Lluvia y calima

Tila

lluv

Eilisen päivän satoi. Aamupäivällä saapui myös calima, näkyvyys vuorille ja merelle katosi. Kuurotteli lähes koko päivä ja yölläkin on satanut. Tänään on voimassa keltainen sadevaroitus, vaikka tätä kirjoittaessa ei sada. Mittari näyttää nyt 26˚ ja ilman kosteus on 84%. Hiostavaa.

Tänään ovat astuneet voimaan julkisen liikenteen alennukset sekä saarilla että mantereella. Sen sijaan sähkön hinta ja pankkilainojen korot ovat nousseet merkittävästi.

Turisteja on saarilla ollut kesäkaudella hyvin ja majoituspaikat ovat olleet lähes täynnä. Syksystä ja talvituristien saapumisesta ollaan huolissaan, sillä matkojen ja vuokrien hinnat ovat nousseet ja pelätään, että turistit etsivät edullisempia kohteita. Uutisissa mainittiin tässä yhteydessä saksalaiset, britit ja (yllättävää kyllä) norjalaiset. Suomalaisista ei mainittu mitään, mutta se johtunee siitä, että olemme pieni ulkomaalaisryhmä saksalaisiin ja britteihin verrattuna. Norjalaisia lienee yleensä enemmän Gran Canarialla, onkohan suomalaisiakin?

Calimaa ja tuulenpuuskia

Tila

calim

Calimaa ja tuulenpuuskia saamme tänäänkin. Horisontti meren ja taivaan välillä on kadonnut.

Pääuutinen aamulla oli se, että hallitus päättää tänään maskipakosta luopumisesta. Huomisesta lähtien saamme kulkea sekä sisätiloissa että ulkona ilman maskeja. Muutamia poikkeuksia jää: terveydenhuollon laitoksissa ja julkisessa liikenteessä maskeja edellytetään pidettävän. Tarkemmat ohjeet ilmestyvät huomisessa BOE:ssa, virallisessa tiedotteessa. Helpottavaa kahden vuoden jälkeen!

Hyviä uutisia ovat paitsi turismin elpyminen pääsiäisen aikana, myös se, että vuonna 2021 on tehty ennätys elokuvien/lyhytfilmien/dokumenttien kuvaamisesta saarilla. 155 eri projektia on valmistunut. Saarilla on verotuksellisesti edullisempaa tehdä elokuvia ja monenlaisia maisemiakin löytyy.

Huonoja uutisia ovat hintojen nousu. Polttoaineiden hinnat hiipivät pikkuhiljaa ylöspäin huolimatta hallituksen myöntämästä 20c tuesta litralta. Sähkö on ennätyshinnoissa ja myös elintarvikkeiden hinnat nousussa. (Ranskassa, Italiassa ja Saksassa sähkö on kalliimpaa kuin Espanjassa, kertoivat uutiset!)

Huonoin uutinen on tietysti raaka sota, joka jatkuu Ukrainassa.

Aamun pilakuvakevennys koski maskien käyttöpakosta luopumista.
Kuvassa keskusteli pariskunta, mies kaljupäinen.
Vaimo sanoo: – Koronan maskipakko poistuu. Mutta nyt on käytettävä maskia caliman takia.
Mies: – Entä jos sataa?
Vaimo: – Sitten peität mascarillalla kaljusi.
Mies: – Tupendo!
(Tämä on sanaleikki: estupendo = hyvä, erinomaista, tupé = irtolisäke hiuksiin).

Santa Úrsula

Tila

urs

Meillä on ollut lämmin viikonloppu. Kävimme perjantaina naapuripaikkakunnalla Santa Ursulassa. Siellä on hyvä kävellä, sillä pääkatu on rinteellä vaakasuoraan, tasaisella. Hinnat baareissa ovat paikallista tasoa, ei turistihintoja. Aurinko paistoi kauniisti, oli kesäistä.

Eilisen kuluessa calima Saharasta saapui taas peittäen näkyvyyden lähes kokonaan. Samalla saapui lämpö, tälle päivälle on luvattu lähes 30 astetta. Tuulee puuskittain, mutta lämpimästi. Merenkäynti on voimakasta.

Tajinasten kukinta on alkanut. Saa nähdä ehdimmekö tänä keväänä niitä Teidelle katsomaan!

Pääsiäisen paluuliikenne, joka on alkanut jo eilen, on meneillään. Lennot ja laivat saarilta ovat lähes täyteen varattuja. Meillä on tänään arkipäivä.

Parin päivän kuluttua maskipakko sisätiloissa loppuu, sitä odotamme. Tarkemmat ohjeet, mm. poikkeukset, julkistetaan keskiviikkona.

