Kemistä Ouluun

Tila

keas

Palasin Kemistä Ouluun. Tunnin junamatka, tällä kertaa ekstra-luokassa oli mukava kokemus: juna oli siisti, aikataulut pitivät, oma yksittäinen istumapaikka yläkerrassa oli rauhallinen.

Kemin asemalta on sieltäkin paljon muistoja. Muistatteko te sitä aikaa, kun asemarakennuksen pohjoispuolella oli vuosia – vuosikymmeniä – kioski? Se oli lapsuudessani mielenkiintoinen houkuttavine näyteikkunoineen.
Minulla on edelleen, nyt Teneriffalla, nalle, jonka isäni osti minulle tuosta kioskista, vuosikymmeniä sitten.

Ja niin monet kerrat olen matkustanut Kemin asemalta paitsi pohjoiseen ja etelään myös Tornioon kiskoautolla. Lasteni kanssa matkustimme tuolla kiskoautolla isovanhempien luokse. Tuolloin juna pysähtyi myös välipysäkeillä eli seisakkeilla. Toivottavasti yhteys Tornioon saadaan uudestaan toimimaan, kuten on suunniteltu.

Kanariansaaria pyyhkii taas calima-aalto Saharasta. Teneriffallakin näkyvyys on huono tänään ja siivottavaa riittää terasseilla.

Matka alkaa

Tila

tel

Taas Tellervo matkustaa. 🙂
Sain hieman nuhteita lähtöportilla siitä, että tarjeta de embarqueta ei tahtonut löytyä koneelta. Otin moitteet mukisematta vastaan vaikka todellakaan en ole varannut matkaa Tellervon (toinen etunimeni) nimellä. Mutta täällä se ilman muuta tulkitaan ensimmäiseksi sukunimekseni. Lippu löytyi lopulta.

Miksi en tehnyt check in:ä netissä? Siksi, että minun on esitettävä certificado de viaje, matkaa varten kaupungintalolta hankittu todistus siitä, että olen residentti ja kirjoilla Orotavassa. Periaatteessa sen pitäisi olla sähköisenä ja automaattisesti luettavana virkailijoilla, mutta eipä vain ole vielä tähän mennessä ollut.

Tämän päivän lento suuntautuu Malagaan. Aamu-uutisten mukaan siellä on sadetta ja myrskyäkin, toivottavasti ei turbulensseja!

Jatkuu Malagasta…

Matkavalmisteluja

Tila

nube

Mikä ihana vaaleanpunainen (kuvassa enemmän oranssi) aamupilvi taas! Appelsiinit ovat kypsymässä, kuten yleensä loppusyksystä.

Minulla on meneillään matkallelähtövalmistelut. Huomenna aloitan matkan Suomeen, useammalla pompulla, se on miellyttävämpää. Matkustan taas vain käsipakaasilla, mutta nykyään Finnair ei salli kuin 8 kg sen painoksi. Pakollinen elektroniikka: IPad, sähköhammasharja, puhelin ja laturit vievät suuren osan sallitusta painosta. Suomeen pitää ottaa jo lämpimiä vaatteita, mutta niihin ei voi vielä täällä helteessä pukeutua. Ensimmäinen pomppu on Malagassa. Sielläkin on vielä kuuma.
Siis metodi on: pakkaa, punnitse, pura, pakkaa uudestaan! Pikkutuliaiset lapsenlapselle täytyy tietysti mahtua mukaan.

Eilen on satanut rankasti Santa Cruzissa, tiet ovat tulvineet ja katuihin on tullut vaurioita. Meillä on terveydenhuoltokäynti tänään Santassa, toivottavasti kadut ovat jo kunnossa.

Uutisissa on muutaman päivän puhuttu La Palman tulivuorenpurkauksen vaurioiden korjauksesta. Kotinsa menettäneet ovat järjestäneet mielenosoituksia, koska uusia asuntoja ja luvattuja korvauksia ei ole vielä saatu. Viranomaiset kertovat, että 139 asuntoa on jo luovutettu, mutta tuhoutuneita asuntoja on huomattavasti enemmän, joten moni on vielä tilapäisasunnossa.

