Nieve

Tilapäivitys

nievete

Sadevaroitus oli paikallaan. Kaksi yötä ja eilisen päivän siinä välissä on satanut. Tänään aamun valjetessa näkyi Teiden ensilumi. Komea näkymä se on joka vuosi!
Sadevaroitus on voimassa edelleen, vaikka tällä hetkellä, aamulla, meillä ei sadakaan.

Eilen julkaistiin myös tieto kolmannesta rokotteesta 60-69 -vuotiaille. Rokotuksen saa ilman ajanvarausta muutamassa paikassa. Meille lähimmät rokotuspisteet ovat joko Lagunan yliopistosairaala tai Icodin sairaala. Rokotuksia annetaan maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 18.00 ja päivittäin on tietty kiintiö annettavia rokotteita (200-350 päivässä, riippuen paikasta). Täytyy siis jonakin aamuna joulukuun puolessa välissä mennä jonoon. Silloin minulla tulee puoli vuotta täyteen kakkosrokotteesta.

Magma Arte & Congresos -keskuksessa (etelässä) ja Santa Cruzin Recinto Ferialissa on myös rokotuskeskukset.

Maailmalla jyllää taas uusi koronavirusmuunnos!

Orotavassa

Tilapäivitys

ayu

Teidellä oli eilen vahva pilvihattu. Ilmat kylmenevät siis lähipäivinä ja sateitakin voi tulla. Päivälämpötila meillä on kuitenkin yli 20 astetta.
Orotavan kaupungintalon pihalla uusitaan laatoitusta. Ehtivätkö jouluksi rakentamaan seimen? Ohi ajettaessa näytti, että Belen-hahmoja oli Plaza de la Constitutionilla.

Aamu-uutisissa tutut aiheet toistuvat:
Saarille on tullut vuorokauden aikana kymmenen pakolaisvenettä, osa tulijoista on ollut huonokuntoisia.
La Palman yllä purkausalueella on suuri pilvi tuhkaa ja kaasuja, joiden myrkyllisyyden takia 3000 asukasta on määrätty pysyttelemään ainakin tänään sisätiloissa ikkunat, ovet ja ilmastoinnit suljettuina.

Korona: Fuerteventura ja Lanzarote jatkavat edelleen keltaisella, muut saaret, myös Teneriffa, vihreällä.

Täysikuu

Tilapäivitys

lunall

Perjantaina päätimme lähteä (uudella autolla) katsomaan täysikuuta Teidelle. Pakkasimme eväät mukaan ja paljon vaatteita, sillä ylhäällä voi olla viileää, arvelimme. Alkuillasta ajelimme sitten Orotavan läpi Teiden tietä TF-21 ylös. Parador-hotellin piha oli puomein suljettu ja se oli täynnä autoja. Löysimme kuitenkin parkkipaikan läheltä ja auton nokka suunnattiin kuun nousun suuntaan. Sepä nousikin nopeasti vuoren takaa, hyvä että perille pääsimme! Tähtitaivaskin näkyi hienosti, kuu kohosi keskitaivaalle – ja ilma jäähtyi. Nukuimme autossa muutaman tunnin. Kylmää oli! Eivät riittäneet makuupussit, eikä viltit, joita meillä oli mukana. Auton ikkunatkin alkoivat ensin huurtua ja sitten jäätyä. Aamuneljältä oli lähdettävä paluumatkalle, sillä mittari näytti nolla astetta ja alimmillaan calderassa -4. Se oli jääkylmää meille, kun emme ole enää Suomen talvessa totutelleet. Palasimme Santiago del Teiden kautta kotiin. Kylmyys meni luihin ja ytimiin niin että puoli päivää paleli. Enää emme lähde kylmään aikaan Teidelle kuuta katselemaan!

Säätiedotus lupaa sadekuuroja läntisille saarille. La Palmalla tuhka ja sade on huono yhdistelmä, sillä tuhka tiivistyy vaikeammin poistettavaksi massaksi. Ilman epäpuhtauksia sade kyllä hieman puhdistaa. Tulivuori siellä sylkee edelleen tulista laavaa sisuksistaan.

Koronan insidenssi Kanariansaarilla on nyt 126/100 000.

Teide tänään

Tilapäivitys

tres

Teide pitkästä aikaa. Kuvat on otettu parinkymmenen minuutin aikana, ylin ensin. Auringon noustessa Teide alkaa kerätä pilviä ympärilleen. Viime päivinä olemmekin olleet panza de burron, aasinmahan alla, eli tiukka pilvipeite aika matalalla on peittänyt taivaan.
Sadettakin luvataan taas, vielä sitä emme ole saaneet.

