Investointeja terveydenhuoltoon

Tilapäivitys

pozo

Kanariansaarten autonomia täyttää 40 vuotta. Espanja myönsi saarille itsehallinnon vuonna 1982. Itse asiassa koko Espanja muodostuu nykyään autonomioista, itsehallintoalueita maassa on kaikkiaan 17.

Espanja kieltää öljynporauksen aluevesillään ja siis Kanariansaarten vesillä myös. Marokon öljyhankkeiden pelätään vaikuttavan saarten ekosysteemiin ja saastuttavan rantoja.

Terveydenhuoltouutisia:
Teneriffa saa Euroopan unionilta 21 miljoonaa sairaaloidensa laitteiden hankkimiseen ja nykyaikaistamiseen. Näitä varoja käytetään mm. onkologian, radiologian ja neurologian laitehankintoihin. Tasokas terveydenhoito saa täydennystä.

Koronarokotukset ulotetaan yhä nuorempiin: rokotukset aloitetaan vauvoille kuuden kuukauden iästä ja kaikki alle viisivuotiaat saavat rokotteen. Tämä ikäryhmä on aiemmin jäänyt rokotusten ulkopuolelle.

Olemme eläneet nyt pari päivää vapaina maskipakosta, mutta yllättävän monet maskia edelleen käyttävät vapaaehtoisesti. Kävin eilen Puerton postissa. Asiakkaita siellä oli noin 10, kaikilla maskit. Sosiaalinen paine sai siis minutkin laittamaan maskin kasvoilleni, vaikka ei sitä kukaan vaatinut. Kaupoissa maskeja näkee vähemmän, esim kassoilla niitä ei Alcampossa enää ole. En vastusta maskeja, mutta hengitys on helpompaa ilman. Tiedän kyllä, että korona ei ole kadonnut. Pidän turvavälejä, mikäli se on mahdollista.

Sateita luvassa

Tilapäivitys

fo

Kukkakuvat omalta pihalta.

Eilen kokoontuneet terveysviranomaiset (Consejo Interterritorial del Sistema Nacional de Salud) ovat päättäneet kolmannesta rokotuksesta: se annetaan nyt myös 60-69 -vuotiaille. Aiemman päätöksen mukaan – joka on edelleen voimassa – yli 70-vuotiaat ja terveydenhoitohenkilöstö rokotetaan. Täytyy seurata tiedotusvälineitä ja kysyä puhelimitse 012:sta, milloin rokotuksen saisi.

La Palmalla laavaa vyöryy mereen, mutta ilman laatu on parantunut, joten kotoa ovat saaneet poistua nyt ne 3000 asukasta, jotka eilen olivat ulkonaliikkumiskiellossa. Paitsi banaaninviljelijät, jotka ovat menettäneet viljelysmaita ja satoaan, ovat myös kalastajat vaikeuksissa. Mereen valuva laava vaikuttaa kalavesiin. Saarelle ei nyt lennetä, kenttä on vielä suljettuna ainakin viikonloppuun saakka.

Pakolaisveneitä on tullut viime yönä Hierrolle, Lanzarotelle, Fuerteventuralle ja Gran Canarialle, yhteensä 347 henkilöä, joukossa myös lapsia.

Teneriffalle ja La Palmalle on luvassa myrskyä ja sateita. Niitä odotellaan lähipäivinä. Myös lunta Teidelle voi tulla.

Kuumaa Saharasta

Tilapäivitys

lap

Pari kuvaa on nyt La Pazista, yksi näköalatasanteelta kaupunkiin ja toinen Masarun sisäpihan granaattiomenapuusta. Kaktuskuva on Santa Ursulasta.

Espanjan kehittämiä Covid-rokote on nyt ensimmäisessä kliinisessä tutkimusvaiheessa vapaaehtoisilla koehenkilöillä. Arvioidaan, jos kaikki menee hyvin, että rokote voisi olla käytettävissä ensi vuoden alussa.

Pakolaisia on tullut saarille edelleen, pitkän merimatkan huonokuntoisilla veneillä. Matka on vaarallinen, eikä hukkumisiltakaan ole vältytty. Viime yönä Gran Canarialle on pelastettu taas yksi kolmenkymmenen henkilön ryhmä Afrikasta tulleita pakolaisia noin sadan kilometrin päästä saarelta. Suuri osa heistä on joutunut sairaalahoitoon.

Meille on tulossa viikonloppuna lämpöaalto Saharasta, ennustetaan +35 asteen lämpötiloja Teneriffalle. Manner-Espanjassa kuumuus lähenee +40 astetta ja ehkä ylikin, meillä yleensä niin kuumaa ei onneksi ole ollut.

Päivän refrán: ”Gota a gota, la mar se agota” – ’Pisara pisaralta meri ehtyy’-sanonta merkitsee sitä, että vähä vähältä kaikki päättyy.

