Gran roscón

Tila

ros

Eilen olí pitkän pullan päivä. Gran Roscón on perinneleivonnainen, joka liittyy joulunviettoon ja tietäjien saapumiseen. Jo useampana vuotena olemme olleet osallistuneet Orotavassa hyväntekeväisyystapahtumaan, jossa pienellä summalla saa palan rosconia ja tuotoilla autetaan paikallisia taloudellisissa vaikeuksissa olevia perheitä.
Tänä vuonna maksu pulla-annoksesta oli vapaaehtoinen.
Pullaan kerrottiin nyt käytetyn 240kg jauhoja, 1000kg täytekreemiä, 150kg sokeroituja hedelmiä, 18kg hiivaa ja leivonnaisilla oli pituutta kaikenkaikkiaan yli 500 metriä.

Tänään on joulun odotetuin päivä: tietäjät saapuvat illalla ja tuovat lapsille lahjat. Orotavan kulkue alkaa illalla klo 20 aikoihin ja tänä vuonna osan reitistä kulkue etenee äänettömänä. Tämä osuus on tarkoitettu avuksi autismiongelmaisille tai muille, joille kulkueen tuottama meteli aiheuttaa ahdistusta.

– Eilen päivällä ehdimme tehdä myös Teiden kierroksen. Siellä oli tungosta etenkin kaikilla näköala- ja parkkipaikoilla.

Matkalla

Tila

ro

Kone jo odottaa kentällä, kohta alkaa boarding.
Ehdimme kuitenkin jo eilen noudattaa yhtä paikallista loppiaisen traditiota: maistoimme roscón de reyesiä, kuninkaiden kakkua. Ja kuinka kävikään: heti ensimmäistä palasta leikatessani veitsi kopsahti yhteen tietäjän, juuri siihen, mikä kokoelmastani puuttui. Voitin siis. Jospa se tuottaisi onnea matkalle, sitä näinä aikoina tarvitaan.

Uutiset jäivät tältä aamulta kuulematta.
Sama loppukaneetti kuin aina, kun matkustamme: puutarhuri lupasi käydä talollamme päivittäin ja myös Securitas vartioi.

Loppiainen

Tila

lop

Loppiainen, Día de Reyes. Tänään syödään tietäjien kunniaksi roscónia, täytettyä ja koristeltua ”pullapyörylää”, jossa on täytteeseen piilotettuna figuuri ja haba-papu. Se, joka saa figuurin (joka voi olla yksi tietäjistä tai muu hahmo) kruunataan mukana olevalla kultaisella pahvikruunulla kuninkaaksi ja se, joka saa haban, joutuu maksamaan pullan.

Meillä kävi niin, että kumppani sai figuurin ja kruunun. Habaa ei vielä löytynyt, sillä pullaa jäi jäljelle ja se on maksettu jo.

Toinen päätapahtuma tänään oli El Niño -arvonta, joka näytettiin Espanjan kanavalla 1. Minä voitin! Tosin vain 20€, mutta voitto mikä voitto. Suuret rahat menivät muualle, taas.

Koronaa tulee uutisten täydeltä. Se alkaa jo ahdistaa.

Roscón

Tila

ros

Tänään kävimme syömässä ”pitkää pullaa”, joka on traditio Orotavassa. Cruz Roja järjestää näin päivää ennen tietäjien saapumista hyväntekeväisyystapahtuman Gran Roscón de Reyes. Tänä vuonna täytetty pulla oli ennätyspitkä, 305 metriä. Menimme heti tapahtuman alkuun klo 16, mutta äskettäin ohi kävellessäni n. klo 19 paikalla oli vielä täysi meno päällä. Pullaa jonotettiin, musiikki soi, kova tungos oli kadulla.

Kaupat olivat auki ja paikalliset tekivät viimeisiä lahjaostoksiaan, sillä huomenna tulevat Los Reyes Magos.

