Lunta Teidellä

Tila

nie

Tänään auringonnousun aikaan Teide näyttäytyi lumivaipassaan: kahden päivän sateet ovat lisänneet lunta vuorille. Tiet Teidelle ovat olleet suljetut. Sateita luvataan lisää tuleville päiville. Tummia pilviä näkyy taivaalla.

Viime päivien voimakkaan tuulen jälkiä korjaillaan vielä mm. Santa Cruzissa, jossa hiekka ja rantatuolit ovat lennelleet Playa Teresitasissa, aitoja on kaatunut ja roskapönttöjä lennellyt paikoiltaan.

Mantereella sen sijaan ihmetellään ”historiallisen” voimakasta calimaa, joka on nyt Saharasta kiertänyt tuulten mukana sinne. Kanarian tv:n aamukevennyksessä irvaillaan tälle historiallisuudelle ja ihmetellään sitä, että peninsulassa ovat unohtaneet, että Kanariansaarilla koetaan usein calimaa, monesti voimakkaana.

Lunta

Tila

man

Kuvissa on illan ja aamun pilvimuodostelmia: aamulla hetken ennen auringon nousua taivaalla on kauniita vaaleanpunaisia sävyjä.

Sateita luvataan edelleen, mikä tarkoittaa lunta Teiden korkeuksille. Nyt on taas se aika vuodesta, kun paikalliset ajavat ylös lumileikkeihin tekemään lumiukkoja ja lumipalloja. Eilen illalla tiet Teidelle avattiin, ne olivat välillä suljettuna jäätymisen takia.

Espanjassa on meneillään Valenciasta alkanut nimenkeräyskampanja pankkien henkilökohtaisen palvelun palauttamiseksi ikäihmisten tarpeisiin: ”Soy viejo, no idiota”
– olen vanha, mutta en idiootti. Ikääntyville pelkän automaatin varassa toimiminen ei riitä pankkipalveluksi. Luulen, että tämän kokemuksen jakaa moni.

Työttömyysluvut ovat paranemassa koronan väistyessä. Pandemian takia Kanariansaarilla menetettiin 10 000 työpaikkaa kun saarille välttämättömät turistit olivat poissa. Nyt tilanne paranee, onneksi.

Lunta ja jäätä

Tila

cong

Tenerife se congela” kirjoittavat tämän päivän lehtiotsikot, ”Teneriffa jäätyy”. Suomalaisena en oikein ole samaa mieltä, jos yölämpötila täällä meillä on 14-15 astetta ja päivälämpötila 20. Lumi on nyt 1800 metrin korkeudessa, Teidellä on lumivaippa ja jokunen aste pakkasta.

Kuvat ovat oman pihan yläterassilta: lunta on lähivuorillakin ylärinteillä.

Espanjan hallituksen käsittelyssä – ja hyväksyttävänä – on nyt Podemoksen Yolanda Diazin, varapääministerin ja Pablo Iglesiaksen seuraajan johdolla neuvoteltu työreformi, reforma laboral, jossa palkkasopimuksia palautettaisiin ammattiliitoille, pätkätöitä muutettaisiin pitkäaikaisiksi sekä työttömyysturvaa ja minimipalkkaa parannettaisiin. Tämä kaikki on sisällytetty osaksi EU:n elvytyspakettia Espanjassa. Toivottavasti uudistukset saavat hyväksynnän.

Koronauutiset ovat samankaltaisia täällä saarilla kuin muuallakin: Omicron sairastuttaa, mutta sairaaloiden kuormitus vähenee pikkuhiljaa, moni selviytyy kotihoidolla tästä hieman lievemmästä infektiosta.

Nieve

Tila

nievete

Sadevaroitus oli paikallaan. Kaksi yötä ja eilisen päivän siinä välissä on satanut. Tänään aamun valjetessa näkyi Teiden ensilumi. Komea näkymä se on joka vuosi!
Sadevaroitus on voimassa edelleen, vaikka tällä hetkellä, aamulla, meillä ei sadakaan.

Eilen julkaistiin myös tieto kolmannesta rokotteesta 60-69 -vuotiaille. Rokotuksen saa ilman ajanvarausta muutamassa paikassa. Meille lähimmät rokotuspisteet ovat joko Lagunan yliopistosairaala tai Icodin sairaala. Rokotuksia annetaan maanantaista perjantaihin klo 8.30 – 18.00 ja päivittäin on tietty kiintiö annettavia rokotteita (200-350 päivässä, riippuen paikasta). Täytyy siis jonakin aamuna joulukuun puolessa välissä mennä jonoon. Silloin minulla tulee puoli vuotta täyteen kakkosrokotteesta.

Magma Arte & Congresos -keskuksessa (etelässä) ja Santa Cruzin Recinto Ferialissa on myös rokotuskeskukset.

Maailmalla jyllää taas uusi koronavirusmuunnos!

Tila

inv

Tässä vielä kuvia meidän talvestamme. Lunta on vuorilla, kuten tavallista (kuva otettu aamuhämärissä), mutta kaupungissa on jo aurinkoista ja päivän tyypillinen talvilämpötila on +20.

Rokotekeskustelu käy kuumana myös Espanjassa. Tehoaako AZ:n rokote vai ei? Ja kenelle sitä annetaan? Nyt mantereella puhutaan jo taudin neljännestä aallosta. Meillä Teneriffalla koronaa on vähän, etenkin Puertossa ja Orotavassa, näissä kahdessa ”kotikaupungissa”.

