Tila

casa

Vihdoinkin olemme Orotavan kotona! Laiva oli myöhässä, joten saavuimme Santa Cruzin satamaan vasta tänä aamuna klo 4, vaikka aikataulun mukainen saapuminen olisi ollut klo 1.30.
Onneksi TF-5 oli yöllä rauhallinen, eikä ennakkoon ilmoitettuja yöllisiä tietöitä juuri ollut.
Lämmintä, yöllä n. +25, tänään päivällä +30.
Meiltä näkyy hieman Realejosin metsäpalon savuja (yläkuva). Sammutustöitä jatketaan edelleen.

Minua ilahdutti, että temppelipuu, plumeria, joka keväällä istutettiin, on alkanut kukkia. Appelsiinipuussa on runsaasti hedelmiä kypsymässä, hyvä sekin. Tulossa on myös banaaneja, platanos ja viikunoita, elleivät linnut ehdi ensin. Viinirypäleet, joista olisimme ensimmäistä kertaa saaneet satoa, ovat kuivettuneet, harmi.

Kotona taas

Tila

fel

Kuinka hyvä onkaan herätä uuteen aamuun kotona!
Teide on paikallaan, kukat kukkivat, ja kypsyvä rypälesatomme (ensimmäinen), on kuvassa koko komeudessaan. Ehkä ensi vuonna saamme suuremman sadon. 🙂

Teneriffa jatkaa faasissa 3. Nyt, ikävä kyllä, viides korona-aalto on tulossa ja jo infektoi nuorisoa. Lieneekö kesän juhlilla ollut vaikutusta? La quinta ola, viides aalto, leviää myös Espanjan mantereella etenkin nuorison keskuudessa huolestuttavasti.

Mutta sää suosii meitä, luvassa yöllä +21, päivällä +28, hieman calimaa. Malagassa kuumuutta oli liikaa, +38 astetta!

Päivän refrán: ”No dejes para mañana lo que puedas hacer hoy” – ”Älä jätä huomiseen sitä, minkä voit tehdä tänään”.

Kotona

Tila

enca

Teide katselee taas entisenlaisen ylväänä mutta lumettomana ympärilleen. Kotipihalta Orotavasta ei näy auringonlaskusta kuin häivähdys, sillä naapuritalon rakennukset ovat edessä.
Yläkuva on otettu aamulla kun aurinko kiipeää näkyviin vuoren yli ja alakuva illalla auringon laskiessa.

Uutisista:
Pakolaisvirta Afrikasta, (mm. Mauritaniasta, Senegalista, Malista, Marokosta) Kanariansaarille jatkuu. Viimeisen vuorokauden aikana on saapunut 32 venettä pakolaisineen Gran Canarian Arguineguiniin. Siellä ei ole enää tilaa tulijoille, joita on tarkoitus siirtää muualle saarelle ja lopulta mantereelle. Myös mm. Lanzarotelle on tullut pakolaisveneitä.

Korona jyllää edelleen mantereella, meillä on rauhallisempaa. Teneriffalla on viimeisen vuorokauden aikana todettu 113 uutta tartuntaa.

Päivän refrán: ”La suerte de la fea, la guapa la desea”, suomeksi vastaava voisi olla: ”Paistaa se päivä vielä risukasaankin”.

Kotona

Tila

som

Sunnuntaipäivä kotona. Teidellä oli heti aamusta hattu. Sen sanotaan merkitsevän, että sää muuttuu tulevina päivinä. Atlantilla liikkuu kyllä tormenta, myrsky, sekö meille tulee?

Banaani kasvaa vauhdilla, kuten kuvasta näkyy. Lähikatu on kaivettu auki ja siellä on uusia viemäri- ja kaapeliputkia. Naapurin puutarhuri kertoi, että katu onkin ollut jo parikymmentä vuotta hoitamattomana. Työt jatkunevat taas huomenna aamulla.

– Nyt on tullut täyteen kolme kuukautta poikkeustilaa Espanjassa. Tämä on toinen poikkeustila maassa koko demokratian historian aikana.

Maailmassa kuohuu:

Korona jyllää edelleen, vaikka monessa maassa tilanne on paranemaan päin. Mutta Kiinassa tartunnat ovat alkaneet lisääntyä. Uusi aalto?

