Pinkit pilvet ja viemäriputket

Tila

Jue

Leikkiä pilvenhattaroiden kanssa: kuva eilisaamulta ja tältä aamulta, molemmat noin klo 8. Pinkki pilvi oli lähes samassa paikassa, mutta tänään Teidellä oli myös pilvihuppu.

Lämmin kesäsää jatkuu, syksystä ei ole vielä tietoakaan.

Elämä ei silti ollut tänään vaaleanpunaista ja ihanaa: wc:n viemäriputket menivät tukkoon. Tämä oli toinen kerta Orotavassa asumisemme aikana. Edellisen kerran jouduimme soittamaan Desatascos Orotavan numeroon noin viisi vuotta sitten. Palvelu oli nopeaa. Tunnissa tuli korjausmies autollaan, ruiskutti aluksi paineella vettä viemärikaivoon ja sieltä tukkeutuneeseen putkeen. Syy tukokselle oli sama kuin vuosia aiemmin: kasvien, etenkin puiden juuret olivat kasvaneet viemäreihin ja tukkineet ne. Uutena metodina aiempaan putkien puhdistukseen oli nyt se, että vesipesun jälkeen putkistoon ruiskutettiin vahvaa happoa, joka kuihduttaa juuristot niissä. Nyt meillä on wc:n, saunan, lavuaarin ja suihkun käyttökielto huomisaamuun. Mietin vaan, kuinkahan ympäristöystävällistä tuo aine on?

Uutisista: Kanariansaarilla asuntojen myynti on vilkkaampaa kuin 15 vuoteen.

Matkavalmisteluja

Tila

nube

Mikä ihana vaaleanpunainen (kuvassa enemmän oranssi) aamupilvi taas! Appelsiinit ovat kypsymässä, kuten yleensä loppusyksystä.

Minulla on meneillään matkallelähtövalmistelut. Huomenna aloitan matkan Suomeen, useammalla pompulla, se on miellyttävämpää. Matkustan taas vain käsipakaasilla, mutta nykyään Finnair ei salli kuin 8 kg sen painoksi. Pakollinen elektroniikka: IPad, sähköhammasharja, puhelin ja laturit vievät suuren osan sallitusta painosta. Suomeen pitää ottaa jo lämpimiä vaatteita, mutta niihin ei voi vielä täällä helteessä pukeutua. Ensimmäinen pomppu on Malagassa. Sielläkin on vielä kuuma.
Siis metodi on: pakkaa, punnitse, pura, pakkaa uudestaan! Pikkutuliaiset lapsenlapselle täytyy tietysti mahtua mukaan.

Eilen on satanut rankasti Santa Cruzissa, tiet ovat tulvineet ja katuihin on tullut vaurioita. Meillä on terveydenhuoltokäynti tänään Santassa, toivottavasti kadut ovat jo kunnossa.

Uutisissa on muutaman päivän puhuttu La Palman tulivuorenpurkauksen vaurioiden korjauksesta. Kotinsa menettäneet ovat järjestäneet mielenosoituksia, koska uusia asuntoja ja luvattuja korvauksia ei ole vielä saatu. Viranomaiset kertovat, että 139 asuntoa on jo luovutettu, mutta tuhoutuneita asuntoja on huomattavasti enemmän, joten moni on vielä tilapäisasunnossa.

Aviso amarillo

Tila

para

Kuvat ovat Duraznosta ja La Pazin näköalatasanteelta eilen alkuillasta.
Etelässä päin ja siis vuorilla oli tummia pilviä ja muutamia pisaroitakin ripotteli Orotavassa. Meren yllä oli vielä sininen taivas ja poutapilviä.

Tänään saamme ehkä sadetta, sillä La Palmalle ja Teneriffalle on annettu keltainen sadevaroitus. Gran Canarialla on satanut rankasti jo eilen.

Tänään täytyy alkaa pakata käsipakaasia. Suomen matka alkaa ylihuomenna. Matkustan taas hyvin vähin tavaroin, sillä se on helpointa. Tällä reissulla viivyn, jos kaikki menee suunnitellusti, vain kaksi viikkoa, mikä on riittävästi Suomessa.

