Pinolere

Tila

orotava

Kuvat Orotavasta.
Viime päivät ovat jatkuneet pilvisinä ja sadekuuroja on saatu. Kuumaa ja kosteaa on ollut.

Pinoleressa alkaa tänään koko viikonlopun kestävä – ja perinteinen jokasyksyinen – artesaaniferia. Kuljetus on järjestetty Titsalla, jonka lähtöpysäkki on Teiden tien varrella Orotavan kaupungissa. Kadun virallinen nimi tuossa kohdassa on Avenida de Sor Soledad Cobián. Titsoja lähtee aamuisin klo 10 alkaen koko päivän ajan tunnin välein. Feria on avoinna klo 10-20, pe-su.

Autollakin Pinolereen pääsee, mutta kokemuksesta tiedämme, että parkkipaikan löytyminen on sielläkin ongelmallista.

Pinoleresta lisää, kunhan käymme siellä.

Cochinilla, kokenillikirva, oli tänään uutisissa. Tämä Meksikosta ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kirva elää kaktuksissa, joita se käyttää ravintonaan. Kokenillinaaraista saadaan punaista väriainetta, jota on käytetty mm tiettyjen alkoholien tai karamellien värjäyksessä.
Nyt kuitenkin ilmaston lämpenemisen seurauksena kirva leviää hallitsemattomasti ja tuhoaa viljelijöiden opuntia-kasveja. Kaktuksen hedelmän higo picon tuotanto on vaarassa.

Lluvia y calima

Tila

lluv

Eilisen päivän satoi. Aamupäivällä saapui myös calima, näkyvyys vuorille ja merelle katosi. Kuurotteli lähes koko päivä ja yölläkin on satanut. Tänään on voimassa keltainen sadevaroitus, vaikka tätä kirjoittaessa ei sada. Mittari näyttää nyt 26˚ ja ilman kosteus on 84%. Hiostavaa.

Tänään ovat astuneet voimaan julkisen liikenteen alennukset sekä saarilla että mantereella. Sen sijaan sähkön hinta ja pankkilainojen korot ovat nousseet merkittävästi.

Turisteja on saarilla ollut kesäkaudella hyvin ja majoituspaikat ovat olleet lähes täynnä. Syksystä ja talvituristien saapumisesta ollaan huolissaan, sillä matkojen ja vuokrien hinnat ovat nousseet ja pelätään, että turistit etsivät edullisempia kohteita. Uutisissa mainittiin tässä yhteydessä saksalaiset, britit ja (yllättävää kyllä) norjalaiset. Suomalaisista ei mainittu mitään, mutta se johtunee siitä, että olemme pieni ulkomaalaisryhmä saksalaisiin ja britteihin verrattuna. Norjalaisia lienee yleensä enemmän Gran Canarialla, onkohan suomalaisiakin?

Titsalla

Tila

tit

Tulin eilen aamulla pitkästä aikaa Titsalla Orotavasta Puertoon. Ripsi hieman vettä, mikä on piristävää kuumuuden keskellä. Myös öisin on satanut vähän. Päivällä mittari näyttää muutaman asteen alle 30˚C.
Meillä täytyy käyttää maskia vielä julkisessa liikenteessä kuten Titsoissa ja takseissa. Maski tahtoo unohtua jo matkasta. Tietysti myös terveydenhuollon laitoksissa ja mm. apteekissa maskia on vielä käytettävä.

Espanjan mantereella palaa vielä! Nyt pahat palot tekevät tuhoa Valencian seudulla. 10 000 hehtaaria on palanut. Ja koko Etelä-Eurooppa kärsii kuivuudesta helteiden jälkeen: suuret joet ovat kuivumassa.
Meillä kuivuusongelma ei onneksi ole niin paha.
Niin uskomattomalta kuin kuulostaakin, Teneriffalla valmistetaan jääpaloja juomiin Manner-Espanjan tarpeeseen. Jäät kuljetetaan kylmäkuljetuksella laivalla perille.
– Uutiset kertoivat asiasta muutama päivä sitten.