Ajopäivä taas

Tila

aur

Eilinen ajomatka oli reilut 500 km, mutta aikaa kului yhtä paljon kun edellispäivänä, sillä Pariisin ohikulkutiet olivat ruuhkaisia. Jouduimme matelemaan jonoissa.

Reitti kulki alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen sisämaassa kiertäen Bourdeauxin seudun, sillä siellä oli ollut maastopaloja. Lämpötila nousi matkan aikana korkeimmillaan +41 asteeseen. Oranssi varoitus oli voimassa. Muutaman kerran poistuimme autosta huoltoasemilla: kuumuus lehahti vastaan. Nestettä ja suolapalaa tarvitaan tässä lämmössä.

Useita tietulleja oli reitillämme. Saksassa maksuteitä ei ollut, mutta Ranskassa niitä oli enemmän kuin tarpeeksi!

Auringonkukkapellot ilahduttivat. – Vielä ei liene laventelin kukinta-aika, sillä aiemmilta reissuilta mieleen jääneitä tuoksuvia violetteja laventelinkukkamaisemia emme ole nähneet.

Yö Limogesissa, tänään matkaa jatketaan tavoitteena Espanja.

Ajopäivä

Tila

eu

Yli 800 km:n matka kertyi eilen auton mittariin. Paljon on maaseutua ja viljelyksiä täällä Keski-Euroopassakin. Ja monta ydinvoimalaa ohitettiin. Lämpötila ei yltänyt kuin +32 asteeseen kun ajelimme halki Saksan ja läpi Belgian kulman päätyen Reimsiin Pariisista koilliseen.

Hotelli oli taas muutama kilometri kaupungin keskustasta syrjässä. Hotellin valintakriteereistä yksi on tämä: ei kaupunkien keskustoihin. Muut ovat: edullinen hinta, mahdollisuus aamiaiseen, wifi, ilmastointi ja parkkipaikka. Etelään päin kuljettaessa hinnat laskevat!

Nyt päivä menee ajaessa Ranskassa kohti Espanjaa, mutta maata emme vielä tänään vaihda. Vähän leppoisampi ajopäivä on tarkoituksena ja samalla varotaan maastopaloalueita.

Matkustelua

Tila

matk

Kesäkiireitä. Lensin Helsinki-Vantaalle, junalla matkustin Turkuun, josta autokyydillä Maskuun juhlimaan kumppanin tasavuosikymmeniä. Ehdimme käväistä myös Naantalissa, joka vaikutti mukavalta kesäkaupungilta, tuulista oli käynnillämme.

Nyt olen jo palannut Ouluun lähteäkseni juhannukseksi Kemin suuntaan.

Kesäpäiväntasaus meni, suomalaiset valmistautuvat juhannukseen.
Olen ollut kuukauden Suomessa, koti-Teneriffalle jo tekisi mieli, mutta vielä on ”lomaa” jäljellä.

Suomessa korona infektoi edelleen, myös lähipiirissä. Minä olen taudilta vielä säästynyt. Maskeja ei enää käytä juuri kukaan, elellään kuten ennen pandemiaa.

************

Instituto Geográfico Nacionalin mukaan Teiden huipulta lounaaseen (suroeste) on tapahtunut viime perjantaina aamuyöllä lähes 500 pientä järistystä. Myös Guía de Isoran lähellä on järissyt ja Teiden pohjoispuolella on sattunut kivivyöryjä. Onko Teide heräilemässä? Normaaleja ilmiöitä, sanovat tiedemiehet.

Koronaa sairastetaan myös saarilla. Syksyllä alkanee neljäs rokotekierros.

Matka jatkuu

Tila

rui

Matka jatkuu:
Yövyin Malagan lentokenttähotellissa, sieltä ennakkoon netistä tilatulla taksilla pääsin helposti Malagan kentälle. Olen viime aikoina suosinut lentokenttäkuljetuksissa näitä takseja: ne maksetaan jo tilatessa, rahaa tai korttia ei tarvita enää itse kuljetustilanteessa. Autot ovat ajoissa ja hinnatkin yleensä halvempia kuin tavalliset taksit.

