Ajopäivä

Tila

eu

Yli 800 km:n matka kertyi eilen auton mittariin. Paljon on maaseutua ja viljelyksiä täällä Keski-Euroopassakin. Ja monta ydinvoimalaa ohitettiin. Lämpötila ei yltänyt kuin +32 asteeseen kun ajelimme halki Saksan ja läpi Belgian kulman päätyen Reimsiin Pariisista koilliseen.

Hotelli oli taas muutama kilometri kaupungin keskustasta syrjässä. Hotellin valintakriteereistä yksi on tämä: ei kaupunkien keskustoihin. Muut ovat: edullinen hinta, mahdollisuus aamiaiseen, wifi, ilmastointi ja parkkipaikka. Etelään päin kuljettaessa hinnat laskevat!

Nyt päivä menee ajaessa Ranskassa kohti Espanjaa, mutta maata emme vielä tänään vaihda. Vähän leppoisampi ajopäivä on tarkoituksena ja samalla varotaan maastopaloalueita.

Hellettä

Tila

pyor

Olen ”pyöräilykaupunki” Oulussa taas. Helteet tulivat vihdoin myös tänne pohjoisempaan Suomeen. Täällä asuvat ovat sen kyllä ansainneet kestettyään taas yhden lumisen ja jäisen talven. Kännyn mittari näyttää nyt +26, eikä ole edes puolipäivä.

Nallikarin uimarannalla on todettu runsaasti ulosteperäisiä bakteereja, eikä uinti ole suositeltavaa. Harmillista kesänviettäjille ja etenkin lapsille, jotka riemuitsevat sekä pitkästä hiekkarannasta että uimisesta!

Olemme suunnitelleet jo kotiinpaluuta ja varanneet laivapaikat Armakselta heinäkuun loppupuolelle. Armas lähtee Huelvasta kohti Teneriffaa kerran viikossa, lauantaisin. Matkustajia on ollut tuolla reitillä ennätyksellisen paljon kuluneena keväänä:
tammi-toukokuun välisenä aikana matkustajamäärät ovat kasvaneet hieman yli 100% verrattuna vuoteen 2021, jolloin vielä korona oli haittaamassa matkustelua. Viidessä kuukaudessa tänä vuonna 23142 henkilöä on ollut tuolla reitillä Armaksen kyydissä ja 13626 ajoneuvoa on kuljetettu mantereen ja saarten välillä samana aikana. Ajoneuvojen lisäys edellisvuoteen on 127%.
Armas kuljettaa myös rahtia.

Mutta ennen kotiinpaluuta olisi varattuna vielä yksi matka lähipäivinä. Siitä lisää jatkossa.

Santa Úrsula

Tila

urs

Meillä on ollut lämmin viikonloppu. Kävimme perjantaina naapuripaikkakunnalla Santa Ursulassa. Siellä on hyvä kävellä, sillä pääkatu on rinteellä vaakasuoraan, tasaisella. Hinnat baareissa ovat paikallista tasoa, ei turistihintoja. Aurinko paistoi kauniisti, oli kesäistä.

Eilisen kuluessa calima Saharasta saapui taas peittäen näkyvyyden lähes kokonaan. Samalla saapui lämpö, tälle päivälle on luvattu lähes 30 astetta. Tuulee puuskittain, mutta lämpimästi. Merenkäynti on voimakasta.

Tajinasten kukinta on alkanut. Saa nähdä ehdimmekö tänä keväänä niitä Teidelle katsomaan!

Pääsiäisen paluuliikenne, joka on alkanut jo eilen, on meneillään. Lennot ja laivat saarilta ovat lähes täyteen varattuja. Meillä on tänään arkipäivä.

Parin päivän kuluttua maskipakko sisätiloissa loppuu, sitä odotamme. Tarkemmat ohjeet, mm. poikkeukset, julkistetaan keskiviikkona.

Testitulos negatiivinen

Tila

cie

Kuvissa iltataivas ja aamutaivas omalta terassilta nähtynä. Lämmin päivä ja ilta, vielä auringon laskiessa +25 astetta.

Koronatestin tulos tuli tekstiviestinä jo illalla yhdeksän maissa: negatiivinen. Siitä olen oikein tyytyväinen ja helpottunut.

