Aamulla

Tila

ase

Aamuauringossa näyttäytyvää Teideä ei malta olla kuvaamatta yhä uudelleen, se on niin komea! Ja kotipihan ruusut kukkivat taas. Meillä aurinko nousi tänään klo 7.46 ja laskee klo 20.19. Kovin paljon nämä ajat eivät vuoden mittaan vaihtele, päivät ovat valoisia ja yöt pimeitä.

Alakuvassa on näkymä Puerton kaupungintalon pihalta merivesialtaiden suuntaan. Toisessa kuvassa on Alcampon takana San Jeronimon teollisuusalueella jo muutamia viikkoja pysäköitynä ollut bussi, jossa on hygieniatilat, suihku ja wc asunnottomille. Auton kyljessä näyttää olevan Kanarian hallituksen logo ja Gran Canarian katuosoite. En tiedä missä bussi kulkee ja milloin, mutta ajatuksena se on hyvä, sillä saarilla on asunnottomia kulkijoita rannoilla ja joissakin barrancoissakin – sekä muutamissa luolissa, kerrotaan.

Pakolaisia on jälkeen kerran yöllä saapunut Fuerteventuralle ja Lanzarotelle. Tulijoiden alkuperämaat ovat yleensä Marokko, Länsi-Sahara, Mauritania, Senegal.

Lapsen kanssa

Tila

ain

Ouluun on tullut kesä, vaikkakin kevyttoppatakilla on ollut käyttöä kylmän viiman takia. Tai sitten se on tottumiskysymys: oululaiset kyllä kulkevat kesätamineissa.
Viikko on vierähtänyt nopeasti ja lapsenlapsi on tuonut siihen paljon iloa ja ihania hetkiä. Niinpä siitä jaettavaksi eilinen iltakävelyjuttu:
Palasimme puistosta, poikani, lapsenlapsi ja minä. Kolmivuotias on yllättävän vikkelä ja nopea, joten mummo oli hitaampi ja jäi jälkeen. Lapsenlapsi pysähtyi, käännähti ja sanoi: -Mummo, juokse! No, kävelin, kun juokseminen ei oikein onnistu ja kun saavutin heidät, lapsi antoi tukikommentin: -Hyvä mummo, voitit!

*******

Uusien sääntöjen mukaan Teidelle ei saa enää ajaa omalla/vuokra-autolla (myös motot ym yksityisajoneuvot on kielletty) klo 9-17, El Portillossa, Vilaflorissa ja Chiossa on pysäköintialueet, joista järjestyy linja-autokuljetus loppumatkan.
Kauttakulku on sallittu Teiden tietä, jos tarkoituksena on päästä tätä kautta paikkakunnalta toiselle saarella eikä pelkkä Teide-turismi.

Sombrero

Tila

som

Pari päivää sitten Teidellä oli hattu. Siitä seurasi se, mikä niin monesti aiemminkin: sään muutos ja eiliset rankat sadekuurot iltapäivällä. Ne eivät tosin kestänyt pitkään, onneksi.

Orotavassa on eilen alkanut IX Festival de lana de Canarias, villafestivaali. Tapahtuma jatkuu loppuviikon. Plaza de Constituciónilla on näyttely, työpajoja eri paikoissa. Aiempien vuosien kokemuksella suosittelen!

Viikonloppuna on San Juan de Ramblan yläkylillä Hippie Market Finca San Juanissa. Se kiinnostaisi myös, mutta olen vapuksi sopinut muuta tekemistä.

Aamu-uutisissa kerrottiin tänä aamuna pienten lasten hepatiitista, maksatulehduksesta, joka kiertää nyt useissa maissa. Taudin aiheuttaa adenovirus ja pahimmillaan sairaus voi olla vakava. Espanjassa on todettu 13 lasten hepatiittitapausta.

Uusi koronavariantti XE infektoi nyt. Se on omicronia tartuttavampi, mutta vaarattomampi. – Yllättävän paljon täällä käytetään maskeja vapaaehtoisesti! Esimerkiksi eilen isohkossa ruokakaupassa melkein kaikilla oli maskit.

Kanarialla nuorisotyöttömyys on korkeissa lukemissa, ei vain Espanjan vaan koko Euroopan mittakaavassa.

Mitä muuta? Korruptio-oikeudenkäyntejä on menossa, pakolaisveneitä on taas saapunut naapurisaarelle, ja suurimpana huolena on tietysti sota ja sen laajenemisen uhka. Huoh! Ei hyvältä näytä.

P.S. Tänään HUC:n tehohoidossa ei ole yhtään koronapotilasta. Tämä on hyvä uutinen, jonka ilmoitti Sanidad Cobcan.

Rajoitukset poistuvat

Tila

nube

Kuvat ovat kotimatkalta Puertosta Orotavaan: Teide kerää pilvihuppua päällensä.
Olemme saaneet sadekuuroja eilisen ja samanlainen sää näyttää jatkuvan. Kuluneena talvena on satanut usein.