Saarille Afrikasta saapuneet pakolaiset, migrantes, haluavat jatkaa matkaansa Espanjan mantereelle ja muualle Eurooppaan. Kanariansaarille he eivät ole aikeissa jäädä. Ongelmana on matkan jatkaminen.

Eilinen refrán, joka jäi käyttämättä: ”Invierno que mucho hiela, cosecha de fruta espera”, vapaasti suomennettuna: kylmän talven jälkeen on odotettavissa hyvä hedelmäsato. Tätä toivomme!

Lunta

Tila

lun

Älkää, ystävät hyvät, uskoko suomalaisia ”iltapäivälehtiä”! Ei missään asiassa, sillä ne haluavat vain sensaatio-otsikoita. Eilen toinen näistä totuudentorvista kirjoitti: Kanariansaaret peittyivät lumeen! Ei todellakaan peittyneet! Lumi satoi rinteille noin puolentoista kilometrin korkeuteen, kuten aina talvella. Nyt on Teide komea kermakakku.

Sadetta, siis vettä, saatiin kyllä reilusti kaksi päivää. Tänään paistaa jo aurinko.

Nyt AstraZenecan rokotteesta on tehty päätös Espanjassa: sitä annetaan vain 18-55 -vuotiaille, joille teho on riittävä.

Lunta

Tila

Tei

Teide katseli eilenkin minua pilven takana piilotellen, katsotaan, näyttäytyisikö tänään kokonaan.
Nyt tiet Teidelle ovat auki. Monet kanariot ovat menneet, kuten tavallista, leikkimään lumella. Minä olen tehnyt sitä tarpeeksi jo Suomessa aikoinaan, ei tulisi mieleenkään lähteä Teidelle katsomaan/kokemaan lunta!

Katamaraani on viidettä päivää karilla Agaetessa. Nyt se on kallistunut 10 astetta. Autot ovat edelleen laivassa. Pelastustoimet jatkuvat.

Koronatapaukset ovat hieman lisääntyneet. Rokotusten toteuttamisnopeudesta keskustellaaan täällä kuten Suomessakin.

Päivän refrán: ”El tiempo es oro”; täällä aika on siis kultaa, Suomessa ”Aika on rahaa”.

Lunta vuorilla

Tila

mon

Kaksi päivää satoi rankasti ja kolmantena vähän. Viileääkin oli, mutta eilen jo aurinko näyttäytyi. En vielä saanut Teidesta lumihuippuista kuvaa, sillä silloin, kun kävin ulkona sateen välissä, pilvet peittivät sen. Alemmilla rinteillä on lunta, jota voi juuri ja juuri havaita kuvista, jotka on otettu Orotavasta.

Pääuutinen – Madridin lumikaaoksen lisäksi – on edelleen Fred Olsenin lautan karilleajo Agaeten sataman edustalla. Alusta ei ole vieläkään saatu irti eikä kuljetettua satamaan. Autot ovat kyydissä. Seuraava irrotusyritys on puoleltapäivin, laskuveden aikaan.

Lapset palaavat kouluun tänään: etäisyydet, mascarillat, geeli käytössä.
Terveydenhuollon työntekijöiden rokotukset jatkuvat saarilla.
Gran Canarialla on muutama tapaus enemmän koronaa kuin Teneriffalla.

Päivän refrán: ”A un clavo ardiendo, se agarra el que se está hundiendo”, hukkuva tarttuu palavaan naulaan; Suomessa tavallisempi ilmaus on viimeiseen oljenkorteen tarttuminen.

Nieve

Tila

Niev

Seitsemäs karanteenipäivä

Lunta Teidellä

Korona-asioiden lisäksi Teneriffan uutisissa oli kauniita kuvia Teiden tämän talven ensimmäisestä lumipeitteestä. Niinpä minäkin halusin siitä näystä osani: pikku tihkusateessa odottelin pilvien väistymistä ja sieltähän se pikkuhiljaa paljastui tuo meidän ylväs tulivuoremme päällystettynä valkoisella pölysokerikuorrutuksella. Teiden tie on suljettuna, mutta kukapa sinne nyt olisi menossakaan.

Tämä vuosi on ollut erilainen aiempiin verrattuna. Meillä oli lämmintä tammi-helmikuulle saakka, vasta nyt on tullut sadekausi ja ”talvi”.

Tänään suomalaisia talviasukkaita lähtee kahdella Finnairin koneella Suomeen. Suomi-kerho ja Titsa ovat yhteistyössä järjestäneet heille maksuttoman bussikyydin lentokentälle. Nyt estado de alarman, hätätilan, aikana Titsalla ja tranvíalla voivat muutkin kulkea maksutta, mutta vain sallituista syistä.

Kotonaolo jatkuu, toistaiseksi ilman suurempia ongelmia…

Nieve

Tila

niev
ni4

Kaksi kuvaa tältä aamulta (noin tunnin välein):
Eiliset sateet toivat vihdoinkin lumen Teidelle. Olemme saaneet katsella lumetonta vuorta koko talven. Se on poikkeuksellista. Syksyllä lumi kävi Teiden huipulla lyhyen aikaa, ehkä viikon.
Eilen Teiden tie oli suljettuna, lieneekö vielä tänään, sitä en tiedä.