Antirasistiset ja poliisimielivaltaa vastustavat mielenosoitukset keräävät kansaa kaduille joka puolella maailmaa. Tärkeä asia!

Pikkulintu

Tila

peq

43. karanteenipäivä, sairaalapäivät mukaanlukien, koska yhdessä huoneessa yksin olin sielläkin.

Kuvat: Teide, joka-aamuinen, tuttu ja turvallinen (ainakin toistaiseksi). Linnunpoikanen oli ihan talomme vieressä emonsa ruokittavana koko päivän. (Parempi kamera edelleen muualla.)

– Katsoin eilen Pedro Sanzesin puheen televisiosta. Nyt on tehty nelivaiheinen suunnitelma rajoitusten vähittäisestä purkamisesta.

Vaihe 0

Alkuvaihe, jossa toimenpiteitä suunnitellaan, mutta jossa on jo olemassa lasten ulkoiluoikeus tunti päivässä vanhemman kanssa. Tulossa on vapun jälkeen oikeus myös aikuisille käydä lenkillä tai kävelyllä – turvamääräyksiä noudattaen.
Jotkut liikehuoneistot voivat olla ennakkovarauksella auki.

Teneriffa on tällä hetkellä vaiheessa 0.

Vaihe 1

Pienet yritykset voivat olla auki. Turvamääräykset voimassa (maskit, etäisyydet). Yli 65-vuotiaille omat asiointiajat.
Terassit voidaan avata 30% täyttöasteella. Joitakin majoituspalveluita voidaan avata. Turvamääräykset ovat voimassa.
Jotain joukkueurheilua sallitaan.

El Hierro, La Gomera ja La Graciosa pääsevät heti vaiheeseen 1.

Vaihe 2

Sisätiloja esim. ravintoloita voidaan avata 1/3 täyttöasteella.
Alle 6-vuotiaille voidaan avata kouluja, jos molemmat vanhemmat käyvät työssä (täällä oppivelvollisuus alkaa 3-vuotiaana). Muut oppilaitokset avautuvat vasta syyskuussa.

Vaihe 3

Liiketilat voidaan avata 50% täyttöasteella. Turvamääräykset voimassa.
Julkisissa kulkuvälineissä on käytettävä kasvosuojaa.

Vaihe 4

Palaaminen ”uuteen normaaliin”- nueva normalidad. Tämä näyttää olevan päivän sana; se, mitä tarkoitetaan ei vielä oikein aukene.

Jokainen vaihe kestää noin kaksi viikkoa, tilanteesta riippuen, ja askeleita takaisinpäin voidaan joutua ottamaan. Uuteen normaaliin päästäisiin siis noin heinäkuun alkuun mennessä.

Tarkennuksia tulee lähipäivinä.

Sairaalamuistoja

Tila

paj

Tänään otetuissa kuvissa, jotka ovat melkein piilokuvia, on oman pihan mustarastaan poikanen, joka opettelee lentämään. Isoja linnunpoikasia jo!

Hogar dulce hogar (~ Oma koti kullan kallis ~ sanamukaisesti: Koti makea koti). Hyvä olla kotona!

Vielä sairaala-ajatuksia siitä, millaista täällä oli olla potilaana. Hoito oli hyvää, sitä ei voi moittia. Henkilökunta oli hyvin ystävällistä, kuten täällä yleensä kaikki. Hoitohenkilökunta käytti maskeja ja jotkut myös visiireitä, hanskoja ei ollut ihan kaikilla, mutta enhän ollutkaan ”vaarallinen” potilas. Kaikki tutkimukset tehtiin: verikokeet, röntgen- ja ultraäänitutkimukset, magneettikuvaus.

Ruoka-aikataulu poikkeaa suomalaisesta: desayuno eli aamiainen klo 8, almuerzo eli lounas klo 13, merienda eli välipala klo 16 ja tukeva cena eli illallinen klo 20. Lounaaseen ja illalliseen kuuluu alkukeitto, pääruoka ja jälkiruoka, joka oli hedelmä. Nälässä ei tarvinnut olla. Mausteita ei tietystikään ollut, etenkään suolaa, mutta sehän on sairaalakäytöntö yleensä.