Koronan insidenssi on hieman alenemaan päin. Silti sairaalat toimivat kapasiteettinsa ylärajoilla ja viruksen takia hoitoon joutuneista 80% on rokottamattomia. – Rokotukset jatkuvat edelleen.

Terveyskeskuksiin annetaan yleensä vain puhelinaikoja kuten on tehty lähes koko pandemian ajan. Reseptien uusimiset hoidetaan puhelimitse ja lääkkeet saa apteekista sähköisten dokumenttien perusteella. Täällä, kuten Suomessakin, muiden sairauksien hoito on viivästynyt nyt pandemian takia.

Ilahduttava uutinen on, että pikkusaarilla Hierrolla ja Gomeralla ei ole viime päivinä todettu yhtään uutta sairastunutta.

Lentoliikenne on elpymässä. Sen sanotaan olevan jo lähes samalla tasolla kuin ennen pandemiaa.

Päivän refrán: ”Donde hay patrón no manda marinero”- ’Jos on päällikkö paikalla, ei kannata käskeä merimiestä’. On siis tiedettävä, kuka on se, joka kantaa vastuun.

Hattu Teidellä

Tilapäivitys

hat

Teimme sunnuntaikävelyn La Pazissa, pitkästä aikaa. Joissakin hotelleissa on asukkaita, mutta osa on kiinni.
Teidellä oli komea sombrero, hattu, ja calimaa vielä hieman näkymää himmentämässä.

Teneriffa on nyt ”keltaisilla liikennevaloilla”, saarelle saa matkustaa, ulkonaliikkumiskielto klo 23-6, sallittu ryhmäkoko on kuusi henkilöä. Ravintoloissa saa tarjoilla myös sisätiloissa. Maskit, etäisyydet ja hygieniasäännöt ovat ennallaan. Gran Canaria on samoilla valoilla meidän kanssamme, Lanzarote jatkaa ”ruskeilla” eli rajoituksia on eniten. Muut saaret ovat ”vihreällä” eli heillä ei ole esim ulkonaliikkumiskieltoa.

Barcelonassa ja ympäristössä oli jo kuudes yö mielenosoituksia. Vaikka syy mellakoihin oli oikeutettu – sananvapauden puolesta ja korruptiota vastaan – syntynyt väkivalta ei ole hyväksyttävää.

Teneriffalla pakolaisongelma jatkuu Las Raises -leirillä. Olosuhteet ovat huonot: sateella telttaleirissä tulvii. Mantereelle pääsy on pakolaisten toiveissa. Kanarian presidentti Torres on käynyt neuvottelemassa mantereen viranomaisten kanssa ongelman ratkaisusta.

Päivän refrán: ”Sarna con gusto, no pica” suoraan suomennettuna tarkoittaa ”Hyvä syyhy ei kutita” eli jos jotakin haluaa, täytyy kärsiä myös seuraukset. Suomessa: ”Joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön”.

El Teide

Tilapäivitys

Tei

Nyt jo Teide näyttäytyi, lunta on, mutta joinakin vuosina valkoinen peite on ollut vahvempikin. Meillä on ollut viileää, öisin alle 15 lämpöastetta ja päivisin alle 20. Sateita on ollut usein tänä talvena: kylmin talvi naismuistiin, ainakin näinä vuosina, jotka olen Teneriffalla asunut.

Teneriffan rajoitukset pysyvät toistaiseksi ennallaan punaisella ”liikennevalolla”. Lanzarote on liittynyt seuraan.
Huomenna näitä luokituksia vielä mietitään, on mahdollista, että Teneriffa pääsee keltaiselle ja Gran Canaria joutuu punaiselle. Fuerteventurakin joutuu mahdollisesti punaiselle. Tästä huomenna lisää.

Päivän refrán: ”Arrimarse al sol que más calienta”, englanniksi ”to keep in with the right people”.

Vacuna

Tilapäivitys

vac

Kuva on Orotavan keskustasta: Teide näkyy sieltäkin komeana. Kävimme eräässä katukahvilassa kahvilla/teellä ja maistelimme tequeñoksia, jotka ovat hyviä pikkupaloja, suolaisenmakeita hilloon dipattuna, maku, joka on aiemmin jäänyt kokeilematta.

Aamu-uutisissa tänään pääosassa on toiveita antava rokote koronaa vastaan. Sen kerrotaan olevan näillä näkymin valmiina joulukuussa tai ainakin vuoden loppuun mennessä. Rokotteen suojavarmuudeksi sanotaan 90%.