Reyes

Tila

rey

Itämaan tietäjät Caspar, Melchor ja Baltasar olivat eilen saapuneet kauppakeskus Alcampoon tapaamaan lapsia. Väkeä oli paljon liikkeellä: viimeiset lahjaostokset näyttivät olevan monella ostoskärryissään.

Meillä suomalaisina on tunne, että joulu on jo ohi, mutta täällä juhlan huipennus on vasta tänään, kun Los Reyes Magos, itämaan tietäjät saapuvat kulkueen saattamina tuomaan lahjat. Kulkueita on illan hämärtyessä kaikissa suuremmissa kaupungeissa, täällä pohjoisessa ainakin Puerto de la Cruzissa ja La Orotavassa.

Eilen kävimme myös Roscón de Reyes -tapahtumassa nauttimassa palaset 200m pitkästä pullasta ja kupilliset kuumaa kaakaota.

Roscón

Tila

ros

Nyt on palattu kotiin, matkaväsyt levätty ja Puertossa jo käyty lämmittelemässä ja ystäviä tapaamassa.
Tänään ostettiin Roscón de Reyes, Loppiaiskakku tai tietäjien kakku, jota jo hieman etuajassa aiotaan maistella. Viides päivä saapuvat itämään tietäjät, jotka tuovat lapsille kauan odotetut lahjat.
Huomenna Orotavan kaupungissa on taas perinteinen Cruz Rojan hyväntekeväisyystapahtuma, jonne on leivottu sadan metrin Roscón. Euron hinnalla (jos muistan oikein viime vuodesta) saa tästä ennätyssuuresta kaukusta palasen. Tapahtuma alkaa klo 18 ja paikka on kadulla Avenida Emilio Luque, lähellä La Milagrosa -koulua. Sinne kaikki nauttimaan tapahtumasta ja lasten ilosta – heillä on vielä jouluajan huipennus edessä: tietäjät lahjoineen.

Roscón

Tila

img_1764

Kävimme syömässä palaset roscónia, ”perinteisesti”, jo toisena vuonna. Paljon väkeä ja etenkin lapsiperheitä oli paikalla. Tänään tunnelma vielä tiivistyy, kun tietäjät, Los Reyes Magos, tulevat illalla ja lapset saavat lahjansa.
Puertossa tietäjät saapunevat Plaza de Europalle, kuten aiemminkin. Meillä Orotavassa kulkue saapuu kaupungintalolle. Gabalgata de Reyes Magosin, tietäjäkulkueen lähtöaika Orotavassa on klo 20.

Roscón de Reyes

Tila

image

Tänään Orotavassa on tarjolla 100 m pitkä roscón, perinteinen loppiaisleivonnainen, josta myydään palasia hyväntekeväisyystarkoitukseen. Cruz Roja, täkäläinen punainen risti, on järjestäjänä.
Roscón on tarjolla klo 18 lähtien, jolloin palasia aletaan leikata. Kannattaa käydä tätä jättipullaa katsomassa ja maistamassa, me ainakin menemme.

(Kuva on kaapattu Orotavan kaupungin sivuilta.)

Pulla

Tila

pulla

Kävimme pullajonossa. Suuri roscón, perinteinen Itämaan tietäjien kunniaksi leivottava kakku oli tänään tarjolla Orotavan keskustassa. Cruz Roja myi ”pullalippuja” yhden euron hintaan ja jono herkkua maistamaan oli kymmenien metrien pituinen. Lapsille oli järjestetty myös askartelumahdollisuus: Itämaan tietäjiä syntyi paperirullista ja värillisistä papereista. Televison Canaria oli paikalla kuvaamassa, joten aamulähetyksessä todennäköisesti näemme kuvia tapahtumasta.
Jonotus sujui joustavasti, roscón oli maukasta ja valita sai joko suklaa- tai kreemitäytteen.

Ja sitten tämän aamun pilvihuntuinen Teide:
Teide4