Santa Úrsula

Tilapäivitys

urs

Meillä on ollut lämmin viikonloppu. Kävimme perjantaina naapuripaikkakunnalla Santa Ursulassa. Siellä on hyvä kävellä, sillä pääkatu on rinteellä vaakasuoraan, tasaisella. Hinnat baareissa ovat paikallista tasoa, ei turistihintoja. Aurinko paistoi kauniisti, oli kesäistä.

Eilisen kuluessa calima Saharasta saapui taas peittäen näkyvyyden lähes kokonaan. Samalla saapui lämpö, tälle päivälle on luvattu lähes 30 astetta. Tuulee puuskittain, mutta lämpimästi. Merenkäynti on voimakasta.

Tajinasten kukinta on alkanut. Saa nähdä ehdimmekö tänä keväänä niitä Teidelle katsomaan!

Pääsiäisen paluuliikenne, joka on alkanut jo eilen, on meneillään. Lennot ja laivat saarilta ovat lähes täyteen varattuja. Meillä on tänään arkipäivä.

Parin päivän kuluttua maskipakko sisätiloissa loppuu, sitä odotamme. Tarkemmat ohjeet, mm. poikkeukset, julkistetaan keskiviikkona.

Testitulos negatiivinen

Tilapäivitys

cie

Kuvissa iltataivas ja aamutaivas omalta terassilta nähtynä. Lämmin päivä ja ilta, vielä auringon laskiessa +25 astetta.

Koronatestin tulos tuli tekstiviestinä jo illalla yhdeksän maissa: negatiivinen. Siitä olen oikein tyytyväinen ja helpottunut.

La Palman purkaus on jatkunut kuukauden. Laavaa virtaa monta coladaa, kielekettä, kohti merta. Saari on myös järissyt enemmän kuin aiemmin, voimakkaimmillaan 4,8 (Richter). Osa järistyksistä on ollut tunnettavissa myös Teneriffan pohjoisessa (lähteenä eilinen Planeta Canario).

Kanarian aamutv kertoo La Palman kylien evakuoinnista. Uusia alueita on tyhjennetty laavavirtojen tieltä. Asukkaille on annettu 15 minuuttia aikaa hakea tavaroita kodeistaan. Aamutv kysyy, mitä sinä tekisit siinä ajassa. Mitä ottaisit turvaan? Vaikea kuvitellakaan omalle kohdalle vastaavaa tilannetta. Teneriffan Teide vain nukkuu, mutta voi joskus herätä!

Finde

Tilapäivitys

Pu

Viikonloppu oli helteinen. Väkeä oli paljon kaupungilla. Harvinaista oli se, että kaikilla rannoilla oli vihreät liput. Tätä tapahtuu vain muutaman kerran vuodessa. Niinpä myös kaikki rannat olivat lähes täynnä ihmisiä. Rantakuva on Playa Jardinin Punta Bravan puoleisesta päästä.

Kävelimme Punta Bravassa, josta löytyi hyvä kalaravintola Rincón del Mar. Sisustus oli persoonallinen, meriaiheinen, ruoka maukasta ja isäntäkin lopulta, alkuempimisen jälkeen, osoittautui oikein ystävälliseksi. Ravintoloiden sisätilat saavat nyt olla rajoitetusti käytössä.

Eräs blogin lukija kysyi Puerton uima-allastyömaan edistymisestä. Kovasti työt ovat vielä kesken, mutta poco a poco edistyy.

Koulut aloittavat tänään lukuvuotensa lähiopetuksena, mutta maski- ja hygieniaohjein. Koronainfektiot ovat vähenemässä. Kaupungilla kävellessä on jo vapautuneempi tunnelma, maskin käyttö näyttää toteutuvan vain tungoksissa, muutoin voi kävellä maski kädessä käyttövalmiina.

Päivän refrán: ”Duelos con pan son buenos de llevar” tarkoittaa, että on helpompi kestää vastoinkäymisiä, jos on riittävät aineelliset resurssit käytettävissä. Tämäkin sanonta perustuu Cervantesin Don Quijoten teksteihin.

