Matanzassa

Tila

mat

Kävimme ystävien kanssa viikonloppuna ruokailemassa Matanzassa tutussa bodegonissa. Ruoka oli hyvää: croquetas, solomillo escondido, bacalao. Tällä kertaa viini oli ”lirua”, läpikuultavaa ja lähes mautonta – olikohan sitä jatkettu vedellä? Eipä kehdattu kysyä eikä valittaa (suomalainen tapa!). Isäntä sanoi sen olevan vanhaa viiniä, siis viimevuotista. Saimme maistiaiseksi uutta viiniä. Se oli voimakkaan väristä ja hyvää.

Mantereella on kylmää. Yhdeksässä comunidadissa Espanjassa on voimassa varoitus alhaisista lämpötiloista, lumesta, voimakkaasta merenkäynnistä. Ei ole helppoa Manner-Espanjassakaan: kesällä hyvin kuumaa ja metsäpalot uhkaamassa, talvella kylmää, sadetta ja lunta varsinkin pohjoisessa.
Meillä täällä saarilla on parasta! Pikku sateet ja hieman viileät yöt eivät haittaa ainakaan meitä vakioasukkaita.

Kanarian uutisissa sanottiin, että viikottain saarille saapuu lähes 2000 lentoa 28:sta maasta.

Kotiruokaa

Tila

co

Sain maukasta kotiruokaa. Mielessä on vielä sairaalan kolmen päivän ravinnotta olo ja soseruoat. Ostimme chernen ja pari lubinaa, ne ovat hyviä kaloja molemmat. Cherne grillattiin, lubinat savustetaan. Täällä, niinkuin moni jo tietää, kalat valmistellaan kaupassa kalatiskillä ostajan pyynnön mukaisesti. Aina ne puhdistetaan, tarpeen mukaan suomustetaan, tehdään fileiksi tai kuten nyt cherne leikattiin halki valmiiksi grilliin.

Ja eilisen rakastavaisten päivän kunniaksi – täällä ei vietetä ystävänpäivää – kumppani teki vielä mansikkakakun.

Sää on kääntynyt normaaliksi talviseksi lämpötiloineen, yöllä noin 15, päivällä noin 20 astetta. Kuumat ilmat väistyivät caliman mukana takaisin Saharaan.

Koronan uusi variantti omicron silenciosa valtaa alaa myös täällä saarilla. Se on vielä puolitoista kertaa tarttuvampi kuin omicron, mutta onneksi sekin aiheuttaa yleensä kohtalaisen lievän taudin rokotetuille.

Ikävä uutinen on se, että La Lagunassa nuoriso on alkanut tapella öisin: poliisivartiointia on tehostettu.
Ikävin uutinen, jo pitkään puhuttu, on katolisessa kirkossa vuosikymmeniä tapahtunut lasten hyväksikäyttö. Asiat alkavat tulla julki. Santa Cruzissakin on edennyt oikeuteen muutama hyväksikäyttötapaus.

Ruokia ja myrskyä

Tila

ruo

Suomalaisia lempiruokiani: hirvikäristystä perunamuusilla ja puolukkahillolla, maksa- ja lanttulaatikkoa, mämmiä kerman kera. Tuli siis ruokien suhteen vietettyä joulut ja pääsiäiset samaan syssyyn.

Suomi-reissun tärkein osuus alkaa olla suoritettu. Olen tavannut äitini asioissa kaupungin vanhus- ja vammaistyön edustajia, yhdessä heidän kanssaan on suunniteltu tulevaa. Lisäksi on tehty pieniä uudistuksia asuntoon, oltu läsnä ja seurana.

Huoli suuntautuu nyt Teneriffan kotiin: Voimakas calima on kovan tuulen mukana saapunut saarelle jo muutama päivä sitten, ja nyt on voimassa sekä myrsky- että tuulivaroitus. Tuulenpuuskat voivat aiheuttaa vahinkoa: toivottavasti juuri kypsymässä olevat banaanit eivät ole kaatuneet. Suuri tyräkki on myös vaarassa, se, josta osa kaatui kadulle viime kesän myrskyssä.