Malaga – Amsterdam välillä tuulet olivat suotuisat ja kone oli etuajassa. Amsterdamista lähtö kohti Helsinkiä viivästyi koneen myöhäisen saapumisen takia, mutta perillä oltiin aikataulun mukaisesti.
Mittasin koneessa melua kännykän desibelimittariapilla: yllättävän kovaa ääntä koneen sisällä on! Kuulonalenemakorvani (vain toinen) on meluherkkä ja yritän suojella sitä enemmiltä vaurioilta. Melkein pitäisi olla kuulosuojaimet koneessa.

Yllättävää kyllä maskeja ei tarvinnut käyttää missään. Ei taksissa, ei lentoasemilla, ei koneissa.

Nyt olen jo Helsingissä, tänään Ouluun.

Helsinkiin

Tila

he

Niin sitten lennettiin Barcelonan kautta Helsinkiin. Barcelonassa kentällä kysyttiin ravintolaan syömään mennessä rokotustodistukset. Ensimmäinen kerta, aiemmin ei ole kysytty, mutta emmepä juuri missään ole käyneetkään. Barcelonan kentällä oli mielestäni hieman hiljaisempaa kuin ennen korona-aikaa.

Koneet olivat lähes täysiä. Maskipakko oli molemmissa koneissa ja sitä kyllä valvottiin. Helsinkiin saavuttaessa Suomen kansalaiset pääsivät omassa jonossaan maahan vain passia vilauttamalla. Koronatestiin ei päässyt, vaikka olisin halunnut, varmuuden vuoksi. Ei ole kuulemma kapasiteettia ottaa testiin oireettomia ja jonossa ovat oireellisetkin täällä Etelä-Suomessa.

Helsingissä oli lunta ja pari astetta pakkasta. Liukasta ja jäistä oli paikoin, varoa sai, etenkin, kun emme jääkeleillä ole pitkiin aikoihin Suomessa käyneet.

Tänä aamuna teimme lentokenttähotellissa itse testit. Ne olivat onneksi negatiivisia molemmat.

Matka jatkuu pohjoiseen.

Matkalla

Tila

ro

Kone jo odottaa kentällä, kohta alkaa boarding.
Ehdimme kuitenkin jo eilen noudattaa yhtä paikallista loppiaisen traditiota: maistoimme roscón de reyesiä, kuninkaiden kakkua. Ja kuinka kävikään: heti ensimmäistä palasta leikatessani veitsi kopsahti yhteen tietäjän, juuri siihen, mikä kokoelmastani puuttui. Voitin siis. Jospa se tuottaisi onnea matkalle, sitä näinä aikoina tarvitaan.

Uutiset jäivät tältä aamulta kuulematta.
Sama loppukaneetti kuin aina, kun matkustamme: puutarhuri lupasi käydä talollamme päivittäin ja myös Securitas vartioi.

Sevillaan

Tila

sev

Sitten taas reissuun! Lähdimme aamun ensimmäiseen Titsaan numero 343 päästäksemme pohjoisen kentälle. Autojono mateli hyvin hitaasti. Olisi tosi rankkaa jos joutuisi kulkemaan töissä Santa Cruzissa ja tämä joka-aamuinen ruuhka olisi koettava säännöllisesti. Kolmisenkymmentä kilometriä kesti noin 1h 30 min. Ehdimme kuitenkin koneeseen – kohti Sevillaa.

Tuulet olivat myötäisiä ja lentoaika oli Vuelingilla vain kaksi tuntia. Mainittakoon myös, että suuri ryhmä afrikkalaisia venepakolaisia oli koneessa. Hyvä, että heitä pääsee mantereelle, sillä Eurooppa oli heillä toiveena ja tavoitteena.

Majoitumme Sevillan laitamilla 14-kerroksisessa Sevilla Mairena -hotellissa. Auringonlaskukuva on 11. kerroksen ikkunasta.

Miksi tänne tulimme? Se selvinnee huomenna.