Nivel 3

Tilapäivitys

pl

Oman pihan kukkia ja banaanien kasvun edistymistä.

Teneriffa on päässyt koronan vähenemisen myötä nivel 3:lle. Gran Canaria ja Fuerteventura ovat myös tasolla 3 ja kaikki muut saaret nivel 1:ssä.

Tämä tarkoittaa meillä, että ravintoloiden sisätiloja avataan, ryhmäkoot suurenevat hieman ja ravintolat suljetaan puoliltaöin. Meillä jokapäiväinen elämä ei juuri muutu, yöt nukutaan.

Turisteille rajoitusten lieveneminen on hyvä asia. Matkailijoiden saapuminen auttaa taloutta ja lisää työpaikkoja. Useita hotelleja on avattu Puertossa remontoituna viime viikkoina.

Huippuhintaisen sähkön takia Podemos-puolue on ehdottanut kansallisen sähköyhtiön perustamista (Producción Eléctrica Española) ja tuulivoiman hyödyntämistä siinä. Hyvä ajatus, nyt odotellaan, miten muut puolueet reagoivat.

Pakolaisia on tullut saarille tammikuusta elokuun loppuun mennessä 9255 henkilöä. Lisää veneitä saapuu lähes joka yö eri saarille, viime aikoina eniten Fuerteventuralle.

Päivän refrán: ”No dejó títere con cabeza” – ’Ei jättänyt nukelle päätä’. Sanonta on Miguel Cervantesin Don Quijotesta kohtauksesta, jossa sankari taistelee puunukkien kanssa miekkaillen ja aiheuttaen näin häiriötä. Sanontaa käytetään, kun joku on rikkonut tai tuhonnut jotakin (títere = käsinukke, sätkynukke).

El tiempo: potaje canario

Tilapäivitys

nubes

Viikonlopun säätilaksi on ennustettu tulevan ”potaje canario”, kanariankeitto, jossa on vähän kaikkea. Säätilassa se tarkoittaa sadekuuroja, pilvistä, tuulenpuuskia, aurinkokin pilkahtaa. Päivälämpötila on enimmillään +26.
Meren yllä näyttää nyt aamusta olevan tummat pilvet.

Korona jyllää, myös deltavariantti infektoi. Etenkin nuoret (rokottamattomat) sairastuvat nyt, myös vakavasti. Niinpä rajoitukset tiukentuvat. Teneriffa jatkaa tasolla 3. Yöllinen ulkonaliikkumiskielto on voimassa klo 00.30-06.00. Alkoholin myynti on kielletty klo 20 lähtien ja samaan aikaan suljetaan rannat ja puistot yöksi.
Rajoituksia on myös kauppakeskusten sallituissa asiakasmäärissä ja julkisessa liikenteessä sekä yleisötilaisuuksissa.

Päivän refrán: ”El uso hace maestro” – suomeksi vastaava on ”harjoitus tekee mestarin”.