Calima

Tila

cal

Suomessa on lumimyrsky, meillä calimaa. Ilmanlaaduksi ilmoitetaan erittäin epäterveellinen, hiekkapöly voi vaikeuttaa etenkin keuhkosairauden ongelmia. Ohutta hiekkaa on kaikilla pinnoilla ulkona, näkyvyys on rajoittunutta. Kuvissa näkyy heikosti Teide, meren ja horisontin raja on kokonaan kadonnut ja näkymä meiltä Puertoon on hämärä. Nyt on lisäksi viileää, lämpö ei tullut tällä kertaa caliman mukana. Hiekkapilven sanotaan kiertäneen tavallista pidempää reittiä ennen saapumistaan saarille.

Ulos ei tee mieli mennä tänään, hiekkapöly tuntuu hengityksestä. Nyt on kaksi syytä käyttää maskia!

Tammikuu oli ”mes de ómicron”, mutta nyt taudin insidenssikäyrä on laskusuunnassa. Autonomioissa aletaan purkaa rajoituksia, ensimmäisenä mantereella. Joillakin alueilla luovutaan koronapassista. Meillä rajoitukset pysyvät vielä.

Calima

Tila

cal

Meillä oli eilen ja on vielä tänään voimassa calimavaroitus. Saharasta on saapunut taas tuulten mukana hiekkapölyä ja lämmintä. Lämpö kelpaa kyllä, mutta toivottavasti calimaa ei tule yhtä paljon kuin vuosi sitten. Eilen vuoret ja meri olivat lähes näkymättömissä.
Lentoja on saarilla peruutettu huonon näkyvyyden takia.

Teneriffalla pakolaiset, jotka on sijoitettu Las Raices -leirille, osoittavat mieltään huonojen olosuhteiden takia. He haluaisivat jatkaa matkaa kohti Espanjaa ja muuta eteläistä Eurooppaa.

Katalonian vaalit puhuttavat. Itsenäisyysmieliset voimat ovat yhdistäytymässä.
Kataloniassa kuohuu – mielenosoituksia – nyt myös siksi, että räppäri Pablo Hasel on pidätetty sanoitustensa takia. Kappaleissaan hän on arvostellut monarkiaa ja korruptiota maassa.

Eilisen päivän refrán: ”Dale alpiste al canario y verás como canta”, suoraan suomennettuna: ”Anna kanarialinnulle linnunsiemen niin näet kuinka se laulaa.”

Nubes y calima

Tila

dis

Pilviä alhaalla ja calimaa.
Miten tämä uusi normaali on muuttanut elämääni?
Ulos lähtiessä pitää muistaa ottaa maski mukaan. Pari kertaa olen joutunut palaamaan ja hakemaan sen. Yleensä otan lisäksi mukaan paperinpalan, jolla tartun ovenkahvoihin tai painan hissin nappia. Kaduilla maskillisia ihmisiä on suuri osa, tosin kaikilla se ei ole kasvoilla, eikä tarvikaan, jos kiertää ihmiset kaukaa. On tullut tavaksi vältellä ihmisiä. Usein kaupoissa tai muissa julkisissa tiloissa jonotuspaikat on merkitty tarroilla lattiaan.

Tuttavia tulee tavattua (niitä ihan muutamia) ulkoterasseilla, joissa on tilaa. Enää ei halata eikä kätellä, poskisuudelmista puhumattakaan. Paikalliset näyttävät harrastavan kyynärpää- tai nyrkkitervehdyksiä. Hissiin on hyvä mennä yksin. Kaupassa on oltava maski kasvoilla, joskus kertakäyttöhanskat kädessä. Mihinkään yleisötapahtumiin ei tulisi mieleenkään osallistua. Ja tietysti käsiä tulee pestyä mennen tullen.

Tätäkö uusi normaali on pitkälle tulevaisuuteen?

Sábado

Tila

cal

Ilma on kirkastunut, mutta näyttää toivottomalta kun katsoo takapihalle. Kaikkialla calimapölyä: laatoilla, kasvien lehdillä, uima-altaassa. Ja nämä jo kerran puhdistettiin, mutta sitten calima palasi. Meillä ei ole onneksi koskaan lumitöitä, mutta nämä omat vaikeutensa täälläkin. Tulossa on siis siivousviikonloppu.

– Nyt hallitus on päättänyt, että ”nueva normalidad” alkaa huomenna 21.6. klo 0.00.

