Koronaa taas

Tilapäivitys

puer

Kuvat ovat San Telmolta ja Calle Quintanalta.
Kaduilla on liikkeellä paljon ihmisiä, maskit ovat käytössä monilla. Koronapasseja on alettu vaatia ravintoloissa ja tilaisuuksissa. Koronainfektiot lisääntyvät nyt täälläkin ennätystahtia ja rokotuksilla yritetään saada tautia hallintaan. Lasten rokotukset ovat alkaneet, nyt vuorossa ovat 5-11 -vuotiaat. Kolmansia rokotteita annetaan niille aikuisille, jotka ovat saaneet kahden rokotuksen sarjan aiemmmin.

La Palman tulivuori on rauhoittumassa, ehkäpä sammumassa. Laavaa vuori ei enää sylje, vain kaasuja nousee sen uumenista. Vulkanologit ovat sanoneet, että kymmenessä päivässä ilmenee, onko aktiivisuus loppumassa, vai hengähtääkö vuori vaan välillä. Nyt on ollut n. 48 tuntia rauhallista. Vielä niille kaikille evakuoiduille, joiden talot ovat säilyneet, ei anneta lupaa palata koteihinsa.

Puerto de la Cruz

Tilapäivitys

pu

Kuvissa on Puerto de la Cruzin kaupunkia lintuperspektiivistä. Vierailin ystävän luona Valle Luzissa, sieltä nämä hienot näkymät kuvasin.

Tulivuorenpurkaus La Palmalla on kestänyt 60 päivää. Viimeisen vuorokauden aikana siellä on rekisteröity 249 järistystä, voimakkaimmillaan 4.4 Rochterin asteikolla. Nyt vulkanologit ovat sitä mieltä, ettei voi vielä puhua tulivuoren rauhoittumisesta: aktiivisuus vaihtelee. Tulista laavaa virtaa moneen suuntaan useita kielekkeitä ja kaasuja ja tuhkaa on ilmassa.

Espanjassa on nyt suunnitteilla myös yli 60-vuotiaiden kolmas koronarokotus, eli ikärajaa laskettaisiin. Hyvä niin, silloin mekin olisimme saamassa rokotteen. Minulla puoli vuotta edellisestä rokotteesta tulee täyteen joulukuun puolen välin tienoilla.

Myös rokotustodistuksen, certificado Covid, käyttöönottoa harkitaan mm. yleisötilaisuuksissa vaadittavaksi. Tällä yritetään saada rokotuksiin kaikki ne, jotka ovat vielä ilman rokotussuojaa.

Nyt kaikki Kanariansaaret ovat koronan suhteen vihreällä eli faasissa yksi.

Täysikuun aika. Voisi, pitkästä aikaa, viritellä kameran kohti yötaivasta ja kuuta tulevina öinä ja toivoa, että olisi pilvetöntä.

P.S. Korjaus: Tänään muuttui saarten koronafaasiluokitus niin, että Lanzarote ja Fuerteventura ovat nyt keltaisella (faasi 2) ja muut saaret vihreällä (faasi 1).

Aamutv

Tilapäivitys

tv

Tänä aamuna Television Canarias lähetti kuvaa Puerto de la Cruzista. Siitä ”todisteeksi” otin näitä kuvakaappauksia lähetyksestä.

Puerto de la Cruzin kerrottiin olleen turistien ensimmäinen kohde saarella jo vuosikymmeniä sitten. Kulttuuria ja nähtävyyksiä kaupungissa riittää kaikille. Charcon puisto, Muelle Pesquero, Jardin Botanico, Loro Parque, Lago Martianez ja kaikki muutkin tärkeät kohteet ja kaupungissa vietettävät juhlat mm. Virgen del Carmenin fiesta mainittiin ja näytettiin. – Virgenin juhlaa on vietetty jo 1920-luvun alusta, siis jo sata vuotta!
Asukkaita on kaupungissa noin 30 000, ja hotellisänkyjä 20 000.

Uutisista: Kanarian hallitus aikoo valittaa siitä, ettei yöulkonaliikkumiskieltoa hyväksytty, sillä virus leviää edelleen enemmän yöaikaan ja nuorison keskuudessa.
Nyt esitetään, että baareihin ja ravintoloihin ja muihin julkisiin tiloihin pääsyn edellytyksenä olisi rokotustodistus. Odotamme, hyväksytäänkö tämä, mielestäni hyvä ehdotus.

Päivän refrán: ”En tiempos de higos, hay amigos”, viikuna-aikaan on ystäviä.

