Permiso de circulación

Tilapäivitys

kr

Kuvat: krassit kasvavat meillä näin keväällä luonnossa rikkaruohoina, kadunvarret keltaisena ja oranssina. Toinen kuva on Cafeteria Iriksen terassilta ja liittyy oheiseen autotarinaan.

Kävimme marraskuussa Sevillassa ostamassa auton. Saimme kolmen kuukauden tilapäisen rekisteriotteen, jolla matkustus on sallittua ’en territorio nacional’ eli Espanjan alueella. Varsinainen rekisteriote luvattiin lähettää meille Teneriffalle. Kolme kuukautta kului, paperia ei kuulunut. Soittelin Sevillan autoliikkeeseen useita puheluita kysellen dokumenttia. – Ensi viikolla se tulee ja ennen sitä minulle soitetaan, luvattiin. Jotakin ongelmia paperin kanssa oli. Saimme toisen väliaikaisen dokumentin.

Sitten alkoi stressi vaivata. Loma Suomeen lähestyy ja autolla ei ole paperit kunnossa. Kumppani aikoo ajaa Suomeen, minä olen kyydissä osan matkasta.

Kyselimme jo gestoriasta, jossa olemme hoitaneet muita asioita, saavatko selville, mikä on auton tilanne. Löysivät Traficon sivuilta tiedon, että auto on jo – vihdoin – kumppanin nimissä. Mutta osoite oli täysin väärin! Epätoivo: emme ehdi saada rekisteriotetta ennen matkaa.

Kunnes eilen, kun istuimme lähes toivottomina Iriksen terassilla puhelimeni soi: mopolähetti saapui kirjelähetyksen kanssa. Ihme ja kumma, oikea rekisteriote saapui!

Sanotaan, että byrokratia on mutkikasta Espanjassa. Tämä oli meille ensimmäisiä näyttöjä siitä, mutta asiat näköjään järjestyvät, kuitenkin.

Certificado

Tilapäivitys

ayu

Certificado de viaje, jolla todistetaan, että on kirjautunut asukkaaksi kaupunkiin ja jota tarvitaan matkustusalennuksissa, on voimassa puoli vuotta. Minulla se oli taas vanhentunut ja piti hankkia uusi. Prosessi menee näin nyt korona-aikaan: Ensin soitin kaupungintalolle (Orotava) ja varasin ajan, cita previa. Sitten sovittuna aikana, eilen, menin kaupungintalolle, otin käsidesiä, vahtimestari ovella kysyi asiaani ja etsi nimeni varauslistasta. Nimi löytyi, sitten ulos täyttämään anomus certificadoa varten ja jonotus. Meitä jonottajia oli kymmenkunta. Viitisen minuuttia ja vahtimestari kutsui minut ja toisen jonottajan ja saatteli meidät registroon, osoitti molemmille oman virkailijan. Minun virkailijani pleksin takana teki maski kasvoilla työtään, ottamatta katsekontaktia (outoa täällä!). Ojensin hänelle luukusta anomuksen, passin ja residenciakortin. Näpyttelyä koneella. Odottelua. Yhtäkkiä takaa tuli nuori mies, joka antoi minulle pyytämäni certificadon. Gracias, adiós! Työllistävä vaikutus: tämä tapahtuma vaati kolme työntekijää, useita papereita ja tietokoneen näpyttelyä.

Sitten menin varaamaan aikaa PCR-testiin matkaa varten yksityiselle lääkäriasemalle. Seillä keskustelu meni näin:
Toimistohenkilö: – Käykö aamulla klo 9?
Minä: – Kyllä sopii.
Th (miettii hetken): – Ei, kyllä se on niin aikaisin, onko klo 11 parempi?
(Labra aukeaa jo klo 8).
Minä (huvittuneena): – Ok, sopii.
Selitys: Näille yökyöpeleille klo 9 aamulla on hirveän aikaisin. Minä kyllä herään n klo 5 aamulla, joten minulle klo 9 ei ole aikaisin.

Suunnitteilla, jos kaikki hyvin menee, on siis matka, pitkästä aikaa.

Aamu-uutisista: Teneriffa jatkaa rajoituksia tasolla 3. Yöllinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa edelleen klo 22-06 ja kokoontua saa neljä henkilöä.
Rokotukset täällä jatkuvat nyt niin, että AZ:n rokotteen saavat 60-69 -vuotiaat. Viime viikot on rokotettu 60-65 -vuotiaita.

Päivän refrán: ”Poco a poco se llega antes” -sanonnan merkitys: sinnikkyys takaa menestyksen.

Kiireinen aamu

Tilapäivitys

cer

Nueva normalidad, pilvistä, lämmintä ja kiireinen aamu.
Perun matkustamattomuuslauseeni: ensi viikolla lähdemme käymään naapurisaarella Gran Canarialla, sillä meillä on asiaa kunniakonsulaattiin siellä.

Certificado de viaje, matkustusasiakirja, jolla residentti saa alennusta, vanhenee puolessa vuodessa. Siispä jouduimme hakemaan uudet. Vieläkään kaupungintaloille (Puerto ja Orotava) ei päässyt sisälle, vaan oli jonotettava turvaetäisyyden päässä ulkona. Puertossa (kuvan mies jonossa ei kuulu ryhmäämme) certificadon sai jonottamalla ja maksamalla 1,53€, mutta Orotavassa asia hoituikin näppärästi telematicamente, siis puhelimitse ja sähköpostilla ja ilman maksua.

Nyt on dokumentit ja laivaliputkin varattuna. Etäisyyksiä yritetään pitää ja mascarillaa käytetään.

Turisteja on jo päässyt maahan, eikä heiltä vaadita karenssia. Virus jyllää silti: katsotaan mitä tapahtuu!

Teidellä lumi

Tilapäivitys

nie
 

Teidellä on tämän vuoden ensimmäinen lumi!

Kävin kaupungintalolta uuden certificado de viajen, jotta pääsen matkustelemaan residenttihinnoilla. Uudet numeroautomaatit olivat toiminnassa, mutta siitä huolimatta menettely ainakin minun kohdallani oli entinen: täytin certificadoanomuksen, jonka registron työntekijä vei huoneeseensa ja toi pyytämäni asiakirjan minulle hetken kuluttua jonotusnumeroista piittaamatta. Passia tai residenciakorttia ei taaskaan kysytty.

Tiedustelin myös mahdollisuutta ilmoittautua cenco electoral -listaan saadakseni äänestää kevään vaaleissa. Vaalioikeus täytyy kuulemma käydä tarkistamassa vasta pari kuukautta ennen vaaleja; jos nimi löytyy listalta, niin asia on järjestyksessä. Ellei, mitä sitten? Se selvinnee aikanaan.