Orotavasta

Tilapäivitys

O

Kuvia Orotavasta: kaksi kuvaa maalaistorilta, Orotavan posti ja näkymä Plaza de Constituciónilta. Meillä on vielä oikeita postikonttoreita, sekä Orotavassa että Puertossa. Suomesta ne ovat kadonneet.

Puertossa on vietetty Mueca-kulttuurifestivaalia, joka on sisältänyt teatteria, tanssia, musiikkia, elokuvia. Taaskaan en osallistunut. Minä olen asunut täällä jo niin ”kauan”, että suurin into osallistua tapahtumiin on kaikonnut. Tai sitten korona-aika opetti pikkuelämään omissa ympyröissä.

Tapahtuma, johon kuitenkin aion osallistua, on 14. päivä Orotavan vanhassa pesulassa esitettävä teatterimainen ’recreación del lavado de ropa’. Siellä näytetään, perinneasuissa, miten ennen pestiin pyykkiä kylän yhteisessä pesulassa. Paikka on hieman Casa de Los Balconesin yläpuolella, samalla kadulla mutta toisella puolen. Kelloaikakin on sopiva, klo 11.

Koronaa sairastetaan edelleen. Apteekkien testimyynti on lisääntynyt. Nyt puhutaan taudin seitsemännestä aallosta. Neljänsien rokotusten käyttämisestä ei olla vielä päätetty.

Viikonloppu oli pilvinen. Nyt ennustetaan kuumaa, mittari näyttänee lähes 30 astetta tällä viikolla. Calimaa saamme taas.

Plaza de la Constitución

Tilapäivitys

pla

Kuvat ovat Orotavan Plaza de la Constituciónilta, joka on kaupungissa keskeisellä paikalla. Vaikka viime päivinä on saatu sadekuuroja, välillä on ollut aurinkoistakin.

Plaza de la Constitución on nimetty Espanjan perustuslain mukaan jo 1812. Torille rakennettiin kioski, tornimainen rakennus, 1900-luvun alussa. Se palveli noina aikoina musiikkiesitysten lavana ja viime vuosikymmeninä se on toiminut kahvilana.

Aamun uutisissa oli tänään – ja jo eilen – pääaiheina korruptiokriisi Partido Popular-puolueessa (oikeistopuolue, ”kokoomus”).
Toinen useamman päivän puhuttanut aihe on ollut Kanadassa tapahtunut kalastusaluksen haaksirikko myrskyssä. Onnettomuudessa sai surmansa ja katosi aluksen miehistöä. Yksi kahdestatoista kadonneesta on kanarialainen biologi.

Myös Puerto de la Cruzissa on tapahtunut onnettomuus, jossa mies on pudonnut mereen. Etsintöjä jatketaan vielä, tuloksettomana toistaiseksi.

Uutta vuotta

Tilapäivitys

orpal

Kävimme uuden vuoden kävelyllä Orotavassa, päivä oli aurinkoinen ja lämmin. Oli niin kirkas sää, että La Palman saari näkyi horisontissa Orotavan keskustasta katsottaessa. Tuhkapylväs, joka purkauksen aikana nousi ilmaan, on onneksi poissa. Eikä saari katkennut, mikä oli yksi hurjimmissa ennusteista.

Kävimme myös Hijuela del Botánicossa, pienessä kasvitieteellisessä puutarhassa Orotavan kaupungintalon yläpuolella. Siellä oli rauhallista ja mukavaa. Hyvä päiväkävely, etenkin kun autoillekin löytyi kuin ihmeen kaupalla parkkipaikka läheltä.

Kanarian aamu-uutisia ei näin juhlapäivinä tv:ssä ole. ”Ikiuutiset”, 24h-kanava, lähettää uutisia joka päivä. Taas, valitettavasti, sitä samaa: koronainfektiot lisääntyvät ympäri maailmaa, sairastuneiden määrät lasketaan monessa maassa jo sadoissa tuhansissa!

Ja kaiken tämän keskellä meidän on lähdettävä käymään Suomessa: tuli välttämätön meno.

Kalenteria

Tilapäivitys

tar

Kuvissa Teide nähtynä Santa Ursulasta ja Orotavan kaupunkia ilta-aikaan.

Tänään on siltapäivä, puente, eli välipäivä kahden arkipyhänä välillä. Puente on vapaapäivä kouluista ja monista työpaikoista. Kaupat ovat auki ja tietysti toivomus on, että jouluostoksia tehtäisiin.

Meillä täällä ei siirretä arkipyhiä viikonlopuille, vaan päinvastoin niihin lisätään puente, jos vain mahdollista.
Kanariansaarilla on vuoden 2022 aikana 11 juhlapäivää, lisäksi on yksi erityinen juhlapäivä joka saarella – ja sitten vielä paikalliset juhlapäivät kuten kyläjuhlat.