Julio

Tilapäivitys

muelle

Kävelykierros Puertossa: kalasatamassa on jo koristelua heinäkuun juhlien merkeissä. Perinteinen Virgen del Carmenin juhla lienee kuitenkin peruttu tai vietetään pienimuotoisena/virtuaalisena, kuten jo viime kesänä. Kaduilla kulkijoilla oli lähes poikkeuksetta maskit käytössä.
– Nyt autonomiat saavat itse päättää rajoituksista.

Suurimmassa riskissä sairastua koronaan ovat 15-39 -vuotiaat, ikäryhmät, joita on ryhdytty rokottamaan. Nuorison omat juhlimiset ilman turvatoimia levittävät edelleen virusta.

Mitä merkitsee canariedad (kanarialainen identiteetti)? Näin kysyy aamutv yleisökysymyksessään. Odotellaanpa, jos selityksiä löytyisi, mieluummin paikallisilta kuin meiltä ulkomaalaisilta. Ainakaan se ei ole espanjalaisuutta!

Päivän refrán: ”Gato con guantes no caza ratones”. Tämä suoraan käännettynä: Kissa, jolla on hansikkaat ei pyydystä hiiriä.

Rokotuksia

Tilapäivitys

san

Puertossa on ollut viime päivinä paljon ihmisiä liikkeellä. Paikalliset tekevät lahjaostoksia, sillä Los Reyes Magos -päivä, se tärkeämpi juhla, on vasta tulossa. Näin yhden kuvan Alcampon kauppakeskuksestakin, siellä vasta tungos oli! Itse en uskalla sinne mennä, eikä ole tarvettakaan.

Pääuutinen jo eilen ja tänään on ollut koronarokotusten aloittaminen koko Espanjassa. Jokaiseen autonomiaan on toimitettu tietty (pieni) määrä rokotteita ja muutamia vanhustentalojen asukkaita sekä hoitohenkilökunta rokotettiin TV-kameroiden dokumentoidessa tapahtumaa. Espanjassa Guadalajara oli ensimmäinen paikka, josta aloitettiin.

Teneriffalla sai eilen 360 ihmistä rokotteen. Seuraavina kuukausina rokotetta saadaan lisää ja kesään mennessä arvellaan 70% väestöstä olevan rokotettu. Rajoitukset maskeineen jatkuvat vielä ainakin kuukausia. On puhuttu jopa vuodesta. Ja kukaan ei tiedä. Nyt uhkana on viruksen muuntelu. Tehoaako rokote?

Päivän refrán: ”Tanto vales tanto tienes”, selitetään Centro Virtual Cervantesin sivulla: ”Da a entender que, por lo general, se trata a una persona en función de su riqueza.” Tämä tarkoittaa, että yleensä henkilöä kohdellaan hänen varallisuutensa mukaan. (Tämä sananlasku ei ole suosikkejani!)

Joulutivoli ja muuta

Tilapäivitys

Pue

Sadetta öisin ja päivisin varjossa viileähköä, auringossa lämmintä, sellainen on Teneriffan talvi tänä vuonna.
Puertossa oli kaupungilla pitkänä viikonloppuna paljon väkeä liikkeellä, etenkin perheitä. Useat turistimummot ja -papat ovat nyt jääneet kotimaihinsa, sen näkee katukuvasta.

Joulutivoli on jo pystytetty kaupunkiin, turvaohjeet ovat sielläkin tarkat.

Kaupungintalolle on koristeltu kaupungin nimi. Kuvassa loppuosa Cruz, jotta ne, jotka sen aina kirjoittavat väärin, oppisivat!

Uutisissa kerrottiin tänään koronan lisääntyneen Puertossa – vanhustentalo Santa Ritassa on todettu 164 uutta viruspositiivista, osa oireettomia.
Uutta confinamientoakin väläytellään mahdollisena.

Lentoliikenne saarille on vähä vähältä palautumassa. Lentojen määrässä on 60% lasku verrattuna viime vuoden lukuihin.

Päivän refrán: ”Quien tuvo, retuvo”, selitys englanniksi ”Some things stay with you to the grave”.

Vaaleanpunainen

Tilapäivitys

marb

Vihdoinkin vaaleanpunainen kahvila on auennut pitkän tauon jälkeen. Olen käynyt siellä usein etenkin alkuvuosina tänne tultua, sillä espanjankurssini pidettiin Universidad Popularissa, joka on aivan vieressä. Läksyt kävin monesti tekemässä tai tuntien alkua odottelemassa vaaleanpunaisessa kahvilassa. Neljä talvea kävin noilla kursseilla.

