Lääkkeistä

Tilapäivitys

apie

Tuttuja kuvia aamukävelyltä muellelta.

Meillä on satanut parina yönä. Días de paraguas y mantas, sanoo säätieto, sateenvarjoja ja vilttejä tarvitaan. Yöt ovat viileitä, kuten talvisin yleensä, 15 asteen tienoilla. Lumi on vuorilla 1900m korkeudella.

Reseptinuusinnat ovat tapahtuneet nyt korona-aikana puhelimitse niin, että omalle terveyskeskuslääkärille varataan soittoaika. Lääkärin soittaessa pyydetään reseptinuusintaa. Tämä onnistui myös ollessani käymässä Suomessa: Centro Salud Las Dehesasin lääkäri soitti minulle sovittuna aikana ja uusi reseptini puoleksi vuodeksi eteenpäin.

Aiempina vuosina residenttieläkeläiset ovat maksaneet apteekissa lääkkeistään 10% hinnasta, joka on ollut muutamia kymmeniä centimoja lääkkeestä riippuen. Viime vuoden lopulta on tullut voimaan uusi Ministerio de Sanidadin päätös siitä, että eläkeläiset saavat lääkkeet ilman maksua. Ja totta se on: viimeksi eilen kävin apteekissa hakemassa verenpainelääkkeitäni: ”No vale nada”, ei maksa mitään. On kuitenkin joitakin lääkkeitä, jotka eivät ole korvattavia, mutta kaikki tavallisimmat saa maksutta. Oikeus maksuttomiin lääkkeisiin osoitetaan Tarjeta Sanitarialla.

Terveydenhuollossa täällä on sama pandemian aiheuttama resurssipula kuin kaikkialla. Hoitohenkilökunta on uupunutta, jonotuslistat leikkauksiin ja muihin kiireettömien hoitoihin ovat pidentyneet, hoidot viivästyvät.

Aamulla

Tilapäivitys

aam

Syksyinen aamu valkenee Kemissä. Tuulee välillä voimakkaasti puuskissa. Täkäläisittäin ”lämmintä”, +10 astetta.

La Palmalla tulivuori jatkaa purkautumistaan, tänään on 15. päivä. Uutisten tiedon mukaan saarella on vaurioitunut tai tuhoutunut jo lähes 1000 rakennusta. Laavaa, joka on valunut mereen on jo 35 metrin paksuinen kerros ja hieman vajaa 400 hehtaaria saaren pinnasta on laavan peittämänä. Suurimman purkautuvan tulivuoren ”cono”, kärki, on sortunut.
Sanchez, pääministeri, on käynyt kolmesti saarella purkauksen aikana ja on luvannut yli 200 miljoonaa euroa apua jälleenrakentamiseen.

Tällä hetkellä tulivuoren tuhkaa ja savua menee tuulten mukana Hierrolle ja Gomeralle mutta myös Karibian suuntaan.