Energiansäästö

Tila

sant

Tässä ne ”pakolliset” kuvat San Telmolta, kuvat joita on otettu miljoonia. Nämä ovat kuitenkin tältä aamulta ja siis tuoreita. Oli mukava aamukävellä, kun lämpömittari näytti vielä 19-22 astetta. Päivällä kuumuu. Gran Canarialla on voimassa varoitus helteestä.

Uutisissa on puhuttanut edelleen energiansäästö. Espanjassa on päätetty rajoittaa liikehuoneistojen ja julkisten tilojen lämpötiloja niin, että kesällä ilmastointia ja siis jäähdytystä saa käyttää vain, mikäli lämpötila sisällä nousee yli 27 asteen. Talvella huoneistojen lämpötila saa olla maksimissaan 19 astetta. Koteja tämä päätös ei velvoita, mutta se on suositus.

Espanjan pääministerin esimerkki energiansäästössä oli, että hän luopui kravatin käytöstä. Näin, kuulemma, on viileämpää, ja ilmastointia voi säätää pienemmälle. Ja pikkutakinkin voi jättää pois. 😳

Aikamoinen miesnäkökulma! Feministi minussa on närkästynyt moisesta.

Koronasta ei täällä enää juuri puhuta, vaikka sitä vielä esiintyy kuten Suomessakin. Rajoituksista on jo luovuttu muuten mutta apteekeissa ja terveydenhuollossa täytyy käyttää maskia.
Apinarokosta puhutaan enemmän. Espanjassa tätä viruela de monoa onkin todettu joitakin tapauksia.

San Telmo

Tila

telmo

Kuvat ovat San Telmon rannasta. Heinäpaaleista rannan tasanteelle rakennettujen hahmojen tarkoitus on minulle epäselvä. Johonkin tulevaan tapahtumaan liittynevät, vaikka suuri osa tapahtumista on nyt kyllä rajoitettu osallistujamäärältään tai kokonaan peruttu.
Toisessa kuvassa nuoret pojat olivat uimassa suurissa aalloissa, kiipeilivät ketterästi jyrkkää kalliota ylös ja sukelsivat pää edellä takiaisin. Vaarallisen näköistä! Kaipa tunsivat paikan ja pohjan.

Uutisista: Teneriffalla on ikävä ennätys koronainfektioissa: 261 uutta tapausta viimeisen vuorokauden aikana. Hienoisesti lisääntynyt turismi kärsii nyt siitä, että Saksassa on alkanut lockdown, vain ruokakaupat ja apteekit sekä muu aivan välttämätön toimii. Ulkonaliikkuminen on rajoitettua. Brittituristit taas ovat peruneet matkojaan siksi, että heille on määrätty lomalta palatessa kahden viikon karanteeni.
Huonolta näyttää. Kun pandemia ei taltu, se uuvuttaa ihmiset.

Päivän refrán: ”A la tercera va a la vencida”, “Kolmas kerta toden sanoo”.

P.S. Joulutivoli Puertossa on suljettu toistaiseksi.

Tila

are

Teidellä oli eilen suuri hattu. Ennakoisikohan se lisää sateita viikonloppuna?

San Telmon ranta on jo käytössä sen jälkeen kun se oli suljettuna bakteerilöydösten takia muutaman päivän. Nyt siellä oli uimareita ja auringonottajia sekä kadullakin kulkijoita. Joku väitti fb:ssa, että kaupungissa on tyhjää. Se ei ole totta. Tyhjää ei ole, mutta ulkomaalaisia turisteja on vähemmän.

Kävimme arepaksilla Vene Canariassa. Talon nimikkoarepassa on paljon täytteitä: revittyä lihaa, kinkkua, juustoa, pekonia, kananmunaa, avokadoa. Ja tietysti kahta erilaista salsaa.

Tähän sopii hyvin päivän refrán: ”Barriguita llena, corazón contento” (Täysi maha, tyytyväinen sydän), eli ”Hyvä ruoka, parempi mieli.”

San Telmo

Tila

telmo

Kävelin San Telmon rannassa. On pilvinen päivä, meri tummana ja sateen uhka ilmassa. Punainen lippu, uimarit ovat poissa, mutta uinninvalvoja saapui paikalle.

Taas San Telmon kaiteet ovat kunnostettavana. Ne muurit, ne muurit! Ne olisivat olleet ikuisia. Ja paljon kauniimpia kuin nämä kaiteet. Harvoin edes käyn Telmon rannassa, koska en vieläkään näitä kaiteita hyväksy, enkä korruptiota, joka projektiin liittyi.

Olas grandes

Tila

olas

 

Merellä – ja rannalla – tuulee ja varoitus voimakkaista aalloista on edelleen voimassa. Kävelin rantakierroksen ja tuulen voima kyllä tuntui.