Sateinen viikonloppu

Tila

luc

Kävimme eilen, ennen pimeää, ajelulla sekä Puertossa että Orotavassa. Vain pieni osa jouluvaloista oli syttynyt, täytyisi jonakin iltana mennä niitä katselemaan pimeän aikaan, silloin ne varmasti ovat hienoja.

Lähes koko viikonlopun satoi, välillä rankastikin. Ulkona ei juuri voinut olla. Tälle päivälle ennustetaan lisää sateita.

Titsa on ilmoittanut uusista linjoista Teidelle, bussit 342 ja 348 ajavat sinne muutaman kerran päivässä, lähteä voi Puerto de la Cruzista (348) tai Costa Adejesta (342).

La Palman tulivuori on ollut aktiivisena viikonloppuna. Laavavirtoja on levinnyt vallaten uusia alueita. Vulkanologit sanovat, että nykyinen purkaus on pisin viiteensataan vuoteen saarella. Nyt vuoren aktiviteetti on kestänyt 71 päivää.

Muut uutiset jatkavat entistä huolestuttavaa linjaa: pakolaisia saapuu saarille veneillä lähes joka yö ja osa ei pääse koskaan perille, meri vie.
Koronainfektioiden ilmenemiskäyrä on taas nousussa.

Nieve

Tila

nievete

Sadevaroitus oli paikallaan. Kaksi yötä ja eilisen päivän siinä välissä on satanut. Tänään aamun valjetessa näkyi Teiden ensilumi. Komea näkymä se on joka vuosi!
Sadevaroitus on voimassa edelleen, vaikka tällä hetkellä, aamulla, meillä ei sadakaan.

Eilen julkaistiin myös tieto kolmannesta rokotteesta 60-69 -vuotiaille. Rokotuksen saa ilman ajanvarausta muutamassa paikassa. Meille lähimmät rokotuspisteet ovat joko Lagunan yliopistosairaala tai Icodin sairaala. Rokotuksia annetaan maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 18.00 ja päivittäin on tietty kiintiö annettavia rokotteita (200-350 päivässä, riippuen paikasta). Täytyy siis jonakin aamuna joulukuun puolessa välissä mennä jonoon. Silloin minulla tulee puoli vuotta täyteen kakkosrokotteesta.

Magma Arte & Congresos -keskuksessa (etelässä) ja Santa Cruzin Recinto Ferialissa on myös rokotuskeskukset.

Maailmalla jyllää taas uusi koronavirusmuunnos!

Sadetta

Tila

ei

Yöllä satoi rankasti, ukkonen jyrisi ja salamoi. Sadevaroitus on voimassa edelleen. Nyt aamulla saamme taas chipi-chipi -sadetta.

La Palmalla on auennut uusi boca, josta on purkautunut uusi nopeasti etenevä laavakieleke peittäen mm. yhden hautausmaan. Sade ja tuhka ovat vaikeuttaneet liikkumista saarella.

Tänään vietetään ostelupäivää “black friday” – yritän välttää kauppoja, vietän mieluummin “älä osta mitään” -päivää.

Saatiin sadetta

Tila

nu

Viikonloppuna pilvet putosivat lähes maahan saakka. Saimme muutaman yöllisen kuuron tihkusadetta, mitä luonto on jo kaivannut. Ja pyykit narulla kastuivat.

Koronatilanteessa on hieman valoa näkyvissä siinä mielessä, että tartuntakäyrä on laskusuunnassa. Kuluneen viikon aikana saarilla on todettu noin 1000 tartuntaa vähemmän verrattuna edeltävään viikkoon. Rokotusten vaikutus alkaa vähitellen näkyä. Sairaaloissa on silti vielä täyttä, vakavasti sairastuneita, joiden hoidot kestävät joissakin tapauksissa pitkään.