– Tänään Kanarian presidentti Torres saanee tiedon siitä, saavatko saaret aloittaa asteittaisen desconfinamienton, rajoituksen purkamisen. Madrid sanoo viimeisen sanan siihen asiaan, katsotaan. Kanarialla on kuitenkin kaikista autonomioista paras tilanne ja talous vaatisi nopeasti pyörät pyörimään. Joka tapauksessa ulkonaliikkumiskieltomme jatkuu vielä 9.5. asti ja vain lapset saavat ulkoilla tunnin päivässä vanhemman kanssa turvamääräyksiä noudattaen ja korkeintaan yhden kilometrin etäisyydellä kodista. Kaupassa, apteekissa ja lääkärissä saa edelleen käydä ja koiraa ulkoiluttaa lyhyesti.

Rajoituksia lievennetään

Tila

Pal

36. karanteenipäivä

Pilvinen päivä.
Pedro Sanzes puhuu juuri kongressissa tätä kirjoittaessani.
Ulkonaliikkumiskielto jatkuu, kuten on jo alustavasti sovittu. Tänään se vahvistetaan kongressissa.

Lasten rajoituksia lievennetään. Eilen tuli tieto, että lapset alle 14v saavat 26.4. jälkeen käydä kontrolloidusti vanhemman kanssa kaupassa tai apteekissa.
Tästä asiasta nousi voimakas vastarinta kansan keskuudessa: mitä järkeä on ottaa lapset mukaan kauppaan?

Hallitus vastasi nopeasti. ”Esto es un cobierno que escucha!” (”Tämä on hallitus, joka kuuntelee!”) sanoivat. Niinpä ohjetta on nyt muutettu siten, että lapset saavat vanhempien valvonnassa käydä pienellä kävelyllä, mutta nyt ilman kauppareissua. Parempi näin.

Kasvosuojukseen, mascarillojen, hintaa on nyt säädelty niin, että apteekki myy maskeja hintaan 0,96€ ja niitä saa hankkia joka kolmas päivä yhden kappaleen. Tulevatko pakollisiksi sitten, kun rajoituksia vähennetään?

Kanarian presidentti Torres ilmaisi eilen huolensa myös siitä, että ihmisillä on pelko kaiken tämän jälkeen – ja sitten kun on sallittua – lähteä ulos kodeistaan. Totta! Minuakin jo ahdistaa ajatus siitä, että pitäisi lähteä jonnekin. Täällä kotona on turvallisempaa, helppoa ja tuttua.

Karanteenipäivä

Tila

cont

35. karanteenipäivä

Aurinko on taas noussut, luvataan melko lämmintä päivää. Uv-säteily on voimakasta ja auringossa palaa nopeasti. On suositeltu, että 10-15 minuuttia päivässä kannattaa ottaa paljaalle iholle aurinkoa D-vitamiinin saannin turvaamiseksi, mutta enempää ei tarvitse.

Näin kuluu tavanomainen karanteenipäivä (tähän on alkanut jo tottua):

Herään noin klo 6.
Aamupesu, tee kiehumaan ja aamiainen. Kumppani herää myös näihin aikoihin.
Syödessä selaan facea, etsin etenkin paikallisuutisia ja mietin, mitä kehittelisin blogiin.

Sitten käyn hengittämässä terassilla, venyttelen hieman ja tarkistan, että Teide on paikallaan ja Puerto de la Cruz sekä meri ovat ennallaan.

Kello 8 alkaa Kanarian tv:n aamulähetys, jota yritän seurata keskittyneesti ymmärtääkseni paremmin. Blogin päivitys on vuorossa seuraavaksi.

Sitten onkin aamumakoilu sohvalla surffaillen netissä. Meseviestit lapsille/lapsilta piipittävät molempien iPadeissa. Äitini lähettää monesti aamuviestin jo klo 4 meidän aikaa – Suomessa klo 6.

Ajansyöjä netti vie sitten pari tuntia. Jotain pikku kotitöitä on aikaa tehdä, jos huvittaa, aina ei. Pihallakin voi kuljeskella.

Puolenpäivän jälkeen on aika päiväteen ja välipalan, sillä klo 13.30 alkaa siesta, eikä siitä voi myöhästyä. Päivän paras hetki! – Kumppani monesti kastelee kasveja tai puuhailee muita pihajuttuja sillä aikaa kun nukun.

Kun olen herännyt, teemme nykyään yhteistuumin iltaruoan valmisteluja, pelaamme dominoa tai muuta lautapeliä (siksi että pääsee hetkeksi irti netistä).

