Ajopäivä taas

Tila

aur

Eilinen ajomatka oli reilut 500 km, mutta aikaa kului yhtä paljon kun edellispäivänä, sillä Pariisin ohikulkutiet olivat ruuhkaisia. Jouduimme matelemaan jonoissa.

Reitti kulki alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen sisämaassa kiertäen Bourdeauxin seudun, sillä siellä oli ollut maastopaloja. Lämpötila nousi matkan aikana korkeimmillaan +41 asteeseen. Oranssi varoitus oli voimassa. Muutaman kerran poistuimme autosta huoltoasemilla: kuumuus lehahti vastaan. Nestettä ja suolapalaa tarvitaan tässä lämmössä.

Useita tietulleja oli reitillämme. Saksassa maksuteitä ei ollut, mutta Ranskassa niitä oli enemmän kuin tarpeeksi!

Auringonkukkapellot ilahduttivat. – Vielä ei liene laventelin kukinta-aika, sillä aiemmilta reissuilta mieleen jääneitä tuoksuvia violetteja laventelinkukkamaisemia emme ole nähneet.

Yö Limogesissa, tänään matkaa jatketaan tavoitteena Espanja.

Lämpenevää?

Tila

rosa

Säätietojen mukaan alkaisi lämmetä, päivälämpötilat kivuta yli +20 asteen. Sitä odotamme, tämä viileä talvi saisi jo riittää. Teidellä on hieman lunta, pihassamme kukkivat ruusut.

Aurinko nousee meillä tänään (Santa Cruzin tiedot) klo 7.57 ja laskee klo 18.36.

Teneriffalta on parempia koronauutisia, tartunnat ovat edelleen laskemaan päin. Hyvä niin, toivottavasti suunta jatkuu. Kontrolli on tiukka, poliisi on antanut satoja sakkoja sääntörikkomiksista, esim. maskin käyttämättä jättämisestä, kertoivat uutiset.

Gran Canarialla, Lanzarotella ja mantereella tilanne on huonompi. Lisärajoituksia mietitään.

Päivän refrán: ”El tiempo no pasa en balde”, en balde kääntyy sanoilla turhaan tai hukkaan. Suomalainen sananlasku sanoo: ”Aika aikaansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin”.

Syyskuu lopussa

Tila

sep

Syyskuun viimeinen päivä. Appelsiinit puussa alkavat kypsyä ja oleanteri on ryhtynyt kukkimaan. Kiinanruusuissa kukkia on läpi vuoden. Bougainvilleat, streliziat ja myös ruusut hehkuvat väreissään edelleen. Päivälämpötila tulee olemaan n. +25.

Uutisista:

Kännykkään asennettava korona-aplikaatio täällä, Radar Covid, on vähäisessä käytössä. Vain 15% saarilla asuvista käyttää sitä. Minäkään en, sillä kännyyni ei mahdu, se vaatii suuren tilan.

Moni on varmaankin nähnyt Los Cristianosin rannan (lentokentän puoleisessa) alkupäässä sijaitsevan rähjäisen liikerakennuksen, joka on jo vuosia ollut vallattuna ja siinä on majaillut asunnottomia. Rakennus on ollut ilman sähköä ja vettä, mutta asukkaat ovat käyttäneet rannan suihkuja ja pieniä kaasukeittimiä. Espanjan lakien perusteella asunnonvaltaajien häätö on hankalaa ja kestää kauan, tässä tapauksessa lähes kymmenen vuotta. Tänään asia on saatu päätökseen ja asukkaat häädetään.

Päivä refrán: ”Aunque la mona se vista de seda, mona se queda” (Vaikka apina pukeutuu silkkiin, apinaksi se jää). Suomessa tätä vastaa ”Moni kakku päältä kaunis”.

