Nettiongelma

Tila

rou

Teide ei ole saanut kokovalkoista lumipeitettä tänä talvena, kuten joskus aiempina vuosina, vaikka on satanut ja ollut viileää.

Meillä netti lopetti toimintansa pari päivää sitten. Routerissa palaa punainen ”alarma”-valo. Ja niinkuin tiedämme, elämä ilman nettiä on hankalaa nykyään. Joitakin vuosia sitten routeriin tuli vika ja Movistariin soittamalla técnico tuli käymään ja vaihtoi laitteen. Mutta ei nyt! Kaikki on automatisoitu, nykyään voi yleensä kommunikoida vain robottien ja automaattien kanssa. Movistarin numero häiriötilanteessa on 1002. Siellä vastaa automaatti, ei puhettakaan, että ihminen! Automaatti sitten pyytää näpyttelemään liittymän kännynumeron ja fijo-numeron. Sitten odottamaan soittoa, vai? Eipä niinkään, vaan vastauksena tulee tekstiviesti, jossa ilmoitetaan, että vikaa korjataan – on ilmeisesti suurempi verkkovika. Ja hyvitykseksi saamme seitsemän päivää rajoittamatonta nettiaikaa kännyyn, sen voi jakaa useammalle laitteelle. Eikä yhtään ihmiskontaktia. Tämä netti toimii nyt jotenkuten, välillä katkoo yhteyttä. Eikä auta kuin odottaa.

Vaatimus täällä Espanjassa siitä, että ikääntyville tulisi saada taattua paremmat, henkilökohtaiset pankkipalvelut, etenee. Allekirjoituksia on kerätty jo 600 000 ja joidenkin pankkien henkilökunta on mukana rintamassa, sillä automatisointi on vienyt myös työpaikkoja.

Tätä on nykyaika: kaikki olemme uupumisen asti kuunnelleet ”teitä palvellaan hetken kuluttua”…

Karnevaalit alkavan supistetussa muodossa maaliskuun alussa. Puertossa karnevaalitapahtumia on mm. merivesialtailla ja rajoitettu määrä pääsylippuja myydään eri tapahtumiin. Taitavat jäädä karnevaalit tänäkin vuonna käymättä, mutta onneksi ne on jo useaan kertaan nähty ja koettu aiemmin.

Karnevaalit ja Katalonian vaalit

Tila

pal

Kuvat ovat parin päivän takaa, kun meri kuohui Playa Jardinin rannassa. Kyyhkysparvi oli lentoharjoituksissa.

Tänään alkaa karnevaaliviikko. Saapa nähdä, malttavatko paikalliset olla fiestaa viettämättä: jo eilen kaupungilla näkyi lapsia karnevaaliasuissa. Perheitä näytti tulleen kaupunkiin, kuten aiemminkin karnevaaliaikaan. Juhliminen on sallittua vain virtuaalisesti.

Tänään on tärkeä päivä – ei vain rakastavaisten päivän (täällä) tai ystävänpäivän (Suomessa ja muuallakin) takia – vaan myös siksi, että Kataloniassa käydään parlamenttivaalit. Vaalihuoneistoissa noudatetaan tarkasti hygieniaohjeita ja järjestystä on pitämässä paljon poliiseja ja aseistettuja turvajoukkoja. Kataloniassa halu itsenäistymiseen on voimakas ja Espanja taas pyrkii pitämään tärkeästä alueestaan kaikin keinoin kiinni.

Meille on luvassa lämpenevää ja calimaa alkuviikosta.

Karnevaaliaika

Tila

car

Muellelle oli ilmestynyt kuvan sydän täällä 14.2. vietettävän rakastavaisten päivän selfiekehykseksi.

Hyviä ja huonoja uutisia:
Hyvä uutinen on se, että karnevaaliaika alkaa tänään ja jatkuu 21.2. saakka. Huono uutinen on se, ettei karnevaaleja saa viettää perinteiseen malliin. Juhlat, tanssit ja yleisötapahtumat ovat kiellettyjä. – Ehkä se onkin koronan takia hyvä uutinen.

Hyvä uutinen on se, että Teneriffa pääsi nyt ”vihreille liikennevaloille”, mutta huono uutinen on, että rajoitusten lieventäminen ei päde nyt karnevaaliaikaan.

Etäisyydet, maskit ja hygieniamääräykset ovat ennallaan. Karnevaaliajan jälkeen yöllinen ulkonaliikkumiskielto päättyy, kymmenen henkilön ryhmät saavat kokoontua ja ravintolat saavat olla pidempään auki. Myös yleisötapahtumia sallitaan.

Päivän refrán: ”El tiempo cura las cosas y trae las rosas”, tätä vastannee suomeksi sanonta ”Aika parantaa haavat”. Muistot muuttuvat ruusuisiksi tuossa espanjalaisessa sanonnassa.

