Tietyö jatkuu

Tila

maz

Kuvissa: Eräs lempiruuista täällä on gambas al ajillo. Se on melko varma valinta baareissa ja ravintoloissa, melkein joka paikassa se on hyvää, vaikka valitettavia poikkeuksiakin joskus on.
Ruusu kukkii taas pihapenkissä. Nämä lempikukat ilahduttavat aina ja läpi vuoden ne kukkivatkin. (Kännyssä ja iPadissa taitaa olla yhtä paljon kuvia lapsenlapsesta ja ruusuista!)

Kolmas kuva on katutyötilanteesta lähikadullamme. Tänä aamuna kaivinkone tuli töihin jo klo 7.30. Joka arkiaamu ovat aloittaneet. Ilmeisesti nyt kaivetaan viemäriputkille uusia kanavia. Lähdemmekin tänään ajelulle meteliä pakoon.

– Kanariansaarilla on nyt parempi koronatilanne: viikko on kulunut niin, että yhtään potilasta ei ole kuollut tautiin. Myös tartunnat ovat vähentyneet huomattavasti.

”Uutta normaalia” suunnitellaan, mascarillapakko jatkuu.

Naturaleza

Tila

nat

Yläkuvassa vielä maisema matkalta Teidelle: Puerto de la Cruz näkyy alhaalla.
Alakuvassa banaaninkukka pihakasvissamme kurkistaa jo. Tästä on tulossa neljäs banaanisatomme.

– Tänään meillä alkaa faasi 3. Pedro Sanchez puhuu, kuinka olemme eläneet kuin painajaisunta, joka onkin totta. Entiseen normaaliin ei ole hänen mukaansa paluuta. Lisäksi hän varoittaa uudesta aallosta, viruksen paluusta.

Tähän arkielämääni uuteen faasiin siirtyminen ei paljonkaan vaikuta: en ole aikeissa lähteä museoihin tai elokuviin, urheilutapahtumista puhumattakaan. Hotellimajoituksellekaan ei ole tarvetta: ei ole matkoja suunnitteilla toistaiseksi. Ruokakaupoissa käydään, mutta muut kaupat on jatkossakin hyvä jättää vähemmälle nyt, kun on oppinut olemaan ostelematta mitään turhaa tai näennäisesti tarpeellista. Parasta jatkaa ”pikkuelämää” omissa pienissä kuvioissa. Ihmisten tapaaminenkaan missään suuremmissa ryhmissä ei innosta – nyt 20 henkilön ryhmäkoko sallitaan.

Sadetta ei ole vieläkään, ennustuksista huolimatta, saatu. Huomiselle sitä taas luvataan. Lämmintä on päivällä 26-27 astetta.

Sunnuntai

Tila

Domi

Eilistä Kanarian päivää emme viettäneet muuten kuin käymällä kävelyllä kaupungilla Orotavassa ja siellä istahdimme tapasille yläkuva terassille. Parempi on edelleen pysytellä poissa paikoista, missä on enemmän ihmisiä.

Huomenna 70% Espanjasta pääsee faasiin 2. Me siis jatkamme siinä vielä viikon. Faasissa 1 jatkavat Madrid ympäristöineen, sekä Barcelona ja lähiseudut. Faasiin 3 pääsevät El Hierro, La Gomera ja La Graciosa sekä Baleaareilta pikkusaari Formentera. Kuva on Espanjan tv:n 24h kanavalta. Sitä – uutisia tauotta – yleensä katson, jos Kanarian kanavalta ei tule minulle sopivaa ohjelmaa.

Pedro Sanzes anoo taas poikkeustilan jatkoa kahdella viikolla. Kongressi ilmeisesti käsittelee asiaa alkuviikosta. Ainakin yksi baskipuolue (PNV) ja katalonialainen ERC ovat jo ilmoittaneet äänestävänsä puolesta. – Outoa poliittista peliä ovat nämä poikkeustilan jatkoäänestykset.

Minua ihmetyttää myös se, että Suomessa todettiin kasvomaskit tarpeettomiksi, kun 50 maata on toista mieltä ja maskit ovat pakollisia monin paikoin.

Kaktus kukkii

Tila

po

Hiljaista oli Puerton kaduilla eilen ennen puoltapäivää. Rannassa tosin oli enemmän väkeä liikkeellä. Keskustan rautakaupoissa ei ollut venttiilimaskeja ja kuulin, että ne ovat loppuneet myös isommista rautakaupoista.

Tänään meille on luvassa +30 ja uv-indeksikin on poikkeuksellisen korkea, 11 (9-10 se on usein). D-vitamiinia pitäisi saada, mutta täällä riittää 10-15 minuuttia aurinkoa, ettei pala. Lisää D-vitamiinia saa purkista. Minä uskon suosituksia suurempiin annoksiin C- ja D-vitamiineja etenkin nyt pandemian aikana.

Nyt keskustellaan rantojen avaamisesta maanantaina. Avaaminen on sallittua, mutta paikallisesti harkitaan, onko se mahdollista. On puhuttu, että rannat jaetaan sektoreihin, joihin päästetään vain tietty määrä ihmisiä. Etäisyyttä muihin on pidettävä ja maskipakko on, rannallakin, sanottiin eilen televisiossa. Uidessa sitä sentään ei tarvitse.

Playa Jardin ilmeisesti avaa. Bollullon ranta pysyy Orotavan kaupungin päätöksestä kiinni, koska turvajärjestelyissä on vielä suunnittelemista.