Koronaohjeistukset ja suositukset ovat taas muuttuneet. Omicron leviää vauhdilla, eivätkä mitkään testit ja jäljitykset pysy perässä. Suuri osa väestöstä on rokotettu, joten odotetaan/toivotaan, että läpäisyinfektiot ovat lieviä. Nyt ennustellaan, että tautihuippu olisi lähiviikkoina ja helmikuu voisi olla jo helpompi.

Kotimatkalle pääsemme noin viikon kuluttua, mikäli kaikki menee suunnitellusti.

Comidas buenas

Tila

com

Ruokapäivitys pitkästä aikaa: Tässä muutamia lempiruokia, joita olemme viime aikoina nauttineet paikallisissa ravintoloissa.
Ensimmäisinä vuosina täällä söin hyvin usein chocoja, pieniä mustekaloja, ne olivat lempiruokaani kunnes söin itseni niistä ”yli” ja jätin vuosien tauolle. Nyt chocot ovat taas alkaneet maistua minulle.
Lubina on oikein maukas vaalea, rasvainen, lähinnä siikaa muistuttava kala, joka kuvan annoksessa on grillattu levitettynä, hyvää.
Liha-annos kuvassa on cabraa, vuohta, joka on hyvin laitettuna mausteisena ja pehmeäksi haudutettuja suussasulavaa. Kuva ei tee oikeutta annoksen herkullisuudelle. Kanarian perunat ovat tässä lisäkkeenä.
Ja pulpo, punainen mustekala, on erittäin hyvää silloin, kun se on osattu laittaa niin, että se on pehmeää ja mureaa. Monesti saa hieman sitkeää pulpoa, tuurinpeliä on se, missä pulpo on hyvää.
Tässä meidän erityisherkkujamme, joita Suomesta ei saa.

Sitten taas La Palmasta:
Purkaus on jatkunut nyt 41 päivää. Laavavirrat, joita on kymmenkunta, virtaavat erilaisilla vauhdeilla alas ja kohti merta, peittäen alleen asutusta ja viljelyksiä. Saarella myös järisee edelleen. Asukkaille jaetaan nyt kirjallisena ohjeita siitä, miten järistysten aikana on suojauduttava.
Hallinto tekee luetteloa tuhoutuneista tai vaurioituneita rakennuksista ja asukkaita pyydetään esittämään dokumentit taloistaan. Lienevätkö paperit tulleet mukaan kaikessa kiireessä laavan uhatessa?
Koronainfektiot vähenevät onneksi kaikilla saarilla. Aika harva pitää enää ulkona maskia ainakaan täällä Puertossa ja Orotavassa, mutta kaupassa ja muualla yleisissä tiloissa asetamme maskin kiltisti kasvoille.
Pakolaisia on kuluneen yön aikana saapunut veneillä Gran Canarialle, Fuerteventuralle ja Lanzarotelle yhteensä 178 henkilöä. Pakolaisia on saapunut saarille koko kuluneen vuoden ajan.

Dorada

Tila

dor

Pitkästä aikaa tänään on ruokapäivityksen vuoro. Savustimme omalla pihalla sunnuntaina doradaa, kultaotsa-ahventa. Hyvää oli, kuten myös toinen, jonka lauantaina paistoimme uunissa. Tällä kertaa annoimme kalatiskin myyjän perata kalat. Silloin kun ostamme lohta, ne perkaa ja fileeraa kumppani, sillä kalatiskin tyylillä menettää niin paljon kalaa (etenkin niitä hyviä terveellisiä rasvaisia reunapaloja), että perkaus on parempi tehdä itse. Pimientos de padrónit paistoimme myös itse, helppoa: öljyä ja karkeaa suolaa. Güimarin makeat mansikat ovat taas tulleet myyntiin.