Pandemian suhteen on alkanut uusi vaihe. Koronarajoitukset on purettu Kanariansaarilla. Ryhmäkokoja ei enää rajata, ulko- ja sisätapahtumia saa järjestää vapaasti. Ainoa voimaan jäävä sääntö on vaatimus maskin käytöstä sisätiloissa. Muistaa täytyy kuitenkin, että virus on edelleen olemassa, vaikkakin rokotukset ja viruksen muuntelu ovat tehneet taudista lieväoireisen. Riskiryhmiä tulee edelleen suojata. Rajoitukset poistetaan nykyisillä päätöksillä huhtikuun loppuun saakka ja niihin voidaan palata tarvittaessa.

Perinteisiä tapahtumia ryhdytään taas järjestämään: pääsiäisen perinteiset kulkueet toteutetaan ja mm. Pinoleren juustoferia on ilmoitettu pidettäväksi huhtikuussa.

Sota ja tuho Ukrainassa jatkuu yhä. Uusia rauhanneuvotteluja ollaan käynnistämässä osapuolten välillä, nyt Turkissa.
Yksi tänne saakka ulottuva vaikutus sodasta on, että Kanariansaarilla loppuu paikallisten suosiman gofion tuotanto, mikäli vehnää ei saada Ukrainasta.

Nivel 2

Tila

coc

Täällä Teneriffan pohjoisessa maisemaa hallitsee – pilvettömällä säällä – Teide ja Puertossa kaupungin oma ”pilvenpiirtäjä” Belair. Molemmat ovat hyviä kiintopisteitä katsoa suuntaa, mutta jälkimmäisen kauneusarvot ovat vähän niin ja näin. Belair on nähnyt parhaat aikansa vuosikymmeniä sitten.

Teneriffa ja Gran Canaria siirtyvät tästä päivästä alkaen tasolle 2; korona on lisääntynyt täällä kuten kaikkialla. Koronapassi otetaan käyttöön yleisötilaisuuksissa ja julkisissa tiloissa ja ravintoloihin tulee taas lisää rajoituksia.

La Palmalla tulivuori on hieman rauhoittunut, mutta ei vielä hiljentynyt. Saarella on kuitenkin jo 30 perhettä saanut palata koteihinsa noin kahden kuukauden evakossa olon jälkeen, koska vaaran katsotaan olevan ohi El Pason alueella. Asukkailla on kuitenkin edessään kova siivousurakka, sillä tuhkaa on kaikkialla, asunnoissa sisälläkin. Vielä on kuitenkin taloja, jotka ovat laavauhan takia vaaravyöhykkeellä.

Meillä on täkäläinen talvisää: yöllä 14-18 astetta, päivällä noin 20. Sadekuuroja on taas saatu päivittäin.

Nieve

Tila

nievete

Sadevaroitus oli paikallaan. Kaksi yötä ja eilisen päivän siinä välissä on satanut. Tänään aamun valjetessa näkyi Teiden ensilumi. Komea näkymä se on joka vuosi!
Sadevaroitus on voimassa edelleen, vaikka tällä hetkellä, aamulla, meillä ei sadakaan.

Eilen julkaistiin myös tieto kolmannesta rokotteesta 60-69 -vuotiaille. Rokotuksen saa ilman ajanvarausta muutamassa paikassa. Meille lähimmät rokotuspisteet ovat joko Lagunan yliopistosairaala tai Icodin sairaala. Rokotuksia annetaan maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 18.00 ja päivittäin on tietty kiintiö annettavia rokotteita (200-350 päivässä, riippuen paikasta). Täytyy siis jonakin aamuna joulukuun puolessa välissä mennä jonoon. Silloin minulla tulee puoli vuotta täyteen kakkosrokotteesta.

Magma Arte & Congresos -keskuksessa (etelässä) ja Santa Cruzin Recinto Ferialissa on myös rokotuskeskukset.

Maailmalla jyllää taas uusi koronavirusmuunnos!

Orotavassa

Tila

ayu

Teidellä oli eilen vahva pilvihattu. Ilmat kylmenevät siis lähipäivinä ja sateitakin voi tulla. Päivälämpötila meillä on kuitenkin yli 20 astetta.
Orotavan kaupungintalon pihalla uusitaan laatoitusta. Ehtivätkö jouluksi rakentamaan seimen? Ohi ajettaessa näytti, että Belen-hahmoja oli Plaza de la Constitutionilla.

Aamu-uutisissa tutut aiheet toistuvat:
Saarille on tullut vuorokauden aikana kymmenen pakolaisvenettä, osa tulijoista on ollut huonokuntoisia.
La Palman yllä purkausalueella on suuri pilvi tuhkaa ja kaasuja, joiden myrkyllisyyden takia 3000 asukasta on määrätty pysyttelemään ainakin tänään sisätiloissa ikkunat, ovet ja ilmastoinnit suljettuina.

Korona: Fuerteventura ja Lanzarote jatkavat edelleen keltaisella, muut saaret, myös Teneriffa, vihreällä.

