Feliz Navidad

Tila

nav

Nyt La Palman tulivuori voidaan katsoa sammuneeksi, sillä vulkanologien asettama aikaraja täyttyy tänään. Vuoren vartiointi jatkuu. Kaasuja vuoresta erittyy edelleen.

Maski on pakollinen nyt myös ulkona, ellei harrasta yksilöurheilua (=juoksu) tai pidä 1,5m etäisyyttä muihin.
Omicron- variantin sanotaan olevan 70 kertaa tartuttavampi kuin deltavariantti.
Kotitestejä suositellaan tehtäväksi ennen kokoontumista joulupäivälliselle, mutta monista apteekeista testit ovat jo loppuneet!

Rauhallista joulua kaikille! Varotaan viruksia!
¡Feliz Navidad!

Kävelyllä

Tila

cam

Sateet ovat ohi, toistaiseksi.
Eilen oli San Andres, uuden viinin päivä. Näittekö rämisevää peltipurkkijonoa narulla vetäviä lapsia? Se kuuluu päivän viettoon; minä en ehtinyt keskikaupungille katsomaan. Siellä näitä vekottimia lasten iloksi monesti tehdään ja kolistellaan.

Perinteinen joulutivoli on tulossa kaupunkiin, toisesta kuvasta näkyy, että laitteiden pystytys on jo aloitettu.

Casco Botanicon terveyskeskuksessa näytti olevan rokotuspaikka, jossa saa jonotuksen ja ajanvarauksen kautta sekä korona- että influenssarokotuksia. Minä kuulun Orotavan Las Dehesas -terveyskeskuksen piiriin. Siispä varaan ajan sinne tai menen cin cita -paikkoihin (=ilman ajanvarausta).

Tästä päivästä alkaen – uuden virusmuunnoksen takia – Kanariansaarille tulijoilta vaaditaan koronapassi, myös niiltä, jotka tulevat mantereelta. Uuden virustilanteen pelätään vaikuttavan turistimääriin. Peruutuksia matkoihin on alkanut tulla.

La Palmalla tulivuori jatkaa aktiivisuuttaan. Laava peittää lisää viljelyksiä ja myrkylliset kaasut vaikeuttavat niiden viljelmien hoitoa, jotka ovat säilyneet.

P.S. Sivun ylläpitäjä on aktivoimassa sivustolle SSL-suojausta, jolloin ei-turvallinen -merkintä poistuu.

Hyvää joulua!

Tila

nuk

Kuvat ovat nukkekodin joulusta. Melkein tekisi mieli sukeltaa sinne pikkumaailmaan piiloon tätä ongelmaista oikeaa maailmaa.

Espanjan aamutelevisiossa näytettiin, kuinka rokotteita kuljetetaan poliisisaattueessa vartioituna, jotta eivät joutuisi vääriin käsiin. Outoa ja hullua tämäkin!

Espanjassa aiotaan rokottaa noin neljä miljoonaa ihmistä maaliskuuhun mennessä. Riskiryhmistä aloitetaan kuten muuallakin. Vie kuitenkin aikaa, ennenkuin 47 miljoonaa asukasta on rokotettu kahteen kertaan!

Meillä on tänään tuulivaroitus ja calimaa. Hyvä päivä viettää jouluaattoa kotona ja soittaa videopuheluita läheisille.

Hyvää joulua! ¡Feliz navidad!

Restricciones para navidad

Tila

vier

Talvilämpötilat: aamulla mittari näyttää vain 15 astetta meillä Orotavassa, mutta päivällä auringon noustua on onneksi lämmintä, yli +20.

Tänä aamuna uutisoitiin joulun ajan rajoituksista. 24., 25. ja 31. joulukuuta ja 1. tammikuuta sallittu kokoontuminen esim aterioille on kymmenen henkilöä (lapset alle 6v poislukien). Noina päivinä on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto, toque de queda, klo 1.30 – 6.00.

Muina joulun ajan päivinä sallittu ryhmäkoko on kuusi henkilöä * (uusi määräys 5.12. alkaen neljä ) ja toque de queda klo 1.00 – 6.00 * (uusi määräys 5.12. alkaen klo 23 – 6). Tuona aikana vain pakolliset menot ovat sallittuja: sairauden takia hoitoon meno, apteekkikäynnit, työ.

Jouluostoksia suositellaan tekemään ruuhkia välttäen. Turvamääräykset maskeineen ovat tietysti edelleen voimassa.

Tämän aamun refrán: ”A falta de pan, buenas son tortas”, jolle löytyi taas vastine englanniksi: ”Half a loaf is better than none”.

Restricciones

Tila

reye

Tuleva joulu vietetään suurelta osin virtuaalisesti. Itämaan tietäjille, Los Reyes Magos, voi nyt kirjoittaa lahjatoivomuksiaan netissä. Kuva on Orotavan sivuilta, lisään linkkeihin osoitteen, josta kirjeen voi kirjoittaa. – Minä jo kirjoitin, lapsenlapseni puolesta, kun hän ei ihan vielä itse osaa, sillä tammikuussa hän täyttää 2v.
Kanariansaarilla ei siis kirjoiteta joulupukille!