Illallisen jälkeen kyselemme: ”Onko meillä ohjelmia?”. Se tarkoittaa YLE Areenan tarjontaa ja MTV:n katsomoa, joista seuraamme muutamia sarjoja, joskus elokuviakin sekä uutisia ja ajankohtaislähetyksiä. Ohjelmia katsellessa ilta pimenee ja edessä on taas uusi yö.

– Kanarian presidentti Torres on huolissaan talouden romahtamisesta. Hän neuvottelee Sanzesin ja muiden autonomioiden johtajien kanssa siitä, voisiko ulkonaliikkumiskiellon rajoituksia alkaa poistaa ensimmäisenä saarilta. Kaikkein ensimmäiseksi Graciosalta, Hierrolta ja Gomeralta, joissa virusta ei ole ollenkaan tai on hyvin vähän.

– Perheille, jotka ovat pandemian takia ilman tuloja, myönnetään hakemuksesta toukokuussa hätäavustusta. Määrä vaihtelee perheen koon mukaan. Määrät näkyvät kuvasta:

Ayu

(Kuva on Orotavan kaupungin nettisivuilta)

Kävelyllä

Tila

cam

34. karanteenipäivä

Eilen kävin sauvakävelyllä pihalla, ja tietysti muurien sisäpuolella. Kiersin viisi kierrosta ilman mittausta, sitten toiset viisi kännyn askelmittarin kanssa. 578 askelta ja 0,35 km. Ei paljoa, mutta kuitenkin ”tyhjää parempi”. On nimittäin aika tylsää kiertää tuota pikkukehää, joten enempää en viitsinyt.

– Viikon kuluttua, siis 27.4. lapset saavat käydä ulkoilemassa vanhemman seurassa ja turvaetäisyyksiä noudattaen.

– Turismin – Kanariansaarille välttämättömän elinkeinon – palauttamisesta keskustellaan tiedotusvälineissä kovasti. Yhtenä mahdollisuutena on puhuttu luontomatkailun lisäämisestä. Kauniista ja mielenkiintoisista vaellusreiteistä täällä ei ole pulaa, mutta miten luonnon kävisi, jos turistilaumat sinne ryntäisivät?

– Torres, Kanarian presidentti on neuvotellut muiden autonomioiden johtajien kanssa: voi olla, että rajoitusten purkamisen aikataulu tulee vaihtelemaan autonomioissa kunkin alueen tilanteen mukaan.

– Maailman (tai ainakin Euroopan) turvallisin paikka lienee nyt La Graciosa, se kahdeksas pieni saari Lanzaroten kupeessa. Saarella ei ole yhtään koronatapausta.

Kuukausi karanteenissa

Tila

Tre

Kolmaskymmenes karanteenipäivä

Koronatilanteesta:
Tämän päivän tilaston mukaan kaikilla saarilla yhteensä on ollut 1988 testattua ja sairastunutta, 107 on kuollut ja 673 on kotiutettu sairaalasta. Kuva on Kanarian aamutv:n lähetyksestä. Eniten sairastuneita on Teneriffalla, mutta saarikin on suurin.

Nyt meillä on käynnistynyt tiedotusvälineissä keskustelu siitä, että ulkonaliikkumiskiellon rajoitusten mahdollisessa lieventämisessä ei haluta saarista tulevan COVID19-koelaboratoriota. Ulkonaliikkumiskiellon muutoksia halutaan vasta sitten, kun se on terveysviranomaisten mielestä turvallista ja kaikki tarvittavat testaukset on tehty ja suojavälineitä saatavilla.

Talouden kriisi puhuttaa tietysti myös. Nämä turismista elävät saaret kärsivät pahasti. Kuinkahan tyhjää etelän (Las Americas, Los Cristianos) turistirysissä nyt on, sitä voi vain kuvitella! Hotellit ja baarit kiinni, turistit poissa.

Ulkonaliikkumiskiellon jatkosta päätetään Espanjassa ensi viikolla. Jatkoa todennäköisesti seuraa.

Kotipäiviä siis edelleen, kumppani teki viikottaisen ruokakauppareissun eilen. Minä olen suosiolla kotona, enkä edes halua lähteä mihinkään. Vielä kotonaolo ei edes (paljoa) uuvuta, vaikka tilanne kaikkiaan huolestuttaa kyllä.