Pumppu Santa Ursulasta

Tilapäivitys

bom

Uima-altaan pumppu lopetti toimintansa, lienee tullut käyttöikänsä päähän. Niinpä meille tuli käynti naapurikylässä, Santa Ursulassa, jossa on asiantunteva uima-allasliike nimeltään Carlos Staebe. Sieltä saa kaikkea tarvittavaa uima-allasasioissa. Uusi pumppu löytyi ja myös tubot, putket, joilla pumppu liitetään systeemiin.

Ja kun Santa Ursulaan on matka, ei voi olla pysähtymättä Humboldtin näköalatasanteella, josta on näkymä yli koko Orotavan laakson, tämän lempipaikkani maailmassa. Puerton kaupunki näkyy kuvassa rannan tuntumassa.

Banaaninkukka aukeaa vauhdilla ja kanarianbanaanien, platanos canarios, alut ovat jo näkyvissä.

Vaikka alkaa syyskuu, meillä jatkuu lämmintä, vähän alle +30 päivisin. Espanjan mantereelle ennustetaan sateita ja myrskyjä.

Kanarialla on saavutettu tavoite: 70% väestöstä on rokotettu, mutta rokottaminen jatkuu edelleen.

Pakolaisongelma puhuttaa joka päivä ja joka yö saarille saapuu uusia veneitä, pateras. Merimatka, jonka Afrikasta tulevat joutuvat merikelvottomilla veneillä kulkemaan, saattaa olla jopa 1000 km. Kadonneiden määrää ei tiedä kukaan, elokuun aikana tulijoista menetti henkensä 150 ihmistä, joko matkalla tai myöhemmin sairaalassa.

Tänään myöhästyin päivän refránin tallentamisesta. Se välähtää ruudussa vain muutaman sekunnin. Mielenkiintoni vei kaunis auringon heijastus Teidellä, siispä siitä kuva sanonnan tilalle:

Tei

Piscina

Tilapäivitys

pis

Ongelmia uima-altaan kanssa! Altaan veden täyttöputken poistoputki (mikä se lienee viralliselta nimeltään?) vuotaa. Olen katsellut sitä jo koko viikon, koska terassilaatat ovat jatkuvasti märkiä. Eilen jardinero aukaisi luukun ja siellähän se oli, ruostunut ja hapettunut putki, josta hiljakseen tiputtelee vettä. Niin ruma kuva siitä tuli, että ei viitsi julkaista. Jardinero yrittää saada fontaneroa, putkimiestä, kiinni ja korjaushommiin. Mutta niinkuin tiedetään, täällä eivät asiat eivät suju ihan käden käänteessä. Ja minun pitäisi lähteä jo keskiviikkona Suomeen. Nyt viikonloppuna ei auta kuin tarkkailla sitä, ettei vuoto suurene.

Niin että kyllä täällä meidän paratiisissa ongelmansakin on. Ja ne ilmenevät näköjään aina, kun olen yksin kotona.

Kemiaa

Tilapäivitys

piscina1

Oppitunti vesikemiaa tänään:
Mittaan uima-altaan pH:ta ja klooripitoisuutta manuaalisesti Leroy Merlinistä hankitulla setillä. Fenoliliuoksella (punainen) tutkitaan pH:ta ja orthotolidinella (keltainen) klooripitoisuutta. Ongelmana on ollut altaamme korkea pH, siis emäksisyys (ensimmäinen kuva vasemmalta). Olen koettanut alentaa sitä uima-allaskemikaalilla nimeltään pH – (suolahappoa). Klooriakin on liikaa, ilmeisesti suolahappolisäyksestä vapautunutta.

Sitten päähäni pälkähti testata hanavesi. Yllätyksekseni (keskimmäinen kuva) se on emäksistä, pH noin 8! – No, hanavettähän uima-allasvesikin on, mutta sen omainaisuuksia säädellään niillä jääkiekon kokoisilla tableteilla, joita vedessä on liukenemassa koko ajan.

Testasin sitten kaupasta ostetun pullovedenkin. Siitä on kolmas kuva, klooritonta, neutraalia. Hyvää juomavettä siis.