Välillä kurssit olivat tauolla, mutta nykyään opisto taas toimii ja näyttääpä siellä olevan taas ’Español para extranjeros’ -kurssi myös.

Kaupunkikuva on hieman vilkastunut. Siitä merkkinä yksi elävä patsas San Telmolla. Tämä vihreä henkilö oli vasta valmistautumassa työhönsä, kuvan nappasin puolisalaa. Täytyy toisena päivänä käydä pudottamassa hänelle kolikko korvaukseksi.

Tämän päivä refrániksi sopii:
”Hoy domingo y mañana fiesta, buena vida es ésta.” (Suoraan käännettynä: Tänään sunnuntai ja huomenna juhla, tämä on hyvää elämää). Huomenna, 12.10. on Día de la Hispanidad, Espanjan kansallispäivä, vapaapäivä.

Día mundial de turismo

Tilapäivitys

tur

Tänään on ollut ”Día mundial de turismo” -päivä eli maailman matkailupäivä, kuten joka vuosi näin syyskuun lopulla. Yleisötilaisuuksia ei koronan vuoksi nyt ole järjestetty Puertossakaan. Kävelimme rantareitin Calle Mequinezilta Martianeziin, eikä kaupunki todellakaan ollut tyhjä!

Kauppoja ja ravintoloita oli jo melko paljon auki. Ainakin terasseilla oli väkeä, tyhjää varjoisaa pöytää sai etsiä.

Yleisin puhuttu kieli, mitä kuului kaupungilla, oli espanja. Joitakuita saksalaisia näytti olevan liikkeellä ja muutama englanninkielinenkin. Suomalaisia emme nähneet emmekä kuulleet, mutta toivottavasti tänne jo tulleet ovat paikallisissa suomalaisissa baareissa, jotka kaikki nyt taitavat olla aloittaneet kautensa.

Kävelimme reilut 5km, maskit kasvoilla ja turvavälit huomioiden. Vaikka on edelleen kuumaa, mereltä tuuli vilvoittavasti ja maskin allekin tuulahteli, se helpotti.

Turisteja toivotaan

Tilapäivitys

flo

Meillä on ollut mukavan pilvisiä, mutta lämpimiä päiviä. Lämpömittari on näyttänyt vain noin 25 astetta, mikä tuntuu aivan sopivalta.

Ostin paikalliselta mascarillojen tekijältä yhden kangasmaskin. Täytyy kokeilla, olisiko sen kanssa helpompi hengittää kuin tuon kirurgisen kertakäyttömaskin. Suurimmalla osalla kadulla kulkijoita on maskit, ainakin mukana, ellei oikeaoppisesti kasvoilla. Kaupoissa maskipakko on edelleen.

Puertossa ollaan avaamassa lisää hotelleja, tutuimpia niistä ovat Casablanca, Magec, Turquesa, Eden, Canaima, Teidemar. Nopal, joka on ollut kauan kiinni, on avattu myös. Lisäksi pari minulle oudompaa oli luettelossa: Cándido, Be Live Experience (se, joka muuttaa usein nimeä?), Blue Sea Costa Jardin.

Turisteja odotellaan. Mantereen turisteja houkutellaan kampanjalla ”Entra en fase tranquilidad”, sillä meillä saarilla on kaikin puolin rauhallisempaa ja koronan suhteen turvallisempaa – vielä!

Evakossa ;)

Tilapäivitys

tk

Katutyön takia vietimme päivän ja yön Puertossa. Kuvassa on lähikatumme Orotavassa tämänhetkisessä tilanteessa.

Kävimme terveyskeskuksessa reseptiä uusimassa. Nyt systeemi on semmoinen, että ovella on pari hoitajaa kysymässä, mitä on asiaa. Sisälle ei päästetä, vaan hoitajat soittavat potilaan omalle lääkärille ja uusinta menee suoraan apteekkiin. Lääkkeen saa noutaa sieltä tarjeta sanitarialla, paikallisella ”Kela-kortilla”.

Calimaa oli vielä eilen ilmassa, mutta tänään se näyttää hävinneen. Atlantilta ovat puhaltaneet pasaatituulet, alisios.

– Congreso de Los Diputados on hyväksynyt eilen suunnitelman turismin uudelleenkäynnistämisestä. Päätös on ollut nyt lähes yksimielinen, 335 edustajaa 347:stä äänesti suunnitelman puolesta. Lentoja lisätään sekä mantereen ja saarten välillä mutta myös muualle Eurooppaan. Hotelleja avataan lisää. Turistien testaaminen viruksen suhteeen jää vielä epäselväksi, resurssit eivät ehkä riitä sen toteuttamiseksi.