Mercado

Tila

mar

Kävin lauantaina Mercado Municipalin kirpputorilla, ylämäessä. Sää oli aamupäivästä aurinkoista. Muutkin olivat saapuneet paikalle: saksalaisia oli markkinoilla niin paljon, ettei sekaan mahtunut. Ei currywurstin syöntiin yläkertaan, eikä suosikkipaikkaani äyriäistiskille. Tungos!

Löysin pari pientä nukkekotivarustetta kuitenkin.

Puertossa näkee kaupungillakin sen, että turisteja on nyt paljon. Uutisissa kerrottiin, että myös risteilyalukset ovat palanneet satamiin niin, että on saavutettu jo 70% koronaa edeltävien risteilyjen määrästä.

Turisteja saarille houkuttelee tietysti etenkin hyvä sää ja rannat, mutta yksi vetonaula ovat helmikuussa järjestettävät karnevaalit.

Ravintolahinnat ovat yleisen hintojen nousun ja inflaation myötä kallistuneet. Samoin on käynyt vuokrille ja ostettavien asuntojen hinnoille: ovat nousseet. Vuokra-asuntoja on lisäksi vaikea löytää nyt.

Autoihin vaaditaan etiqueta ambiental, pakokaasuista mitattavat päästöt osoittava tarra, tuulilasiin. Päästöjen mukaan voi sitten olla liikenteessä rajoituksia tietyillä alueilla. Yli 50 000 asukkaan kaupunkeihin voidaan näitä rajoituksia asettaa.

Huelga de transporte

Tila

icodal

Kuvat ovat viikonlopun reissulta Icod Alton näköalatasanteelta, sieltä, mistä kerrotaan viimeisten guanchien hypänneen rotkoon, jotta ei tarvinnut antautua espanjalaisille valloittajille. Totta tai tarua, mutta näkymä on hieno yli koko Orotavan laakson, länsipuolelta katsottuna. Usein olemme katselleet näkymää Humboldtin tasanteelta, täältä harvemmin.

Ensi maanantaina alkaa kuljetusalan lakko koko maassa. Tämän pelätään vaikuttavan joulunajan valikoimiin kaupoissa. Aamutelevision pilakuva käsitteli vessapaperin hamstrausta – paperin loppuminen näyttää olevan yksi yleisimmistä huolista täällä länsimaissa aina kun joku poikkeustilanne yllättää.

Ennätysmäärää turisteja odotetaan tulevana vuonna Kanariansaarille, kertoi presidente Torres Lontoon matkamessuihin liittyen.

Pyhäinpäiväviikonloppu

Tila

cenb

Panoraamakuva on Casco Botanico -terveyskeskuksen pihalta merelle päin ja ruusu omalta pihalta (huomaatko banaanikärpäsen, niitä on nyt paljon).

Ilmastonmuutos on yksi joka-aamuisista puheenaiheista Kanarian kanavalla. Nyt kerrottiin tutkimustuloksia siitä, että Espanjassa menehtyy Euroopan mittakaavassa eniten ihmisiä kuumuuden seurauksena. Hauraat vanhukset, kroonisesti sairaat ovat riskiryhmää.

Viikonloppuna, jo tästä päivästä alkaen, alkaa pyhäinpäivän matkustelu, lennot ovat lähes täyteen varattuja.

Uutisissa haastateltiin myös Puerto de la Cruzin hotelliyrittäjää, jonka hotelli on lähellä merivesialtailta. 90% huoneista on jo varattu ja viime hetken tulijoita odotetaan.
Näihin aikoihin saapuvat nordicos = pohjoismaalaiset, alemanes = saksalaiset sekä myös viikonloppulomalle tulevat espanjalaiset residentit.

Sää suosii ja Puerto de la Cruzin sanottiin näinä aikoina olevan lomalaisille luksusta.

Nivel 2

Tila

ni

Orotavan kadulla näkyi koululaisryhmä perinnepuvuissa. Romeriatkin ovat siis kaikkien iloksi palaamassa! Orotavan romeria on kesällä, ja mm. Teguestessa jo keväällä.

Vaikka koronaliikennevaloja ei enää saarikohtaisesti näytetä aamutv:ssä, tasot kuitenkin vielä määritellään. Teneriffa on nyt tasolla 2 samoin kuin Gran Canaria. Muut saaret ovat jo tasolla 1. Näiden tasojen tarkemmat kriteerit ovat jo unohtuneet (kaikilta, luulen), sillä niin pitkään olemme olleet tiukasti tasoilla 4 ja 3. Maski kaupoissa ja julkisissa sisätiloissa ja käsien pesu, ne lienevät nyt tärkeimmät toimet tartuntojen estämisessä.

