Almuerzo

Tila

Alm

Kävimme sunnuntailounaalla guachinchessa Santa Ursulassa, samalla systeemillä kuin aiemminkin: ajellaan summanmutikassa jonnekin vuorille ja mennään siihen guachincheen, joka sattuu tulemaan reitillä vastaan ja on avoinna. Santa Ursulasta löysimme ennen käymättömän viihtyisän pienen paikan, jossa söimme vuohenjuustoa, revuelto con chorizoa (paikallinen pyttipannu), carne de cabraa (vuohenlihaa) ja quesillo con naranjaa (juustokakkua appelsiinilla maustettuna) ja maistoimme tietysti myös talon viiniä. Se, löytääkö paikan toista kertaa, ei ole varmaa, mutta valinnanvaraa guachincheissa on lähialueilla.

Turismin tulevaisuudennäkymät saarilla ovat paranemassa. Ensi talvesta odotetaan jo hyvää turismikautta. Kesä on perinteisesti ollut saarilla hiljaisempaa ulkomaalaisten turistien suhteen, sillä Välimeren kohteet vetävät silloin.

Korona vähenee, mutta epidemiologien mukaan maskeista ei ole vielä syytä luopua. Lasten rokottamisessa on nyt tullut ongelmaksi se, että osa vanhemmista, tosin vähemmistö, ei salli rokotuksia lapsilleen. Tämä ongelma on tullut esille etenkin eroperheissä, joissa vanhemmat ovat keskenään eri mieltä asiasta.

Matkalaukkua pakkaamassa

Tila

co

Silmä lepää Puerto de la Cruzin vanhan kaupungin värikirjossa samoin kuin Teneriffan ikuisen kevään (eternal primavera) vihreässä. Kuvat ovat Puertosta ja Orotavan Hijuela Botánicosta. – Tänne tulee ikävä jo ennen matkalle lähtöä! Tänään on kuitenkin pakattava matkalaukku.

Aurinkoiset ja lämpimät päivät jatkuvat, kertoo tämän aamun säätieto.

Saarilla, sekä Teneriffalla että Gran Canarialla on alkanut kiertää vacuguagua, rokotusbussi.
Nyt omicron alkaa olla yleisempi taudinaiheuttaja kuin delta, mutta nykytiedon mukaan oireet voivat omicronissa olla lievemmät. Jospa rokotukset ja lievempioireisen taudin tuoma immuniteetti alkaisivat vihdoin taittaa pandemiaa!

Täällä joulua suurempi juhla, loppiainen, on vasta tulossa. Lapset jo odottavat sitä, että Los Reyes Magos, Itämaan tietäjät, tuovat lahjat.

Puertossa taas

Tila

sant

Näkymä San Telmolta: kaupungilla on taas paljon väkeä liikkeellä. Kävelykadullakin, Calle Quintanalla, oli niin tungosta, että katsoin turvallisemmaksi kiertää toista kautta.

Nyt Espanjassa pohditaan, onko rokotustodistuksen vaatiminen laillista vai ei. Rokotukseenkaan ei voida pakottaa. Autonomiat voivat kuitenkin päättää itse vaatimuksista ja tällä hetkellä vain Canarias ja Galicia ovat ottaneet käyttöön rokotustodistuksen pääsyvaatimuksena julkisiin sisätiloihin.

Mutta, ikävä kyllä, virus etenee edelleen. Yliopistosairaalassa on täyttä. Onneksi nuoret ovat ottaneet rokotusasian tosissaan, ymmärtävät asian tärkeyden. Nyt Teneriffalla ja Gran Canarialla rokotetaan yli 14-vuotiaita, pienemmillä saarilla jo 12-vuotiaita.

Päivän refrán: ”Agua pasada no mueve molino”, sananmukaisesti ’Ohi virrannut vesi ei pyöritä myllyä’. Suomeksi melkein vastaava olisi ”Kannettu vesi ei kaivossa pysy”.

Rokotuksista taas

Tila

nue

Oman pihan ruusuja Orotavassa. Ne ovat jaksaneet kukkia ilokseni koko vuoden. Meillä kasvaa valkoisten lisäksi vaaleanpunaisia ja punaisia ruusuja, lempikukkiani. (Kolme aina kuvauksellista aihetta: meri, Teide, ruusut).

