Muuri

Tilapäivitys

muuri

Eilen kävimme katselemassa sitä Berliinin muurin palaa, joka on vielä pystyssä ja joka on eri taiteilijoiden toimesta maalattu, muraali.

Kävelimme taas yli kymmenen kilometriä, vaikka välillä ajeltiin julkisilla kulkuneuvoillakin: helppoa ja melko halpaa täällä. Muutenkin minulla on ollut vaivatonta kulkea, kun olen seurannut perässä ja nuoret ovat suunnistaneet. Niin se aika juoksee juoksuaan: kun lapset olivat pieniä, piti olla kartalla ja tietää, minne ollaan menossa.

Tänään lennämme Suomeen.

P.S. Yläkuvassa oleva vihreä ”ukko” liikennevaloissa on kaupungin itäpuolella tällainen.

Legoland Berlin

Tilapäivitys

lego

Eilisen päivän pääkohteemme oli Legoland Berlin. Se oli yllättävän viihdyttävä, vauva ja aikuiset pitivät näkemästään. Mieleen jäi erityisesti Berlinin keskustan pienoismalli, joka oli hienosti rakennettu ja siinä oli hienoja oivalluksia: esim. Berliinin metro kulki kaupungin alla ”aidosti” ja kaikki pikku yksityiskohdat, mm. seinien graffitit oli toteutettu Legoilla.

Ajelimme myös metrolla ja junalla, vältyimme ruuhkilta, vaikka niitä tässä suurkaupungissa ruuhka-aikoina varmasti on. Hissejä onneksi löytyi asemilta: lastenvaunujen kanssa portaita kulkeminen on hankalaa.

Berliinissä

Tilapäivitys

ber

Kävelimme päivän Prenzlauerbergin kaupunginosassa, jossa hotellimme sijaitsee. Päivä kului vauvan ehdoilla, kävelimme, kun hän nukkui, syötöt ja vaipanvaihdot hoituivat baareissa ja ravintoloissa.
Kilometrejä kertyi askelmittariin 12. Kaikin puolin hyvä päivä oli.
Vaikka vältän mainostamista (tai ainakin itse valitsen kohteen, josta pidän), täytyy sanoa, että hotelli Oderberger on hyvä valinta. Persoonallinen vanha kylpylästä hotelliksi muutettu rakennus. Uima-allas on edelleen käytettävissä, myös muille kuin majoittujille. Ja aamiainen on niin runsas ja monipuolinen, että enpä ole muualla nähnyt moista, vaikka olenkin kohtalaisen paljon matkustanut.

Lyhyelle lomalle riittänee tutkia tämä kaupunginosa, joka miellyttää myös: paljon elämää, puistomaisuutta, monipuolinen tarjonta ruokapaikkoja, kansainvälinen tunnelma.

Sääkin suosi, kesäistä, mutta ei liian kuumaa, parikymmentä lämpöastetta.

Banksy

Tilapäivitys

berl

Berlin Aleksanderplazin lähellä, kauppakeskus Bikinissä, oli yllättäen ja onneksi lempigraffititaiteilijani Banksyn näyttely. Tiedättehän tämän henkilöllisyyttään piilottelevan brittitaiteilijan, joka ottaa tekee älykkäitä ja kantaaottavia, mm. kapitalismia ja kuninkaallisia kritisoivia sekä sodan ja väkivallan vastaisia stensil-maalauksia. Niitä on ilmestynyt yllättävillä paikoille alkuun Britanniassa, mutta myöhemmin myös muualla.
Mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä näyttely, mutta tekijänoikeussyistä en teosten kuvia enemmälti blogissa julkaise.

Viimeksi olen nähnyt Banksyn teoksia ”livenä” Lontoossa yli kymmenen vuotta sitten. Hän on taiteilija, jonka oivaltaviin teoksiin kannattaa tutustua.

Muuri

Tilapäivitys

mur

Tietysti kävimme myös katsomassa jäljellä olevia Berliinin muurin palasia. Spree joen rannalle lähelle Oberbaumbrückea on jätetty noin kilometrin pala muuria. Siihen ovat taiteilijat ympäri maailmaa maalanneet rauhanviestejä. Vaikuttavaa.

co

Lounaalla kävimme kulttipaikaksi muodostuneessa vietnamilaisessa ravintolassa, joka on nimeltään Monsieur Vuong. Sinne on kuulemma lähes aina jono. Ja kaikki kuulut ruokabloggaajat käyvät siellä, kertoi tyttäreni. Laitetaanpa se nyt tähänkin blogiin. Totutusta erilainen aasialainen ravintola se oli.

Berliini 2

Tilapäivitys

be

Kävelimme turistikierroksen tyttäreni opastamana. Näimme monet historiasta tutut ja keskeiset paikat ja kävimme myös hevosajelulla vanhassa Berliinissä.

Berlin Alexanderplaz Spreejoen ja Tuomiokirkon lähellä, Televisiotorni, Bierpinsel, Humboldtin yliopisto, Brandenburgin portti, Unter den linden: ne kaikki näimme ja paljon muuta.

berl

Opimme myös, että oikeaoppiset saksalaiset brezelit ovat tuoreita, juuri uunista otettuja ja pehmeitä.

Berlin1

Tilapäivitys

berl

Lennähdin sateiseen Berliiniin Schönefeldiin. Tytär oli vastassa ja kertoi, että tänä kesänä on satanut niin paljon, että kasvimaa on kärsinyt vedestä.
Olemme Berliinin itäisellä laidalla, vietämme täällä pari päivää. Kumppanikin on mukana, hän on ajanut autolla Suomesta tänne. Auto on täynnä, siellä on puutavaraa saunan rakentamista varten ja mm. kiuas. Ne kun saa verottomana tuoda Kanarialle. Toivottavasti mahdun mukaan. 🙂