Pääsiäisturisteja saapuu saarille jo kuten ennen pandemiaa. Pääsiäisen aikaan saarille saapuu ja niiltä lähtee 12 500 lentoa, joista noin puolet on Manner-Espanjasta ja puolet kansainvälisiä lentoja.
La Palman saarella järjestetään nyt opastettuja kierroksia turisteille Cumbre Viejalle, tulivuorelle, jonka purkausta saimme seurata kolme kuukautta. Tähän asti sinne ovat päässeet vain tutkijat.

Pääministerin vierailulla Marokossa on käyty keskusteluja Länsi-Saharan autonomia-asiasta, Kanariansaarille meren yli saapuvista pakolaisista, joiden vaarallinen matka huonoilla veneillä on ollut jatkuvaa koko pandemian ajankin. Myös yhteisistä kalastusalueista on keskusteltu: kanariot kalastavat vain neljänneksen siitä määrästä, joka saarilla käytetään. Paljon kalaa tuodaan saarille, vaikka suuri meri on vieressä!

Sota Ukrainassa huolettaa koko maailmaa! Mitä on vielä tulossa?

Kävelyllä Puertossa

Tila

gen

Eilen, sadekuurojen välissä, kävin kävelyllä Puertossa. Paljon turisteja oli liikkeellä, ja ainakin suomea ja saksaa kuului puhuttavan. Ja, kuten kuvasta näkyy, suurin osa väestä käveli kaduilla ilman maskia. – Niin myös minä, hengittäminen on paljon helpompaa niin. Kunhan muistetaan, ettei korona vielä ole hellittänyt!

Kävin Muellen kalaravintolassa lounaalla, chipirones, pienet mustekalat, olivat tuoreita ja hyviä. En muistanutkaan, ettei ko paikassa käy maksukortti, mutta onneksi pieni määrä käteistä riitti.

Sateet jatkuvat ja nyt saadaan saarille myös caliman hännät.
Sotauutisten lisäksi tärkein puheenaihe tänään aamutelevisiossa on polttoaineiden hinta ja se, että Kanarian hallitus neuvottelee mantereen hallituksen kanssa polttoaineen verojen alentamisesta saarilla.

Välipäivät

Tila

tre

Käväisimme Los Silosissa. Yritimme paikalliseen keskustan kahvilaan, tuohon perinteiseen, joka löytyy melkein joka kaupungin keskustasta, mutta siellä oli niin tungosta, ettemme rohjenneet mennä. Alempi kuva on Puerton Loro-junasta, aika paljon siinäkin oli matkustajia, turisteja menossa eläintarhaan.

Moni on epävarma siitä, uskaltaako nyt matkustaa, mutta paljon turisteja tänne on tullut. – Minusta tuntuu, että Suomeen matkustaminen tässä koronatilanteessa olisi huolestuttavampaa, vaikka sinnekin kyllä menee tai on mennyt moni. Lentoja on maailmalla peruttu paljon. Tämä johtuu paitsi matkustajien epävarmuudesta ja peruutuksista, myös lentohenkilökunnan sairastamisesta tai altistumisesta, kertovat uutiset.

Koko Espanjassa on nyt rokotettu 38 miljoonaa asukasta con pauta completa, vähintään kahden rokotuksen sarjalla. Espanjan väkiluku on 47,3 miljoonaa (2020). Rokotusten aloittamisesta on nyt vuosi aikaa.
Koronainfektiot lisääntyvät edelleen, omicron on vallalla. Ilmeisesti kuitenkin rokotukset antavat meille ainakin osittaista suojaa.

Meillä suomalaisilla joulu on onneksi ohi. Täällä paikalliset ovat vasta lahjahankintoja tekemässä: loppiainen kun on se suurempi juhla.

La Palman tulivuorenpurkaus on todettu loppuneeksi. Purkaus kesti hieman yli 85 päivää. Tuhkan raivaus ja vaurioiden korjaus sekä kotien hankinta niille, jotka menettivät asuntonsa – ja useat kaiken omaisuutensa – ovat nyt käynnissä. Tehtävä ei ole helppo ja se vie aikaa.

Paella

Tila

pae

Eilen illalla kävimme lähiravintolassa, Peruanossa, paellalla. Punainen kyltti näkyy kuvassa kauempana. Ehkä olisi aidompaa käydä andalucialaisessa ravintolassa paellalla ja perulaisessa syödä heidän spesialiteettejaan, mutta tutussa paikassa on kotoisaa ja teki mieli pitkästä aikaa äyriäispaellaa.

