Kaloja

Tilapäivitys

pes

Olen kalaruoan ystävä. Eilen Alcampon kalatiski oli täynnä monenlaisista kalaa. Tuoretta kalaa tulee myyntiin kerran tai kaksi viikossa, ja jos osuu oikeana päivänä paikalle, saa hyvää kalaa. Me ostimme tällä kertaa pari pientä truchaa, taimenta. Eräs rouva osti seitsemän kilogramman cherne negron, se on alakuvassa vasemmalla takana. Cherne negroa suositaan täällä saarilla, mutta sitä on harvoin myynnissä, kertoi kalan ostaja.
Kalatiskin myyjät valmistelevat kalat haluttuun malliin, perkaavat, suomustavat, fileoivat tai mitä vaan asiakas haluaa. Me otimme kalat ”a la espalda”, ”selällään”, jolloin koko kala halkaistaan paistamista varten, myös pää. Kala on sitten helppo paistaa esim muurinpohjapannulla.
Minä haluaisin kokeilla ruoaksi myös käärmemäistä morenaa, mutta kumppani ei ole vielä innostunut ajatuksesta.
Isopäinen ”ruma” kala kuvassa on rape, siitä saa maukkaat fileet.

Uutisista:
Turismin elpyminen on palauttanut lentoliikenteen melkein ennalleen 25:n Covid-kuukauden jälkeen. Kanariansaaret ovatkin koko Espanjan mittakaavassa toipumassa taloudellisesti muuta maata paremmin, vaikka energian ja muiden hintojen nousu aiheuttaakin asukkaille vaikeuksia.

Kesätapahtumia on tulossa paljon, karnevaalit Santa Cruzissa, Orotavan Corpus Christi -tapahtumat ja paljon muuta.

Saarten suhde Marokkoon puhuttaa. Venepakolaisia on saapunut saarille viime yönä 185 henkilöä. Pakolaiset sijoitetaan tilapäisiin vastaanottokeskuksiin ja jatkosta päättävät viranomaiset.

Lunta

Tilapäivitys

man

Kuvissa on illan ja aamun pilvimuodostelmia: aamulla hetken ennen auringon nousua taivaalla on kauniita vaaleanpunaisia sävyjä.

Sateita luvataan edelleen, mikä tarkoittaa lunta Teiden korkeuksille. Nyt on taas se aika vuodesta, kun paikalliset ajavat ylös lumileikkeihin tekemään lumiukkoja ja lumipalloja. Eilen illalla tiet Teidelle avattiin, ne olivat välillä suljettuna jäätymisen takia.

Espanjassa on meneillään Valenciasta alkanut nimenkeräyskampanja pankkien henkilökohtaisen palvelun palauttamiseksi ikäihmisten tarpeisiin: ”Soy viejo, no idiota”
– olen vanha, mutta en idiootti. Ikääntyville pelkän automaatin varassa toimiminen ei riitä pankkipalveluksi. Luulen, että tämän kokemuksen jakaa moni.

Työttömyysluvut ovat paranemassa koronan väistyessä. Pandemian takia Kanariansaarilla menetettiin 10 000 työpaikkaa kun saarille välttämättömät turistit olivat poissa. Nyt tilanne paranee, onneksi.

Historiaa

Tilapäivitys

bel

Kuvat ovat La Orotavan perinteisestä suuresta jouluseimestä, joka nyt on poikkeuksellisesti sijoitettu Plaza de la Constituciónille.

Eilen meillä oli vierailija espanjan kurssilla, Don Ramón, joka on ennen kymmenisen vuotta sitten tapahtunutta eläkötymistään toiminut hotellinjohtajana useissa paikoissa saarella. Esimerkiksi Puerto de la Cruzissa hän on työskennellyt neljän hotellin johdossa. Hän on kirjoittanut kirjan turismista saarella; tuosta kirjastaan hän oli kertomassa.
Valitettavasti hänen sukunimensä ei tullut esille, täällä kun sukunimiä harvemmin käytetään.

Tässä muutamia asioita Don Ramónin esityksestä:

Alkujaan Puerto de la Cruz oli vain pieni kalastajakylä, joka kuului Orotavaan. Viljelysmailla kasvoi ensin sokeriruoko, mutta sen maailmanhintojen laskettua alettiin kasvattaa Opuntia-kaktuksessa cochinilla-kirvaa, josta saatiin arvokasta punaista väriainetta. Se antoi elantoa viljelijöille siihen saakka, kunnes punaista väriä alettiin valmistaa teollisesti. Taas viljelijät joutuivat ahtaalle, mutta ratkaisuksi keksittiin viininviljely ja banaanit.