Carnaval

Tila

car

Kävin Puerton keskustassa. Karnevaalilta ei voi välttyä: tänään Charcolla näytti olevan koululaisten kulkue. Isommilla oli sardiini, jota ”lesket” seurasivat, pienemmät värikkäissä asuissaan olivat muodostaneet soittokuntia.

Täällä lapset saavat olla mukana kaikessa pienestä pitäen, se on hyvä. En tosin tiedä mitä kova rummutus ja meteli yleensäkin tekee heidän korvilleen. Ääntä täällä ei säästellä, hiljaisuus on harvinaista. Etenkin nyt karnevaaliviikoilla soi.

Carnaval

Tila

car

Karnevaalit on juhlittu. Nyt, jo toistakymmentä karnevaalikulkuetta nähneenä tapahtuma ei enää ole samalla lailla ihmetystä herättävä kuin alkuvuosina. Värejä ja pukuja, monenlaisia ryhmiä, ilonpitoa, niitä taas nähtiin.

Muuten, olen tullut aikoinaan Puerto de la Cruziin juuri karnevaalien takia. Olin joskus, jo ennen Teneriffalle muuttoani, osallistujana karnevaalikulkueessa suomalaisessa itämaisen tanssin ryhmässä. Siitä se ihastukseni Puertoon sitten alkoi…

Carnaval

Tila

carna

Nyt on tämän vuoden karnevaalit vietetty. Paljon oli väkeä ja hulinaa, niinkuin aina, pukuja ja naamioita joka lähtöön. Seuraavat suuret juhlat Puertossa ovatkin vasta juhannuksena ja sitten Virgen del Carmenin fiesta, sekin kesällä.

Carnaval

Tila

car

On karnevaaliviikko. Orotavassa, Puerto de la Cruzissa ja Santa Cruzissa on jokaisessa omat kulkueessa ja tapahtumansa, mutta jotenkin tuntuu, että niin monena vuonna kaikki on nähty, että ehkä ei löydy kovinkaan paljon innostusta osallistua tänä vuonna.

Orotavan kulkue on jo tänään, karnevaaliryhmät esittäytyivät eilen ja keskiviikkona vietetään ”Entierro y quema de Crispín”, joka vastannee Puerton sardiinin hautajaisia, samana päivänä. Puertossa on perjantaina miesten korkokenkäjuoksu ja lauantaina coso, pääkulkue. Voi olla, että sitä menemme katsomaan, ehkäpä pukeudummekin. Asut ovat vielä harkinnassa.

Tunnetko Indianos-karnevaalin?

Tila

ind

Karnevaaliaika on alkamassa. Tunnetko La Palman Indianos-fiestan, Lunes de Carnaval?
Teimme sinne matkan ystäviemme kanssa viime vuonna ja tarina reissustamme on tämän blogini toisella sivulla. Avaa tämän sivun mustasta yläpalkista ”Los Indianos -karnevaali La Palmalla keväällä 2017” – sieltä voit tarinan lukea.
Tekstit ovat Juana Santanan, ystäväni kynästä (nykyään siis koneelta) ja kuvat kamerastani (nykyään siis kännykästä).

Tänä vuonna Los Indianos-fiesta on La Palmalla 12.2. Suosittelen!

Carnaval en Puerto

Tila

car2car1

Eilistä karnevaalimenoa: Puerton Coson tunnelmia.
Paljon oli väkeä, lukematon määrä erilaisia pukuja ja ajoneuvoja, musiikkia ja ilonpitoa. Mielikuvitusta täältä ei ainakaan puutu. Mekin kävelimme osan matkaa kulkueen mukana.
Mutta nyt riittää karnevaalimeininki tälle vuodelle!

Blanco y oro

Tila

blanco

Tänä vuonna meillä on suunnitelmissa viettää karnevaaleja pidemmän kaavan kautta: ystävät pyysivät La Palman Indianos-karnevaaleihin ja toisten ystävien kanssa on jo sovittu pukeutumisesta Puertossa ison kulkueen, Coson, päivänä.
Nyt on valkoiset vaatteet hankittu La Palmalle ja kultaa ja kimallusta Puertoon.
Tänä vuonna ompelen itse varusteet Puerton karnevaaleille, sillä siten pääsee, niin ajattelen, paremmin tunnelmaan kuin valmisvaatteilla. Aiemmin olemme olleet hippejä (luonnerooli, jo nuoruudesta), mutta nyt täytyy kehitellä jotakin muuta.

Santa Cruz de La Palman Indianos-fiestaa vietetään valkoisiin pukeutuneena ja tupsutellaan talkkia ympäriinsä. Tämä tapa juontaa juurensa siitä ajasta, kun Pohjois-Amerikkaan emigroituneet canariot palasivat takaisin saarelle ja toivat mukanaan intiaaneja.