Täysikuu

Tila

lunall

Perjantaina päätimme lähteä (uudella autolla) katsomaan täysikuuta Teidelle. Pakkasimme eväät mukaan ja paljon vaatteita, sillä ylhäällä voi olla viileää, arvelimme. Alkuillasta ajelimme sitten Orotavan läpi Teiden tietä TF-21 ylös. Parador-hotellin piha oli puomein suljettu ja se oli täynnä autoja. Löysimme kuitenkin parkkipaikan läheltä ja auton nokka suunnattiin kuun nousun suuntaan. Sepä nousikin nopeasti vuoren takaa, hyvä että perille pääsimme! Tähtitaivaskin näkyi hienosti, kuu kohosi keskitaivaalle – ja ilma jäähtyi. Nukuimme autossa muutaman tunnin. Kylmää oli! Eivät riittäneet makuupussit, eikä viltit, joita meillä oli mukana. Auton ikkunatkin alkoivat ensin huurtua ja sitten jäätyä. Aamuneljältä oli lähdettävä paluumatkalle, sillä mittari näytti nolla astetta ja alimmillaan calderassa -4. Se oli jääkylmää meille, kun emme ole enää Suomen talvessa totutelleet. Palasimme Santiago del Teiden kautta kotiin. Kylmyys meni luihin ja ytimiin niin että puoli päivää paleli. Enää emme lähde kylmään aikaan Teidelle kuuta katselemaan!

Säätiedotus lupaa sadekuuroja läntisille saarille. La Palmalla tuhka ja sade on huono yhdistelmä, sillä tuhka tiivistyy vaikeammin poistettavaksi massaksi. Ilman epäpuhtauksia sade kyllä hieman puhdistaa. Tulivuori siellä sylkee edelleen tulista laavaa sisuksistaan.

Koronan insidenssi Kanariansaarilla on nyt 126/100 000.

Teide tänään

Tila

tres

Teide pitkästä aikaa. Kuvat on otettu parinkymmenen minuutin aikana, ylin ensin. Auringon noustessa Teide alkaa kerätä pilviä ympärilleen. Viime päivinä olemmekin olleet panza de burron, aasinmahan alla, eli tiukka pilvipeite aika matalalla on peittänyt taivaan.
Sadettakin luvataan taas, vielä sitä emme ole saaneet.

Koronan insidenssi on hieman alenemaan päin. Silti sairaalat toimivat kapasiteettinsa ylärajoilla ja viruksen takia hoitoon joutuneista 80% on rokottamattomia. – Rokotukset jatkuvat edelleen.

Terveyskeskuksiin annetaan yleensä vain puhelinaikoja kuten on tehty lähes koko pandemian ajan. Reseptien uusimiset hoidetaan puhelimitse ja lääkkeet saa apteekista sähköisten dokumenttien perusteella. Täällä, kuten Suomessakin, muiden sairauksien hoito on viivästynyt nyt pandemian takia.

Ilahduttava uutinen on, että pikkusaarilla Hierrolla ja Gomeralla ei ole viime päivinä todettu yhtään uutta sairastunutta.

Lentoliikenne on elpymässä. Sen sanotaan olevan jo lähes samalla tasolla kuin ennen pandemiaa.

Päivän refrán: ”Donde hay patrón no manda marinero”- ’Jos on päällikkö paikalla, ei kannata käskeä merimiestä’. On siis tiedettävä, kuka on se, joka kantaa vastuun.

Hattu Teidellä

Tila

hat

Teimme sunnuntaikävelyn La Pazissa, pitkästä aikaa. Joissakin hotelleissa on asukkaita, mutta osa on kiinni.
Teidellä oli komea sombrero, hattu, ja calimaa vielä hieman näkymää himmentämässä.

Teneriffa on nyt ”keltaisilla liikennevaloilla”, saarelle saa matkustaa, ulkonaliikkumiskielto klo 23-6, sallittu ryhmäkoko on kuusi henkilöä. Ravintoloissa saa tarjoilla myös sisätiloissa. Maskit, etäisyydet ja hygieniasäännöt ovat ennallaan. Gran Canaria on samoilla valoilla meidän kanssamme, Lanzarote jatkaa ”ruskeilla” eli rajoituksia on eniten. Muut saaret ovat ”vihreällä” eli heillä ei ole esim ulkonaliikkumiskieltoa.

Barcelonassa ja ympäristössä oli jo kuudes yö mielenosoituksia. Vaikka syy mellakoihin oli oikeutettu – sananvapauden puolesta ja korruptiota vastaan – syntynyt väkivalta ei ole hyväksyttävää.

Teneriffalla pakolaisongelma jatkuu Las Raises -leirillä. Olosuhteet ovat huonot: sateella telttaleirissä tulvii. Mantereelle pääsy on pakolaisten toiveissa. Kanarian presidentti Torres on käynyt neuvottelemassa mantereen viranomaisten kanssa ongelman ratkaisusta.

Päivän refrán: ”Sarna con gusto, no pica” suoraan suomennettuna tarkoittaa ”Hyvä syyhy ei kutita” eli jos jotakin haluaa, täytyy kärsiä myös seuraukset. Suomessa: ”Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”.