Vaalit

Tila

ele

Puutarhanhoitoa ja äänestys
Ystävät olivat talkooporukkana kunnostamassa kukkapenkkiämme, joka ympäröi toista pihan kanarianpalmuista. Niinpä sain hyvän mahdollisuuden täyttää myös kirjeäänestyspaperini, sillä lähetelomakkeeseen tarvitaan kahden ulkopuolisen todistajan allekirjoitus ja vakuutus siitä, että vaalisalaisuus on säilytetty eikä vaalivapautta ole loukattu.
Huomenna kirje on hyvä postittaa, että se ehtii ajoissa perille.

Ystävyydestä

Tila

flor

Kukkia kotipihalta: lilja (viime päivinä kukintansa aloittanut), kiinanruusu, papaija, strelizia. – Olkoot nämä tällä kertaa vaikka ystävyyden kukkia, sillä eilen vietin päivän kanarioystävieni luona El Ortigalissa.

Minut oli kutsuttu paitsi ystäviä tapaamaan, myös katsomaan heidän asuntonsa remontin etenemistä. Poskisuukkojen sijaan sain ystäviltä lämpimät halaukset. Vasta tänä kesänä minulle on valjennut, että poskisuukot, besos, joita täällä kaikille ja joka paikassa annetaan, ovat vähemmän kuin halaukset. Lähimpiä ystäviä halataan.

Tietysti aina myös syödään. Ja aina on tarjolla vähintään kaksi ruokaa. Eilen söimme runsaat tapas-alkupalat ja lisäksi garbanzo-keittoa, ruokajuoma oli punaviini. – Kerran tarjosimme kotona näille ystävillemme vain yhden ruokalajin aterian ja vieläkin harmittaa, kun he ihmeissään jäivät kaipaamaan sitä secundo platoa. Nyt osaamme senkin asian.

Ja sitten sitä puhumisen määrää: kaikki puhuvat, koko ajan. Ja kuuntelevat myös. Puheenvuoroa ei odoteta, meille opetettu ”kuuntele äläkä puhu päälle” ei ole täällä maan tapa! Välillä keskustellaan kiivaastikin – silloin minä vielä putoan kärryiltä tai en ainakaan ehdi osallistua keskusteluun, mutta kuuntelen sujuvasti.

Hyvä kielikurssi taas oli tämä seitsemän tunnin espanjankielinen rupeama, vaikka lopulta tuntuikin, että korvat alkavat väsyä. Ystäväni sanoo, että meidän pitää tavata useammin, että kielitaitoni tästä karttuu. Näin teemme.

Olen todella tyytyväinen näistä paikallisista hyvistä ystävistä. Paljon olen saanut heiltä tietoa täkäläisestä kulttuurista ja tavoista, oppinut kieltä ja lämmintä ystävyyttä.

Ulkomaille muuttamisesta

Tila

kuk

Viileä päivä. Luonto on kuitenkin jo herännyt. Kuvissa on kukkia äitini pihalta: mesimarja – pohjolan jaloimpana marjana pidetty , kullero – Lapin maakuntakukka, kielo – Suomen kansalliskukka.

Somessa, etenkin fb:ssa ja siellä mm. Teneriffan Puerto de la Cruzin suomalaisissa kysellään usein muuttamisesta ulkomaille ja moni on epävarma ja empii. Niinpä olen nyt Suomessa taas kerran miettinyt tätä asiaa. Olen jo aiemminkin kirjoittanut siitä, että minulla tulee ensi syksynä yhdeksän vuotta Suomesta muuttamisesta. Kävin tosin pari kertaa ennen muuttoa turistina Teneriffalla – puhumattakaan kaikista muista ulkomaanmatkoista, joita vuosien varrella aiemmin tein.

Kun lentokone tällä kertaa laskeutui ja saavuin Suomeen, mietin, miltä minusta tuntuu. Täytyy myöntää, että ei juuri miltään. Rakkaat läheiset täällä tietysti ovat tärkeitä, mutta tämä maa sinänsä ei minua suuremmin sykähdytä. Muuttuisiko tunne, jos olisi vuosia käymättä täällä?

