Sateinen viikonloppu

Tilapäivitys

luc

Kävimme eilen, ennen pimeää, ajelulla sekä Puertossa että Orotavassa. Vain pieni osa jouluvaloista oli syttynyt, täytyisi jonakin iltana mennä niitä katselemaan pimeän aikaan, silloin ne varmasti ovat hienoja.

Lähes koko viikonlopun satoi, välillä rankastikin. Ulkona ei juuri voinut olla. Tälle päivälle ennustetaan lisää sateita.

Titsa on ilmoittanut uusista linjoista Teidelle, bussit 342 ja 348 ajavat sinne muutaman kerran päivässä, lähteä voi Puerto de la Cruzista (348) tai Costa Adejesta (342).

La Palman tulivuori on ollut aktiivisena viikonloppuna. Laavavirtoja on levinnyt vallaten uusia alueita. Vulkanologit sanovat, että nykyinen purkaus on pisin viiteensataan vuoteen saarella. Nyt vuoren aktiviteetti on kestänyt 71 päivää.

Muut uutiset jatkavat entistä huolestuttavaa linjaa: pakolaisia saapuu saarille veneillä lähes joka yö ja osa ei pääse koskaan perille, meri vie.
Koronainfektioiden ilmenemiskäyrä on taas nousussa.

Nieve

Tilapäivitys

nievete

Sadevaroitus oli paikallaan. Kaksi yötä ja eilisen päivän siinä välissä on satanut. Tänään aamun valjetessa näkyi Teiden ensilumi. Komea näkymä se on joka vuosi!
Sadevaroitus on voimassa edelleen, vaikka tällä hetkellä, aamulla, meillä ei sadakaan.

Eilen julkaistiin myös tieto kolmannesta rokotteesta 60-69 -vuotiaille. Rokotuksen saa ilman ajanvarausta muutamassa paikassa. Meille lähimmät rokotuspisteet ovat joko Lagunan yliopistosairaala tai Icodin sairaala. Rokotuksia annetaan maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 18.00 ja päivittäin on tietty kiintiö annettavia rokotteita (200-350 päivässä, riippuen paikasta). Täytyy siis jonakin aamuna joulukuun puolessa välissä mennä jonoon. Silloin minulla tulee puoli vuotta täyteen kakkosrokotteesta.

Magma Arte & Congresos -keskuksessa (etelässä) ja Santa Cruzin Recinto Ferialissa on myös rokotuskeskukset.

Maailmalla jyllää taas uusi koronavirusmuunnos!

Sadetta

Tilapäivitys

ei

Yöllä satoi rankasti, ukkonen jyrisi ja salamoi. Sadevaroitus on voimassa edelleen. Nyt aamulla saamme taas chipi-chipi -sadetta.

La Palmalla on auennut uusi boca, josta on purkautunut uusi nopeasti etenevä laavakieleke peittäen mm. yhden hautausmaan. Sade ja tuhka ovat vaikeuttaneet liikkumista saarella.

Tänään vietetään ostelupäivää “black friday” – yritän välttää kauppoja, vietän mieluummin “älä osta mitään” -päivää.

Saatiin sadetta

Tilapäivitys

nu

Viikonloppuna pilvet putosivat lähes maahan saakka. Saimme muutaman yöllisen kuuron tihkusadetta, mitä luonto on jo kaivannut. Ja pyykit narulla kastuivat.

Koronatilanteessa on hieman valoa näkyvissä siinä mielessä, että tartuntakäyrä on laskusuunnassa. Kuluneen viikon aikana saarilla on todettu noin 1000 tartuntaa vähemmän verrattuna edeltävään viikkoon. Rokotusten vaikutus alkaa vähitellen näkyä. Sairaaloissa on silti vielä täyttä, vakavasti sairastuneita, joiden hoidot kestävät joissakin tapauksissa pitkään.

Kolmannen rokotteen antamisesta ainakin riskiryhmille ja ehkä kaikille päätetään Espanjassa lähiviikkoina. Rokotustodistuksen tai koronapassin vaatimisesta keskustellaan edelleen.