Päivällä minulla oli aika Tamaraguassa silmälääkärille, joten kävelin kaupungin läpi mennen tullen. Todella paljon väkeä oli liikkeellä. Ehdottomasti eniten kuulin puhuttavan espanjaa, joten mantereelta taisivat turistit olla. Ja yksi pieni ryhmä – espanjalaisia – kysyi minulta neuvoa, reittiä Playa Jardinille. Ehkäpä näytin paikalliselta.😊

Aamu-uutisissa puhuttiin taas brittituristeista, jotka siis ovat rokotettuja tänne tullessaan eikä heiltä vaadita karanteenia palatessa.

Viininkorjuu on alkanut! Aikaisin, mielestäni. Gran Canarian viinitiloilta näytettiin kuvaa. Turisteille järjestetään viinireittejä, rutas de vino.

Rokotukset jatkuvat nuorille ikäluokille.
Farmaciat ovat alkaneet myydä tee-se-itse -koronatestejä. Sairaaloissa (mm. Hospital Nuestra Señora de Candelaria) on lisätty paikkoja deltavirusta sairastaville potilaille.

Päivän refrán: ”El movimiento se demuestra andando”, englanniksi kääntyy ”Action speaks louder than words” ja siis tarkoitetaan ryhtymistä sanoista tekoihin.

Turisteja kaupungilla

Tila

gen

Viikonloppuna Puertossa oli paljon ihmisiä liikkeellä. Kaduilla oli vilkasta kuten ennen koronaa. Maskit olivat käytössä, mutta se, että turvaetäisyyttä pitämällä voi välillä hengittää vapaasti, auttaa. Hotelleja on avattu, samoin turistien suosimia kahviloita kuten Café de Paris. Merivesialtailla näytti kadulta katsoen olevan aika täyttä.

Uutisten mukaan brittituristit ovat saapuneet. Vacunación es la clave para el turismo, rokotus on turismin avain.

Lämpöaalto kuumentaa saarilla, mittari on näyttänyt monin paikoin 40 astetta ja enemmänkin. Lauantai on ollut vuoden lämpimin päivä.

Päivän refrán: ”Más sabe el loco en su casa que el cuerdo en la ajena” – ’hullu’ tietää talossaan enemmän kuin ’viisas’ toisen omassa. Tässä viitataan siihen, että ihmisen käyttäytymiselle on syynsä, vaikka ulkopuolinen ei sitä ymmärtäisi.

Turisteja taivaalla

Tila

ro

Parapentistejä leijailee taivaalla, turisteja lienevät, koska nyt ainakin saksalaisia ja brittejä on jo saapunut. Suomalaisia lennättää mm. tilauslento suoraan Helsingistä 19.11.

Saarille saapuville turisteille suunnitellaan nyt koronatestejä tullessa, mutta käytännöt ovat vielä suunnitteluvaiheessa. Parempi olisi, jos testaus jo toimisi.

Etelän hotellit ovat alkaneet tarjota etätyötiloja niitä tarvitseville, hyvä idea, jos toimii.

Päivän refrán: ”Dime con quién andas y te diré quién eres”, ”Kerro minulle millaisia ystäväsi ovat, niin kerron sinulle millainen olet”.

Viernes

Tila

oto

Yöllä on satanut. Nyt päivä valkenee hieman viileämpänä: mittari näyttää noin 20 astetta. Pitkän kuuman kauden jälkeen täytyy jo etsiä pitkähihaista päälle!

Nyt sekä saksalaiset että britit ovat sijoittaneet Kanariansaaret vihreälle listalle koronan suhteen, mikä tarkoittaa, että lentoja saarille lisätään ja karanteenia ei enää vaadita matkan jälkeen lähtömaassa. Turistit toivotetaan tervetulleiksi talouden tilanteen korjaamiseksi. Miten käy tautitilanteen?

Vakioaihe on saarille saapuneet venepakolaiset. Heitä on tullut tämän vuoden aikana Afrikasta jo yli 10 000. En vastusta pakolaisten saapumista: heillä on syynsä. Talouden ongelmia heidän vastaanottamisessa kuitenkin aiheuttaa: kuka maksaa?

Espanjan hallitus äänesti eilen äärioikeistolaisen Voxin välikysymyksestä, joka oli suunnattu hallituksen ja etenkin PSOE:n ja Unidad Podemoksen harjoittamaa politiikkaa vastaan. Äänestyksessä Vox jäi nolosti yksin. Hallitus sai luottamuksen äänillä 298 puolesta – 52 vastaan. Ainoastaan Vox äänesti epäluottamuksen puolesta, jopa Partido Popular puolsi hallitusta. – Yhtä nolosti kävi Suomen välikysymysäänestyksessä vastikään.

Päivän refrán: ”El que calla otorga”, ”Vaikeneminen on myöntymisen merkki”.