Kolmannen rokotteen antamisesta ainakin riskiryhmille ja ehkä kaikille päätetään Espanjassa lähiviikkoina. Rokotustodistuksen tai koronapassin vaatimisesta keskustellaan edelleen.

Turismi on elpymässä pikkuhiljaa.

Päivän refrán: ”El que no la debe, no la teme” – ’Ei velkoja, ei pelkoja’.

Sadetta ja kylmää

Tila

sa

Alkukesän kasvu ja vihreys on jo hyvässä vauhdissa, mutta nyt sataa toista päivää. Aamulla jyrisi ukkonen, satoi kaatamalla. Märkää, kylmää ja ankeaa. Ikävä jo Teneriffalle, mutta lapsenlapsi on se syy, miksi vielä jään.

Korona ja kuntavaalit ovat päivän puheenaiheita täällä. THL on nyt linjannut, että AZ:n rokotteen saaneilla myös ikäryhmässä 65+ on mahdollista saada toinen rokote eri valmistetta. Kovasti vaihtelevaa on tämä tiedottaminen, mutta siinä mielessä ymmärrettävää, että tietoa puuttuu, kun tauti on uusi. Minulla on toisen rokotuksen aika juhannuksen alla. Enpä tiedä minkä valmisteen haluaisin jos valita saa vielä silloin.

Rajoituksia puretaan, mutta intialainen tautivariantti infektoi jo Pohjois-Pohjanmaallakin.

Kuntavaalit eivät kiinnosta minua täällä, koska äänioikeuteni paikallisvaaleissa on Teneriffalla.

Sade

Tila

sad

Eilen satoi vain aamupäivällä, aika rankasti. Loppupäivä oli lämmin ja aurinkoinen.

Mantereella on alkamassa koronan neljäs aalto, mutta sen oletetaan olevan nyt matalampi, pikkuaalto, olita pequeña. Rokotukset ovat auttamassa siinä, ettei virus enää leviä yhtä tehokkasti kuin aiemmin.

Teneriffalle on suunnitteilla kaikkiaan kuusi rokotuskeskusta, niistä uusin on aloittanut Los Realejosissa. Rokotuksia suunnitellaan annettavan 11 000 pistosta päivässä kunhan kaikki keskukset toimivat. Rokotukset jatkuvat myös pääsiäisenä. Tähän asti toiminnassa ovat olleet jo HUC:n, yliopistosairaalan, rokotuspiste (uudella puolella, potilaskahvilan tiloissa), centro ciudadanos de Las Madres Lagunassa (lähellä paikkaa, jossa tehdään mammografiat).

Lisäksi Santa Cruzin Recinto Ferialissa, messukeskuksessa, aloitetaan rokotukset, samoin Adejen taide- ja kongressikeskuksessa ja Garachicossa.

Poliisi on ratsannut ja keskeyttänyt kiellettyjä privaattijuhlia mm. Santa Cruzissa.

Täällä meillä säännöt ja kiellot pannaan käytäntöön ilman viikkojen käsittelyaikoja. Suomessa aika kuluu suunnitteluun…

Päivän refrán: ”A caballo regalado no le mires el diente”, tämä on se suomeksikin tuttu juttu, ettei lahjahevosen suuhun tule katsoa.

Lunta

Tila

lun

Älkää, ystävät hyvät, uskoko suomalaisia ”iltapäivälehtiä”! Ei missään asiassa, sillä ne haluavat vain sensaatio-otsikoita. Eilen toinen näistä totuudentorvista kirjoitti: Kanariansaaret peittyivät lumeen! Ei todellakaan peittyneet! Lumi satoi rinteille noin puolentoista kilometrin korkeuteen, kuten aina talvella. Nyt on Teide komea kermakakku.

Sadetta, siis vettä, saatiin kyllä reilusti kaksi päivää. Tänään paistaa jo aurinko.

Nyt AstraZenecan rokotteesta on tehty päätös Espanjassa: sitä annetaan vain 18-55 -vuotiaille, joille teho on riittävä.