Pakolaisten virta saarille, etenkin Gran Canarialle jatkuu. Tuhansia pakolaisia odottaa pääsyä eteenpäin Eurooppaan.

Päivän refrán: ”Genio y figura hasta la sepultura”, mikä tarkoittaa sitä, että henkilön ominaispiirteet ovat pysyviä ja jatkuvat koko elämän ajan.

Tilapäivitys

are

Teidellä oli eilen suuri hattu. Ennakoisikohan se lisää sateita viikonloppuna?

San Telmon ranta on jo käytössä sen jälkeen kun se oli suljettuna bakteerilöydösten takia muutaman päivän. Nyt siellä oli uimareita ja auringonottajia sekä kadullakin kulkijoita. Joku väitti fb:ssa, että kaupungissa on tyhjää. Se ei ole totta. Tyhjää ei ole, mutta ulkomaalaisia turisteja on vähemmän.

Kävimme arepaksilla Vene Canariassa. Talon nimikkoarepassa on paljon täytteitä: revittyä lihaa, kinkkua, juustoa, pekonia, kananmunaa, avokadoa. Ja tietysti kahta erilaista salsaa.

Tähän sopii hyvin päivän refrán: ”Barriguita llena, corazón contento” (Täysi maha, tyytyväinen sydän), eli ”Hyvä ruoka, parempi mieli.”

Tajinaste

Tilapäivitys

taj

Lauantaiajelumme suuntautui Teidelle, sillä nyt ovat tajinastet (kuningatarneidonkielet) kukassa. Nyt matkalla oli rauhallista, koska autoja oli vähän liikkeellä. Suurin osa turistipaikoista oli kiinni ja mm. paradorit, näköalaparkkipaikat, olivat nauhoin suljetut. Myös teleferico (Teiden vaijerihissi) ja hotelliravintola Parador de Las Cañadas oli kiinni.

Yllättäen kaikki tajinastet eivät vielä olleet parhaassa kukassaan, vaan osa vielä vihreinä.

Ajelimme Vilaflorin kautta ja käännyimme Santiago del Teiden suuntaan. Siellä yritimme löytää unikoita, joita yleensä näihin aikoihin löytyy paljon. Nyt niitä oli vain muutamia yksittäisiä. Näimme kuitenkin, että tietyöt oli Santiago del Teiden pohjoispuolella on aloitettu. Tarkoituksena on tehdä oikotie El Tanqueen saakka ja saada siis valmiiksi Anillo Insular Tenerife, eli ”sormusreitti”, mikä tarkoittaa, että koko saari voidaan tulevaisuudessa kiertää moottoriteitä ympäri. Autojen ehdoilla, niinpä. Projekti ei ole minun mieleeni. Pidän mutkittelevista vuoristoteistä ja sitä paitsi muutamat Santiago del Teiden lähistön mantelipuista tuhoutuvat tulevan tien alle. Niiden kukintaa olemme alkukeväisin käyneet monesti ihailemassa.

Realejosin kohdalla sattunut maanvyörymä ja siitä aiheutunut TF-5:n korjaustyö on edelleen käynnissä. Kiertotie meni La Guanchan kautta Realejosiin, se oli mukava reitti rinteellä pikkukylien läpi.

Vastaus

Tilapäivitys

Diez

Kymmenes karanteenipäivä

Kuvassa Teide tänä aamuna ja yksi kuva lisää eiliseen päivitykseen liittyen.

Vastaus kuva-arvoitukseen:

Tapahtuipa kerran, ei niin kovin kauan sitten, mutta ennen tätä maailmanlaajuista kriisiä, että istuimme eräänä päivänä kumppanin kanssa pöydän ääressä pihan terassilla. Aurinko paistoi kirkkaasti, oli lämmintä ja kaikki oli vielä hyvin, elämä kulki totuttua latuaan.

Meillä oli edessämme copat, siis lasilliset, hyvää punaviiniä. Juttelun lomassa huomasimme, kuinka ihmeellisiä kuvioita valkoiselle liinalle heijastuu auringon paistaessa lasin ja viinitilkan läpi. Pikaria käännellen saattoi saada aikaan erilaisia heijasteita, kauniita ja erikoisia. Niitä sitten innostuin kuvaamaan. Hienoja, mielestäni.

Kanarialla (kaikki saaret) on viimeisen tiedon mukaan 878 positiiviseksi testattua koronapotilasta, joista 27 on menettänyt henkensä.

Jatkamme karanteenia. Samalla on aikaa pysähtyä ja miettiä, mikä on tässä elämässä oikeasti tärkeää.