Kemi-Oulu

Tilapäivitys

kemou 

Kävin Kemissä äitini luona ja olen nyt Oulussa mummoilemassa. Kemin rautatieasemalle on tyypillistä pitkät puutavaravaunut, niitä muistan nähneeni siellä ”aina”. Myös tehtaan savut ovat Kemille tyypillisiä. Klo 12 arkisin kuuluu vieläkin kahdentoista piippaus, senkin muistan jo lapsuudesta.
Kolmas kuva on Karhin puistosta Oulusta.

Teneriffa on päässyt vihreälle, faasiin yksi, sillä koronainfektiot vähenevät edelleen. Saarista ainoastaan Fuerteventura on faasissa 2, muut saaret ykkösellä.

La Palmalla tulivuori sylkee laavaa, palavia pyroklasteja ja savuja edelleen. Laava on tehnyt uuden kielekkeen, joka uhkaa tuhota lisää banaaniviljelyksiä. Savu- ja tuhkapilvi on nyt kääntymässä Teneriffan suuntaan. Tällä hetkellä La Palman kentän toiminnassa on ongelmia ja epäillään, että on mahdollista että Tenerife Nortellekin voi tulla vaikutuksia lentoihin. – Minun pitäisi päästä viikon kuluttua kotiin!

Muistelua Kemissä

Tilapäivitys

kemi

Tänään kävelin Kemin kaupungilla harmaassa säässä, märässä lumisohjossa ja välillä liukastellen. Osa kaduista oli hiekotettu, lämpötila oli pikkuisen plussan puolella. Kaupungilla oli hiljaista, ihmisiä näkyi ainoastaan kirpputorilla ja Tokmannilla. Liikehuoneistoja oli paljon tyhjillään. Aika ankeaa kaiken kaikkiaan.

Lapsuusmuistoja tuli mieleeni: ensimmäiset kuusi vuotta elämästäni olen asunut tässä, siihen aikaan enemmän elämää omaavassa kaupungissa.

Otin kuvia muistojeni paikoista, jotka ovat kyllä kovasti muuttuneet. Kaupungintalo – kuten jo aiemmin olen kirjoittanut – on lapsuuteni uudenvuodenilotulitusten paikka. Olen syntynyt 50-luvulla Kemin yleisessä sairaalassa, nykyiseltä nimeltään se lienee edelleen Länsi-Pohjan keskussairaala, vaikkakin se on yksityistetty vastikään. Yhdessä kuvassa on rakennus, jossa ensimmäinen lapseni on syntynyt 70-luvulla. Rakennus näytti nyt kovin tyhjältä.

Tätini olivat aikoinaan töissä Rauta-Kemppaisella. Nyt sekin rakennus oli tyhjä. Eräässä kadunkulmassa, vanhassa puutalossa, oli minun lapsuudessani liikkeen ikkunassa joulun aikaan koristeena joulupukki, joka vilkutti kädellään. Sitä kävimme isän kanssa usein katsomassa. Kadonnut on sekin talo.

Vaikuttavin teatterikokemukseni lapsena, alle kouluikäisenä, oli Kemin Pirtillä esitetty lastennäytelmä Taikuri Oz. Isän kanssa siellä kävimme ja esitys teki minuun voimakkaan vaikutuksen. Pidin näytelmästä. Jospa sen joskus vielä näkisi!

Nuorisoikäisenä kävelimme serkkuni kanssa Valtakatua edestakaisin, niinkuin muutkin nuoret tuohon aikaan. Grilleiltä, joita silloin oli useampia, ostettiin grillattuja, jotka muualla Suomessa lienevät nimeltään porilaisia.

Tänään kävin vielä Kelalla, kyselemässä uutta eurooppalaista sairaanhoitokorttia. Jossakin matkalla se vielä on, kerrottiin.

Monenlaisia muistoja nousi mieleen. Ehkä sohjossa liukastelu oli tämän muistelun väärti.

Kemistä etelään

Tilapäivitys

kem

Olen viettänyt muutaman lumisen pakkaspäivän Kemissä äitini luona. En tiedä, olenko jo unohtanut, minkälaista on asua Suomessa talvella, mutta hyvin ankealta nämä säät ovat tuntuneet.

Junat myöhästelevät, joten otin varmuuden vuoksi varoaikaa ja matkustan jo tänään Helsinkiin, josta huomenna on lento Teneriffalle. Ensimmäinen juna, Kemistä Ouluun, oli jo reilun vartin myöhässä.

Kylmää!

Tilapäivitys

ke

Kyllä nyt huomaa, että pohjoisessa ollaan! Kemissä on puhallellut eilisestä saakka kova pohjoistuuli ja tänä aamuna ulkona on vain kolme plusastetta. Kylmää niinkuin talvella!
Täällä on ollut vain pari lämmintä päivää toukokuussa, vaikka etelässä saivat nauttia koko kuukauden helteistä. Suomi on pitkä maa.

