaa!
Mascarilla kasvoille ja matkalle!

P.S. Ja tiedoksi taas että Securitas ja ystävät vartioivat.

Konsulaattireissu

Tilapäivitys

gc

Koko eilinen päivä meni reissulla naapurisaarelle. Lähdimme aamulaivalla. Turvasäännöt olivat voimassa myös siellä: mascarillat piti olla kasvoilla ja suojaetäisyyksiä kehotettiin noudattamaan. Uutta entiseen oli se, että nyt mukaan ei annettu maihinnousukortteja, tarjeta de embarque, vaan tieto niistä kulki sähköisenä.

Meri keinutti onneksi vähän. Minulla on yksi huono kokemus merisairaudesta k.o. välillä kovalla tuulella, se aina muistuu mieleen laivaan noustessa.

Agaetesta ajelimme Las Palmasiin ja lähelle konsulaattia, jonne navigaattori melkein osasi. Meille on käynyt monta kertaa niin, että kaupungissa (kännyn) navigaattori osaa melkein perille, mutta ei ihan tarkalleen. Maanteillä navigointi sujuu paremmin.

Löysimme konsulaatin ja ystävät kävivät asioimassa siellä. Minä olin vain huvimatkalla, kumppani kuljettajana. – Tiedoksi niille, jotka eivät vielä tiedä tai muista: lähin konsulaattimme on Gran Canarialla. Aiemmin saatoimme hoitaa passi- ym. konsulaattiasiat Santa Cruzissa Teneriffalla, mutta muutamia vuosia sitten tämä palvelu saareltamme loppui, ikävä kyllä.

Naapurisaari Gran Canaria ei näytä ollenkaan niin vehreältä ja kauniilta kuin tämä oma Teneriffamme. Ja tämä on täysin objektiivinen mielipide, tietysti.

Olipa mukava palata kotiin!

Los Cristianos

Tilapäivitys

cri

Kävimme kävelyllä Los Cristianoksessa, ihan uteliaisuudesta: Millaista siellä on nyt, kun suurin osa turisteista on poissa? Onko se suljettu aavekaupunki? Asuvatko siellä vain ne ”rantojen miehet ja naiset” jotka yleensä niillä seuduilla pyöriskelevät?

Kyllä, heitäkin oli. Oli jopa yksi vuohenturkkipukuun pukeutunut ”patsas” rahakupponen vieressä. Baareista ja ravintoloista oli osa kiinni, jokunen auki. Remontteja tehtiin monissa paikoissa.

Rantabulevardilla oli vain muutamia kulkijoita. Englantilaisia ja italialaisia oli jonkin verran, kuulluista kielistä päätellen. Ehkä he ovat etelän vakioasukkaita tai sitten ovat jääneet poikkeustilan takia odottelemaan.

Yhden uutisen olen lukenut: Kanariansaarten presidentti Torres anoo, että pääsisimme jo ensi maanantaina ”uuteen normaaliin” eli poikkeustila päättyisi viikkoa etuajassa. Hallitus ei enää päättäisi rajoitteista, vaan autonomiat itse. Kaikista rajoitteista ei kuitenkaan vielä päästä. Maskit, etäisyydet ym. edelleen, tiedä häntä kuinka kauan.