Mascarillapakko jatkuu, 1,5m etäisyyttä on edelleen pidettävä. Kokoontumisrajoitukset muuttuvat: ulkotiloissa 1000 henkilöä, sisätiloissa 300. Ravintoloissa etäisyys- ja siivousohjeet ovat ennallaan. Rannoilla on noudatettava 1,5m etäisyyttä muihin kuin oman perheen jäseniin.

Majoitustoiminnassa, kulttuuritapahtumissa ja urheilussa on myös rajoituksensa.

Entiseen normaaliin on siis vielä pitkä matka. Korona leviää edelleen maailmalla. Pääsemmekö koskaan entiseen?

Calimaa

Tila

pes

Kuumaa ja calimaa on meillä edelleen. Yöllä on taas satanut: veden mukana hiekkapöly laskeutuu terasseille, autojen päälle, pinnoille. Kuva on Puerton kaupungintalon pihalta: calima tekee rinteen harmaaksi. Kalastajat ovat palanneet rantaan samoin kuin autot. Parkkipaikkoja saa taas etsiä.

Tietyöt ovat jo Orotavan talomme kohdalla ja jatkuvat. Oli pakko lähteä evakkoon kaupunkiasuntoon, jotta välttyy siitä, että joutuu hyppimään kaivannon yli.

– Playa de Tejita, vaaleahiekkainen luonnonranta etelän lentokentän lähellä Montaña Rojan takana on nyt otsikoissa, sillä sinne ollaan rakentamassa kymmenkerroksista hotellia. Osa nuoria luonnonsuojelija-aktivisteja on kiivennyt rakennustelineille – mielenosoittajia on myös työmaan ympärillä tarkoituksena keskeyttää työt. Haluavat säilyttää rannan koskemattomana. Kannatan ajatusta ja jos olisin nuorempi, menisin mukaan! Kyllä Teneriffalla hotelleja on ja rantoja, joita rakennuskompleksit ympäröivät.

Norwegian uutisoi lentojensa aloittamisesta myös Espanjaan heinäkuussa. Jokohan lippuja uskaltaisi varata (Suomeen päin), ettei taas joutuisi jo koettuun perumiskierteeseen? Ja milloin tulee koronan uusi aalto?

Calimaa

Tila

Cal

Meillä on kuumaa ja calimaa. Taivas on harmaassa pilvessä (yläkuva), meri edelleen melkein näkymättömissä (alakuva). Yleensä calima saapuu tuulten mukana Saharasta, mutta nyt virtaukset ovat pyörittäneet hiekkapölyä ja kuumuutta Senegalista. Lämpötilan on ennustettu nousevan päivällä yli 30 asteen.

Lähikadullamme jyllää taas kaivinkone. Äsken työmies kävi kysymässä, onko näkyviin tullut punainen muoviputki se, minkä sisällä kulkevat sähkökaapelin taloomme. Luultavasti on, toivottavasti eivät sitä katkaise! Täällä kun on mahdotonta tietää tarkasti mitään rakennusjuttuja asunnoista, sillä minkäänlaisia piirustuksia ei ole olemassa!

– Turismin palauttaminen on edelleen päivän sana. Eilen saapui ”koe-erä” saksalaisia turisteja Baleaareille, eniten Mallorcalle. Tarkoitus on testata saarten kykyä ottaa vastaan turisteja turvaohjeita noudattaen. Tämä pilottikokeilu antaa sitten tietoa siitä, miten ulkomaalaisia turisteja vastaanotetaan muualle Espanjaan.

La Graciosa, pikkusaari Lanzaroten kupeessa, on jo kesälomalaisten täyteen varaama. Virus on pysynyt poissa saarelta, siinä suosion syy. Suurin osa tulijoista on Manner-Espanjasta tai muilta saarilta. Tämän saaren majoitus- ja ravintolakapasiteetti on kuitenkin pieni.

Talouden kriisi puhuttaa edelleen. Turismia yritetään saada maahan jo ensi viikon alusta lähtein. Nyt Ingreso Minimo Vital, perustulo, on tarvitsevien haettavissa. ERTE-korvauksien määräaikaa on jatkettu.

Viento y calima

Tila

viento 

Koko yön on myrskynnyt. Nukuin huonosti, koska tuuli viuhui ja putoilevat palmunlehvät kopsahtelevat maahan. Näkyvyys on huono voimakkaan hiekkamyrskyn takia. Molemmat Teneriffan lentokentät suljettiin yöllä. Myös Gran Canarian kenttä on ollut suljettuna. Naapurisaarella (GC) on lisäksi palo.

Jo nyt aamulla on lämmintä, +23, päiväksi on luvattu +26 astetta.

Karnevaalitapahtumat on peruttu, ulkona liikkumista ei suositella tänään. Kotipäivä!