Viime yönä ovat kolmosvaihteen rajoitukset tulleet voimaan.
Meille henkilökohtaisesti ei tule muutosta aiempaan, sillä ryhmäkoko 4 henkilöä riittää, ravintoloiden terassit myös (sisätilat kiinni), saarelta toiselle emme aio matkustaa ja klo 22 on hyvä olla jo nukkumassa. Ja maskit ja etäisyyksien pitäminen on jo itsestäänselvyys.

Päivän refrán: ”Con la barriga vacía, ninguno muestra alegría”, tämä merkitsee lähes samaa kuin Suomessa mainoksesta tunnettu ”Hyvä ruoka, parempi mieli”.

Vacuna

Tila

vac

Kuva on Orotavan keskustasta: Teide näkyy sieltäkin komeana. Kävimme eräässä katukahvilassa kahvilla/teellä ja maistelimme tequeñoksia, jotka ovat hyviä pikkupaloja, suolaisenmakeita hilloon dipattuna, maku, joka on aiemmin jäänyt kokeilematta.

Aamu-uutisissa tänään pääosassa on toiveita antava rokote koronaa vastaan. Sen kerrotaan olevan näillä näkymin valmiina joulukuussa tai ainakin vuoden loppuun mennessä. Rokotteen suojavarmuudeksi sanotaan 90%.

Pakolaisten virta saarille, etenkin Gran Canarialle jatkuu. Tuhansia pakolaisia odottaa pääsyä eteenpäin Eurooppaan.

Päivän refrán: ”Genio y figura hasta la sepultura”, mikä tarkoittaa sitä, että henkilön ominaispiirteet ovat pysyviä ja jatkuvat koko elämän ajan.

Kotiruokaa

Tila

com

Meidän ”kotiravintolassamme” oli taas hyvä ruoka. Kysymyksessä ei ole tulipalo, vaan aivan hallittu banaanien liekitys. Ateria koostui paistetusta lubinasta vihannespedillä ja jälkiruokana olivat nuo liekitetyt banaanit jäätelön ja kelmalikööritilkan kera.

Sitten kun koronan puolesta rohkenee, voisi mennä taas johonkin guachincheen, vaihteluksi, mutta vielä se ajatus ei ole tuntunut hyvältä.

Madridissa ja ympäristössä on 37 asuinaluetta paikallisessa eristyksessä. Nyt syytellään nuorison juhlimista ryhmissä rannoilla tai muilla paikoilla ilman mascarilloja ja etäisyyksiä, botellones. Niissä viruksella on hyvät tarttumismahdollisuudet.

Päivän refrán: ”A palabras necias oídos sordos” (Typerille sanoille kuurot korvat). Suomeksi tulee mieleen: ”Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa”.

Ensalada tibia

Tila

ti 

Ruokapäivitys pitkästä aikaa:
Olemme käyneet muutaman kerran Santa Ursulassa syömässä enslada tibiaa ja ihastuneet. Nyt tein (minä!) sitä itse, vaikka en olekaan meidän talouden keittiöhenkilö. Salaatin nimi minua aluksi kummastutti, sillä tibia on latinaa ja tarkoittaa sääriluuta. Luun kanssa salaatilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä. 🙂

Salaatti on osittain lämmin. Pohjaan laitoin pienen pussillisen salaattia, mustia oliiveja, kaprista, ananaspaloja ja pieneksi pilkottua tomaattia. Paistinpannulla kuullottelin voissa ja öljyssä sipulia, herkkusieniviipaleita, langostinoja (suuria kuorittuja katkarapuja) ja surimipuikkopaloja.
Lämpimät ainekset kumosin salaatin päälle.

Oikean säväyksen antoi salaatinkastike, joka sisälsi soijakastiketta, balsamicoa, oliiviöljyä ja valkosipulia, suolaa, mustapippuria ja hieman hunajaa. Kastikkeen valelin salaatin päälle. Sitten söimme itsemme melkein liian täyteen, niin maukasta ruoka oli.
– Kuvaakaan ei ihan heti aluksi ehtinyt ottaa.

P.S. Gran Canarian palot on onneksi saatu hallintaan, vaikka paljon kasvillisuutta ja metsää ja jokunen asuinpaikkakin on tuhoutunut, ikävä kyllä. Myös meillä Teneriffalla oli eilen kaikkiaan viisi pientä conatoa, palon alkua, jotka ripeät sammutusjoukot saivat onneksi sammutetuksi.

