Calima

Tilapäivitys

cal

Meillä oli eilen ja on vielä tänään voimassa calimavaroitus. Saharasta on saapunut taas tuulten mukana hiekkapölyä ja lämmintä. Lämpö kelpaa kyllä, mutta toivottavasti calimaa ei tule yhtä paljon kuin vuosi sitten. Eilen vuoret ja meri olivat lähes näkymättömissä.
Lentoja on saarilla peruutettu huonon näkyvyyden takia.

Teneriffalla pakolaiset, jotka on sijoitettu Las Raices -leirille, osoittavat mieltään huonojen olosuhteiden takia. He haluaisivat jatkaa matkaa kohti Espanjaa ja muuta eteläistä Eurooppaa.

Katalonian vaalit puhuttavat. Itsenäisyysmieliset voimat ovat yhdistäytymässä.
Kataloniassa kuohuu – mielenosoituksia – nyt myös siksi, että räppäri Pablo Hasel on pidätetty sanoitustensa takia. Kappaleissaan hän on arvostellut monarkiaa ja korruptiota maassa.

Eilisen päivän refrán: ”Dale alpiste al canario y verás como canta”, suoraan suomennettuna: ”Anna kanarialinnulle linnunsiemen niin näet kuinka se laulaa.”

Nubes y calima

Tilapäivitys

dis

Pilviä alhaalla ja calimaa.
Miten tämä uusi normaali on muuttanut elämääni?
Ulos lähtiessä pitää muistaa ottaa maski mukaan. Pari kertaa olen joutunut palaamaan ja hakemaan sen. Yleensä otan lisäksi mukaan paperinpalan, jolla tartun ovenkahvoihin tai painan hissin nappia. Kaduilla maskillisia ihmisiä on suuri osa, tosin kaikilla se ei ole kasvoilla, eikä tarvikaan, jos kiertää ihmiset kaukaa. On tullut tavaksi vältellä ihmisiä. Usein kaupoissa tai muissa julkisissa tiloissa jonotuspaikat on merkitty tarroilla lattiaan.

Tuttavia tulee tavattua (niitä ihan muutamia) ulkoterasseilla, joissa on tilaa. Enää ei halata eikä kätellä, poskisuudelmista puhumattakaan. Paikalliset näyttävät harrastavan kyynärpää- tai nyrkkitervehdyksiä. Hissiin on hyvä mennä yksin. Kaupassa on oltava maski kasvoilla, joskus kertakäyttöhanskat kädessä. Mihinkään yleisötapahtumiin ei tulisi mieleenkään osallistua. Ja tietysti käsiä tulee pestyä mennen tullen.

Tätäkö uusi normaali on pitkälle tulevaisuuteen?

Sábado

Tilapäivitys

cal

Ilma on kirkastunut, mutta näyttää toivottomalta kun katsoo takapihalle. Kaikkialla calimapölyä: laatoilla, kasvien lehdillä, uima-altaassa. Ja nämä jo kerran puhdistettiin, mutta sitten calima palasi. Meillä ei ole onneksi koskaan lumitöitä, mutta nämä omat vaikeutensa täälläkin. Tulossa on siis siivousviikonloppu.

– Nyt hallitus on päättänyt, että ”nueva normalidad” alkaa huomenna 21.6. klo 0.00.

Mascarillapakko jatkuu, 1,5m etäisyyttä on edelleen pidettävä. Kokoontumisrajoitukset muuttuvat: ulkotiloissa 1000 henkilöä, sisätiloissa 300. Ravintoloissa etäisyys- ja siivousohjeet ovat ennallaan. Rannoilla on noudatettava 1,5m etäisyyttä muihin kuin oman perheen jäseniin.

Majoitustoiminnassa, kulttuuritapahtumissa ja urheilussa on myös rajoituksensa.

Entiseen normaaliin on siis vielä pitkä matka. Korona leviää edelleen maailmalla. Pääsemmekö koskaan entiseen?

Calimaa

Tilapäivitys

pes

Kuumaa ja calimaa on meillä edelleen. Yöllä on taas satanut: veden mukana hiekkapöly laskeutuu terasseille, autojen päälle, pinnoille. Kuva on Puerton kaupungintalon pihalta: calima tekee rinteen harmaaksi. Kalastajat ovat palanneet rantaan samoin kuin autot. Parkkipaikkoja saa taas etsiä.

Tietyöt ovat jo Orotavan talomme kohdalla ja jatkuvat. Oli pakko lähteä evakkoon kaupunkiasuntoon, jotta välttyy siitä, että joutuu hyppimään kaivannon yli.

– Playa de Tejita, vaaleahiekkainen luonnonranta etelän lentokentän lähellä Montaña Rojan takana on nyt otsikoissa, sillä sinne ollaan rakentamassa kymmenkerroksista hotellia. Osa nuoria luonnonsuojelija-aktivisteja on kiivennyt rakennustelineille – mielenosoittajia on myös työmaan ympärillä tarkoituksena keskeyttää työt. Haluavat säilyttää rannan koskemattomana. Kannatan ajatusta ja jos olisin nuorempi, menisin mukaan! Kyllä Teneriffalla hotelleja on ja rantoja, joita rakennuskompleksit ympäröivät.

