Avisos

Tilapäivitys

avi

Jo eilen oli taivas pilvien peittämä, Teide piilossa. Kukkiva kasvi kuvassa on aloe, niitä on täällä monenlaisia.

Tänään meillä on voimassa tuuli-, sade-, myrsky- ja lumivaroitus ja lämpötila laskee reilusti alle 20 asteen. Kylmää! Vettä voi sataa yli 15 litraa neliömetrille, ennustaa säätieto. Lumi ei onneksi sada tänne meren pinnan tuntumaan, vaan varoitus on annettu 1500 metriin ja siitä ylemmäs.

Rokotuksista keskustellaan täälläkin. Nyt mietitään, minkä ikäisille Astra Zenacan rokotetta annetaan. Eri maissa on erilaisia ikärajoja, jotka vaihtelevat 65-vuotiaista 80-vuotiaisiin. Ikääntyneillä rokote tehoaa huonommin.
Keskustelussa on myös Venäjän Sputnik-rokote, jota pidetään tehokkaana.

Kanarialla on ollut koronavuonna 2020 noin 70% vähemmän turisteja kuin vuonna 2019.

Päivän refrán: ”Si tienes pan y lentejas de qué te quejas”, suoraan käännettynä: ”Jos sinulla on leipää ja linssejä, mitä valitat?”

Sataa!

Tilapäivitys

sat

Meillä satoi koko eilisen päivän ja välillä kaatamalla. En päässyt sateen takia koko päivänä edes kauppaan, vettä tuli niin paljon ja tuuli viuhusi. Eikä tänään näytä paremmalta, vielä aamulla tihuttaa ja mustia pilviä on meren yllä.

Pohjois-Espanjaan on satanut poikkeuksellisesti paljon lunta ja monissa paikoissa, esim. Madridissa liikenne on jumissa. Teitä ja lentokenttiä on suljettu.
– Myös lentoja Tenerife Nortelle on peruttu. Teidellä on lunta, tiet sinne ovat suljetut. Säätieto ilmoittaa, että lumi olisi 1700 m korkeudella. Odotan, että sää kirkastuisi ja luminen vuori tulisi esille.

Vuosi 2020 oli vaikea korona-vuosi. Tätä vuotta 2021 on eletty nyt vajaa yhdeksän päivää ja miltä maailma täältä näyttää: korona jyllää, rajoitukset voimassa, Washingtonissa oli/on kaoottista, Filomena-myrsky toi sadetta ja lunta ennätyksellisesti, Fred Olsen ajoi karille. Mitähän vielä on tulossa?

Aviso

Tilapäivitys

borr

Meillä jatkuu kaksi päivää myrskyvaroitus. (Kuva on lainattu Orotavan Protección Civilin fb-tiedotteesta.) Eilen jo tuuli eräässä vaiheessa niin, että ulos ei ollut menemistä. Tämän aamun pilvet meren yllä auringon noustessa olivat värikkäitä ja kauniita. Toivottavasti kaupunkikävelylle voi sään takia lähteä tänään: käyn lunastamassa arpajaisvoittoni.

Uutiset ovat täynnä Washingtonin tapahtumia: hullu maailma ja se yksi, joka vielä on presidentti.

Teneriffa on edelleen koronarajoituksissa punaisella, mutta tartunnoissa Gran Canaria on nyt mennyt edelle. Juhlapäivien vaikutukset eivät ehkä vielä näy.
Rokotuksia odotetaan täälläkin. Hoitohenkilökuntaa ja vanhuksia hoitokodeissa on jo ryhdytty rokottamaan, mutta mitään tietoa ei ole, milloin me muut sen saamme. Riittääkö rokotteet, sekin huolettaa. Me olemme residenttejä, joten luultavasti ja toivottavasti olemme paikallisten kanssa samassa jonossa.

Päivän refrán: ”Querer es poder”, Suomessa sanotaan melkein samoin: ”Kun on tahtoa on toivoa”.

Aviso

Tilapäivitys

avi

Tänään meillä on voimassa oranssi varoitus kovasta tuulesta ja myös sadetta ennustetaan. Täytyy taas tyhjentää parvekkeelta ja terassilta kaikki helposti kaatuva tai tuulen mukaan lähtevä. Aina varoitukset eivät päde, mutta joskus myrsky tulee voimakkaana. Koskaan ei tiedä, mereltä tulevat pilvet ovat arvaamattomia. Kuva on otettu hetki sitten, n. klo 8. Taivaalla oli sininen tarkka rajan jonkin verran horisontin yläpuolella.

Rokotukset jatkuvat saarilla ilman taukoa juhlapyhinäkin. Korona uhkaa ja sairastuttaa edelleen. Tänään kerrottiin perusterveen nuoren naisen menehtyneen tautiin. Tartunta oli tullut perhetapaamisesta.

Pohjois-Espanjassa on ollut kylmää ja satanut tavallista enemmän lunta. Toinen pääuutinen mantereelta on, että terveysministeri Salvador Illa jättää pestinsä ja asettuu ehdokkaaksi Katalonian vaaleihin, jotka järjestetään helmikuussa.