Aatonaatto

Tilapäivitys

jou 

Aatonaattoa aloitellaan Kemissä pienessä pakkassäässä, joka ennusteiden mukaan muuttuu sakeaksi lumisateeksi päivän mittaan. Aamulla mittari näytti -16, mutta on lauhtumaan päin. Kylmää! En ole kahdeksaan jouluun ollut Suomessa, enkä yleensäkään talvisaikaan, joten pakkanen tuntuu hyytävältä. Päivät ovat lyhyitä ja pimeää pitkään.
Odottelemme äitini kanssa poikiani ja miniöitä käymään, nuoremman pojan syntymäpäivä on tänään. Tietysti on ihanaa tavata omaisia, mutta kuitenkin: ¡Qué suerte vivir en Tenerife!

Nahkiaisia

Tilapäivitys

nah

Olen Kemissä. Täällä pohjoisessa on sateista ja viileää, mutta kauniita syksyn värejä löytyy sekä maasta että puista.

Pitkästä aikaa sain syödäkseni nahkiaisia, vastapaistettuja, iiläisiä. Tämä pohjoisen rannikon herkku jakaa mielipiteitä: jotkut nauttivat niiden mausta (esimerkiksi minä) ja toiset taas kammoavat.

Olen huomannut, mitä Teneriffalta puuttuu: puolukat, lanttu ja nahkiaiset. Ilman niitä pärjää, mutta hyvältä ne maistuvat täällä Suomessa. – Poikani valmisti eilen oululaista perinneruokaa rössypottua, sekin oli erinomaista!

Kevättä

Tilapäivitys

ke

Kylmiä ja sateisia ovat olleet viime päivät täällä pohjoisessa Suomessa. Tänään jo aurinko näyttäytyi, ja pieniä kesän heräämisen merkkejä näkyi äitini pihamaalla. Matkaväsymykset on nyt levätty, yllättävän uuvuttava oli tuo mutkainen matkailu Teneriffalta Karibian kautta Kemiin. Nyt on omat akut ladattu, loppuviikosta jatkan Ouluun.

Kemissä

Tilapäivitys

nor

Ei ole kesä Kemissä vielä paljoa edennyt. Koivussa on hiirenkorvat, Lapin maakuntakukka kullero yrittää pinnistää maasta näkyviin, lunta on vielä ojissa. Eikä lämpöasteitakaan kovin monta ole – yöllä kävi pakkasen puolella (klo 3 mittari näytti -0,5).

Monesti tulee ajatelleeksi, kuinka onnekas olenkaan ollut kun minulla on ollut mahdollisuus muuttaa lämpimään. Suomessa joutuu kärsimään kylmästä talvesta/liukkaudesta ja huonolla tuurilla vielä kylmästä kesästä.

– Reissussa mietimme, kuinka koko Suomen väestö mahtuisi kyllä esim. Manner-Espanjan maaseudulle, niin paljon tyhjää tilaa siellä on. Olisipa ainakin kesällä lämmintä ja pidempi kasvukausi. Ok, myönnän, että en ole kovinkaan isänmaallinen, ja sattumaahan se on, minne olemme syntyneet, ei oma valinta.

Kemi

Tilapäivitys

image

Kemissä. Talvi, lunta ja pimeää, mutta onneksi vain muutama aste pakkasta. Tulin junalla Oulusta ja Kemissä sai odotella pitkään taksia rautatieasemalla; oli kuulemma lentokone tullut samaan aikaan ja kaikki taksit olivat olleet siellä. Julkista liikennettä Kemissä ei juuri ole, toisin kuin Oulussa, jossa paikallisliikenne on melko hyvin toimivaa. Testasin sitä siellä käymällä kaupunkibussilla Alppilassa ja citybussilla menin rautatieasemalle.

Kemiin tulin äitiäni tapaamaan. Mukava käydä, mutta ankeaa olisi jäädä pidemmäksi aikaa. Talvi ei ole minun juttuni. ¡Echo de menos Tenerife!

Kemi

Tilapäivitys

image

Syntymäkaupunki Kemi. Kaupungintalo, tuttu jo lapsuudestani, on vielä ennallaan. Tietysti pitää muistella perinteitä: talkkunapuuroa, ahvenia. – Kullero on Lapin maakuntakukka, se kukkii nyt etuajassa lämpimän alkukesän innoittamana. Mutta nyt sää viilenee. Jokohan Suomen kesä on ohi? Aamulla oli vain kuusi astetta lämmintä: villasukat jalkaan.