Turismi saarelle alkoi jo 1800-luvun lopulla, jolloin Puertoon rakennettiin Hotel Taoro, neljän tähden luksushotelli, ylös mäelle. Tuolloin tähän hotelliin sisältyi myös sanatorio, parantola tuberkuloosipotilaille. Sanatoriossa työskenteli mm. kolme lääkäriä. Hyvä ilmasto oli yksi hoitava elementti potilaille – antibiootteja ei vielä oltu keksitty.

Turismin myötä Espanja ja Kanariansaaret alkoivat avautua, vaikka vielä elettiin diktatuuriin aikoja. Esimerkiksi se, että naiset pukeutuivat uimapukuihin rannoilla oli uutta. Aiemmin naiset, uskonnon ja diktatuuriin vaikutuksesta, olivat joutuneet pukeutumaan pitkiin peittäviin mustiin vaatteisiin.

Tursimin kasvu aiheutti sen, että hotelleja rakennettiin lisää; myös suomalaisten suosima Belair oli alkujaan hieno hotelli.
Don Ramón kertoi, että hotelleissa vielä 1970-luvulla oli pukeutumiskoodi: ravintolaillalliselle miehet pukeutuivat paitaan, solmioon ja pikkutakkiin, naiset iltapukuihin.

Puerto de la Cruzista siis alkoi turismi saarella. Saaren eteläosa oli ”desierto para lagartos”, liskojen autiomaa, asumaton ja karu.
Sitten jotkut raharikkaat keksivät houkutella turisteja myös etelään: alkoi hotellien ja turistikeskittymien rakentaminen.

Faasi 4 jatkuu

Tilapäivitys

pl

Kasvipäivitys: Plumeria on nyt istutettu pihan kukkapenkkiin. Banaaninkukka kasvaa ja muuttuu päivä päivältä, sitä on ilo seurata.

Teneriffa jatkaa faasissa 4. Gran Canaria pääsee jo faasiin 3.
Tautitapaukset ovat vähenemässä meidänkin saarellamme.

Talous on pikkuhiljaa elpymässä myös. Turisteja on saapunut etenkin Puerto de la Cruziin, kertovat aamu-uutiset.

Pakolaisvirta Afrikasta jatkuu: yöllä on saapunut veneitä Gran Canarialle, Fuerteventuralle, Lanzarotelle ja El Hierrolle.Mukana on ollut paitsi miehiä, myös naisia ja lapsia ja taas osa saapuneista on joutunut sairaalahoitoon.

Päivän refrán: ”Antes se coge al mentiroso que al cojo”. Tämäkin sanonta taisi tulla jo toistamiseen; sitä vastaa suomeksi ”Valheella on lyhyet jäljet”.

Kylmää

Tilapäivitys

turis

Turistikuvia Oulusta: Rotuaarin pallo ja pari kuvaa rannalta. Täällä meri on niin näkymättömissä, ettei sitä mereksi uskoisi, ellei tietäisi. Tuttuja maisemia kuitenkin.

Sää kylmenee taas. Yöllä on ollut muutama aste pakkasta.

Hyvä uutinen Teneriffalta on se, että saari pääsi ”keltaisille valoille”, faasiin 2, sillä tartunnat ovat vähentyneet. Rajoituksia lievennetään niin, että ravintoloiden sisätilojaan saa ottaa käyttöön, sallittu ryhmäkoko on sisällä neljä, terassilla kuusi henkilöä. Muutoin rajoitukset pysyvät ennallaan.

Huono uutinen on se, että eiliset Madridin aluevaalit menivät todella huonosti. Voittaja oli Partido Popularin oikeistolainen populisti Ayuso, joka aluehallituksen muodostamiseksi joutuu tukeutumaan äärioikeiston Voxiin. Ayuso on esimerkiksi vastustanut suuresti koronarajoituksia.

”Oikeiston menestys on tragedia”, sanoo Pablo Iglesias, ja aikoo jättää politiikan. Harmillista ja surullista tämä oikeiston nousu!

Turismin päivä

Tilapäivitys

Viime viikolla torstaina Puertossa vietettiin turismin päivää. Plaza del Charcolla esiintyi folklore -ryhmä ja yleisölle jaettiin kaupungin kuvalla varustettuja ensi vuoden seinäkalentereita.

Vielä löytyi yksi uusi WiFi-paikka: tapasravintola El Museo Calle San Juanilla.