Kun muutin Teneriffalle lähes 13 vuotta sitten, mietin, mitä tulen Suomesta kaipaamaan. Tiedän elämänmuutoksen tai maailmalle lähdön teoreettiset vaiheet: kuherruskuukausi, kulttuurishokki, hyväksyminen ja varsinainen sopeutuminen.

Minun tapauksessani nämä eivät ole toteutuneet. En ole kokenut kulttuurishokkia, vaan olen siirtynyt suoraan hyväksymis/sopeutumisvaiheeseen. – Me 1970-luvun nuoret kasvoimme maailmankansalaisiksi.

Täällä on ollut hyvä asua nämä vuodet. Toivottavasti jatkossakin. En kaipaa Suomesta sinänsä mitään. Ehkä siksi, että muuttojen takia en ole mistään kotoisin, enkä siis ole juurtunut mihinkään. Ainoa, keitä ikävöin ovat siellä asuvat lähiomaiset: kaksi poikaani, lapsenlapsi, äitini.
Siksipä sinne matkustan taas.

Nubes bajas

Tila

nubes

Kuvat ovat puolimatkasta Orotavasta Puertoon, toinen vuorille, toinen merelle päin. Meillä on pilvistä eikä enää aivan tukalan kuumaa.

Jos edellisessä päivityksessä kritisoin Suomen postipalveluja ja aiemmin jo pankkipalveluja, niin täytyy todeta, että täälläkin pankkipalvelut ovat vähentyneet. Konttoreita on suljettu ja asiointiaikoja on lyhennetty. Käyttämämme pankin konttori La Pazissa suljettiin tavallisilta asiakkailta ja kaikki asiat ohjataan hoitamaan automaatilla tai netissä. Mutta tämä taitaa olla yleiseurooppalainen ilmiö.

Käteistä tulee täällä käytettyä pikkuostoksissa. Suomessa käteistä ei enää tarvinnut missään, kortti kävi kaikkialla (ja visa vinkui, kalliit hinnat!).

Polttoaineen hintojen sanotaan laskevan samalle tasolle missä ne olivat maaliskuussa. Asuntojen myyntihinnat ja vuokrat ovat sensijaan Kanariansaarilla nousussa.

Nubes

Tila

nub

Tänä aamuna oli niin sadunomainen väritys pilvissä auringon noustessa, että se oli kuvattava.
Tänään on talvipäivänseisaus, eli meillä alkaa virallisesti talvi klo 14.59 Observatorio Astronómico Nacionalin määrittelyn mukaisesti. Sateita onkin taas luvassa, vaikka niitä jo saatiin muutama viikko sitten.

Uutiset ovat täynnä koronaa, ikävä kyllä. Jouluksi, 24. ja 25. päivä sallitaan kuitenkin kymmenen henkilön kokoontuminen perhepiirissä ja vain perheenjäsenille. Olemme tasolla 3, rajoituksia päivitetään huomenna. Kanariansaarilla koronan insidenssi on nyt 566/100 000. Eikä parannusta tilanteeseen ole näkyvissä, päinvastoin.

Lainaan tuntematonta ajattelijaa fb:sta:

Vuonna 2019: Varo negatiivisia ihmisiä!
Vuonna 2020: Varo positiivisia ihmisiä!
Vuonna 2021: Varo ihmisiä!

Ennallaan toistaiseksi

Tila

palma

Meillä on pilvinen aamutaivas. Puolikas kuuta on näkyvissä.

La Palmalla jatkuu tulivuorenpurkaus ja laava, joka nyt syöksyy aukoista, on juoksevampaa kuin aiemmin. Taas pelätään laavan saavuttavan meren, jolloin muodostuu myrkyllisiä kaasuja. Kylät, jotka ovat vaarassa, ovat saaneet ohjeet suojautua ja pysyä kotona. Vulkanologeilla on ollut koko purkauksen ajan vaikeaa ennustaa, miten vuori käyttäytyy ja mihin tai millä nopeudella laava etenee. Se on nyt alle kahden kilometrin etäisyydellä rannasta.
Jotkut evakuoidut ovat saaneet palata koteihinsa.
Koulut on saarella suljettu toistaiseksi.