Minulle muuttaminen oli helppoa tunnetasolla, vaikka asunnon pari vuotta Suomessa säilytinkin: nuorempi poikani jäi sinne aluksi asumaan. Teneriffa tuntui mieluiselta paikalta heti ja Orotavan laakso ”omalta”.
Vaikka monet kritisoivat Kanarian mañana-meininkiä, minua se ei ole haitannut. Maassa maan tavalla. Mutta monet asiat ovat myös hoituneet hyvin ja ajallaan, enkä tiedä onko Suomessa sen helpompaa.
Päätin heti, että puhun asioidessani vain espanjaa. Englantia en ole käyttänyt. Olin ennen muuttamistani opiskellut pari opintoviikkoa espanjaa Oulun yliopiston kielikeskuksessa, en enempää. Mutta rakkaus espanjan kieleen jäi minulle itämään jo 80-luvun Nicaraguan solidaarisuusprikaatireissuista.
Kieltä olen oppinut nyt Teneriffan vuosien aikana.

Teneriffalla osallistuin ensimmäiset vuodet Suomi-kerhon toimintaan. Teneriffan suomalaisista olen löytänyt monta hyvää ystävää, mikä on helpottanut saarelle asettumista, mutta hyvin paljon ovat antaneet myös paikalliset ystävät, joita onnekseni olen saanut.

Suomessa käyn, lomalla, mutta Teneriffalla on koti.
Ulkomaille muuttamista ei tarvi pelätä, eikä siihen mitään erikoista rohkeuttakaan tarvita: maailma on kotimme.

Kukkia

Tila

flo

Kävimme ostamassa uusia kesäkukkia edellisten, kuuman kesän kuivattamien tilalle. Nyt opin sen, että täällä ”kesäkukkia” voi istuttaa muutaman kuukauden välein ympäri vuoden.
Kävimme Tacoronten puutarhamyymälässä alakylillä, lähellä rantaa. Sieltä oli huimaavan hienot näkymät, vaikka calimaa olikin himmentämässä maisemaa. Näillä rannoilla vesi näytti olevan kristallinkirkasta.
Kaunista ja lämmintä on täällä meidän Teneriffan pohjoisessa.

Teneriffan etelä ei ole Kanariaa, sanoivat ystävämme ja siitä olen samaa mieltä. – Tällä tarkoitan turistikohteita Las Americas ja Los Christianos.

Rojo

Tila

img_1452

Meillä kukkii Camelia! Lisää punaisen sävyjä oli myös aamutaivaalla auringon noustessa.

Kyllä Teiden hattu tiesi sään muutosta, tänään on voimassa keltainen varoitus tuulenpuuskista ja huomenna oranssi varoitus kovasta tuulesta. Päivälämpötilaksi luvataan 23 astetta, hyvä, täytyy pitää ovet auki, niin lämmintä virtaa sisälle.

Tuoksuja

Tila

image

Mikä ihana tuoksukimara tulee vastaan takapihalla: ruusut ovat alkaneet taas kukkia ja appelsiinipuu on sekin kukkia täynnä. Hyönteisiä pyörii ympärillä, hyvä, se tietää hedelmiä syksyllä. Banaani sen sijaan tekee vain uusia lehtiä, kukasta ei ole vielä tietoakaan, sitä odotellaan nyt.

Kukkia

Tila

flores

Kävelimme Tapaninpäivän kunniaksi eilen Orotavasta Puertoon. Vaikka elämme keskellä ”talvea”, aidat ja pensaat kukkivat. Täällä on läpi vuoden kaunista katseltavaa, silmä lepää. Reittimme oli sitä paitsi koko matkan alamäkeä, helppoa kävellä. Paluu ylämäkeen onkin sitten hieman raskaampaa, mutta Titsat ja taksit ovat edullinen vaihtoehto.

P.S.
Tänään, viattomien päivänä, (Suomessa viattomien lasten päivä) on täällä aprillipäivä.