Tax free

hki

Kertauksena kirjoitan nyt alv:n palautuksesta, josko siitä olisi jollekin lukijalle hyötyä tai tämä asia muistuisi mieleen. Teneriffa (ja kaikki Kanariansaaret) ovat ”Espanjan Ahvenanmaa”, eli ostoksista voi saada arvonlisäveron pois.

Ostin Oulusta uuden tietokoneen elektroniikkaliikkeestä, joka tuntee tämän tax free-menettelyn. Kaikki eivät tunne, kyselimme parista paikasta. Venäläiset ostavat monesti tax free-ostoksia, se asia tiedetään paremmin.

Ostoksesta maksetaan täysi hinta kaupassa (nyt oli onneksi välipäivätarjouksia!). Myyjä täyttää kuitin lisäksi Tax Free Form -lomakkeen, johon merkitään ostajan ja oston tiedot. Ostos sinetöidään teipeillä, eikä sitä saa avata ennenkuin määränpäässä. – Minulta tätä asiaa ei ole koskaan kyllä tarkastettu.

Nyt olen Helsinki-Vantaan kentällä, jossa kävin Global Bluen toimistossa hakemassa kirjekuoren, johon tax free -paperit luottokorttitietoineen laitetaan ja kirje lähetetään Bratislavaan, Slovakian. Tätä detaljia kyllä viimeksi suunnattomasti epäilin, mutta Globalin toimisto on siellä. Ja he ottavat kyllä pienen provikan toiminnastaan, mutta ainakin viimeksi palautus toimi hyvin: palautusrahat tulivat tililleni parissa viikossa.

Huomenna meillä on aamulento Rigan kautta Barcelonaan. Portilla 29 (muistaakseni) on postilaatikko, jonne kirjekuoren kuitteineen pudotan.

Toinenkin menettely on, ilman välikäsiä, mutta silloin palautus tulee hakea toisella reissulla Suomesta. Tätä tapaa en ole kokeillut.

Palautuksen saadakseen pitää siis asua Kanarialla ja residencia täytyy olla. Minulla on residencia permanente, mutta sitä ei varmaankaan vaadita, vihreä kortti riittää. (Eikä ne sitäkään välttämättä ymmärrä kaupassa).

– Sain myös Global Blue -kortin hakemuskaavakkeen. Venäjäksi; ei ollut muulla kielellä 🙂 . Täytyy yrittää muistella sitäkin kieltä, kirjoitinhan ylioppilaskirjoituksissa lyhyen venäjän yli 40 vuotta sitten!

Kotimatka täältä mutkan kautta kohti Teneriffaa alkaa siis huomenna. Helsingissä on vesikeli.

P.S. Täytin venäjänkielisen korttianomuksen tässä joutessani. Se hyväksyttiin. Vielä jotakin oli muistissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.