Dorada

Tilapäivitys

dor

Sateinen lauantai. Kanarian aamutelevisiota ei tule viikonloppuna, mutta ”ikiuutisissa”, mantereen kanavalla 24h lähetetään koronauutisia ja säätietoja – sadetta sielläkin. Madridissa näyttää avatun joulumarkkinat, henkilörajoitus 232 asiakasta kerrallaan, voimassa on maskipakko ja etäisyydet. Enpä menisi!

Kerrottiin myös, että ”neljäs aalto” tulee olemaan se psyykkisten ongelmien vyyhti, jonka pandemia aiheuttaa sairastumisien, menetysten ja taloudellisten vaikeuksien sekä pitkittyneiden rajoitusten takia. Ei ole helppoa toipua tästä oudosta vuodesta!

Me kävimme vain kauppareissun. Kumppani valmisti ruokaa (niinkuin yleensä). Hyvää oli dorada (kultaotsa-ahven) pannulla paistettuna perunamuusin ja sitruuna-sipulikastikkeen kanssa.

Besugo

Tilapäivitys

pesc

Eilen ostimme Puerton kalastajien myyntitiskiltä muellelta reilun kilon vasta pyydystettyjä besugo-kaloja. Ne ovat, netin mukaan, suolaisten vesien kaloja ja yleisiä Atlantin itärannikolla. Ne ovat vaalealihaisia, vähärasvaisia kaloja. Pannulla paistettuna ne olivat oikein hyviä (alimmainen kuva).

Todella kauniita, monivärisiä pikkukaloja oli myös myynnissä, mutta niiden nimi jo unohtui. Kalamyyjän mukaan niitä saadaan vain Kanariansaarilla, liekö totta, mutta kalojen väri oli ihastuttava.

– Koronasääntöjen valvojiksi saapuvat armeijan ”rastreadores” sijoitetaan ensiksi Lanzarotelle ja Gran Canarialle, ilmoittivat Gobierno de Canarian edustajat. Uusia ryppäitä virustartuntoja on nyt todettu paitsi Gran Canarialla, myös Lanzarotella.

Lunta

Tilapäivitys

nie

Tänä aamuna se näkyi: luminen huippu Teidellä. Hieno se on ja mikä parasta, täällä alhaalla ei ole koskaan lumesta tietoakaan. Jatkamme hieman viileämmissä ”kesäsäässä”.

Eilen illastimme ystäväporukalla Matanzassa, guachinchessa, joka on uusiutunut ja vaihtanut omistajaansa ja edellisenä päivänä avattu. Söimme pääruokana vasta pyydystettyä sama-kalaa a la plancha ja hyvää oli. Saimme maistaa myös talon carne de cabraa, pehmeää ja maukasta. Nuevo Gracíano oli paikan nimi.

Herkkuruokia ja maisemia

Tilapäivitys

comi

Meillä on lämmintä ja aurinkoista. Tänään kuulin, että Pohjois-Suomessa on satanut ensilumen. Siispä taas kerran: ¡Qué suerte vivir aquí!

Olemme viime päivinä tavanneet ystäviä, ruokailleet yhdessä, puhuneet paljon espanjaa ja ajelleet maisemia ihaillen.

Kuvissa on kalalautanen ravintola Peruanossa ja alkupalalautanen – myös kalaa – ”Smirrellä” eli Cuatro Vientos -ravintolassa. Herkullisia olivat molemmat annokset!

Jardinin rannalla näytti olevat eilen keltaiset liput, mutta meren voimaa ei kannata koskaan aliarvoida. Allasuinti on paljon turvallisempaa. Ikävä kyllä muutama päivä sitten löytyi merestä, pitkän etsinnän jälkeen, hukkunut nuori mies Puerton edustalta. – Ja näitä ikäviä tapahtumia on täällä liian usein.

Kuva kastanjapuusta muistuttaa mieleen, että pian taas on kastanjoiden ja uuden viinin aika. Sitä odotellaan.

Kalaa

Tilapäivitys

kala

Isot on kalat Alcampossa. Tonnikalaa emme ostaneet, mutta suuria katkarapuja, langostinoja, kyllä. Niistä tein salaattiannokset vihannesten ja majoneesin kera.

Tänään on meidän ”perinteinen” savulohikeittopäivä. Ystäviäkin tulee sopalle.

Parque Natural de Corona Forestal

Tilapäivitys

parque

Eilen oli retkipäivä. Kävimme ystävien kanssa savustamassa kalaa Teiden ”takana” Corona Forestalin luonnonpuiston grillauspaikalla. Olimme nyt varustautuneet suurella kaasupullolla ja paellapannusysteemillä, koska monesti puiden hankkiminen tai niiden palamaan saaminen on ollut ongelma. Heti kun kaasupullo oli kannettu autosta, paikalle ilmestyi vartija ilmoittamaan, että moiset laitteet ovat alueella kielletyt. Sitten luimme ohjeet ja totta se oli. No, ei kun puita hakemaan: onneksi lähellä oli kaatunut ja kuivunut männynrunko (sen hyödyntämiseen emme lupaa kysyneet) ja mukana kirves ja saha sekä sytykkeeksi luettuja Hesareita. Tuli saatiin ja hyvät savutruchat syötiin. Sää oli vaihtelevaista, välillä pilvet hipoivat maata, muutaman kerran pilkahteli aurinkokin.

Bocinegro

Tilapäivitys

bocinegro

Eilen löytyi hyvä ruokapaikka Garachicon tuolta puolen carretera generalin varrelta (noin neljä kilometriä Buenavistaan päin) : Restaurante Ribamar. Palvelu oli ystävällistä, kalatiskistä sai valita tuoreen kalan. Me söimme bocinegroa a la plancha ja se oli erittäin maukasta. Suosittelen!

Ayer encontramos un restaurante muy buena se llama Ribamar cuatro kilometros detras de Garachico. Comimos bocinegro a la planca, lo estaba muy rico.

Lubina

Tilapäivitys

lubina

Tänään maistoin ensimmäistä kertaa Kanarialta kalastettua lubinaa, siian kaltaista, mutta hieman rasvaisempaa kalaa. Maku muistutti kovasti Baikalin omulia! Kannattaa maistaa, molempia. 🙂

Pescado

Tilapäivitys

makrilli

Tänään ostimme kalasataman Cofradia de Pescadores -kaupasta kaksi makrillia, jotka paistoimme öljy-valkoviini-appelsiiniliemessä. Hyvää tuli. Monta mielenkiintoista merenelävää on vielä kokeilematta, joten jatkoa seurannee kalakokkauksessa lähiaikoina.

Truchas

Tilapäivitys

pescado3Tänään meillä ja myös muutamien ystävien aterioilla syödään lohta, truchaa (-liekö se sitten kirjolohi vai purotaimen, sanakirja antaa molemmat käännökset). Haimme kaloja Aguamansan kalanviljelylaitokselta. Edullista ja hyvää kala on, 3€/kg.

pescado1Olimme viimeiset, jotka kalaa saivat, vähältä piti, ettei jääty kokonaan ilman! Altaita tyhjennetään ja ilmeisesti uudet poikaset istutetaan lähiaikoina.