Tässä juhlapäiviä tulevan vuoden kalenterista:
1.1. Año Nuevo, uusi vuosi
6.1. Día de los Reyes Magos, loppiainen
14.-15.4. Jueves Santo, Viernes Santo, kiirastorstai ja pitkäperjantai
15.8. Asunción de la Virgen, uskonnollinen juhlapäivä, Marian taivaaseenottaminen
12.10. Día de la Hispanidad, espanjalaisuuden päivä
1.11. Día de Todos Los Santos, pyhäinpäivä
6.12. Día de la Constitución, perustuslain päivä
8.12. Inmaculada Consepción, uskonnollinen juhlapäivä, synnittömän sikiämisen päivä
26.12. Navidad, joulupäivä
1.5. Día Internacional de los Trabajadores, vappu

Teneriffalla lisäksi 2.2. on Virgen de Candelarian, saaren suojeluspyhimyksen päivä. Lisäksi kyläjuhlia on pitkin vuotta, jos niitä ei ole peruttu koronan takia.

Uutisissa tänään toistuvat viime aikojen asiat: La Palmalla purkaus jatkuu, pakolaisveneitä saapuu, korona huolettaa.

Orotavaa

Tilapäivitys

orot

Kuvat ovat Orotavasta, otettu ohikulkumatkalla.
Ajoittaiset sadekuurot ovat jatkuneet meillä eilen, ja lisää on luvassa tänään. Välillä onneksi aurinkokin pilkahtaa.

Koronainfektiot lisääntyvät, Fuerteventura on nyt joutunut faasiin 3 eli punaisille liikennevaloille. Muut saaret, myös Teneriffa, jatkavat onneksi vihreällä, faasissa 1.
Koko maailmaa puhuttavaa uutta omicron-varianttia epäillään tällä hetkellä kahdella potilaalla Gran Canarialla.

La Palmalla tulivuori syöksee edelleen laavaa. Turisteja saarelle kuitenkin toivotaan, sillä suurin osa saaresta on turvallista aluetta.

Tänään on kiireinen päivä: ensin verikokeisiin, sitten Ikeaan.

Orotavassa

Tilapäivitys

ayu

Teidellä oli eilen vahva pilvihattu. Ilmat kylmenevät siis lähipäivinä ja sateitakin voi tulla. Päivälämpötila meillä on kuitenkin yli 20 astetta.
Orotavan kaupungintalon pihalla uusitaan laatoitusta. Ehtivätkö jouluksi rakentamaan seimen? Ohi ajettaessa näytti, että Belen-hahmoja oli Plaza de la Constitutionilla.

Aamu-uutisissa tutut aiheet toistuvat:
Saarille on tullut vuorokauden aikana kymmenen pakolaisvenettä, osa tulijoista on ollut huonokuntoisia.
La Palman yllä purkausalueella on suuri pilvi tuhkaa ja kaasuja, joiden myrkyllisyyden takia 3000 asukasta on määrätty pysyttelemään ainakin tänään sisätiloissa ikkunat, ovet ja ilmastoinnit suljettuina.

Korona: Fuerteventura ja Lanzarote jatkavat edelleen keltaisella, muut saaret, myös Teneriffa, vihreällä.

Orotava

Tilapäivitys

oro

Kävimme iltakävelyllä Orotavan kaupungissa, uudemmalla puolella. Ylä- ja alamäkiä keskustasta löytyy, mutta vielä enemmän ja jyrkempiä mäet ovat vanhassa kaupungissa. Mutta ihmekös tuo, kun kaupunki – ja koko asutus täällä – on rakennettu vuoren rinteelle. Puertossa, rannan läheisyydessä, on hieman tasaisempaa maastoa. Pääperiaate on se, että ylös ja alas, arriba y abajo, on mäkistä, mutta horisontaalisuuntaan tasaisempaa. Orotavasta pääsee melko tasaista reittiä mm. Santa Ursulan suuntaan tai Realejokseen päin.

Tänään olemme päässeet keltaiselle liikennevalolle ja pieniä lievennyksiä rajoituksiin on saatu.

Koronarokotukset jatkuvat niin, että nyt on aloitettu tehosterokotteen antaminen niille, jotka saivat kolme viikkoa sitten ensimmäisen annoksen, heihin kuuluu hoitohenkilökuntaa ja vanhustentalojen asukkaita.

Tämän jälkeen rokotuksia aletaan antaa ikääntyneille, mutta tarkemmin ryhmiä ei ole vielä määritelty. Ongelmana on täälläkin se, että rokotteita tulee saarille vähän kerrallaan.