La Palman purkaus on jatkunut kuukauden. Laavaa virtaa monta coladaa, kielekettä, kohti merta. Saari on myös järissyt enemmän kuin aiemmin, voimakkaimmillaan 4,8 (Richter). Osa järistyksistä on ollut tunnettavissa myös Teneriffan pohjoisessa (lähteenä eilinen Planeta Canario).

Kanarian aamutv kertoo La Palman kylien evakuoinnista. Uusia alueita on tyhjennetty laavavirtojen tieltä. Asukkaille on annettu 15 minuuttia aikaa hakea tavaroita kodeistaan. Aamutv kysyy, mitä sinä tekisit siinä ajassa. Mitä ottaisit turvaan? Vaikea kuvitellakaan omalle kohdalle vastaavaa tilannetta. Teneriffan Teide vain nukkuu, mutta voi joskus herätä!

Finde

Tila

Pu

Viikonloppu oli helteinen. Väkeä oli paljon kaupungilla. Harvinaista oli se, että kaikilla rannoilla oli vihreät liput. Tätä tapahtuu vain muutaman kerran vuodessa. Niinpä myös kaikki rannat olivat lähes täynnä ihmisiä. Rantakuva on Playa Jardinin Punta Bravan puoleisesta päästä.

Kävelimme Punta Bravassa, josta löytyi hyvä kalaravintola Rincón del Mar. Sisustus oli persoonallinen, meriaiheinen, ruoka maukasta ja isäntäkin lopulta, alkuempimisen jälkeen, osoittautui oikein ystävälliseksi. Ravintoloiden sisätilat saavat nyt olla rajoitetusti käytössä.

Eräs blogin lukija kysyi Puerton uima-allastyömaan edistymisestä. Kovasti työt ovat vielä kesken, mutta poco a poco edistyy.

Koulut aloittavat tänään lukuvuotensa lähiopetuksena, mutta maski- ja hygieniaohjein. Koronainfektiot ovat vähenemässä. Kaupungilla kävellessä on jo vapautuneempi tunnelma, maskin käyttö näyttää toteutuvan vain tungoksissa, muutoin voi kävellä maski kädessä käyttövalmiina.

Päivän refrán: ”Duelos con pan son buenos de llevar” tarkoittaa, että on helpompi kestää vastoinkäymisiä, jos on riittävät aineelliset resurssit käytettävissä. Tämäkin sanonta perustuu Cervantesin Don Quijoten teksteihin.

Lämmintä

Tila

vera

Yhtäkkiä Ouluun tuli kesäisen lämmintä. Koivut alkavat vihertää. Suomen lämpöennätys mitattiin eilen täällä Oulussa: +28,1. Tänään on toinen lämmin päivä, mutta sitten alkaa viiletä. Suomessa joutuu aina epäilemään sitä, oliko kesä nyt tässä. Toivottavasti ei: vielä on kesäkuukausia jäljellä.

Teneriffalla korona hellittää otettaan. Kuva on Kanarian hallituksen julkaisema tilanteesta 12.5. ja se näyttää tautitapaukset sataatuhatta asukasta kohden. Teneriffalla suurin osa koronainfektioista on edelleen Santa Cruzissa ja Lagunassa, Puerto de la Cruzissa ja Orotavassa on ollut vain yksittäisiä sairastuneita viime päivinä.

Mummoilu on sujunut hyvin. Leikkipuistot ovat tulleet tutuiksi. Monta muistoa on myös palautunut mieleen: Jo 70-luvun puolenvälin jälkeen olen samoilla hiekkalaatikoilla istunut lasteni kanssa ja samoja liukumäkiä on laskettu. (Lienee niitä uusittu, mutta samoilla paikoilla!)

Tänään matka vie Rovaniemelle.

Kuumaa ja calimaa 2

Tila

cal2

Meillä kuumuus jatkuu, tosin lähipäivinä hieman viilenee (siis alle +30). Calimakin haihtuu pikkuhiljaa.

