Palmuja ja long covid

Tila

pa

Kuvissa on palmujen reunustamia katuja Las Arenasista ja Duraznon laidalta Calle Velazquezilta. Eilen oli pilvinen iltapäivä.

Tarkennuksena huomenna alkavaan lääkärilakkoon aikataulua: lakko on osittainen, klo 10-12 kolmena sovittuna päivänä. Paitsi työsopimusten vakinaistamista, vaaditaan mm. enemmän aikaa potilasta kohden, jotta hoito olisi laadukkaampaa ja uupumus vältettävissä.

Täällä puolet niistä terveydenhuoltoalan työntekijöistä, jotka ovat saaneet työssään koronatartunnan, ovat sairastuneet jälkitautina covid persistenteen, pitkittyneeseen koronaan. Vaikka se pahimmillaan johtaa työkyvyttömyyteen väsymysoireyhtymineen ja toistuvine tautirelapseineen, heillä sairautta ei ole hyväksytty ammattitaudiksi vaan vain työtapaturmaksi.

Long covid, covid persistente, on nyt ongelma kaikkialla. Hoito ja kuntoutus on vaikeaa, koska mitään parantavaa keinoa tai lääkettä ei vielä ole. Tyypillisesti rasitus pahentaa oireita ja saa aikaan relapseja.

Long covid -asiat kiinnostavat minua henkilökohtaisestikin, sillä vaikka olen itse taudilta säästynyt, yksi läheinen sairastaa sitä ja minulla on huoli.

Palmujen siivousta

Tila

lim

Meillä kävivät tänään palmujenpuhdistajat. Kova työ siinä on, kaksi palmua on koko päivän homma ammattilaisilta. Meillä ei toisaalta ole puhdistettu palmuja kuuteen vuoteen! Ensin emme tienneet, että se on tärkeää rottien estossa, sillä rotat tahtovat pesiä huonosti hoidetuissa palmuissa. Ja myrskyissä kuivia palmunlehviä putoilee maahan. Sitten, kun tiesimme, asia vain jäi. No nyt ovat palmut siistejä, vuosittain ne olisi pitänyt puhdistuttaa.

La Palmalla tulivuorenpurkaus jatkuu. Eilen ja viime yönä on taas puhjennut pari uutta aukkoa, joista on syössyt paitsi aiempaa juoksevampaa laavaa, niissä on myös tapahtunut voimakkaita räjähdyksiä. Kaksi kylää on hätäevakuoitu. Tuhkan vaaroista varoitetaan: silmät ja hengitystiet täytyy suojata hyvin.

Lentoliikenne La Palmalle ja saarelta pois on keskeytetty tuhkapilven takia. Muutamia lentoja lähisaarilta, myös meiltä, on peruttu. Pääosin lentoliikenne Teneriffalta toimii kuitenkin vielä.

Tuhkaa on tullut myös meille, se huomasi aamulla terassilta: lakaistessa sai saaliiksi tummaa tuhkaa.

Vaarallisia palmuja

Tila

image

Palmun puhdistaminen olikin oletettua vaarallisempaa. Mies sai terävästä lehvästä pistoksen hansikkaan läpi sormeensa, joka kipeytyi ja turposi. Tänään menimme sitten urgenciaan ja antibioottikuuri sieltä tuli. Kuulimme päivystävältä lääkäriltä, että palmunpistot infektoituvat usein, koska lehvissä on paljon bakteereja ja muita mikrobeja. Varokaapa siis palmunpistoja!