San Telmon ”uusimisprojekti” – mielestäni pilaamisprojeti – on edelleen kesken. Saksalaiselle ravintolalle rakennetaan terassia, aika kaoottiselta näyttää. Olen lukenut, että projektin ainoaa ymmärrettävää kohtaa: pyörätuoleille, lastenrattaille ym. esteettömän kulun mahdollistavan rampin rakentamista ei toteutetakaan töiden viivästymisen takia. Että semmoista politiikkaa…

San Telmo

Tila

santelmo

Señor El Teide katsoo huolestuneena murhepilviä otsallaan, miten San Telmoa murskataan. Jostakin syystä entisen uimarannan tasanteen kohdalle muurin alle kaivetaan syvää koloa. Siihenköhän saksalaisravintola haluaa lasiterassinsa?

San Telmo 3

Tila

santelmo

Tänään San Telmon mielenosoitus oli peruttu siksi, että lupaa ei oltu saatu tarpeeksi ajoissa. Ensi sunnuntaina uusi yritys.

islas

Joko olet käynyt kaikilla saarilla? Minulta puuttuu vielä Lanzarote ja Fuerteventura.

San Telmo

Tila

santelmo2

Eilen oli Salvemos San Telmo -sunnuntai. Muurin ja perinteisen kävelykadun suojelijat kokoontuivat toista kertaa Telmolla. Tällä kertaa adoptoitiin César Manriquen suunnittelemia penkkejä ja palasen muuriakin saattoi kuvaannollisesti ottaa suojelukseensa. Ohikulkijoille kerrottiin San Telmo -suunnitelmasta ja syistä, miksi tämä protesti on syntynyt. Ensi sunnuntaina jatkamme.

San Telmo -projekti

Tila

alegacion

Tänään kävimme kaupungintalolla tapaamassa consejalia. Sain nipun nykyistä San Telmo -projektia vastustavia vetoomuksia, joihin kerään nyt allekirjoituksia kaikilta, jotka haluavat historiallisesti arvokkaan San Telmon identiteetin (joka juontaa juurensa jo 1700-luvulle) säilytettävän. Muuri, kävelykatu ja uimaranta halutaan suojata modernisoinnin vaikutuksilta.

Pääkohdat säilyttämisen puolesta ovat seuraavat:

1. Kivimuuri, joka kestää aikaa ja suolavettä säilytetään ennallaan ja korjataan vain tarpeen vaatiessa. Teräsrakenteisia aitoja ei tarvita (kts alla), ei myöskään puumateriaalia, koska se ei kestä.

2. Cesar Manriquen suunnittelemat rakenteet säilytetään.

3. Uutta näköalatasannetta ei tarvita.

4. Esteetön pääsy kävelykadulle turvataan (luiskat).

5. Valitaan kaikista osapuolista (asukkaat, rannan käyttäjät, kaupungin edustajat, poliitikot ym) koostuva komissio tekemään päätöksiä projektista ja sen rahoituksesta; vastustettavassa suunnitelmassa rahaa kuluisi yli 1,6 miljoonaa euroa!

barandilla

Tässä yksityiskohtia San Telmolla olevasta uudesta, vain noin parin vuoden ikäisestä aidasta: ruostetta ja hapettumista. Tätäkö haluaisimme?

Jos haluat allekirjoittaa vetoomuksen paperiversion, ota minuun yhteyttä kommentoimalla. Nimiä kerätään 16.8. saakka.

Netissä allekirjoituksensa voi antaa osoitteessa:

http://www.change.org/petitions/salvemos-san-telmo-modificaci%C3%B3n-de-mejora-y-acondicionamiento-del-paseo-de-san-telmo

Oheisella nettisivulla näet myös kuvan suunnitellusta ”uudistetusta” muurista.

San Telmo -projekti

Tila

santelmo1

Pelastakaamme San Telmo! Projekti San Telmo on vallassa olevien (ja korruptoituneiden) poliitikkojen suunnitelma, jossa San Telmon historiallisesti arvokas muuri ja rannan kävelykatu ”uudistettaisiin”. Suunnitelmassa on mm. Rancho Granden kohdalle rakennettava lasinen terassi ja muurin purku ja mataloittaminen.

santelmo2

Uimarantakin rakennettaisiin.

santelmo3

Paikallisissa – ja myös meissä täällä elävissä ulkomaalaisissa – on herännyt vastustus tätä järjetöntä suunnitelmaa kohtaan. Rannan tuhoamisen takana ovat puolueet Coalición Canaria (CC) sekä Partido Popular (PP). Suunnitelmaa vastustaa ainakin Izquierda Unida (IU). Allekirjoituksia kerätään muurin tuhoamista vastaan ja syksyllä – toivottavasti – vastarinta kasvaa ja voittaa. Salvemos San Telmo!