Ykkösuutinen tänään Espanjassa, Kanarialla ja luultavasti koko Euroopassa on AZ:n rokote ja sen sivuvaikutus. Nyt vakavien haittavaikutusten (trombosis) yhteys rokotteeseen on varmistettu. Espanja on päättänyt, että rokotetta annetaan vain yli 60-vuotiaille.
Ongelma on se, että nuorempiakin on jo ehditty rokottaa. Nyt mietitään, annetaanko heille toisena annoksena eri rokotetta vai riittääkö yksi pistos, jonka suojavaikutukseksi kerrotaan 70%.

Minä sain AZ:n rokotteen pari viikkoa sitten. Onneksi sivuvaikutuksia ei pientä rokotuskohdan aristusta lukuunottamatta tullut. Ja olen sallitussa iässä. 🙂

Päivän refrán: ”El que guarda siempre tiene” tarkoittaa, että sillä, joka säilyttää/säästää on aina tarvittaessa mitä käyttää. Suomessa: ”Aika tavaran kaupitsee”.

Vaaleanpunaista ja rokotuksia

Tila

ros

Aamun nousevan auringon värjäämää vaaleanpunaista taivasta oli taas ilo kuvata. Väri viipyy taivaalla vain hetken, sen, kunnes aurinko nousee vuoren takaa.

Rokotukset jatkuvat Teneriffalla. Lähipäivinä saarelle tuodaan myös Johnsonin rokotetta. Silloin täälläkin on neljä rokotetta käytössä.
Saarilla suunnitellaan jo sitä, miten taloutta saadaan vähä vähältä palautumaan koronan hellittäessä rokotusten myötä.
Turistien palaamista suunnitellaan ja odotetaan. Britit ja saksalaiset ovat olleet merkittäviä ryhmiä täällä. Meitä suomalaisia on vähän.

Nyt uutisissa heitettiin ilmaan ajatus, että poikkeustila voitaisiin lopettaa ehkä jo toukokuussa.

Pääministerin mukaan 33 miljoonaa espanjalaista on rokotettu elokuun loppuun mennessä. Väkiluku maassa kaikkine autonomioineen on yli 47 miljoonaa. Meidän, jotka olemme lähtöisin pikkumaa Suomesta, on vaikea käsittää näitä suuria lukuja. Paljon on rokotettavia!

Päivän refrán: ”El hábito no hace al monje”, ”Asu ei tee munkkia” eli ulkoisen olemuksen perusteella ei kannata arvioida ihmistä. Suomessa sanotaan: ”Ei ole koiraa karvoihin katsomista”.

Humboldt

Tila

hum

Humboldtin terassi, josta avautuu näkymä yli koko Orotavan laakson, on avattu yleisölle monen sulkuvuoden jälkeen muutama kuukausi sitten. Terassilla ei ole ravintolapalveluita, mutta näköala on hieno, etenkin hyvällä säällä. Kävimme Humboldtilla eilen, pitkästä aikaa.

Pääsiäisturisteja on ollut saarilla jonkin verran, mutta yllättäen pikkusaari, 8. paratiisi, La Graciosa on ollut täynnä matkailijoita. Saaren hotellikapasiteetti ei ole kovin suuri, eikä koko saarikaan. Siellä pitäisi käydä joskus.

Toinen suosittu matkailumuoto on ollut nyt autocaravanas, matkailuautot. Myös maaseudun majoituspaikoista, casas rurales, on ollut kysyntää.

Päivän refrán: ”Poderoso caballero es don dinero”, herra raha on se, jolla on valtaa.

Sade

Tila

sad

Eilen satoi vain aamupäivällä, aika rankasti. Loppupäivä oli lämmin ja aurinkoinen.

Mantereella on alkamassa koronan neljäs aalto, mutta sen oletetaan olevan nyt matalampi, pikkuaalto, olita pequeña. Rokotukset ovat auttamassa siinä, ettei virus enää leviä yhtä tehokkasti kuin aiemmin.

Teneriffalle on suunnitteilla kaikkiaan kuusi rokotuskeskusta, niistä uusin on aloittanut Los Realejosissa. Rokotuksia suunnitellaan annettavan 11 000 pistosta päivässä kunhan kaikki keskukset toimivat. Rokotukset jatkuvat myös pääsiäisenä. Tähän asti toiminnassa ovat olleet jo HUC:n, yliopistosairaalan, rokotuspiste (uudella puolella, potilaskahvilan tiloissa), centro ciudadanos de Las Madres Lagunassa (lähellä paikkaa, jossa tehdään mammografiat).