Norwegian uutisoi lentojensa aloittamisesta myös Espanjaan heinäkuussa. Jokohan lippuja uskaltaisi varata (Suomeen päin), ettei taas joutuisi jo koettuun perumiskierteeseen? Ja milloin tulee koronan uusi aalto?

Calimaa

Tilapäivitys

Cal

Meillä on kuumaa ja calimaa. Taivas on harmaassa pilvessä (yläkuva), meri edelleen melkein näkymättömissä (alakuva). Yleensä calima saapuu tuulten mukana Saharasta, mutta nyt virtaukset ovat pyörittäneet hiekkapölyä ja kuumuutta Senegalista. Lämpötilan on ennustettu nousevan päivällä yli 30 asteen.

Lähikadullamme jyllää taas kaivinkone. Äsken työmies kävi kysymässä, onko näkyviin tullut punainen muoviputki se, minkä sisällä kulkevat sähkökaapelin taloomme. Luultavasti on, toivottavasti eivät sitä katkaise! Täällä kun on mahdotonta tietää tarkasti mitään rakennusjuttuja asunnoista, sillä minkäänlaisia piirustuksia ei ole olemassa!

– Turismin palauttaminen on edelleen päivän sana. Eilen saapui ”koe-erä” saksalaisia turisteja Baleaareille, eniten Mallorcalle. Tarkoitus on testata saarten kykyä ottaa vastaan turisteja turvaohjeita noudattaen. Tämä pilottikokeilu antaa sitten tietoa siitä, miten ulkomaalaisia turisteja vastaanotetaan muualle Espanjaan.

La Graciosa, pikkusaari Lanzaroten kupeessa, on jo kesälomalaisten täyteen varaama. Virus on pysynyt poissa saarelta, siinä suosion syy. Suurin osa tulijoista on Manner-Espanjasta tai muilta saarilta. Tämän saaren majoitus- ja ravintolakapasiteetti on kuitenkin pieni.

Talouden kriisi puhuttaa edelleen. Turismia yritetään saada maahan jo ensi viikon alusta lähtein. Nyt Ingreso Minimo Vital, perustulo, on tarvitsevien haettavissa. ERTE-korvauksien määräaikaa on jatkettu.

Viento y calima

Tilapäivitys

viento 

Koko yön on myrskynnyt. Nukuin huonosti, koska tuuli viuhui ja putoilevat palmunlehvät kopsahtelevat maahan. Näkyvyys on huono voimakkaan hiekkamyrskyn takia. Molemmat Teneriffan lentokentät suljettiin yöllä. Myös Gran Canarian kenttä on ollut suljettuna. Naapurisaarella (GC) on lisäksi palo.

Jo nyt aamulla on lämmintä, +23, päiväksi on luvattu +26 astetta.

Karnevaalitapahtumat on peruttu, ulkona liikkumista ei suositella tänään. Kotipäivä!

Calimaa edelleen

Tilapäivitys

ti

Afrikasta tuulee edelleen lämmintä ja calimaa. Kuvat on otettu Titsan ikkunan läpi, kun palasin Santa Cruzista: Puerto de la Cruz on pilven alla ja Teide on juuri ja juuri näkyvissä caliman läpi.

Kaupungilta kuuluu rummutusta: karnevaaliaika on alkanut.
Nyt, yli kymmenen karnevaaliaikaa nähneenä, ei vain oikein jaksa innostaa. No, katsotaan…

Calimaa

Tilapäivitys

calim

Meillä on ollut tavallista lämpimämpi alkuvuosi, mutta myös paljon calimaa. Tuulet ovat tuoneet hiekkaa Afrikasta jo moneen kertaan. Keuhko-ongelmaisille se on hankalaa, mutta myös meille terveemmille ohut hiekkapöly aiheuttaa joskus kurkun karheutta tai silmäoireita. Terassit, parvekkeet, uima-altaat ym ovat nekin saaneet pölykatteen.

Calima

Tilapäivitys

calim

Kuumaa ja calimaa. Tuulet ovat saapuneet taas Saharasta tuoden hiekkaa mukanaan. Näin vahvaa calimaa on harvoin nähty täällä. Vuoret ja meri olivat paikoin kadoksissa.

Puertossa oli jokavuotinen autonäyttely, sen kävimme katsomassa. Sitten ajelimme länsireittiä Santiago del Teideen, jossa pistäydyimme mantelimarkkinoilla. – Mantelipuut kukkivat vieläkin.

Calimaa oli paljon myös saaren eteläpuolella ja siellä lämpömittari näytti lähes +30 astetta.

Invierno

Tilapäivitys

cali

Viime päivinä on ilmassa ollut runsaasti calimaa. Teide ja vuoret ovat verhon takana, taas. Onkohan tänä syksynä ollut calimaa tavallista useammin?
Niin, syksy loppuu tänään. Virallinen talvi alkaa tänään klo 22.23. Vaihdetaanko talvivaatteet päälle?