Johtopäätökset: Kannattaa juoda pullovettä. Altaan pH:ta saa lasketuksi hapolla, mutta millä klooria saisi pois? Haihtumalla, ehkä. Kloori vaan ei liian emäksisessä ympäristössä ionisoidu tarpeeksi, näin olen ymmärtänyt.

– Tässäpä tämän päivän kemian kokeet. Joskus muinoin 70-luvulla olen suorittanut kemiasta approbaturin. Se muistui näistä jutuista mieleen.

Ilta ja aamu

Tilapäivitys

Teide

Näkymä pihalta Teiden suuntaan: eilisen illan värit auringon laskiessa ja aamun pilvetön taivas. Lumi Teideltä on kohta kadonnut. Nyt meillä alkaa olla kesäistä, tuleville päiville on lupailtu jo yli +20 lämpötiloja.

– Edelleen meillä on epäonnea uima-altaan kanssa: aamu-uinnille aikoessani huomasin, että laatat (vanhat, ei uusitut), ovat alkaneet taas ratkeilla! Kylläpä allas vastustaa nyt!

piscina

 

Piscina

Tilapäivitys

image

Uima-allasuutisia: Nyt on vesi altaassa ja ”especialista” kävi sitä katsomassa: kaksi klooritablettia piti laittaa veteen, jotta levää ei kasva (aika suuria tabletteja, känny mittakaavana 🙂 ). Jatkossa käytämme kuitenkin suolaa vedenpuhdistukseen, ei klooria. Torstaina sama erikoismies ja vielä erikseen aurinkokennomies tulevat jatkamaan tarkastuksia ja antamaan arvionsa. Kallista on tämä uima-altaan pitäminen, eikä ole vielä päästy edes uimaan. 🙁

Ongelmia

Tilapäivitys

image

Ongelmia uima-altaassa! On ollut ihanan aurinkoinen päivä, vihdoinkin, +20 varjossa. Teimme puutarhatöitä, aidan pensaita on raivattu, jotta näkymä Teidelle olisi parempi.
Sitten yhtäkkiä alkoi kuulua pauketta. Koska on pääsiäisviikko, ajattelin, että ilotulittavat taas keskellä päivääkin, kuten täällä on tapana. Erehdys! Uima-altaan laatat ne alkoivat rymisten halkeilla lämmön vaikutuksesta. Eipä olla tämmöistä ilmiötä osattu aavistaakaan. Nyt odotellaan asiantuntijaa paikalle antamaan korjausohjeita.

Piscina

Tilapäivitys

image

Uima-allasremontti edistyy. Tänään tehtiin valu. Minulle oli uutta, että betoniin sekoitettiin lasikuitua, jotta siihen saadaan lujuutta lisää. Korjattu kohta laatoitetaan ensi viikolla. Sitten vaan vettä altaaseen ja koneet käyntiin (pumput, suodattimet ym) – ja uimaan! Toivottavasti ilmatkin alkavat suosia: aurinkoa edelleen odotellaan.

Kylmää

Tilapäivitys

image

Arkipäivän elämää uudella talolla:
Uima-allas meni remonttiin. Tyhjennyksen jälkeen huomattiin, että laatat pullistelivat ja olivat hiushalkeamilla yhdestä kohtaa allasta. Työntääkö jonkin kasvin juuri alapuolelta? Sitä nyt tutkiskellaan.

Meillä on ollut todella kylmää ja sateista tänä talvena. Alhaalla Puerto de la Cruzissa näyttää paistavan aurinko, mutta meillä on vielä aamupäivästä vain +10 astetta. Täytyy lähteä ostamaan brikettejä kaupasta, että saa takkaan tulet.

Piscina

Tilapäivitys

Tänään aamukävelyllä huomasin, että kaupungin uima-altailla oli monenlaista ryhmää toiminnassa: uimakoulua, vesijumppaa, ratauintia. Joka puolella kuhisi niin, ettei sekaan olisi juuri mahtunut. Playa Jardinilla oli taas punaiset liput.

  Niinpä jatkoin merivesialtaille, uin…… ja palmujen katveessa lepäilin.