Lisäksi Santa Cruzin Recinto Ferialissa, messukeskuksessa, aloitetaan rokotukset, samoin Adejen taide- ja kongressikeskuksessa ja Garachicossa.

Poliisi on ratsannut ja keskeyttänyt kiellettyjä privaattijuhlia mm. Santa Cruzissa.

Täällä meillä säännöt ja kiellot pannaan käytäntöön ilman viikkojen käsittelyaikoja. Suomessa aika kuluu suunnitteluun…

Päivän refrán: ”A caballo regalado no le mires el diente”, tämä on se suomeksikin tuttu juttu, ettei lahjahevosen suuhun tule katsoa.

Rokotuksista

Tila

vac

Meillä on satanut parina päivänä, vaikka aurinkokin on näyttäytynyt: lumi Teidellä vähenee. Tänä aamuna Kanarian uutisissa näytettiin rokotusaikataulua täällä. Sen mukaan meidän yli 60-vuotiaiden tulisi saada rokote jo maaliskuussa. Toivottavasti! Odottelemme soittoa terveyskeskuksesta. Nyt on kaikkiin puheluihin vastattava ja pidettävä kännyä äänellisellä, vaikka niin mieluusti pitäisin ääntä poissa.

Turisteja odotellaan pääsiäiseksi saarille. Hotellit haluaisivat asiakkaita. Saapa nähdä, tuleeko heitä. Ja tuleeko lisää virusta? Testivaatimukset ovat muuttuneet jo niin monesti, etten ole pysynyt perässä, mutta parempi tietysti olisi, jos potentiaaliset turistit olisivat negatiiviseksi testattuja.

Päivän refrán on meille tuttu: ”No dejes para mañana lo que puedes hacer hoy”, ” Älä jätä huomiseen, minkä voit tehdä tänään.”

Viileää

Tila

lun

Täysikuu. Yöllä on satanut. Viileähköä päivää ennustetaan (+18).

Espanjassa koronan kolmas aalto on kääntymässä laskusuuntaan eli tartunnat ovat vähenemässä. Silti tautia ei ole vielä voitettu. Rokotukset ovat käynnissä, ja terveyskeskuksesta ilmoitetaan sitten, kun on oma vuoro. Mitään tietoa ajasta ei vielä ole. Tähän asti on rokotettu ikääntyneitä, terveydenhuoltohenkilökuntaa ja muita työnsä takia rokotusta tarvitsevia. Massarokotukset ovat alkamassa. Rokotteet jaetaan tasapuolisesti jokaiseen autonomiaan.

Barcelonassa, Lleidassa ja Gironassa yölliset mielenosoitukset jatkuvat. Ikkunoiden rikkomista, roskalaatikoiden ja muiden kohteiden polttamista, tuhoa. Räppäri Haselin vapauttamista vaaditaan, nuoriso on turhautunutta.

Minä olen osallistunut, ajan hengen mukaisesti, kahteen virtuaalitilaisuuteen: yhteen kokoukseen ja yhteen työpajaan. Työpajasta innostuin. Se oli taideterapiavaikutteista tekniikkaa, somagrafiaa. Olenkin kaksi päivää – pitkästä aikaa – piirrellyt ja maalaillut.

Rokoteongelma

Tila

nie

Täysikuu. Teidellä ja myös alempana vuorilla on vielä lunta. Päivällä on jo lämmintä.

Koko Euroopassa – niin Espanjassa kuin Suomessa ja kaikissa muissakin maissa on puutetta koronarokotteista. Niitä valmistaville lääkeyhtiöille on maksettu suuret rahat ja kuinka kävikään: rokotteet viivästyvät, eikä läheskään kaikkia tilattuna ja luvattuja määriä ole saatu.

Missä on vika? EU kyllä kyselee tilaustensa perään, mutta saa nähdä miten käy. Ja maat ovat maksaneet eri hintoja rokotteista. Outoa tämäkin! Lääketehtaiden valta!
Harmi, että barrikadeille lähtökään ei nyt korona-aikana onnistu.

Päivän refrán: ”Quién no sabe de abuelo, no sabe de bueno” – sanonta merkitsee isovanhempien tärkeyttä, ja abuelat (mummot) kuuluvat tietysti myös tähän. Siksi kirjoittaisin: quién no sabe abuel@…se sisältää sekä abuelon että abuelan.