Finnair on ilmoittanut aloittavansa lennot Suomen ja Espanjan välillä heinäkuussa 2020. Malaga, Madrid ja Barcelona näyttävät olevan kohteita, joihin lennetään aluksi.

Viikonloppu

Tila

find

Meille luvataan lämmintä viikonloppua, päivälämpötilat 27 – 28 astetta. Aamu näyttää vielä pilviseltä, mutta mittarissa on jo aamulla +19.

Nyt on julistettu metsäpalovaroitus El Hierrolle, La Palmialle, Gomeralle, Teneriffalle ja Gran Canarialle; tarkalleen ottaen varoitus tulee voimaan huomenna aamulla klo 7. Tänä talvena on satanut vähän ja kanarianmäntymetsät ovat taas vaarassa. Toivotaan, että paloilta vältytään!

Nyt haaveillaan tulevasta viikosta, koska maanantaina saaret kaiken todennäköisyyden mukaan pääsevät faasiin 2. Silloin tiukat aikarajoitukset liikkumiselle päättyvät, paitsi yli 70-vuotiaille, joille ”säästetään” tunti liikkumiselle aamulla ja toinen illalla. Tietysti hekin saavat käydä asioilla, esim kaupassa mihin aikaan vaan. Maskipakko jatkuu.

Vapautuksia tulee kuitenkin paljon: rannoille pääsee, samoin kaikkiin kauppoihin, elokuviin, teattereihin. Turvamääräyksiä on edelleen voimassa, koko kapasiteetti ei ole käytössä vaan kävijämääriä k.o. paikoissa rajoitetaan.

Faasi 1 alkaa

Tila

des

Tänään alkaa Faasi 1 eli poikkeustilan rajoituksia aletaan purkaa enemmän. Tätä on odotettu! Silti turvatoimenpiteitä (etäisyydet ym) on noudatettava.

Ne vapautukset, jotka koskevat meitä ovat seuraavanlaisia:

Autolla saa liikkua koko saarella ja segunda residenciaan saa mennä. Saamme siis ajella Puertoon (joka näkyy etäällä kuvassa) vihdoinkin, pelkäämättä poliisin kyselyä. Käymme katsomassa, mitä kaupunkiyksiööni kuuluu. Voimme ehkä vaihtaa uuden toldon, joka hajosi viime myrskyn aikana. (Toldo = parvekkeen markiisi). Meilläkin alkaa tulla sekakieltä, kuten aikoinaan amerikansuomalaisilla. On vain niin, että joitakin espanjankielisiä sanoja tulee puheeseen vääjäämättä, ne kun ovat ”helpompia”.

Olemme myös aikeissa tavata paria hyvää ystävää, jotka ovat olleet tiukasti karanteenissa nämä viikot kuten mekin. Ehkä tapaamme heitä jollakin auki olevalla terassilla, kahden metrin etäisyydellä muista ihmisistä. Otan varalta mukaan myös hankkimani mascarillat (kasvosuojukset) ja kertakäyttöhanskat. Jos tarvitsee.

Nämä desconfinamienton, eristyksen purkamisen, viralliset säännöt kun ovat niin pitkät, että en ole kaikkea ehtinyt ja jaksanut lukea. BOE, virallinen julkaisu tästä asiasta on nyt 29 liuskaa pitkä!

Pienet kaupat, alle 400 neliömetriä, saavat avautua, mutta nyt tuskin tarvitsemme mitään.

El presidente del Gobierno de Canarias, Kanarian ”presidentti” korostaa El Día -lehdessä myös, että poskisuudelmat eivät ole sallittuja. Vaikeaa kanarioille, helppoa suomalaisille.

Faasi 1

Tila

mapa

53. karanteenipäivä minulla, 57. Espanjassa

Oheisesta kartasta (Televisión Canarias) näkyy, mitkä autonomiat ja provinssit pääsevät maanantaina faasiin 1. Kovasti kritiikkiä kuuluu tulevan esim. Madridin suunnalta ja Andaluciasta, jotka jatkavat vielä faasissa 0. Mutta esimerkiksi Madridissa terveydenhuoltohenkilökuntaa ei ole asukkaiden määrään nähden riittävästi, jotta ykkösfaasiin pääsemisen ehdot täyttyisivät.

Tänään odotetaan virallisia ohjeita siitä, mitä saa tehdä ja mitä ei faasissa 1. Nämä ohjeet ilmestyvät BOE:ssa, Boletin Oficial del Estado:ssa, valtion virallisessa tiedotuslehdessä ja luultavasti somessa kuntien ja kaupunkien omilla sivuilla myös.

Minä odotan, että pääsisin käymään Puertossa, jonne ei ole ollut tähän saakka pääsyä, koska se on toinen municipio. Mutta koska desplazamiento eli autolla paikasta toiseen siirtyminen mahdollistuu suuremmallakin ryhmällä (max 9 henkilöä), niin luultavaa on, että saa myös ajella naapurikaupunkiin.

Täkäläisille suuri asia näyttää olevan se, että terasseille pääsee. Täällä kun terassit ovat ihmisten toinen olohuone ja ystävien ja perheiden tapaamispaikka. Nähtäväksi jää, kuinka moni terassi avautuu, sillä turvamääräykset ovat vielä tiukat: 50% kapasiteetista sallitaan, pöytien väli pitää olla kaksi metriä, asiakkaiden vaihtuessa pöydät ja tuolit on desinfioitava jne. Pitääköhän terasseilla käyttää kasvosuojaa?