Lämmintä

Tilapäivitys

vera

Yhtäkkiä Ouluun tuli kesäisen lämmintä. Koivut alkavat vihertää. Suomen lämpöennätys mitattiin eilen täällä Oulussa: +28,1. Tänään on toinen lämmin päivä, mutta sitten alkaa viiletä. Suomessa joutuu aina epäilemään sitä, oliko kesä nyt tässä. Toivottavasti ei: vielä on kesäkuukausia jäljellä.

Teneriffalla korona hellittää otettaan. Kuva on Kanarian hallituksen julkaisema tilanteesta 12.5. ja se näyttää tautitapaukset sataatuhatta asukasta kohden. Teneriffalla suurin osa koronainfektioista on edelleen Santa Cruzissa ja Lagunassa, Puerto de la Cruzissa ja Orotavassa on ollut vain yksittäisiä sairastuneita viime päivinä.

Mummoilu on sujunut hyvin. Leikkipuistot ovat tulleet tutuiksi. Monta muistoa on myös palautunut mieleen: Jo 70-luvun puolenvälin jälkeen olen samoilla hiekkalaatikoilla istunut lasteni kanssa ja samoja liukumäkiä on laskettu. (Lienee niitä uusittu, mutta samoilla paikoilla!)

Tänään matka vie Rovaniemelle.

Kuumaa ja calimaa 2

Tilapäivitys

cal2

Meillä kuumuus jatkuu, tosin lähipäivinä hieman viilenee (siis alle +30). Calimakin haihtuu pikkuhiljaa.

Korona jatkaa leviämistään, paitsi mantereella, myös saarista etenkin Gran Canarialla. Nyt Kanarian hallitus Torres äänitorvenaan on päättänyt, että rajoituksia tiukennetaan ja poliisin avuksi tulee myös armeijan tarkkailijoita. Maskin käyttöä tarkkaillaan, koska se on pakollinen kaikkialla muualla paitsi kotona. Ravintoloiden on sulkeuduttava klo 24. Nuorison luvattomia kokoontumisia on tarkoitus estää. Lisäksi suositellaan, että perheen ulkopuolisia henkilöitä ei tavata. Tämä kaikki siksi, että ei haluta paluuta keväällä olleen poikkeustila-ajan kaltaiseen tilanteeseen.

Coronasta taas

Tilapäivitys

Pdlc

Espanjan mantereella on tehty coronan uusiutumisryppäiden takia eristämistoimenpiteitä mm. Kataloniassa ja Aragonissa. Kotona pysymistä suositellaan siellä ja ravintoloita ja baareja on taas suljettu ja kokoontumisia rajoitetaan.

Meillä saarilla tehostuu tästä päivästä lähtien mascarillojen käytön valvonta. Virustilanne ei ole vielä paha, joskin muutamia uusia tartuntoja on todettu. Viimeisen vuorokauden tietojen mukaan kaikilla Kanariansaarilla on yhteensä 81 aktiivia tautitapausta, joista 79 on kotihoidossa, kaksi sairaalassa ja yksi teholla.

Aion lähteä käymään Suomessa. Lapsenlasta ikävöin. Ehkä on parempi lähteä nyt, kun tilanne täällä on vielä rauhallinen ja kun ei tiedä, miten uudet tartunnat lisääntyvät: onko mahdollista, että tulee uusi ulkonaliikkumiskielto syksymmällä? Kukaan ei tiedä.

Suomessa aion ensin mennä suositeltuun kahden viikon karanteeniin, jonka saan viettää ystäväni pienessä kakkosmökissä maaseudulla. Parempi noudattaa ohjeita. Tulee itsellekin turvallisempi olo.

Alerta sigue

Tilapäivitys

aler

Lämpövaroitus jatkuu tämän päivän, calimaa on ja pilvet ovat pudonneet alas. Gran Canarialla San Bartolomé de Tirajanassa oli mitattu eilen +40 lämpöastetta. Meillä Puertossa oli +30, trooppisen kuuman oloinen sää.