Päivän refrán: ”Enero y febrero meses barbecheros”; barbechar tarkoittaa maanmuokkausta, jota siis tehdään täällä tammi- ja helmikuussa, kun kaikki sadot on kerätty.

Kävelyllä

Tilapäivitys

bel

Eilen teimme pienen kaupunkikävelyn Orotavan keskustassa vanhan kaupungin puolella. Kiersimme ayuntamienton belenin, kaupungintalon pihan seimen, ympäri sekä pistäydyimme Victorian puistossa. Kävelijöitä oli jonkin verran liikkeellä, mutta kaikki kaupat, baarit ja ravintolat olivat joulupäivänä kiinni, kuten odottaa saattoikin.

Tänään, suomalaisena tapaninpäivänä, täällä on tavallinen lauantai, mutta tietysti koronarajoituksin. Rokotusten aloittaminen on uutisten aiheena: huomenna aloitetaan Espanjassa vanhustentalojen asukkaiden ja terveydenhuollon työntekijöiden rokottaminen.

Erityisesti varoitettiin huijareista. Jos kotiin tulee hoitohenkilökuntaan kuuluvaksi itseään kutsuva kotirokotusta ehdottava, kannattaa kieltäytyä. Näitä huijareita on jo liikkeellä. Surullista ja vaarallista. Eikö riittäisi, että maailma taistelisi koronan voittamiseksi ilman näitä ikäviä lieveilmiöitä?

P.S. Teidellä on hieman lunta. Tänä vuonna ei ole vielä nähty kaunista kermakakkuvuorta, sitä Teideä, jossa on paksu ja valkoinen lumikerros.

Casa Lercaro

Tilapäivitys

ler

Sunnuntaipäivän kävelyn teimme Orotavan kaupungin vanhassa osassa, jossa on vielä paljon historiallisia rakennuksia jäljellä espanjalaisten valloittajien saapumisen jälkeiseltä ajalta. Ikävä kyllä monet talot olisivat ainakin julkisivuremontin tarpeessa.

Kävimme Casa Lercaron terassikahvilassa. Tämä 1600-luvulla rakennettu massiivinen pihapiiri on kuulunut aikoinaan muutamalle rikkaalle perheelle (Ponte, Lugo, Crimaldi, Fonte, Rizo). Rakennettua tilaa on yli 800 neliömetriä ja pihapiireineen neliöitä on yli 3000. Nykyään talossa toimii kahvila ja ravintola, sekä siellä on tarjolla juhla- ja kokoustiloja.

Kanariansaarten koronatilanne on pikkuhiljaa paranemassa. Sairastumisia on ollut viime aikoina noin 50/100 000 asukasta ja tämä luku on huomattavasti pienempi kuin Manner-Espanjassa. Madridissa ja ympäristössä ovat tiukat liikkumisrajoitukset edelleen voimassa.

Atlantilla on lähestymässä subtrooppinen myrsky, borrasca subtropical. Vielä ei ole varmaa, miten se saarille vaikuttaa, mutta luultavasti ainakin sateita saadaan lähipäivinä.

Päivän refrán: ”Cuando el rio suena, agua lleva.” (Kun joki soi, se kuljettaa vettä.) Tämä sanonta tarkoittaa huhujen leviämistä ja suomeksi vastaava voisi olla: ”Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi”.

Orotavassa taas

Tilapäivitys

or

Vuorossa oli kävely Orotavan kaupungissa. Siellä kiinnostavat kaupungin vuosisatojen historia, vanhat ja kauniit rakennukset sekä kapeat kadut.

Puerton kaupungissa kävelyyn taas innostaa rakkaus suureen ja avaan mereen. Viime päivinä on tosin annettu varoituksia merestä. Ilmiö on nimeltään ”marea viva”, elävä meri. Täydenkuun aikaan ja sen jälkeen sekä näin syksyllä nousu- ja laskuveden erotus on suuri. Vesi tekee voimakasta liikettä ja aallot ovat suuria. Aallonmurtajille ja jyrkille rannoille menemisestä varoitetaan voimakkaiden aaltojen takia. Ennen kaikkea varoitetaan siitä, että selfien ottaminen rannalla selkä mereen päin on vaarallista. Näin toimien on selfien ottajia joutunut mereen aaltojen sieppaamana ja jopa hukkunut.

Koronatartuntojen määrä on pikkuhiljaa vähenemässä, kertovat Kanarian uutiset. Hallituksen sivuilta löytyvät sairastuneiden määrät (Gobierno de Canarias). Minä en jaksa niitä aktiivisesti enää seurata – koronaväsymys.

Päivän refrán: ”El que mucho abarca poco aprieta”. Sille löysin netistä käännöksen englanniksi: ”Dealing with everything means losing relevance”. Kuka keksisi vastaavan suomalaisen sananlaskun?