Turismi on elpymässä pikkuhiljaa.

Päivän refrán: ”El que no la debe, no la teme” – ’Ei velkoja, ei pelkoja’.

Sadetta ja kylmää

Tilapäivitys

sa

Alkukesän kasvu ja vihreys on jo hyvässä vauhdissa, mutta nyt sataa toista päivää. Aamulla jyrisi ukkonen, satoi kaatamalla. Märkää, kylmää ja ankeaa. Ikävä jo Teneriffalle, mutta lapsenlapsi on se syy, miksi vielä jään.

Korona ja kuntavaalit ovat päivän puheenaiheita täällä. THL on nyt linjannut, että AZ:n rokotteen saaneilla myös ikäryhmässä 65+ on mahdollista saada toinen rokote eri valmistetta. Kovasti vaihtelevaa on tämä tiedottaminen, mutta siinä mielessä ymmärrettävää, että tietoa puuttuu, kun tauti on uusi. Minulla on toisen rokotuksen aika juhannuksen alla. Enpä tiedä minkä valmisteen haluaisin jos valita saa vielä silloin.

Rajoituksia puretaan, mutta intialainen tautivariantti infektoi jo Pohjois-Pohjanmaallakin.

Kuntavaalit eivät kiinnosta minua täällä, koska äänioikeuteni paikallisvaaleissa on Teneriffalla.

Sade

Tilapäivitys

sad

Eilen satoi vain aamupäivällä, aika rankasti. Loppupäivä oli lämmin ja aurinkoinen.

Mantereella on alkamassa koronan neljäs aalto, mutta sen oletetaan olevan nyt matalampi, pikkuaalto, olita pequeña. Rokotukset ovat auttamassa siinä, ettei virus enää leviä yhtä tehokkasti kuin aiemmin.

Teneriffalle on suunnitteilla kaikkiaan kuusi rokotuskeskusta, niistä uusin on aloittanut Los Realejosissa. Rokotuksia suunnitellaan annettavan 11 000 pistosta päivässä kunhan kaikki keskukset toimivat. Rokotukset jatkuvat myös pääsiäisenä. Tähän asti toiminnassa ovat olleet jo HUC:n, yliopistosairaalan, rokotuspiste (uudella puolella, potilaskahvilan tiloissa), centro ciudadanos de Las Madres Lagunassa (lähellä paikkaa, jossa tehdään mammografiat).

Lisäksi Santa Cruzin Recinto Ferialissa, messukeskuksessa, aloitetaan rokotukset, samoin Adejen taide- ja kongressikeskuksessa ja Garachicossa.

Poliisi on ratsannut ja keskeyttänyt kiellettyjä privaattijuhlia mm. Santa Cruzissa.

Täällä meillä säännöt ja kiellot pannaan käytäntöön ilman viikkojen käsittelyaikoja. Suomessa aika kuluu suunnitteluun…

Päivän refrán: ”A caballo regalado no le mires el diente”, tämä on se suomeksikin tuttu juttu, ettei lahjahevosen suuhun tule katsoa.

Lunta

Tilapäivitys

lun

Älkää, ystävät hyvät, uskoko suomalaisia ”iltapäivälehtiä”! Ei missään asiassa, sillä ne haluavat vain sensaatio-otsikoita. Eilen toinen näistä totuudentorvista kirjoitti: Kanariansaaret peittyivät lumeen! Ei todellakaan peittyneet! Lumi satoi rinteille noin puolentoista kilometrin korkeuteen, kuten aina talvella. Nyt on Teide komea kermakakku.

Sadetta, siis vettä, saatiin kyllä reilusti kaksi päivää. Tänään paistaa jo aurinko.

Nyt AstraZenecan rokotteesta on tehty päätös Espanjassa: sitä annetaan vain 18-55 -vuotiaille, joille teho on riittävä.