Täällä, kuten Suomessakin, annetaan jo ohjeita joulun juhlien viettoon. Täkäläiset perheet ja suvut kokoontuvat yleensä suurena joukkona juhla-aterioille. Nyt henkilörajoitus on kymmenen henkilöä, mielellään samassa taloudessa asuvia. Maskeja suositellaan pidettäväksi aina muulloin paitsi syödessä ja juodessa, ulkotiloja tai hyvää tuuletusta ja etäisyyksien pitämistä suositellaan.

Suomenkin uutisiin pääsi tieto pakolais/siirtolaisongelmasta Kanariansaarilla. Jostakin syystä Suomen uutisissa asia esitettiin paljon negatiivisemmassa valossa kuin täällä. Ei täällä ole asiaa salailtu, kuten uutisissa väitettiin, päinvastoin. Arguineguinin vastaanottoleiriä kutsuttiin pahamaineiseksi. Täynnähän se oli, mutta muuten sanavalinta oli värittynyt. Ja miksi Välimeren ylittäneet Afrikasta tulleet olivat pakolaisia ja nyt Atlantin ylitettyään heistä on tullut siirtolaisia?

Päivän refrán: ”A perro flaco todo son pulgas”, ”Ei ole koiraa karvoihin katsominen”.

Puesta de sol

Tila

arb

Auringonlaskun värit llalla olivat vaikuttavat. Harmi, ettei meiltä näy tuo värinäytelmä horisonttiin saakka.

Alcampossa on jo joulukoristelua. Nähtäväksi jää, saavatko kolme tietäjää tai joulupukki tulla ollenkaan lapsia sinne tapaamaan. Nyt istuinten tilalla oli lahjaovi.

Uutisissa jatkuvat entiset aiheet:

Pakolaisveneitä on taas saapunut yöaikaan naapurisaarelle. Nämä tulijat ovat pakenemassa Länsi-Saharan kriisiä. Sekä Kanarian hallituksen Torres että Espanjan hallituksen Sánchez ovat ilmaisseet huolensa tästä kasvavasta ongelmasta ja etsivät ratkaisua.

Rokotukset koronavirusta vastaan alkavat näillä näkymin tammikuussa. Rokotus on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa. Rokotuspisteiteitä tulee olemaan 13 000 (koko maa) ja Espanjan väestö saadaan rokotettua puolessa vuodessa, kertoi Sánchez.

Ikävä kyllä, uutisissa kerrottiin myös, että kahdella viidestä kanariosta ei ole rahaa käytettävissä joulunviettoon.

Koronakriisimaista saapuvilta turisteilta aletaan näinä päivinä vaatia negatiivista PCR-testiä.

Päivän refrán: ”Más vale pájaro en mano que ciento volando”, tämähän on tietysti: ”Parempi pyy pivossa kuin kymmenen oksalla”. Pivo muuten merkitsee suomen kielessä kättä, sitä en tiennyt (Kotus.fi).

Jouluvalmistelua

Tila

jou2

Sateet ja myrskyt ovat onneksi ohi tältä erää.
Joulua valmistellaan. Tein tänä vuonna itse maksalaatikkoa, joka lienee täällä tuntematon ruoka paikallisille. Saksalaisesta lihakaupasta sai tilaamalla naudan maksaa jauhettuna. Samasta paikasta on tilattu myös ”jamon sueco”, ruotsalainen kinkku, joka on suomalaisen kinkun kaltainen.

Nukkekodin sauna valmistui, tuli aika hieno! Pukuhuoneen takka on lahjoitus suomalaiselta nukkekotiharrastajalta.

Vielä tiedoksi: jouluaattona saa matkustaa Titsalla ilmaiseksi klo 17 – 20, mutta sillä ehdolla, että on tonttulakki päässä.😊

Jouluvieraat

Tila

jou

Jouluinen kuva, Alcampon pukki, tällä kertaa. Kuvastakoon se iloista mieltäni siitä, että tänään saapuvat joululomalaiset, mi hija con su novio.

Kanarian saarilla on voimassa varoitus kovasta tuulesta ja aalloista. Rannoilla kulkevia kehotetaan varovaisuuteen, sillä meri on voimakas. Selfietä ei kannata ottaa suurten aaltojen vyöryessä taustalla: tänäkin vuonna on hukkunut turisteja tällä menetelmällä.

Garachicossa rakennetaan jo tulvaesteitä, sillä viime vuonna siellä kärsittiin pahoista tulvavaurioista myrskyllä.

Tartas de navidad

Tila

jou1

Teide lumisessa komeudessaan hallitsee maisemaa. Aamuisin on ollut kylmää, yöt +15 asteen tienoilla. Meillä on talvi. Päivällä onneksi on aurinkoa ja parikymmentä lämpöastetta.

Ensimmäiset joulutortut paistoimme tänään. Masa de hojaldre, lehtitaikina, on pakaste ja sitä saa lähes kaikista kaupoista. Ja Coviranista La Pazista löytyi oikein hyvää luumusosetta torttuihin. Puolukkahilloakin oli, parempaa kuin se, mitä Ikea myy. Täältä ei siis puutu muuta kuin lanttu. (Ja siis joulun lempiruokani itse tehty lanttulaatikko.)

Orotavan joulua

Tila

na

Hyvää joulukuun ensimmäistä päivää! Kuvia eiliseltä iltakävelyltä ja Casa de Cultura San Agustinin joulumarkkinoilta, jotka ovat auki 9.12. saakka. Ilta-aikaan kaunista ja tunnelmallista valaistusta on Plaza de la Constitucionilla Orotavan keskustassa.