Korona jatkaa leviämistään, paitsi mantereella, myös saarista etenkin Gran Canarialla. Nyt Kanarian hallitus Torres äänitorvenaan on päättänyt, että rajoituksia tiukennetaan ja poliisin avuksi tulee myös armeijan tarkkailijoita. Maskin käyttöä tarkkaillaan, koska se on pakollinen kaikkialla muualla paitsi kotona. Ravintoloiden on sulkeuduttava klo 24. Nuorison luvattomia kokoontumisia on tarkoitus estää. Lisäksi suositellaan, että perheen ulkopuolisia henkilöitä ei tavata. Tämä kaikki siksi, että ei haluta paluuta keväällä olleen poikkeustila-ajan kaltaiseen tilanteeseen.

Coronasta taas

Tila

Pdlc

Espanjan mantereella on tehty coronan uusiutumisryppäiden takia eristämistoimenpiteitä mm. Kataloniassa ja Aragonissa. Kotona pysymistä suositellaan siellä ja ravintoloita ja baareja on taas suljettu ja kokoontumisia rajoitetaan.

Meillä saarilla tehostuu tästä päivästä lähtien mascarillojen käytön valvonta. Virustilanne ei ole vielä paha, joskin muutamia uusia tartuntoja on todettu. Viimeisen vuorokauden tietojen mukaan kaikilla Kanariansaarilla on yhteensä 81 aktiivia tautitapausta, joista 79 on kotihoidossa, kaksi sairaalassa ja yksi teholla.

Aion lähteä käymään Suomessa. Lapsenlasta ikävöin. Ehkä on parempi lähteä nyt, kun tilanne täällä on vielä rauhallinen ja kun ei tiedä, miten uudet tartunnat lisääntyvät: onko mahdollista, että tulee uusi ulkonaliikkumiskielto syksymmällä? Kukaan ei tiedä.

Suomessa aion ensin mennä suositeltuun kahden viikon karanteeniin, jonka saan viettää ystäväni pienessä kakkosmökissä maaseudulla. Parempi noudattaa ohjeita. Tulee itsellekin turvallisempi olo.

Alerta sigue

Tila

aler

Lämpövaroitus jatkuu tämän päivän, calimaa on ja pilvet ovat pudonneet alas. Gran Canarialla San Bartolomé de Tirajanassa oli mitattu eilen +40 lämpöastetta. Meillä Puertossa oli +30, trooppisen kuuman oloinen sää.

Tänään Suomi informoi uusista vapautuksista rajoilla. Ennakkotietojen mukaan Espanja ei olisi listalla, vaikka esim. Saksa tulisi olemaan. Hallituksen tiedotus asiasta alkaa pian.
– Minä odotan sitä, että kahden viikon karanteenia (vaikkakin se on vapaaehtoinen) ei enää suositeltaisi. Minulla ei ole Suomessa paikkaa, missä sen viettäisin. Ja kannattaako lähteä lomalle, josta kaksi viikkoa joutuu viettämään itsekseen karanteenimaisissa olosuhteissa?

Lämmintä

Tila

ver

Lämpimät, ellei kuumat päivät jatkuvat. Jospa korona väistyisi tässä kuumuudessa. Eilen illalla meillä oli mittarissa +31 ja terassilla suorassa auringonpaisteessa oli mahdotonta oleskella takapihalla.

Ajelimme La Pazissa, josta kuvat. Liekkipuu on taas kauniisti kukassa.

Tänään kongressissa on käsittelyssä perustulohanke, ingreso vital minima, joka on Pablo Iglesiasin (Izquierda Unida) aloite ja se oli myös puolueen hallitukseen osallistumisen ehto.

Tuki on tarkoitettu kaikkein heikoimmassa asemassa oleville perheille tai yksinäisille, esim. heille, jotka ovat pudonneet pois työttömyystuelta (joka on määräaikainen). Perustulon määrä on 462-1015€ kuukaudessa perheen koosta riippuen. Tukea on tarkoitus maksaa 850 000 perheelle.

Uimarantojen käyttö on alkanut. Tänään aukeaa myös Bollullon ranta. Turvamääräysten noudattamista valvotaan.

Ulkomaalaisilta turisteilta, jotka näillä näkymin päästetään saarille heinäkuussa, on poistettu kahden viikon karanteeni saapuessa. – Eihän se olisikaan ollut mahdollista lomalaisille!

P.S.
Lähikatumme korjaustyöt, aluksi ylikasvaneiden puiden karsiminen, on aloitettu tänä aamuna.