Taoron mäeltä

Tila

tao

Kävimme ottamassa kuvia Taoron mäeltä ja olisi poikettu näköalakahvilaan, mutta eipä sieltä mistään löytynyt parkkipaikkaa, kaikki olivat täynnä ja jono odotti paikkojen vapautumista. Jos joku huono puoli täältä pitää mainita, ettei mene aivan kehuskeluksi, se on ikuinen parkkipaikkojen puute!

Uutisissa näytettiin La Palman tulivuorenpurkauksen kraaterin nykytilaa. Kraaterin sisällä hehkuu edelleen tuhatasteinen laava. Kuumia lämpötiloja mitataan myös vuoren ympärillä. Saarella ollaan korjaamassa purkauksen vaurioita ja teitä onkin saatu avattua ja tuhkaa lapioitua pois asuinalueilta.

Kanarianbanaaneista tulee olemaan puutetta ja hinnat nousevat. La Palman purkaus aiheutti merkittävän sadon menetyksen tuolla banaanintuottajasaarrella. Tämän tilanteen korjaantuminen entiselleen vie noin kaksi vuotta, kerrottiin.

Mantereella palaa edelleen ja lämpötilat ovat korkeat, lähes 40 astetta. Meillä päästään jo alle kolmenkymmenen.

Yksi päivittäin toistuva huolestuttava uutinen on ”epidemia de pinchazos”. Nuoret naiset joutuvat vaaraan tulla injektioruiskulla pistetyksi yökerhoissa. Useita tapauksia on kirjattu eri puolella Espanjaa ja nyt Lanzarotellakin yksi. Outoa on, että tekoihin ei ole liittynyt seksuaalista- tai muuta väkivaltaa eikä uhreista ole löydetty tutkimuksissa jäämiä myrkyllisistä aineista.

Syksyä

Tila

pla

Aamuisin huomaa, että syksy on tullut. Meillä oli lämpömittarissa vain +14 astetta, sehän on talvilämpötila! Päivällä onneksi on sopivan lämmintä, hieman yli +20. Banaanit ja appelsiinit kypsyvät pihassa.

La Palmalla tulivuori jatkaa aktiviteettia, yksi laavakieleke saavutti taas eilen meren. Vuori on kuitenkin rauhoittumassa. Ensimmäisiä uusia taloja on alettu toimittaa kotinsa menettäneille. Ilman laatu on hieman parantunut purkauksen vaikutusalueilla. Rikkikaasut ja tuhka, jossa on pienenpieniä teräviä laavahiukkasia, kuin lasia, ovat kuitenkin vaarallisia hengittää. Tuhkan siivoamisessa alueella on vielä kova työ.

Covidin suhteen talvesta ennustetaan vaikeaa kaikkialla. Espanjassa rokotuskattavuus on noin 80%, korkeimpia Euroopassa. Tällä hetkellä kolmas rokotus annetaan yli 70-vuotiaille ja riskiryhmille. Toivottavasti ikärajaa vielä laskettaisiin, ottaisin lisärokotteen mielelläni. Kanariansaarillakin tartunnat ovat lisääntymään päin, 194 uutta tartuntaa saarilla.

Platanos

Tila

platanos

Tässä on nippu oman pihan banaaneja, plátanos Canarios. Talomme puutarhuri jakeli eilen asukkaille tämän vuoden banaanisadon. Hedelmät poimitaan vihreinä, mutta ne kypsyvät muutamassa päivässä.