Tänään Suomi informoi uusista vapautuksista rajoilla. Ennakkotietojen mukaan Espanja ei olisi listalla, vaikka esim. Saksa tulisi olemaan. Hallituksen tiedotus asiasta alkaa pian.
– Minä odotan sitä, että kahden viikon karanteenia (vaikkakin se on vapaaehtoinen) ei enää suositeltaisi. Minulla ei ole Suomessa paikkaa, missä sen viettäisin. Ja kannattaako lähteä lomalle, josta kaksi viikkoa joutuu viettämään itsekseen karanteenimaisissa olosuhteissa?

Lämmintä

Tilapäivitys

ver

Lämpimät, ellei kuumat päivät jatkuvat. Jospa korona väistyisi tässä kuumuudessa. Eilen illalla meillä oli mittarissa +31 ja terassilla suorassa auringonpaisteessa oli mahdotonta oleskella takapihalla.

Ajelimme La Pazissa, josta kuvat. Liekkipuu on taas kauniisti kukassa.

Tänään kongressissa on käsittelyssä perustulohanke, ingreso vital minima, joka on Pablo Iglesiasin (Izquierda Unida) aloite ja se oli myös puolueen hallitukseen osallistumisen ehto.

Tuki on tarkoitettu kaikkein heikoimmassa asemassa oleville perheille tai yksinäisille, esim. heille, jotka ovat pudonneet pois työttömyystuelta (joka on määräaikainen). Perustulon määrä on 462-1015€ kuukaudessa perheen koosta riippuen. Tukea on tarkoitus maksaa 850 000 perheelle.

Uimarantojen käyttö on alkanut. Tänään aukeaa myös Bollullon ranta. Turvamääräysten noudattamista valvotaan.

Ulkomaalaisilta turisteilta, jotka näillä näkymin päästetään saarille heinäkuussa, on poistettu kahden viikon karanteeni saapuessa. – Eihän se olisikaan ollut mahdollista lomalaisille!

P.S.
Lähikatumme korjaustyöt, aluksi ylikasvaneiden puiden karsiminen, on aloitettu tänä aamuna.

Fase 2

Tilapäivitys

calo

Meille on luvattu kuumia päiviä ja trooppisen lämpimiä öitä. Jo eilen mittari näytti +30, samoihin lukemiin päästään tulevina päivinä. Meillä on myös calimaa ilmassa.

Ensimmäinen metsäpalo oli eilen Icod Altossa, onneksi se saatiin sammutettua. Naapurisaarella (Gran Canaria) oli pari paloa, mutta nekin avat onneksi kontrollissa.

Tänään alkaa paljonpuhuttu faasi 2. Tuntuu vapauttavalta, vaikka rajoituksia silti vielä on. Emme ole uimarantaihmisiä, mutta monille rannalle pääsy on tärkeää. Liikkumisrajoitukset poistuvat pääosin.

Ravintolat availevat sisätilojaan, osakapasiteetilla. Virastot aukeavat myös, rajoitetusti ja monet ennakkovarauksella. Tähän saakka ne ovat olleet kiinni tai asioita on voinut hoitaa vain puhelimitse. Kirjastoja ja muita julkisia laitoksia avataan myös.

Turismin palauttamisesta puhutaan paljon, heinäkuussa ulkomaalaisia suunnitellaan päästettävä saarille. Turistien täytyy täyttää ”garantía de seguridad”, turvallisuustakuu, olla vapaita viruksesta. Miten tämä toteutetaan, on vielä mietinnässä. Ilmeisesti käytetään lämmön mittauksia ja jonkinlainen terveystodistus on täytettävä. Käytännöt ovat vielä epäselviä, mutta aika näyttää.

Kuumaa

Tilapäivitys

kuum

Eilen Puerto de la Cruzin taivaalle ilmestyi lentelemään ufo, jonka sain kaapattua kuvaan. Aikansa se lenteli ja sitten hävisi.
Päivä oli trooppisen lämmin ja kostea. Joulutähdet kukkivat jo.
Tänään lennähdän naapurisaarelle pikalomalle.