Vhh

Tila

col

Olemme hurahtaneet vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Ei leipää, ei perunaa, ei makaronia, ei riisiä, ei suomalaisia viljoja eikä etenkään valkoista vehnää, ei sokeria. Hyviä rasvoja riittävän runsaasti – siis virgen extra-oliiviöljyä ja oikeaa voita, rasvaista kalaa, avokadoa, pähkinöitäkin. Kevyttuotteet kierrämme kaukaa! Ja luonnollisestikin kaikenlaiset ”herkut” ovat poissa. Värjättyä sokerivettä, siis limonadia, olen boikotoinut jo kauan, etenkin sitä tummaksi värjättyä amerikkalaisjuomaa, jonka parasta käyttöä lienee WC:n pesu.

Vihanneksia ja kasviksia sekä kananmunia olemme hakeneet maalaistoreilta Matanzassa, Orotavasta tai Tacorontesta. Tuoreita ja edullisia tuotteita suoraan viljelijöiltä.
Lihaa ja kalaa ostamme lähialueen kaupoista.

Kuvissa ruokaamme viime päiviltä: pari aamiaista, toisessa paistettua kananmunaa ja toisessa graavilohta mantelileivällä (itse leivottu, helppo), avokadoa ja vihanneksia.
Pääruokana mm. kesäkurpitsaspagettia ja paistettua vuohenjuustoa, kukkakaalimuusia ja jauhelihapihvejä, munakoisolasagnea (siis mussakaa). Tänään herkuttelimme venäläisellä kaalilaatikolla, ohje löytyy blogin hakutoiminnolla tai googlaamalla.

Miksi ryhdyimme tähän? Terveyssyistä. Kumppanin verensokeri on ihmetykseksemme laskenut kahden viikon vhh-ruokavaliolla korkeista lukemista lähes normaaliksi. Minulle taas ei tekisi pahaa muutaman kilon painonpudotus.

Kaloreita emme laske, vain hiilihydraatteja, jotka pyrimme pitämään alle 60g tasolla päivässä.

com

Tässä vielä tämänpäiväiset ruoat: venäläinen kaalilaatikko (sitä oli ihan pakko maistaa heti jo ennen kuvan ottoa, on se niin hyvää) ja mantelileipäset.

Hyvää ruokaa ja kaunista katseltavaa

Tila

comid

Tänään satoi. Puoleltapäivin enemmän, mutta nyt illalla vain vähän chipi-chipiä.
Eilisellä iltakävelyllä huomasin, että liekkipuut kukkivat kauniin punaisena. Kävin FyM-baarissa iltapalalla Calle Agustin de Betancourtilla, sillä paikka on tuttu, kanarioiden omistama ja siellä käy paljon myös paikallisia. Söin ensalada de mariscos (ilman maissia), annos oli maukas ja riittävä!

Tänään kävelin Playa Jardinin suuntaan. Kävin Jorman baari Cuatro Vientosissa maistelemassa tapasta, jossa oli paahdettua punajuurta, vuohenjuustovaahtoa, manteleita ja mausteita. Hyvä oli sekin!

Palatessa näin barrancon varrella kauniita neulegrafitteja puissa, näytti siellä olevan myös joku uusi baari. Moneskohan Puertossa?

Täytyi palkita itseään kävelyillä ja maukkailla aterioilla, sillä aamupäivän siivosin – ettei vaan torakoista olisi jäänyt jälkeäkään. Huomasin sitten, että ovessa on melkein läpilaho (?) kohta. Tupajumit ovat ehkä syöneet puuovea. Täytynee uusia ovi syksyllä.

P.S. Kadun nimi korjattu: FyM ei ole Calle San Juanilla vaan Calle Agustin de Betancourtilla. Kiitos huomautukssta L&P! Näin siinä käy, kun yrittää kirjoittaa muistinvaraisesti, eikä tarkista tietoa.