Huomiselle meteorologit ennustavat, että tuhkaa tulee tuulten mukana Gomeralle ja Teneriffalle.

Saatiin sadetta

Tila

nu

Viikonloppuna pilvet putosivat lähes maahan saakka. Saimme muutaman yöllisen kuuron tihkusadetta, mitä luonto on jo kaivannut. Ja pyykit narulla kastuivat.

Koronatilanteessa on hieman valoa näkyvissä siinä mielessä, että tartuntakäyrä on laskusuunnassa. Kuluneen viikon aikana saarilla on todettu noin 1000 tartuntaa vähemmän verrattuna edeltävään viikkoon. Rokotusten vaikutus alkaa vähitellen näkyä. Sairaaloissa on silti vielä täyttä, vakavasti sairastuneita, joiden hoidot kestävät joissakin tapauksissa pitkään.

Kolmannen rokotteen antamisesta ainakin riskiryhmille ja ehkä kaikille päätetään Espanjassa lähiviikkoina. Rokotustodistuksen tai koronapassin vaatimisesta keskustellaan edelleen.

Turismi on elpymässä pikkuhiljaa.

Päivän refrán: ”El que no la debe, no la teme” – ’Ei velkoja, ei pelkoja’.

Pilvet

Tila

nub

Tämän aamun värit veivät katseen itäiselle taivaalle, vaikka yleensä riennän tervehtimään Teideä. Nyt pilvien oranssinpuna veti voiton.

On tavallinen ”uuden normaalin” maanantai. Televisiouutisissa tavalliset aiheet: korona ja saarille veneillä saapuneet pakolaiset. Surullista ja huolestuttavaa. Eikä ratkaisua kumpaankaan ongelmaan ole näkyvissä.

Aamun refrán: ”De noche todos los gatos son pardos”. Suomessa vastaava on ”Pimeässä kaikki kissat ovat harmaita”.

Turisteja tulossa

Tila

nub

Meille on luvattu pilvistä säätä ja ehkä sadettakin tälle päivälle.

Päivän pääuutinen on se, että TUI alkaa kuljettaa turisteja Saksasta Kanariansaarille tulevana viikonloppuna. Maiden hallitukset ovat neuvotelleet asiasta ja päässeet sopimukseen turvallisuusasioista. Myös matkailijoilta edellytetään vastuullisuutta ja rajoitusten noudattamista. Toiveena on, että talven turistikaudesta voitaisiin pelastaa se, mitä vielä pelastettavissa on.

Sitten refrán aamutv:stä: ”Al pan, pan y al vino, vino” (Leipä leipänä ja viini viininä) merkitsee, että asioista täytyy puhua rehellisesti ja selkeästi ja oikeilla nimillään.
Suomessa: ”Rehellisyys maan perii”.

Destino Sanitario Seguro

Tila

nu

Lämmintä ja pilvistä. Vaikka tämän kesän fiestat onkin peruttu lähes kaikki ja osa siirretty virtuaalisiksi, kalasatamaan on kuitenkin viritelty Virgen del Carmen -juhlaportti. Virgenin meriretkeä ei kuitenkaan tänä vuonna nähdä, koska tapahtumaan kerääntyisi liian paljon ihmisiä.

Ei päässyt Espanja vielä Suomen vihreälle listalle, joten karanteenisuositus on vielä, jos sinne menisi. Täytyy siis odottaa. Kanariansaaria kohtaan päätös oli epäoikeudenmukainen, koska täällä tauti on hyvin hallinnassa. Ymmärrän kyllä, että Suomi päättää maa kerrallaan, eikä voi ottaa huomioon erillisiä alueita.

Teneriffa ja muut Kanariansaaret mainostavat itseään turisteille turvallisena kohteena: destino sanitario seguro.