Päivän refrán: ”Guerra avisada no mata soldados” tarkoittaa sitä, että varoitettu vastustaja on valpas ja valmistautunut paremmin tulevaan. Meidän sotamme on nyt taistelu virusta vastaan.

Aviso de viento

Tilapäivitys

avi

Tänään meillä on voimassa varoitus kovista tuulista. Voi olla, että se tällä kertaa pitää paikkansa, sillä tuuli puhaltelee jo kohtalaisen voimakkaasti puuskissa. Parempi varautua, siirrellä ulkokalusteita ja pysytellä sisällä.

Teidellä on ollut hattu, eilen jopa kolmikerroksinen, sitä en valitettavasti ehtinyt kuvaamaan. Jospa se nyt tiesi myrskyä, sadettakin on luvassa. Kuumaa on edelleen!

Eilinen päivä ei sitten mennytkään ihan tavallisesti. Kävimme yläkaupungissa, auto oli parkissa puolilaillisella paikalla, niinkuin täällä monella ja vielä paikassa, jossa auto on ollut aiemminkin. Kun palasimme, grua oli juuri hinaamalla autoa pois ja moottoripyöräpoliisi lähdössä. Kävelimme siis hinattujen autojen säilytyspaikalle Calle San Felipen toiseen päähän, josta auton sai lunastaa. Tuli sakko 200€ ja hinausmaksu n. 80€. No, kun sakon maksaa kahden viikon aikana, saa 50% alennusta. Arvaat, että harmitti!

Päivän refrán: ”Por la boca muere el pez”. Tämä tarkoitta sitä, että kala ei huomaa koukkua syötissä ja sen nielaistuaan peli on menetetty. – Enpä keksi suomalaista vastaavaa.

Taas kuumaa ja calimaa

Tilapäivitys

cali

Näkyvyys on jo aamusta calimasta sakeana, vuoret ja meri ovat kadonneet verhon taakse. Lämpövaroitus, alerta maxima, on voimassa tänään ja huomenna. Teneriffalla, joillakin paikoin, lämpötila voi saavuttaa lähes +40 astetta.
Alempi kuva on aemet.es -sivulta (Puerto de la Cruz hakupaikkakuntana), siitä näkee myös, että uv-indeksi on 11.

Minun mielipiteeni on, että mieluummin kuumaa kuin kylmää. Pohjois-Suomessa on jo kylmiä öitä.

– Koronastakin on jotakin sanottava, koska se on kuitenkin koko ajan väijymässä meitä kaikkia. Gran Canarialla virustartunnat ovat lisääntyneet nopeasti. Teneriffalla ja muilla saarilla tilanne on parempi. Huonoin se on mantereella, kuten on ollut jo kauan.

Pääministeri Sanzes kertoi uutislähetyksessä, että nyt autonomioille annetaan päätösvalta poikkeusolojen voimaansaattamisessa. Mikäli poikkeustilaa ja rajoituksia, esim. ulkonaliikkumiskieltoa tarvitaan jollakin alueella, autonomia voi sitä anoa Espanjan hallitukselta, joka myöntää luvan.

Minulla on tullut nyt kaksi viikkoa täyteen siitä, kun palasin Suomesta pomppulennoilla Oulu-Helsinki-Amsterdam-Malaga-Tenerife. Vaikka matkaan sisältyi yöpymisiä ja lentokenttiä, säästyin siis taudilta tällä kertaa. Onneksi.

Toinen aalto?

Tilapäivitys

ola

Varoituksia ja rajoituksia

Meillä on voimassa lämpövaroitus ja metsäpalovaroitus. Saarten eteläosissa on odotettavissa yli +30 astetta, meillä pohjoisessa tuo noin kolmekymmentä on ollut viime päivien vakiolämpö. Saarille arvokkaat mäntymetsät ovat vaarassa tällä helteellä.

Korona on lisääntynyt etenkin Gran Canarialla, jossa suurin osa uusista tautitapauksista on todettu. Jäljityksessä on todettu infektion levinneen Las Palmasista, eräästä nuorison suosimasta yökerhosta. Siispä nyt saarilla suljetaan (taas) yökerhot ja diskot, ravintoloiden yöaukioloa rajoitetaan. Alempi kuva on Kanarian hallituksen sivuilta ja sisältää siis kaikkien saarten tautitapaukset.

Vierailuja vanhusten hoitokodeissa rajoitetaan myös.

Tuulivaroitus

Tilapäivitys

Tuuli

Meillä on ensi yöstä alkaen oranssi tuulivaroitus voimassa. Parvekkeet ja terassit kehotetaan tyhjentämään, ulkona, etenkin puistoissa oleskelua kehotetaan välttämään, samoin liikkumista kaduilla. Kova tuuli voi heitellä esineitä ja kaataa puita.
Saharasta lentelee taas hiekkaa.

Kuva on kaapattu Orotavan kaupungin sivuilta.

P.S. Karnevaalitapahtumat viikonlopulta on peruttu.