Lluvia

Tilapäivitys

sade

Eilen satoi, tosin ei koko päivää tauotta, mutta niin, ettei ulos tehnyt mieli kastumisriskin takia. Uskomatonta, mutta kanarioilta on ”tarttunut” tapa, ettei sateella kannata/halua/uskalla mennä ulos. Suomessa eivät pikku sateet tai isommatkin haitanneet, siellä oli vain kova pakkanen, joka haittasi ulkoilua.

Sade- ja tuulivaroitukset jatkuvat vielä tämän ja huomisen. Orotavan laakson rinteillä on lunta, Teiden tiet ovat pohjoisesta suljettuna koko viikonlopun, kerrottiin uutisissa. Etelästä pääsee Vilaflorin saakka.

Hyvänä uutisena mainittakoon, että koronaan sairastumisen käyrät ovat saarilla – ainakin toistaiseksi – kääntymässä vähä vähältä laskuun. Saarten koronarajoitusluokitus säilyy toistaiseksi ennallaan.
Espanjan terveysviranomaiset miettivät, pitäisikö AstraZenecan rokotuksen ikärajaksi asettaa 65 vuotta, sillä moni Euroopan maa on päätynyt tähän. Iäkkäämmät rokotetaan muilla rokotteilla, joiden teho on parempi. Suomi lienee eri linjoilla.

Päivän refrán on nyt helppo suomentaa: ”El que ríe el ultimo, ríe mejor” on meille tuttu sanonta: ”Joka viimeksi nauraa, se parhaiten nauraa”.

Sade jatkuu

Tilapäivitys

oroll

Sataa, sataa. Kävimme, kuten yleensä joulun alla, tilaamassa palan valmista kinkkua La Luzin saksalaisesta lihakaupasta. Sieltä sai myös maksaa, jonka jauhoivat. Niinpä tein illalla jouluksi maksalaatikkoa, siinä ensimmäinen (ja luultavasti lähes ainoa) joulunvalmisteluni.

Teneriffalle ei näillä näkymin tule confinamientoa, kevään kaltaista ulkonaliikkumiskieltoa. Rajoitukset jatkuvat ja laitoksissa asuvia vanhuksia ei suositella tänä vuonna otettavaksi kotiin joulunviettoon.

Kanariansaarilla asuvilla on koronaviruksen vasta-aineita veressään vain 3,8%:lla. Mantereella luku on 10%. Rokotusten aloittamisesta ennen uutta vuotta puhutaan.

Päivän refrán: ”El hábito no hace al monje”, tämä tarkoittaa, että ihmistä ei tule arvoida ulkonäön perusteella. Täällä sanonnassa on munkki, Suomessa koira: ”Ei ole koiraa karvoihin katsomista”.

Sadetta taas

Tilapäivitys

sa

Meillä sataa taas! Vuosiin en muista olleen näin pitkää sadekautta.

Tänään on koko Espanjassa Día de la Constitución (perustuslain päivä) ja Suomessa itsenäisyyspäivä poikkeuksellisesti virtuaalisine linnanjuhlineen. Täällä eivät pyhät tähän lopu, huomenna on siltapäivä, puente, välipäivä (vapaa) ja tiistaina uskonnollinen juhlapäivä Día de la Inmaculada Concepción de Virgen María (Marian synnittömän sikiämisen päivä). Kaikkea keksivätkin! 🙄

Tiukennetut koronamääräykset tulivat voimaan eilen ja saarista vain Teneriffalla. Meillä siis kokoontumisraja on neljä henkilöä ja ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 23.00-6.00. Lisäksi ravintoloiden istumapaikkoja vähennettiin ja baaritiskillä ei saa olla enää yhtään asiakasta. Nämä tiukennukset kestävät aluksi viikon – jatkoa seuraa tilanteen mukaan. Entiset maski- ja etäisyysmääräykset ym. pysyivät.
Nyt odotellaan, että tartunnat vähenisivät.

Kotipäiviä siis vietämme, eipä tuonne sateeseen tee mielikään.