Myrsky

Tilapäivitys

myr

Olipa ukkosmyrsky! Eilisestä sade- ja ukkosrintamasta Oulussa on jo uutisoitu kaikissa tiedotusvälineissä, mutta tulkoon kerrotuksi tässäkin. Iltapäivällä kaupungin yli pyyhkäisi rajuilma, joka jätti jälkeensä tulvia, kaatuneita puita, irronneita kattopeltejä…
Minä ehdin kuvata näkymää Karhin puistoon. Ehdin myös käydä kauppakeskus Valkeassa, jossa vesi valui katoista joihinkin kauppoihin. Pian koko Valkea evakuoitiin vesivahinkojen takia.
– Tälle päivälle on ennustettu uusia ukkosia.

Kuvan ylänurkassa on osa EU-koronarokotustodistustani, jonka saa tästä päivästä lähtien kanta.fi:stä. Nyt täytyy kiittää Suomen toimintaa, sillä todistukseen sisältyvät molemmat rokotukseni ja se on nyt siis kotiinpaluuta varten valmis. Enää ei tarvi käydä kalliissa testissä ennen matkaa.

Rokotus 2

Tilapäivitys

vac

Sain toisen koronarokotteen tänään Ouluhallilla. Ensimmäisen sain Teneriffalla 25.3.
Koska oleskelen Suomessa ”pitkään”, siis huhtikuun lopulta heinäkuun alkuun, olen oikeutettu rokotukseen täällä. Eurooppalainen sh-kortti kelpasi. THL on Suomessa linjannut nyt, että halutessaan myös 65-69 -vuotiaat voivat saada toiseksi rokotteeksi Pfizerin Comirnatyn, vaikka olisivat saanet ensimmäisellä kerralla AZ:n. Halusin siis Pfizerin rokotteen ja sain sen.
Sateessa, puuskittaisessa kovassa tuulessa ja kylmässä (+12) tein reissun, onneksi Citybussi kulki Ouluhallin viereen.
Tungosta ei ollut ja palvelu oli kaikin puolin ystävällistä: kanta.fi -sivulle kirjataan myös ensimmäinen rokotteeni – minulla oli siitä dokumentit – ja sieltä toivoakseni ehdin saada rokotustodistuksen paluumatkaani varten.

Nyt sitten odottelen tuleeko oireita: kombinaatiorokotteesta niitä voi tulla. Kuumelääkettä on varalla.

Rokotuksista edelleen

Tilapäivitys

arte

Kaksi detaljikuvaa Muellen ympäristöstä: Mihin johtavat kalastajien talon huimaavan jyrkät kaiteettomat portaat?
Plaza de Europan Muellen puoleisessa kulmassa on banksymainen seinämaalaus: Leikkivä tyttö on maalattuna muuriin ja viereen, laatoille, on maalattu ruutuhyppypaikka. Kaiken yllä komeilee teksti: Leikkiminen kielletty.

Taas tuli muutoksia rokotuksiin. Nyt EMA on hyväksynyt Janssenin rokotteen käytön, joten sitä saapuu välittömästi saarille käytettäväksi. Vakavat sivuvaikutukset ovat hyvin harvinaisia, verrattavissa AZ:n rokotteeseen, joten hyväksyntä on saatu.

Osa pakolaisista on päässyt lentämään saarilta mantereelle. He, joilla on paperit/turvapaikka-anomus kunnossa ovat saaneet lähteä. Kuitenkin mm. Las Raises -leirillä on vielä 1500 Afrikan mantereelta tullutta, heitä ei mikään Euroopan maa halua. Tämä on vaikeaa sekä pakolaisille, joiden määränpää oli Eurooppa ja parempi elämä siellä ja jotka nyt kokevat olevansa vankina sekä Kanariansaarille, joilla on jo omasta takaa taloudellisia vaikeuksia.

Päivän refrán: ”El que no cojea renquea”, joka ei nilkuta, ontuu (sekä cojear että renquear merkitsevät ontumista, nilkuttamista). Merkitys: Kukaan ei ole täydellinen, jokaisella on heikko kohtansa.

Vacuna

Tilapäivitys

vac

Rokotukset ovat jatkuneet myös koko viikonlopun. Nyt rokotetaan vuosina 52-55 syntyneitä. Kumppani sai ensimmäisen piikkinsä lauantaina Realejokseen perustetussa rokotuspaikassa. Kuvissa rokotusjonoa ja Realejosta.

Minun rokotuksestani on jo reilut kolme viikkoa aikaa. Toivottavasti siis immuniteettiä on jo kehittynyt.

Rokotteet puhuttavat: uusia lähetyksiä tulee lähipäivinä suuria määriä Espanjaan ja saarille. Saarilla on rokotettu tähän mennessä n. 500 000 henkilöä, saaneet yhden rokotteen. Taudin insidenssi on kasvanut jonkin verran mantereella ja saarillakin, sillä nyt alkavat näkyä sekä pääsiäisen vietto että laittomat fiestat. Niitä (suuria ryhmiä juhlimassa yksityistiloissa, maskitta, ilman turvavälejä) on ratsattu viime päivinä satoja koko maassa.

Mantereella Madridin vaalikampanjan aloitus on toinen tämän aamun pääuutisista.

Päivän refrán: ”El mejor vino se vuelve vinagre”, paras(kin) viini muuttuu etikaksi.

Rokotuksista taas

Tilapäivitys

bot2

Kuvat ovat Jardin Botanicon käynniltä. Pääsymaksu puutarhaan oli nyt kaksi euroa residentiltä ja kolme euroa muilta.

Teneriffalla on nyt käynnistetty kampanja kesän turistikauden ja siis talouden elvyttämiseksi. Näillä lauseilla saarta mainostetaan: Tenerife despierta emociones (Teneriffa herättää tunteita), Isla segura (Turvallinen saari), La Isla de Teide, nuevas experiencias (Teiden saari, uusia kokemuksia). Toivottavasti turisteja saapuu. Minua kummastuttaa somen suomalaisryhmissä se, että niin suuri osa liputtaa Gran Canarian puolesta. Onko niin, että osa suomalaisista käy vain Gran Canarialla? Niin minäkin tein aluksi, turistina, kun en ollut vielä tullut tuntemaan ihanaa Teneriffaa.

Mantereella, saarilla ja koko Euroopassa puhuttaa eniten nyt rokotukset ja niiden aiheuttamat tromboosit. Pfizerin rokotetta pidetään nyt turvallisimpana, Janssenin rokotteen tilaukset Eurooppaan perutaan ja AstraZenecaa annetaan Espanjassa yli 60-vuotiaille.

Päivän refrán: ”No todos lo podemos todo”, emme kykene kaikkeen. Tämä on sitaatti antiikin roomalaiselta runoilijalta Vergiliukselta, espanjaksi Virgilio.

Rokotuksista

Tilapäivitys

cor

Kanariansaarten aktiivit koronatapaukset eiliseltä päivältä ovat kuvassa (RTVC.es:n aamulähetys).

Nyt on Espanjassa päätetty, että AZ:n rokotteen saavat seuraavaksi alle 55-vuotiaat poliisit, palomiehet, sotilaat, opettajat, apteekkihenkilökunta, fysioterapeutit ja muut trabajadores esenciales, ensilinjan välttämättömät työntekijät. Iäkkäämmät saavat muiden valmistajien rokotteen.

Karnevaaliaika alkaa pian, täkäläisille erittäin tärkeä juhlakausi, joka sekin on tänä vuonna toisenlainen. Karnevaalit järjestetään vaihtoehtoiseen malliin, esim. Icodissa pystytetään valokuvanäyttely kaduille: kuvat ovat aiempien vuosien karnevaalitapahtumista.

Päivän refrán: ”En boca cerrada, no entran moscas” eli suljettuun suuhun eivät kärpäset pääse.

Rokotuksia

Tilapäivitys

san

Puertossa on ollut viime päivinä paljon ihmisiä liikkeellä. Paikalliset tekevät lahjaostoksia, sillä Los Reyes Magos -päivä, se tärkeämpi juhla, on vasta tulossa. Näin yhden kuvan Alcampon kauppakeskuksestakin, siellä vasta tungos oli! Itse en uskalla sinne mennä, eikä ole tarvettakaan.

Pääuutinen jo eilen ja tänään on ollut koronarokotusten aloittaminen koko Espanjassa. Jokaiseen autonomiaan on toimitettu tietty (pieni) määrä rokotteita ja muutamia vanhustentalojen asukkaita sekä hoitohenkilökunta rokotettiin TV-kameroiden dokumentoidessa tapahtumaa. Espanjassa Guadalajara oli ensimmäinen paikka, josta aloitettiin.

Teneriffalla sai eilen 360 ihmistä rokotteen. Seuraavina kuukausina rokotetta saadaan lisää ja kesään mennessä arvellaan 70% väestöstä olevan rokotettu. Rajoitukset maskeineen jatkuvat vielä ainakin kuukausia. On puhuttu jopa vuodesta. Ja kukaan ei tiedä. Nyt uhkana on viruksen muuntelu. Tehoaako rokote?

Päivän refrán: ”Tanto vales tanto tienes”, selitetään Centro Virtual Cervantesin sivulla: ”Da a entender que, por lo general, se trata a una persona en función de su riqueza.” Tämä tarkoittaa, että yleensä henkilöä kohdellaan hänen varallisuutensa mukaan. (Tämä sananlasku ei ole suosikkejani!)